Sama matka s rocnym dieťaťom - zvládnem to finančne?

jajko22
7. mar 2020

Čo myslíte prosím vás, sama s malým dieťaťom s prijmom 450 eur, minus 200 nájom, nejaká pomoc od rodičov možno, dalo by sa to zvládnuť?

macekovam
7. mar 2020

@jajko22 ale dalo... Aj keď skromne

merkelica
7. mar 2020

a u rodicov nechces/nemozes byvat?

pribinak
7. mar 2020

Dalo, ale musela by si mat aspoň nejakú brigádu. Suseda o ktorej som tu už veľa jesť písala, bola sama s dieťaťom. Zvládla to, ale musela sa sakra uskromní t a pracovala aj s dieťaťom
Hocikedy ti môže vyskočiť výdavok s ktorým nespočítaš, nedá sa byt presne na cent odkázaný na nejakú sumu, preto tá brigáda

alexandraalexandrova
7. mar 2020

Da sa to zvladnut ale budes sa musiet uskromnit. Budes musiet sa naucit kupovat len to nevyhnutne, co sa bude dat zohnat zadarmo a neriesit ci ma dieta oblecene krasne nove veci alebo veci zo sekaca, ci ma super kocik a drahe hracky. A pomohlo by mat nejaky bocny prijem, brigada alebo rucne prace na predaj...

rachel36a
7. mar 2020

Jasne ze sa da ked musis...aj z menej ludia ziju

mogaa
7. mar 2020

@jajko22 nuž dieťa jasle a mamička do práce a v tom prípade dalo - teda počítam že tých 450 je rodičovský + výživné.....ak je to plat tak pripočítať výživné

evkamotka
7. mar 2020

Ja by som to za 250 nedala. Odpocitaj este kopec nutnych vydavkov typu plienky, lieky, telefon, obcas sa nieco pokazi, prip objednat k dr... Obliect, obut dieta aj seba z darovaneho je to najmenej (to sa tiez nemusi vzdy podarit) . Na stravu by nezostalo dost.
Dieta do jasli a mama do prace

vikusjk
7. mar 2020

Ja si tiez myslim, ze dieta do jasli a mama do prace. Ale inak vsetko sa da, ak musis.

0silvia0
7. mar 2020

@jajko22 neda sa byt u rodicov a najom riesit, ked budes mat pracu a dieta pojde do skolky?

elaela23
7. mar 2020

Alebo este skusit bavit za peniaze aj in3 dieta.kamoska tak mala ked bola na materskej.popripade pocas vikendov ak ti ma kto postrazit tak aspon brigádu. Ja som tak zila asi 2 roky,ale uz som mqla dieta v skole a ha v robote.

leeo
7. mar 2020

Dalo

eliska13
7. mar 2020

@jajko22 ak Ti rodičia s niečím pomôžu, tak dalo

jajko22
autor
8. mar 2020

Dakujem za odpovede, podporu, rady. Mam teda z toho obavu a je to dost tazke rozhodnutie, velka zodpovednost, takze skusim si zapisovat vsetky vydaje a setriť, viac menej si myslim, ze by som to zatial nedala, som strachoprd :((( ale musim to prekonať. Len ako, hrozne si neverim, to je problem.

jajko22
autor
8. mar 2020

@merkelica mozem, ale je to celkom hrozné..

jajko22
autor
8. mar 2020

@0silvia0 asi je to zatiaľ jediné najlepsie riesenie, lebo co ako pocitam to nevychadza a hlavne aj psychicky by som to asi nedala zatial, dieta je este velmi malé, aby sme boli sami, obavam sa ze by som bola unavena a zaspala, fakt neviem. No uz musim vydrzať a skusat si kontrolovat vydaje, vela minam na jedlo hlavne. A nabrat sebadoveru...neviem ako...zacat si verit...ze to zvladnem sama, je pre mna tazke byt slobodnou mamou, tak ale moja chyba, hm..

jajko22
autor
8. mar 2020

@leeo hm no ved, ked sa chce, neviem si to predstavit byt sami dvaja, velka zodpovednost, neverim si to je problem. Ale casom to bude nevyhnutné, vraciam sa k tomu stale dokola.

jajko22
autor
8. mar 2020

@elaela23 ďakujem, dietatko moje krasne bude mat rok, tak to uz na brigadu by som mohla ist.

jajko22
autor
8. mar 2020

@evkamotka ano, ani ja co ako pocitam, to zatial nejde, vela minam na jedlo a predsa lieky, doprava, wc papier, hocico sa moze stať. Aj tak som inak zarabala dost malo od 480 do 580 plus listky a to na tri smeny soboty nedele, takze tiez ziadne terno, ale predsa viac, ja neviem ako toto vyriesim, uz ma napada ze jedine ze odidem zo slovenska, kde sa zaraba trochu viac, do ciech ci do nemecka, rakuska, ale to tiez nemam odvahu, ako ja som taky poserko :(((

jajko22
autor
8. mar 2020

@alexandraalexandrova ano, uz bude mat rok, tak skusim brigadu iste aspon upratovat, ci umyvat riad na par hodin, rozmyslam torty, ale to tolko miniem materialu na ucenie, ze sa to asi neoplati a hlavne najprv sa musim venovat pokladu mojmu a kym sa naucim fakt pekne ich robit aj pojdem do prace, tak chcela som vence ale z umelych uz nikto nechce plastove. Tak ale uz brigadu mozem .. a setriť hlavne a verit si musim, lebo ja sa aj bojim torty piect co si neverim. Tak kocik sportovy som kupila za 30 eur teraz strasne tazko ide :D, kolesa do strany, no asi musim dalsi kupit nejaky lacny, buginu uz asi len, takto som chcela usetrit aj na postielke, nakoniec som druhu musela kupit, 🙂, ale tak hej ja nebudem riesit zatial kym je maly nic drahé. Dakujem za podporu.

jajko22
autor
8. mar 2020

@eliska13 asi by pomohli so strazenim, kocikovanim mozno hodinku, tri krat tyzdenne, a financne asi len minimalne 50 eur mesacne...aj to neviem.

alexandraalexandrova
9. mar 2020

@jajko22 na velmi vela veciach mozes usetrit...veci pre dieta si mozes aj pozicat od znamych, my sme mali pozicany kocik hlboky napriklad. Aj vsetko oblecenie sme mali pozicane, alebo som kupovala v sekaci. Postielku sme nemali vobec, maly spaval pri nas. Su tu aj na fb darovacie skupiny, tam napises co potrebujes a vacsinou sa najde niekto kto rad daruje, urcite sa do takych skupin pridaj ak tam este nie si. A co sa prace tyka, treba robit urcite nieco v com sa aj vyznas, lebo material je ozaj drahy na to aby si sa iba ucila. Ak vies sit, hackovat, strikovat, skus hracky, deky, alebo vysivat kosielky na krst, tie vzdy idu na dracku...treba porozmyslat a zistit ake mas moznosti. Ak vies zohnat brigadu, tak super, urcite chod do toho. Drzim palce

eliska13
9. mar 2020

@jajko22 čokoľvek je lepšie ako nič.Je strašne veľa skupín na FB kde za bagatel kúpiš oblečenie topánky...nečítala som všetko nemôžeš ísť bývať dočasne k rodičom?

eliska13
9. mar 2020

@jajko22 ty s ním ešte teraz žiješ?to si už priratala aj výživné?

leeo
9. mar 2020

@jajko22 nie vzdy tak bude. Ked male podrastie, isto sa to zlepsi.

leeo
9. mar 2020

@jajko22 nie vzdy tak bude. Ked male podrastie, isto sa to zlepsi.

dager
9. mar 2020

Som s malým sama úplne od začiatku a žijeme si veľmi dobre. O chvíľu budeme odkázaní na rodičak, to som tiež zvedavá ako to bude ale ako píšu mnohé, uskromnime sa a hotovo. Rodicia mi pomáhajú so stravou, to je na nezaplatenie. Vždy som hovorila ze raz keď budem mať babo, nepôjdem od neho ani o deň skôr než po 3 rokoch, aj keby som mala od hladu steny olizovat. Tak teraz sa ukáže, či to zvládneme. Nebojím sa ničoho. Ten čas s nim mi nikto nikdy nevráti a jemu ho nikto nevynahradi. Neboj sa ani ty, uvidíš sama, čoho je človek schopný z lásky. Navyše podľa mňa sa vždy nájde niekto, kto vie a chce pomôcť, aj keď zrovna nehľadáš. To sú také tie drobné zázraky života, keď ti zrazu z neba spadne niečo a ty ani nevieš ako kedy a prečo. Ak chceš, kľudne mi napíš do správy kedykoľvek.

kikanik
10. mar 2020

Neviem ale ja by som nedokazala stale otravovat rodicov, nech mi daju na jedlo, na lieky, na plienky.... ta suma pre dvoch je velmi mala. Ved ked ma moj drobec kasel, nadchu som v lekarni o 50€ lahsia a to je celu zimu takto.
@dager no mne teda z neba nepada nic 🙂. Na to sa predsa nemoze spoliehat.
Skus zvysit prijem. Skus opatrovanie cudzich deti. Mne to na materskej pomohlo, prilepsila som si mesacne o 300€ a z to som mala akurat na necakane vydavky, vzdy sa nieco stalo. Pokazene auto, poistka, zuby, oblecenie pre deti, proste nemusela som si piziciavat.

leeo
10. mar 2020

@kikanik su rodicia, ktori to beru ako samozrejmost a vobec ich neobtazuje pomoct detom v nudzi, hlavne ak ide o matku s dietatom. Pol litra polievky a 4 zemiaky navyse niekoho nezrujnuje.

dager
10. mar 2020

@kikanik tak na poistky som vždy mala rezervu, tu som zvýšila ešte počas tehotenstva aby som mala na 3 roky dosť. Lieky za 50€? To si neviem ani predstaviť. Dnes som v lekárni nechala 35€ a to som išla aj s polročnou zásobou drahých liekov na moju nemilú diagnózu. Určite vyžiť z rodičaku nie je ľahké ale nemyslím si ze je to nemožné. Zvýšiť príjem je tiež určite k veci, ale nie za každú cenu. Sme predsa doma s deťmi aby sme sa im venovali, nie aby sme ich odkladali, to môžu ísť rovno do jaslí. Asi mám šťastie, že sa nikomu prosiť nemusím, rodičia nám sami radi navarila, ako píše @leeo. Pointa je, že sa netreba báť. Všade sú ľudia, čo radi darujú veci. Keby som ja nemala zrovna ročného syna, sekundu by som neváhala a všetko čo už nepotrebujeme by som dala autorke. Život môže byť aj pekný a ľudia môžu byť aj dobrí. Hovorí sa "pomôž si človeče, aj pán Boh ti pomôže". Nie som žiadna kostolníčka, ale toto naozaj funguje. A tiež som hrdá, nemysli si, že by som ja o niečo žiadala. Skôr naopak. Len si myslím, že sa netreba báť. Ani poprosiť o pomoc, ak treba.

kikanik
11. mar 2020

@dager ano 50€. Lekarka mi dala Sinupret, Erdomed, Imuniglukan a na nadchu physiomer a Nasivin. Skoro som odpadla v lekarni a to mam tiez len rodicovsky prispevok. Neviem preco si proti zvyseniu prijmu opatrovanim deticiek. Ja som si nasla rovnako stare dieta ako je moj syn a bolo to super. Spolu sa prehrali cely den, santili, tancovali, vonku na ihrisku bolo veselsie, spali naraz, bolo to ako keby som mala dvojicky, vsetko robili naraz. Bolo to super obdobie a este aj peniaze navyse.
A nie kazdy ma takych dobrych rodicov ako ty, niektori daju, niektori ti povedia, ze ked si si vecela urobit dieta, tak sa staraj.