Ahojte. S priatelom zvazujem kupu rod domu. Za cca 150 000. Mame aj vyhliadnuty. Objasnite mi to, ci by nam schvalili hypo?
Nie sme manzelia, rucit druhou nehnutelnostou nebudeme. Plat dokopy mame cca 1800€. Dieta nemame. Mame len leasing (este cca 4000€). Je lepsie splatit auto, alebo sa da navysit o to hypoteka, aby sme neplatili hypo aj leasing. Ale auto sa vyplati s hypotekou?
A daju nam hypoteku ked nebudeme mat tych urcitych neviem kolko % nieco ako "akontaciu"? Na nete sme si predbezne vypocitali, ze cca 410€ mesacne by bola splatka (bez vyzivovacej povinnosti a bez inych uverov-my mame to auto na leasing). Ja 22 rokov, on 27 a obaja zmluvy na dobu neurcitu.
Dobrý deň, prosím, viete mi poradiť? Samozrejme, komunikujeme s bankou, ale chcela by som vedieť, či môže byť takáto info správna. Riešime nehnuteľnosť, avšak máme vlastných len 10%. Založí sa nová nehnuteľnosť. Je správna info, že keď sa založí aj naša pôvodná nehnuteľnosť, je možná hypotéka? Teda založenie dvoch nehnuteľnosti a bude sa dať čerpať 90%hypotéka. Ďakujem za odpovede.
Pri cene 150000 by ste mali mat aspon tych 10% cize 15000. inak to zafinancujete spotrebakom a tam uz je iny urok.
Ideal je mat co najviac svojich. Ale taky sivy priemer je ze sa naskrabe 10%, na spotrebak 10% a 80% hypo.
Pocitaj, ze budete platit hypoteka+spotrebak+leasing+energie+auto+strava+free time a veci pre radost. Castokrat byva aj poistene splacania, poistenie nehnutelnosti. Poistenie splacania hypo a poistenie splacania spotrebaku tiez moze byt? To uz mozno prehanam 🤣
Myslim, ze bez vlastnych zdrojov ste menej bonitni najma ak tvoj 27rocny priatel nema ani 2000ky bokom na situaciu keby nieco. Kde by vate teraz? V podnajme ci u rodicov?
Nabytok mate ci aj vybavit dom treba? Dom v stave holodom ci uz v nom niekto byval a teda sa len nastabujete a byvate?
@kitycat zas my tiež nič nemáme nasetrene ( mame ale nie veľa) lebo sme kúpili pozemok za 20 tisíc eur a 5 tisíc geodeti, kataster, projekt 😁 tak dúfam ze banka nás nepošle do pecka😁
Ste mladí a pre banku rizikoví. V dnešnej dobe banka pozerá aj na to v akom odvetví pracujete. Je síce možnosť že dostanete 80% ale nespoliehala by som sa na to. Rátajte s tým že potrebujete 20-30% z vlastných zdrojov. Nehnuteľnosť ktorú kupujete zakladate automaticky. Ešte je možnosť založiť inú nehnuteľnosť. My sme to tak tiež urobili. Založili sme babkin byt. Keď založíte nejaký byt v hodnote napr 50tis. Bude banka vychádzať zo sumy 200tis a dá vám 70-80% z tejto sumy. Takže môžete dostať aj viac ako 150tis. Najlepšie nájsť finančného poradcu a on vám to vysvetlí. Riziká nie sú veľké a keď časť splatíte tak druhú nehnuteľnosť môžete z hypotéky odpísať a už nebude zaťažená. Každopádne nemajte ružové okukiare. Potrebujete nejaký základný kapitál
@ariannazara je možnosť že banka vám vyplatí peniaze až keď budete mať nad meter rozostavanú nehnuteľnosť. Treba s tým rátať. Každá banka má iné podmienky ale väčšinou to je takto takže do toho na začiatku musíte vložiť vlastné peniaze
@kkovacovak tak zas už nech to nepreháňaju odkiaľ má mladý človek do 30 rokov mat 25 tisíc na pozemok a ešte ďalších 20 tisíc na vytiahnutie múrov ved to je nereálne našetriť 🤦♀️ pritom manžel robí v zahraničí keby robil tu tak nenasetrime nič. Človek aby mal nasetrene 50 tisíc a naše platy sú na zaplakanie. Moja mama a otec robia celý život na Slovensku a 20 tisíc eur dokopy ani nevideli 🤦♀️ za mňa to už je šialene co banky očakávajú od klientov ako keby sme tu zarábali ako Švajčiari a bežný človek nasetri 20 tisíc len tak lusknutim prsta. Sama som zvedavá ako dopadneme ale už to začíname riešiť tak keď sa tema nevymaze tak dám vedieť ako sme dopadli.
@ariannazara no ono nikdy nie je dobré ísť do nuly a vždy je treba mať rezervu. Aj pri výstavbe domu alebo prerabke bytu sa naskytne milión vecí ktoré sa pokazia a treba rátať s rezervou. Banka chce mať seriózneho klienta a to sú pre nich ľudia ktorí si vedia našetriť. Ja by som tiež na to nemala keby nemal priateľ rezervu a ja už som nemala veľa vecí nakúpených v podnájme. Ale tak vždy sa to dá nejako zalepit. Bud spotrebný úver alebo požičať od rodiny. Sesternica tiež takto kúpila pozemok zobrala hypotéku a potom im povedali že musia potiahnuť do metra. Ešte to ide tak že sa dohodnete s tými čo to budú robiť že budú vyplatení po tom ako dostanete peniaze a nejako to zazmluvniť. Ale na to možno nie každý pristúpi. Treba sa skúsiť dohodnúť.
@ceresna2 tak zas platy dole ísť nepôjdu to je isté 🙂 ale zas stavebný materiál, potraviny a všetko už išlo opäť hore. Šialene všetko 😫
@ceresna2 miešate tu jablká s hruškami. Dane sa zvyšujú kvôli demografickému stavu slovenska. V preklade- je málo osôb v produktívnom veku, veľa dôchodcov, detí čo je dôsledok historických zmien. To znamená že my pracujúci musíme viac platiť na tých čo nemôžu. S tým nič neurobíte to je proste fakt. Sťažovať sa nemá zmysel. Mnoho ľudí to vie rozchodiť takže to znamená že to ide.
@ariannazara presne, je to hrozne...my u nas v okoli BB iba zasneme, ze aj nie priamo v BB, ale okolitych dedinach, ze len pozemky tu stoja od 100-130za m2, a to este su v kopci a bez sieti. So sietami aj cez 200 eur za m2. Akoze toto nema sancu postavit dom normalny clovek. Nam sa vlani podarilo kupit stary dom, ale tak stary, ze sa ide robit prakticky vsetko na nom, najprv nam ho ohodnotili na polovicu predajnej ceny, tak sme si mysleli, ze koniec. Nakoniec kvoli lokalite urobil vyssi posudok, ale museli sme zalozit dom a este dalsiu nehnutelnost. A este uspory. A to uz msme 35 rokov. Ja som na materskej, 3 deti. Kazdopadne, keby mame cakat, kym si nasetrime, tak sa nedockame. Za 20 tisic su pozemky niekde v hladovych dolinach, odkial pochadzam alebo lazoch. A kedze som zila ako dieta tam, bez moznosti kruzkov a pod., chceli sme blizsie pri meste...ale keby sa nam nenaskytol twnro dom, tak asi by sme sli tam...toto je katastrofa celkovo pre mladych. Aj stare 35 rocne byty, malicke 64 metrov stvorcovych tu idu po 120 tisic. To uz je hroza, pre rodiny s detmi alebo ked si chces zalozit rodinu.
@nevenka mate pravdu toto je často o šťastí. Tiež sme kúpili 3i byt ,,len,, za 98tis lebo ho nikto nechcel a bol zvláštne prerobený a málokto si to vedel predstaviť. Mali sme šťastie. Mladí ľudia majú ale často skreslené predstavy a hneď si vyberú 200tis dom a myslia si že to pôjde. Niekedy je treba si priznať na čo človek má prostriedky a uskromniť sa. Ako hovorím...dať dole ružové okuliare a nerátať s tým že to pôjde vždy ľahko
V banke vacsinou rataju, ci vam z platu po odratani splatky a inych veci (voda, plyn, elektrina, internet, pausaly atd) zostane minimum na cloveka. Tak sme to mali my. Musite mat 20% z nehnutelnosti vy. Najlepsie cez hypotekarneho lebo je tam toho strasne moc a kazdy clovek je iny pripad. Zalezi aj od lokality a podobne je toho proste moc. Kazdy ti sem napise svoj pripad co vie ale kazdy pripad je iny.
@tatiana1329 hej, to treba riesit priamo s nejakym poradcom alebo si sam obehat banky, vsetko je specificke a individualne.
@kkovacovak no ved ano, darmo si vyhliadnu byt, ked to nevyjde, jasne. Takze rovno sa mozu z podnajmu stahovat spat k rodicom alebo do menej vychytenych lokalit, len potom zas to dochadzanie a s detmi to bude casovo aj financne narocne. Je to tazke rozhodovanie, fakt. Ale osobne nechapem, pre koho su urcene tie developerske projekty, kde za 600 metrov pozemku so sietami pytaju 190 tis. a kde je este dom...🧐...A to hovorim ako zena muza, ktory zaraba dost dobre a v zivote sa nestrati. Proste, dakedy mladi aj stavali, ale tiez vacsinou po zahradach, pri rodicoch. Chlapi si nasli robotu vo fabrikach, aj po dedinach dokonca boli. Teraz je vsetko nejak centralizovane, ten juh stredneho Slovenska, to je strasne nieco. A ked idem aj vyssie, tak v BB doslova skapal pes, este co-to taha Zvolen.
Dá sa dnes prefinancovať aj 100% ak splňa klient podmienku, že bude mať na splátku a tá môže tvoriť momentálne maximálne 60% z príjmu po odrátaní životného minima stanoveného bankou. Taktiež výška úverov môže byť maximálne 8 násobok ročnej mzdy, aj na to treba dať pozor. Každá banka má svoje podmienky, takže niekde vyjsť môže, inde nemusí, každá banka akceptuje príjem inak. Zakladať sa dá aj viac nehnuteľností, s tým problém nie je. Rada odpoviem podrobnejšie, ale lepšie bude asi cez správy, aby sa tu verejne nerozoberali podmienky, aké máte ako žiadateľ🙂
@ariannazara ze 20 000, to je super cena. U nas pozemok okolo 90-100 000, domy na pozemku cca 4 are, cena 250 000 a vyssie, a to este zariadit😫 . Stare 40 rocne byty neprerobene za 150 000 minnimalne, dcera povedala, ze este dlho bude u nas
@anesim tak sme 16 arov zdedili a 20 sme si dokupili inak by nás to stalo pomaly 40 tisíc ale zas ja bývam na ďalekom východe 😂😂😂🤦♀️
no ak máte našetrených aspoň 40 000 eur, tak sa bude dať navýšiť hypotéka s vyplatením auta. Okrem toho je jedno či budete mať založené dve nehnuteľnosti alebo jednu. Dôležitý je váš príjem. A ten nepustí nad určitú výšku úveru.
V prvom rade treba ísť do banky a opýtať sa rovno koľko vám môžu dať max. výšku úveru vzhľdom k vášmu príjmu. A nie si vyhliadnuť dom a ani nevedieť základné informácie z banky.
@ariannazara moj priatel si od brigad z vysokej a z prace dokazal nasetrit 50tis v 28 rokoch, preto na hypoteku bral len asi 40 % z ceny bytu (a aj pri tom problem 😳). Ja som si do 30tky nasetrila uuplne ze nic..len peniaze v PSS, ku ktorym sa tazko dostat, preto som ich nerozflakala. Nasetrit je tazke, ale nie nerealne. Len k tomu, ze ked banky chcu, aby mal mlady clovek nasetrene, ono sa to da, len tazko.
@dmk_1 no ved my by sme mali nasetrene ale kúpili sme pozemok aby sme si nemuseli aj nato brat úver zaplatili kopec kade akých veci k tomu. Kľudne by som mala 30k na účte ale nemala by som pozemok ani nič 🧐 tak teraz co je lepšie? Mat 30k na účte brat úver na komplet všetko alebo si kúpiť pozemok a brat hypo menej?
No v prvom rade vam celu sumu na hypo nedaju. Treba mat nieco odlozene. To, ze nie ste manzelia nevadi, boli by ste spoludlznici. V prijme nejaky ten problem nevidim, tam by vam to malo v pohode vyjst aj s leasingom, no zverila by som sa o ruk nejakemu financnemu poradcovi, s nim mate proste sance vyssie
@ariannazara co ja viem :/ ceny pozemkov dole asi nikdy nepojdu, hodnota penazi hej, teraz 30tis a o rok dva 30tis nebude to iste, asi ste urobili spravne. My sme v Kosiciach, moj oco nas odhovaral, aby sme v 2019 nekupovali byt, ze treba pockat, pojdu ceny dole... Taky trdlajs, chvalabohu, ze sme kupili vtedy, ako tu vyrastli ceny, nerozumiem, z coho sa ta bublina tu nafukuje, ked este aj IT firmy koncia, nielen male podniky.... Kazdopadne, myslim, ze lepsie tak, ako ste urobili, ja som pisala len na margo toho, ze nasetrit sa da, len to treba vediet.
@dmk_1 sak jasne šetríme naďalej. Ozvem sa ako sme dopadli
@ariannazara drzim palec 🙂
No 100% nehnuteľnosti Vám určite nedaju 80% niektoré banky možno 90% ostatné si musíte zafinancovat inak bud spotrebný alebo podobne.
Treba si nájsť hypotekárneho poradcu a riešiť to cez neho. Všetko sa dá aj nedá 😁 riešime si hypo takže viem o com píšem 😂 ale my berieme na stavbu domu a zakladáme rodičovský dom.