kto mi poradi?Chceme si s manzelom zobrat hypoteku na dom.Pred 2 rokmi sme si vzali pozicku z postovej banky.pravidelne sme ju platili,no 7 mesiacov pred splatenim uveru som prestala platit.nezaplatila som 4 splatky.Manzel ochorel a kedze sme uver nemali poisteny odmietli nam odklad splatok.ostava mi tam este 450e chcem to vyrovnat za 2-3mesiace,potom by sme chceli vziat hypoteku.Co myslite schvalia nam tu hypoteku alebo nie?bojim sa toho ze tie upomienky mi pokazia plany ☹
@petraxy6 hmm ako zistim ci som tom registri??Hmm ja by som si to radsej najprv overila...keby sa dalo
@marika1230 si v úverovom registri a na to sa tu opýtaj http://www.finance.sk/bankovnictvo/zoznamy/inst...
@petraxy6 mam tam napisat mail?
@marika1230 no skús zavolať a opýtať sa či ti to poskytnú aj cez tel. alebo ako máš postupovať pri získaní informácií 🙂
v uverovom registri su vsetky uvery, t.j. kreditky, povolene precerpania, uver zo SFRB, spotrebitelske i hypoteky... dokonca i od nebankoviek. je tam aj zaznam, ci mas dlh na nejakom uvere alebo nie, t.j. pokial je dlh, neschvali sa, ked ho vyrovnate, je na schvalovatelovi ako posudi vasu celkovu bonitu, prijmy, vydaje, ak oplatite pripadne dalsie uvery aj od zabezpecenia. nik ti teraz nepovie na 100% , ci vam to schvalia, alebo nie. je potrebne, aby bolo jasne vidiet, ze mate dostatocnu rezervu na splacanie, i keby sa nieco stalo.
no to som sama zvedava ako to dopafne ale myslim si ze si v tom registri a bude to problem:(
@marika1230 Informácie z registra ti určite nebudú poskytnuté prostredníctvom mailu, nakoľko sa jedná o citlivé informácie podliehajúce zákonom stanovenej ochrane. Tu je oficiálna stránka registra, kde nájdeš odpovede na základné otázky, ako aj žiadosť o odpis z registra: http://www.sbcb.sk/otazky.html
Vo vašom prípade je ale viac než isté, že záznam v registri máte, takže žiadosť je podľa môjho názoru zbytočná. Ako ti píše @annna.m, je to na rozhodnutí banky, či vám úver schváli.
potom vam napisem ako to dopadlo 😒
@marika1230 v uverovom registri mas zaznam o neplateni na 100%, to si ani nemusis overovat...
Do registra ide KAZDE omeskanie uz po 3 dnoch mekania splatky, nieto niekolko tyzdnov ci mesiacov.. A kym nie je dlh vyrovnany, kazdy mesiac pribuda novy negativny zaznam, takze to tam mas uz zial pestre 😖
a cim viac splatok je nezaplatenych, tym horsie - je to uvedene v statuse (kolko mesiacov omeskania, aka suma atd atd)
viem to celkom presne, lebo svoj vypis z uveroveho registra mam cerstvo v ruke a naozaj je tam zaznamenane aj to, ak napriklad mas splatku 200eur a odide len 190e, tak tych chybajucich 10eur ti tiez sposobi zaznam do registra 🙄
a teda z mojich skusenosti (co sme ziadali o hypo), tak je vysoko pravdepodobne, ze ti zial hypoteku nedaju...
Moje zaznamy su stare TRI roky (tri roky nemam dlh ani korunu a omeskanie ani den!) a vsetky banky nas odmietli... a teda to mame dokopy cisty prijem faakt vysoky a aj tak im to nestacilo 😠
@usacek79 ja som s tymi hypo aj robila, takze trochu 🙂 sa vyznam. je dobre zistit v banke, preco vam neschvalili...poznam pripad, ze mali schvaleny uver v jednej banke, nevzali ho, lebo v inej bola lepsia urok. sadzba, no tam bol zas problem, lebo v registri figuroval ten predosly uver, ze maju bola podana ziadost, hoci ho ani nebrali...takze prva banka musela vystavit potvrdenie, ze u nich hypo neberu, az potom im druha banka uver dala. v podstate prkotina, ale banky sa snazia chranit, aby nedopadli ako v Amerike- hypo-kriza, preto su aj podmienky teraz prisnejsie ako pred niekolkymi rokmi
@annna.m no ja rozumiem preco sa banky chrania a teda nemam im to za zle...
aby som to upresnila - nam islo o refinancovanie hypoteky, ktora je na mojho muza, ale kedze sme sa medzi casom vzali, tak musim tam figurovat aj ja a teda som z minulosti "hriesnik" 😅
kedze to riesime cez financneho poradcu tak viem, ze je to kvoli tomu mojmu registru, bez neho by sme dokonca boli "VIP" vdaka nasmu prijmu 🙄
no ale teda napokon sa to refinancovanie podarilo, len som musela obehat banky, kde som mala zaznam v registri a museli mi dat papier, ze je to uz davno vsetko vyrovnane a nemam u nich ziadne zavazky (hoci som toto povazovala za buzeraciu, kedze maju k dispozicii register a tam to vsetko je!)
ale teda ked to riesi bezny smrtelnik bez poradcu, tak sa vlastne nedozvie preco ho zamietli (a povedzme si, ze zamietnutie je tiez zly zapis do registra...) a teda nemoze to ani riesit nejako.. 🙄
@usacek79 niekedy je praveze problem, ze aj 3 roky stary zaznam tam figuruje ako nevyrovnany, preto tie banky "buzeruju" 🙂. tiez to robia ludia a stroje a chybicka sa vludi a to sa uz nedopatrate, kto spravil chybu a neodoslal spravny zaznam...poznam z praxe, nebolo to namierene voci vam, tiez som chcela len marike ozrejmit, ako to funguje..ze v registri bude a uz zalezi aj od dalsich okolnosti, ako sa k tomu postavi schvalovatel.
@annna.m jasne, len teda ja som si bola osobne pre vypis z uveroveho registra, lebo som chcela vediet, co to tam mam preboha za hrozy a tam je jasne napisane, ze kedy bol uver vyrieseny... nuz ale ako hovoris, riesia to v tych bankach ludia a niekedy staci, ze sa schvalovatel zle vyspal mozno 😀
a co takto skusit nejakeho finan.poradcu?nemusite nikam chodit,nikam volat,nic riesit,on zisti a vyriesi za Vas.a budete presne vediet,ze na com ste.a spravi to zadarmo..apropo v tom registri to bude zapisane na niekolko rokov ..
@marika1230 súhlasím s @petraxy6 , na 99,9 percent ste v tom registri. To 0,01 percento dávam tomu, že by náhodou banka zabudla.
do toho registra banky zapisujú aj pri krátkodobom jednorázovom meškaní splátky, nie ked ste neplatili viackrát a dlhšie.
skús sa opýtať rovno v banke, ale asi to nepôjde.
@marika1230 V úverovom registri ste evidovaní ako neplatiči, takže momentálne na hypotéku môžete zabudnúť. Akékoľvek skúšanie Vám je zbytočné, každá zamietnutá žiadosť bude len viac a viac zhoršovať register, pretože všetko sa zaznamenáva.
@andreah25 aj po vyrovnani toho dlhu,by nam tu hypo zamietli??
chceli by sme len 12tis hypo,hodnota domu je urcite vyssia je tam znizena cena o 5tis podla vas by banka nebrala do uvahy a to ze ta hypoteka by nebola az tak vysoka a aj tu hodnotu domu??alebo tak nedalo by sa to nejako keby sme mali aj rucitela??nema stym nikto skusenosti??
@marika1230 Áno, aj po vyrovnaní dlhu. Kde je totiž záruka, že ak tento dlh vyrovnáte a vezmete si ďalší úver, že nebudete znova dlžníkmi?
@marika1230 To, že je hodnota domu omnoho vyššia, tak to banku veľmi nezajíma, dôležité je to, aby ste vy ako žiadatelia boli spoľahlivý, čo podľa uvedeného nie ste. Banku totiž nezaujíma dom, banku zaujíma, aby sa jej vrátili peniaze späť - banka nie je realitka, že by obchodovala s nehnuteľnosťami zhabanými z nesplácaných úverov. Ručiteľ tiež nie je východisko. Skôr by bolo východisko v tom, že by si úver vzal na seba niekto iný, s čistým registrom a vy by ste založili svoj dom - no nájsť niekoho na toto bude riadny problém, pretože by to musel byť veľmi odvážny človek.
@marika1230 ak neplatite a ste dlznici budete tam este evidovani tiez... mozno to nebude banka brat tragicky, ale budu vas hodnotit ako menej bonitneho klienta a mozete dostat nizsi uver, vyssi urok atd.. pre nich je to riziko. Aj ked ziadali sme prednedavnom o uvery (ale nie hypo) s klientami a veru nepochodili ani taki co na to viditelne mali, pripadne sa banky naozaj dlho rozhodovali... davaju si na to velky pozor.
@simca06022011 TAKZE PODLA TEBA JE TAM NEJAKE TO MALE PERCENTO 😢 😢 ZE HYPOTEKU BY SME TEDA DOSTALI AJ KED S VYSSIM UROKOM....... 😒
@andreah25 HMMM TAK TEDA TO MAS PRAVDU ☹
@marika1230 to je vzdy na vyhodnoteni banky, ale ak ste evidovany ako cerstvy neplatici tak podla mna nie.
@marika1230 my sme mali podobny pripad, len v tom, ze pozicku mal mm este ako slobodny, ale bral si ju jeho brat na meno mm, komplikovane. no a prestal ju platit, az prisiel k nam domov list od exekutora, skoro som skolabovala, lebo dovtedy som o nicom nevedela. a potom sme predali byt, vyplatili staru hypo, isli brat novu hypo, ale uz nam ju nedali a ze ju nedostaneme, kym sa nepremaze uverovy register, z ktoreho banky cerpaju aku mas platobnu schopnost, tak som vtedy brala hypo iba na seba, samozrejme so strasnym urokom, ale potrebovali sme, no a minuly rok bol register premazany a uz dali hypo aj mojmu manzelovi, ak chces vyhladaj si uverovy register a tam sa da poziadat o vypis kde uvidis, ci tam su tie upomienky evidovane, ale urcite su. a tiez sme brali len do vysky 70% hodnoty domu 🙂
Pravdepodobne si v registri neplatičov a pochybujem, že vám dajú hypo. Po vyplatení neviem koľko rokov budeš figurovať na tej listine. Ale skús sa opýtať v banke. Tam ti viac povedia 😉