Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️
Urcite nie...nikdy nevies co sa moze stat..mozu sa rozviest a budes im to platit ty? Alebo budes potrebovat ty pozicku a tebe potom nedaju
Určite nie. Ak ručiteľ, tak niekto z rodiny.
Ako kamoška nerucit. Nie je to len tak. Okrem toho kamoška môže ísť do práce aj teraz. Aké staré je mimčo ? Divné, že poziadala kamošku, o takejto veci sa žiada najbližšia rodina.
Mozu aj neskoro splacat a ty budes 5 rokov v uverovom registri...
Jasne, ze do toho nemas ist!
Za prve -Nebudu platit a budes musiet ty splacat.
Za druhe - ak budes chciet sama sebe vziat uver, hypo, atď... Tato ich hypo sa ti bude zapocitavat, tak sa moze stat, ze sama pre seba dostanes trt makovy
určite nie..
kamoška nech sa hnevá koľko chce, ty nesieš obrovskú zodpovednosť...
Je ti jasné slovo ručiteľ a z toho povinnosti ak nebudú platiť. Budeš platiť ty ich dlhy a to je zbabraný život. To snáď nechceš? V žiadnom prípade by som nešla ručiť nikomu a môže to byť rodina, kamoška, priateľ ....
Určite nie. A keď budeš mať vlastné deti, nauč ich, tiež povedať nie - v rámci základnej finančnej gramotnosti.
NIE! Ani nahodou to nie je dobry napad! Nevies ako sa im/tebe zmeni situacia - aby si nakoniec neplakala, ze splacas cudzie a nemas ani svoje ... a predpokladam, ze ta ani nenavrhli ako spolumajitela na LV. Nozno keby na mna prepisali dom a mohla som ho predat v pripade ich insolventnosti, ale inak ani nahodou...
Nie, nech požiadajú rodinu.
@lejla77 @veronikaszabova ja uz hypo na byt mam a v najblizsom case neplanujem
@gemerka17 dieťa má 19 mesiacov
Ďakujem za rasy aj keď to nevyzerá dobre. Má vôbec niekto aj dobrú skúsenosť?
A to mas taky velky plat, ked rataju s tym, ze ako rucitel prejdes? ( Ked uz jednu hypo mas)
Nie, ani za cenu straty kamaratky. Ona je na MD … chcu stavat alebo navysit hypo … sup do roboty a dieta do jasli. Kde mas zaruku, ze nebude retazova MD, ze manzel nepride o pracu a ty sa tiez nepohnes. Akakolvek pozicka, hypo atd je znizena o ich splatku. Kazdy nech vyskakuje do vysky svojho platu. V najhorsom pripade budes splacat nieco co Ti nepatri ak nebudu platit. Bud si to oni predstavuju ako Hurvinek valku a su financne negramotna alebo su riadne vychcani. Preco im neruvi rodina? Asi im neveria … Odpovedz si sama .. si taka bohata, aby si mohla tahat cudziu hypoteku alebo ….
autorka - tak máš výhovorku... máš vlastnú hypo.
Prosím pre všetko najdrahšie nie. Ani nech ťa nenapadne mala som kamarátku požičala som jej peniaze na papier na chvíľu a chodila som potom po súdoch ONA náhle zomrela ale dcéra sa zaviazala že to vráti a behala som po súdoch pre svoje peniaze. Nikdy v dnešnej dobe by som neručila ani rodine. Môj už teraz muž požičal peniaze švagrovi sestrinmu mužovi veľkú čiastku a vieš čo za krátko sa rozviedli a chcel sa vyhnúť aby mu peniaze vrátil našťastie mal papier a bol by ho dal na súd tak vrátil. Nikdy nevieš čo sa stane môže splácať manžel môže prísť náhle o prácu nikdy nevieš skonči na dlhodobej PN môže dôjsť aj k tomu najhoršiemu ostane sama z deťmi alebo ON človek nikdy nevie je ťažká zlá rýchla doba. A čierny Peter ostane tebe ani za nič prosím neruč budú mať problém zo splátkami a bude všetko na tebe budeš mať problém TY. Nie nech požiadajú rodinu ale nie teba. Neurob chybu že budeš ručiť na chvíľu a s krátkej chvíle sa stanu roky. Budeš niečo potrebovať TY tak budeš ručiteľkou v nevýhode. Nikdy by som neručila ani rodine mame a súrodencom nie to ešte cudziemu. Môže sa stať že druhý krát razom zostane tehotná a TY čo budeš roky čakať. Neviem či by TI niekto napísal dobru skúsenosť z ručením. Väčšinou zlu. Určite TI napíšu aj taký čo na to doplatili a prišli o kopec peňazí lebo chceli byť dobrý a ostali im oči pre plač a nikdy tie peniaze neuvidia.
Samozrejme, že veľa ľudí čo do toho išli majú dobrú skúsenosť, určite veľká väčšina. Ale to nie je podstatné. Podstatné je, že sa finančne ohrozuješ, aj svoju rodinu, ak ju ešte nemáš, tak budúcu rodinu.
V ziadnom pripade by som do toho nesla, nikdy nevies, kedy sa ona veati do prace, ani ako na tom budu financne. V ramci zachovania dobrych vztahov by som to odôvodnila tým ze v buducnu sa chystam navysovat hypo /kupit vacsi byt/ takze nemozem mat ine "dlhy". Ak vsak do toho chces ist, trvala by som na tom aby bola pocas mojho rucenia na mna prepisana polka nehnuteľnosti.
nie nie a este raz nie !!!!!!!
nic sa na nu nepresunie nedaj sa opit rozkom
Akokolvek rada by si im pomohla, akokolvek dobra kamaratka to je, v ziadnom pripade do tohto nechod
No dnes nič nemusí byť problèm, ale situácia vás všetkých sa môže zmeniť. Proste záležitosti s financiami bývajú medzi priateľmi zradné.
nie nie nie, nikdy nikdy nikdy, ani nad tym neuvazuj ...kamaratke porad aby sla do prace a dieta do jasli...nechapem tu drzost ze ona sedi doma a od teba chcu takuto sluzbu
Moja starká hovorila že ak chceš spoznať priateľa požičaj mu peniaze. Odrazu už bude nepriateľ.
@olimuc vychcani nie su, skôr to nevedia s peniazmi a do manželstva išli s holou riťou, nemysleli v otázlach bývania dopredu. Rada by som im pomohla ale mám strach, že na to nehak doplatím. Budem rozmýšľať asi nad možnosťou, že by ma napísali na LV a pod tou podmienkou do toho pôjdem 🤷
Nevedia vydržať a šetriť, kým pôjde do práce? Veľmi finančne gramotní asi nie sú, takto zapliesť ešte aj cudzieho človeka.
len sa realne zamysli nad tym ako ti pomoze ked budes zapisana na LV? budes mat aj tak kopec problemov ak by neplatili
vidis, sama pises, ze to nevedia s peniazmi, takze je tam riziko, urcite do toho nechod
Nesla by som rucit nikomu...aj rodiny sa dokazu v tomto rozkmotrit, nieto este kamosky... pojde kamoska z jednej materskej na druhu neplanovane a uz maju po prijme na dalsie roky...