Samoživiteľky, zvládate platiť hypotéku?

janakuul
7. apr 2021

Dobry den,

chcela by som sa opytat najma zien/bab,ktore si brali hypoteku same,ci to v pohode splacaju ratam vsetko dokopy okolo 450 e,plus este cesta do prace,benzin,bus cca 50 e..s platom okolo 800e,bohuzial bez hypoteky sa mi inak neda 😑 ratam s tym,ze si najdem este 1 pracu aj,ked iba sem tam.

s_a
7. apr 2021

no ak ti to má vychádzať z platu len tak tak, tak ti bohužiaľ pravdepodobne hypotéku neschvália

martina1201
7. apr 2021

@janakuul dobrý večer, tých 450 rád len hypo, nájomné, elektriku, plyn a telefóny? Alebo je v tom aj jedlo a iné výdavky?

janakuul
autor
7. apr 2021

@martina1201 len hypoteka,elektrina...

martina1201
7. apr 2021

@janakuul a máš odsledovane koľko minies na stravu drogériu a podobne?

janakuul
autor
7. apr 2021

@martina1201 viem sa uskomnit aj si dopriat podla situacie...myslim,ze s financiami celkom dobre zaobchadzam,len s hypotekou ratam,ze to bude velke setrenie,v praci mi maju zvysit plat, tak ocakavam,teda skor dufam,ze by to bolo o nieco lepsie casom...

s_a
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
queen_mary
7. apr 2021

@janakuul akoze podla mna sa da. Ale mas cash tych 20%? Lebo malokedy teraz daju 90%.

martina1201
7. apr 2021

@janakuul ja ti to poviem takto. Ak chces brat hypotéku a bývať vo vlastnom, musíš rátať s tým, že nemôžeš žiť od výplaty k výplate. Hypo nie je na pár mesiacov, ale na 30 rokov. Ak ju berieš sama a nemáš partnera, s ktorým v tom byte budeš žiť, budeš sa musieť uskromňovať a popri tom aj šetriť, pre prípad že sa niečo pokazí. Rodinu budeš musieť tiež veľmi dobre plánovať. Ak ti však z výplaty aj po odrátaní všetkych nákladov ostane aspoň 100€ aj bez zvýšeného platu, tak do toho choď.
Ak bývaš v podnájme a zhruba toľko platíš podnájom, koľko by si platila hypo a iné náklady spojené s bývaním, tak do toho choď. Nestratiš nič, len získaš.

ab727
7. apr 2021

@janakuul ja by som ti poradila riešiť to s finančným poradcom,oni v tom vedia "plávať" a vedia ti ponúknuť tie najvýhodnejšie ponuky práve pre teba.Banka ale nebude pozerať na to,či vieš byť šetrná plus podmienky hypotekárnych úverov akosi stále sprísňujú...a treba si to veľmi dobre zvážiť,aby si sa časom nedostala do nejakej nepríjemnej situácie,raz ročne sa totiž musí platiť aj poistenie bytu,daň z nehnuteľnosti,odpad...nehovorím,že je to nereálne,ale fakt sa poraď...držím palce😉

domi995
7. apr 2021

@janakuul ak môžem vedieť, kolko by si si potrebovala požičať € na hypo? Lebo neviem či vieš, ale maximalne požičajú 8-násobok tvojho ročného prijmu, takže ak máš 800€ mesačne, bolo by to max 76.800€ :/

janakuul
autor
7. apr 2021

Dik za odpovede... nasetrene nieco mam, max.60 000 by som chcela, len ma zaujimalo,ci je niekto v podobenej situacii a este zije 😀 no,vlastne to nie je smiesne 😑

s_a
7. apr 2021

Tak ak nebudeš brat spotrebný úver tak výška splátky pri 60.000 by nemala byť extrémne vysoká tak podľa mňa z toho vieš v pohode vyjsť.

liz_lemon
7. apr 2021

@janakuul a to kde si prisla k takej sume, ze 450 E pri takej nizkej hypoteke? neviem teda, kolko mas rokov, ale treba si to natiahnut, najviac ako sa da, a splatka bude co najnizsia, a potom postupne si skracuj obdobie, popri tom mozes setrit a davat mimoriadne splatky, ale mat prijem 800 E a platit 450 E, je sialene, banka to asi ani neschvali

amelie2017
7. apr 2021

3 kanaratky s platom od 700 do 1000 si brali hypo, ale okolo 40000 pred 3 rokmi. Vsetky ziju 😀 ale jedna len vdaka stastiu. Lebo rok na to, ako si vzala hypo ju prepustili, par mesiacov si nemohla nic najst, potom ano ale len 550 plat. Ale to sa uz prestahovala k priatelovi, svoj byt dala na prenajom. Inak by to sama neutiahla.

janakuul
autor
7. apr 2021

@amelie2017 takze bud si najdem frajera, alebo mi peniaze spadnu z neba....takze asi to nebo 😀👌

martina1201
7. apr 2021

@liz_lemon v tej sume je nielen hypotéka ale aj nájomné elektrika a ostatné náklady spojené s bytom....

liz_lemon
7. apr 2021

@martina1201 vyssie sa pise, ze HU a elektrina

martina1201
7. apr 2021

@liz_lemon a ... Čiže to chápem tak že aj ostatné spomenuté....

kristiii
8. apr 2021

@janakuul ja to ťahám úspešne už piaty rok a žijem 🙂 Brala som síce vtedy len 35000, vystihla som ešte ceny bytov, na druhej strane som zarábala vtedy nejak do 500. Keď sa chce, dá sa všetko, ale tiež ti doporučejem nájsť si nejakého overeného finančného poradcu.

terina25
8. apr 2021

Ja som brala hypo pred 4 rokmi ,ale ,,len,, 35 tisic na 30 rokov s vyskou splatky 130 eur,kedze plat mam o nicom. Min.rok som robila refinanc, zvysila som si uver ,ale stiahol sa mi pocet rokov a zvysila som si splatku. Na zivot mi mesacne ostalo cca 300 eur s 2 detmi. Bolo to o drzku, no aj napriek nizkemu prijmu som si dokazala mesacne aj nieco usetrit, hoc len 20 eur. Dokonca som kazdy rok vedela ist s detmi aj na dovolenku s detmi na Slovensku. V sucasnosti mam priatela,takze je to uz ovela ovela lepsie. Ak ti ostane na zivot 300 eur,tak do toho chod.nepisala si,ci mas deti , kolko mas rokov.

terina25
8. apr 2021

Ak ti samej ostane 300 eur,tak to v pohode vyzijes. A ak mas deti, tak dostanej na deti pridavky, vyzivne a budes mat viac ako 300 eur ,cize tiez sa z toho da vyzit.

sante81
8. apr 2021

@janakuul hypotéku platím už 2 roky a mám 2 deti. Zvládam, ale v práci idem na maximum aby nám nič nechýbalo. Niekedy míňame viac, oblečenie hlavne, niekedy menej. Dá sa to zvládnuť

zuvelyn
8. apr 2021

ja ked nad tym rozmyslam, moje prve byvanie na hypoteku ked som mala asi 23/24 rokov, hypo 230 eur, rezijne 150, elektrina 15, mesacnik 20 plat nieco pod 660 (plus stravenky) v cistom a bola som za hviezdu (bez dietata ale).... do teraz to nechapem, ako som si mohla kupit vsetko co som chcela, chodit na party aj nasetrit, teraz by som uz do takeho niecoho nesla ani omylom 🙂

gabika128
8. apr 2021

Určite do toho choď, ja som si brala hypo ako 21 ročná s platom 700€ a brala som 40000. Občas boli aj ťažšie mesiace a musela som sa uskromniť, ale teraz už je super, aj plat sa mi oveľa zvýšil a v pohode by som to zvládala finančne aj keby som s dieťaťom ostala sama. 🙂

liljana
8. apr 2021

@janakuul Najdi si priatela ITckara a mas po starostiach.

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ofzuza
8. apr 2021

Podla mna je to dost riziko. Asi vyzijes, ale ked sa cokolvek zmrvi, mozes mat problem.

mmmonika
6. jún 2022

@janakuul Ahoj. Vzala si hypo? Ako ti to vychádza?

seblicek
6. jún 2022

Obdivujem každú takúto ženu, ktorá sa dokáže postaviť na svoje nohy a zvládať platiť aj takéto výdavky akými sú napríklad hypotéka. Klobúk dolu žienky