Samostatne zárobkovo činná osoba mesiac v roku

anib
28. dec 2013

Dávam dokopy podklady pre účtovníka k daňovému priznaniu. Základ dane mi vyšiel cca 3200 Eur. Od tejto sumy mám odrátať NČZD. Tu je mi to nejasné: Tj. môže si odrátať len cca 311,32 Eur za 1/2013,keďže mal živnosť v tomto roku len jeden mesiac, alebo si NČZD môže odrátať v plnej výške tj. 3735,94 Eur???
/od februára je zamestnaný na prac.zmluvu/ Ďakujem, Anka
Prosím niekoho,kto sa k danej veci rozumie: na blogu etrend od Mihála som našla info:
TIP: Nárok na plnú výšku nezdaniteľnej časti má aj daňovník, ktorý pracoval len časť roka
Výška nezdaniteľnej časti na daňovníka nezávisí od toho, či daňovník dosahoval príjmy počas celého roka alebo len v niektorom mesiaci alebo mesiacoch.
Alebo živnostník, ktorý mal živnosť, resp. mal pridelené DIČ len časť roka, si v daňovom priznaní uplatní plnú sumu.

iva330
28. dec 2013

píšeš že od februara je zamestnaný na zmluvu?od februara 2013? ak od 02/2013 mal zmluvu a potom živnosť tak do jednej časti v danovom sa uvedú príjmy zo zamestnania do druhej časti príjmy zo živnosti tieto príjmy sa sčítajú a nárok na odpoč.položku vo výške 3735 eur ma spolu na príjmy zo živnosti i zo zamestnania/, len paušalne výdavky sú za rok 2013 obmedzené a to na 420 eur za mesiac,v ktorom mal živnosť,teda ak mal tvoj manžel živnosť len mesiac,môže si paušál za rok 2013 uplatniť len vo výške mesačnej čiastky,ak bude robiť danové priznanie formou paušálnych výdavkoch, teda odpoč.položku alebo NCZD ma narok na plnú výšku ale na celkové príjmy teda sčítajú sa príjmy zo zamestnania a zo živnosti a na to sa uplatní celá čiastka,počítam,že práci si ju manžel uplatňoval,tak si vlastne douplatňuje ako živnostník len za mesiac

anib
autor
28. dec 2013

@iva330 /čiže, ak som tomu pochopila správne: živnost mal 1/2013 - nčzd si môže odrátať len za ten 1 mesiac vo výške 311,32 eur, a od 2-12/2013 je zamestnaný na prac.zmluvu, z príjmu mu automaticky strhávajú daň, ale musí si podať daňové priznanie a tak potrebuje z práce : Vyhlásenie ku zdan.príjmov zo závislej činnosti od zamestnávateľa - a na tom tlačive musí udať aj výšku príjmu zo zamesnania?

iva330
28. dec 2013

nie,zamestnávateľ mu musí do 15.2.2014 vystaviť potvrdenie o zdanite.príjmov,kde mu uvedie príjem,odvody,ktoré mu strhol,zrazenú dan i výšku nezdanit.časti, toto potvrdenie dáte účtovníčke,ktorá vám vypracuje danové + účtovníčke musíte doložiť všetky doklady ked bol živnostník a príjmy v danovom zvlášť sa uvedú zo zamestnania, zvlášť zo živnosti, ak si ako zamestnanec uplatnoval NCŹD 11 mesiacov to je od februara tak mu vlastne vyjde douplatnovať si jeden mesiac, tak som to myslela ale v danovom uvedie celú výšku NCZD, teda zamestnávateľ vám musí dať potvrdenie o príjme-potvrdenie o zdaniteľnej mzde ,ktoré dáte účtovníčke, lebo NCZD má nárok na celý rok, ale ak si ju uplatnoval v práci,tak v danovom si douplatnuje len zvyšnú časť, viem,že pre niekoho je to komplikované,ked s tým nerobíte, bude záležať aký príjem mal manžel ako živnostník za ten mesiac, či vám vyjde platiť nejaká dan, môže si uplatniť nezd.položku i na Vás ak ste bola vcelý rok na UP, má nárok na bonus alebo aspon douplatnovanie bonusu na deti, ak bral bonus 11 mesiacov v zamestnaní,tak si douplatnuje za ten jeden mesiac ked bol živnostník na deti, musí si podať ale danové priznanie typ B, najlepšie máte zaniesť doklady účtovníčke,ta vám to sčíta a uvidíte ako vám to vyšlo,

maminuska
28. dec 2013

@iva330 pekne vysvetlené . Som daňový poradca .