Dobry večer,
manžel je na materskej od 12.8. (dovtedy som bola na rodičovskej) ja zostávam doma a budem si platiť zdravotné poistenie. Prosím vás odkedy mám povinnosť uhradiť platbu? V appke mi píše že za 8/2024 mám poistenie zaplatené od štátu.
@januska12323 august ešte nemám zaplatený, čakala som doteraz s tým že by mi v appke naskočilo že to nemám zaplatené tak by som to uhradila.
@fifina75 nie osobne ist na pobocku a spisat ze ides byt samoplatca.
@bublinka1426 nemusi chodit na ziadnu pobocku, vyklika to v appke za par sekund. Autorka, v auguste si bola poistenec statu, v rozhodnuti o odnati RP (ak ho uz mas) mas ukoncenie k 31.8., samoplatca ZP si od 1.9., nabehne ti to uhradit az buduci mesiac.
@pondelok01 jaj no ja som vzdy vsetko osobne radsej
@pondelok01 rozhodnutie mám, a štát mi zaplatí aj tie dni (od 12.8-31.8) aj keď som ukončila RP k 11.8? Ja som si myslela že tieto dni si už musím hradiť zdravotné ja.
@fifina75 pozrela som si to v appke ako som to mala ja, a teda naozaj mas platit od datumu, kedy nastupil muz. Nemusis chodi nikam, v appke v sekcii poistne mas sekciu platitelia, a tam kliknes oznamit noveho, a das samoplatitel, od datumu kedy isiel na MD muz. Potom ti tam za par dni nabehne suma, aku mas uhradit, aj s tlacitkom, ktore ta posle rovno na platobnu branu. Nemusis oberat o cas seba ani zamestnankyne ZP, nie je to nic zlozite, kvoli comu by si musela chodit na pobocku.
@pondelok01 ďakujem veľmi pekne dnes som to už vyriešila presne ako ste písali, už len počkám kým nabehne suma na úhradu.
V prvom rade sa musíš ako samoplatca prihlásiť na poisťovni. Poistné sa platí mesiac dozadu, ak máš zaplatený august budeš platiť až za september v októbri.