Rozpočet pre dvoch

8domcatko888
4. mar 2014

Ahojte chcela by som sa spýtať koľko mesačne máte na stravu teda koľko miniete ako dvoj alebo trojčlenná rodina. Chcela by som niečo ušetriť lebo sa mi zdá že míňam vela.. len neviem kde začať.. ďakujem 🙂

zabka88
4. mar 2014

@8domcatko888 ahoj ak myslíš čisto iba stravu , tak cca 200 eur mesačne. Komplet spotreba vrátane kozmetiky, oblečenia, benzínu, výdavkov na šport, kultúru, darčeky a podobne cca 500 eur mesačne, z toho však zvykneme ušetriť..

svetluska82
4. mar 2014

@8domcatko888 no mys me traja ked je manžel doma, a vacsinu casu dvaja so synom. Priemerne nakup stoji na týžden 35 euro, ale tak okolo tych 200-250 euro vyjde strava. MAso nekupujem, preozte mame od nasich , oni robia zabijacku, tak nam stale daju. Ale ovocie, zeleninu kupujem dost casto.

hajajanka
4. mar 2014

@svetluska82 35 eur tyzdenny nakup? To kde sa tak lacno nakupuje? 😉

svetluska82
4. mar 2014

@hajajanka nejdem robit reklamu 🙂 ALe ja si stale spisem, co budem varit cez týžden, a nakupujem podla zoznamu....A mame chladnicku plnu , neboj netrpime hladom. U nas hlavne ovoice, syr, zelenina a maso nekupujem....

svetluska82
4. mar 2014

@hajajanka ved je to len strava, neratam pracie a cistiace prostriedky a take veci z drogerie...Vy kolko?

hajajanka
4. mar 2014

Tak to mozno bude v tom mase, lebo u nas je 35 € taky bezny nakup, minulu sobotu bol vacsi nakup 100 €. 3-clenna rodina sme minuli mesacne na jedlo cca 350 €, teraz nieco cez 400 €. Ale ja nechodim na nakup, takze sa to nemoze zvalit na mna, ze to vela stoji 😀

hajajanka
4. mar 2014

@svetluska82 Ale je pravda, ze u nas je sucast nakupu aj napr. praci prasok, avivaze a pod. Niekedy nakupime v supermarkete aj drogeriu, inokedy nie. Este je u nas velka polozka mlieko, lebo mladsia je velky mliekozrut, takze to sa kupuje na kartony (a lubime syry - veeeelmi 🙂 ).

svetluska82
4. mar 2014

@hajajanka no my mlieko zas nemame radi.....Varim aspon na 2 dni.. A syry mame radi tiež, ale to zas ked sme 2-3 nekupujeme na kila. Jogurty.....este kupujeme. ONo sa to da, len netreba ist hladny nakupovat. LEbo minule sme akurat riesili, že sa nakupi vela sunky a potom sa to nezje a vyhadzuje, tak teraz po menej a radsej potom ked nie je dokupit cerstvu 😀 Ked is predstavim za slobodna som vyzila len z rodicaku a to som ola sama dietatom, si este doteraz pamatam, ako som pocitala v obchode kazdu korunu a kupovala, len to najnutnejsie....Teraz sa snazim tak primerane, ale zas to neprehanat.

svetluska82
4. mar 2014

@hajajanka fuu no tak to sa mi zda, dost za nakup, ale zas ja to nejako nepocitam,a lebo okrem toho dokupujme cerstve pecivo, a priebezne co dojde.....alebo sa zabudne..

8domcatko888
autor
4. mar 2014

No my sme dvaja a miniem cisto len na stravu 300e zda sa mi to vela. Aj ked mam celiakiu takze 40e cca mesacne ma vyjdu moje potraviny ale aj tak..

tmonika
4. mar 2014

cca okolo 200 € pre 2 dospelých vela zeleniny, ovocia a bezne potraviny... to je dobrý napad
@svetluska82 spísat veci co budem varit vtedy presne viem co potrebujem nekupi sa zbytocne vela a hluposti a da sa to pekne aj vyratat...idem vyskusat 🙂

hajajanka
4. mar 2014

@svetluska82 Ono sa da usetrit, ked je clovek presne takto poctivy ako ty 😉 Mala by som si tiez zacat spisovat, co kupime a co naozaj potrebujeme.
Ja teraz nevarim (len vikendy), pretoze uz som v praci a kazdy ma zabezpecenu stravu.

svetluska82
4. mar 2014

@tmonika hej, ja si urobim taky jedalny listok na cely tyzden-ranajky, obed vecera + stale mame nejake parky a take veci drobne pod zub 😀

tslobik
4. mar 2014

No, my sme 3-členná rodina (2-roč. dieťa) + ešte syn z manž. prvého manž. Príjem - ja necelých 200€ rodič. príspevok, manžel 600€ + ex-ka ani nie 100€. A dá sa vyžiť. To sme sa sťahovali, splácame - síce našťastie nie banke ale rodine....Je to ťažké, ale dá sa existovať. A to túžim po ďalsom dieťati, ale manžel má triezvy pohlad na vec 🙂

dai
4. mar 2014

tak my sme 4 a minieme cez 500 euro bez restauracii...

greg22
4. mar 2014

My sme 3-členná rodina a príjmov nemáme veľa. Na stavu minieme v priemere do 200€, a ešte manželka dokáže minimálne 50€ ušetriť. Vedie si knihu domácností, každý jeden výdavok si zapisuje a presne vie, koľko sa minulo a kde. 🙂 Každý mesiac si spočíta príjmy, odpočíta účty a zo sumy, ktorá jej zostane sa musí žiť. Väčšinou ešte na začiatku odloží 50€, keby náhodou prišli nečakané výdavky. Potom si danú sumu vydelí 30/31 (podľa toho, koľko má daný mesiac dní) a to je suma na 1 deň. Následne si sumu zaokrúhli smerom dole, aby sa lepšie počítalo a vynásobí to 7 (počet dní v týždni). Výsledok je suma, ktorá sa môže v daný týždeň minúť. Ak sa v daný týždeň neminie celá suma, tak sa to odloží bokom, pre prípad, že budú iné výdavky. Na konci mesiaca sa peniažky (ktoré zostali) odložia a ide sa od začiatku (od výplaty k výplate).
Príklad:
Príjmy 500€
Účty 250€
Mesačný zostatok 250€
Povinné sporenie 50€
Na stravu a iné výdavky 200€
200:30=6,666
Denne sa môže minúť iba 6€ (zaokrúhlenie smerom dole)
6x7=42€ na týždeň
Dúfam, že som to vysvetlil dosť zreteľne 😀

lili_mia
4. mar 2014

@greg22 Tlieskam ľuďom, ktorí podobne gazdujú. A ešte viac ak si uvedomujú nutnosť sporenia pre nepredvídateľné výdavky. Tak ma napadlo, zrejme nemáte poistenie domácnosti (požiar, vytopenie susedmi), či nejaké stavebné sporenie, tam je 2% úrok na sporení, takto sa dá nasporiť na napr, novú kuchyňu po rokoch. Či na zariadenie do detskej izby pre školáka 😉

lilly07
4. mar 2014

@greg22 toto je naozaj veľmi dobré riešenie. Mne sa zdá, že míňame dosť veľa a podľa mňa na zbytočnosti. Tento mesiac to skúsim urobiť tak ako ty a uvidím, či mi to vôbec pôjde.
A môžem sa spýtať z tých peňazí kupujete aj mäso, zeleninu, mlieko, mliečne výrobky? alebo máte niečo už doma vypestované, prípadne chováte?

Inak čistvo na stravu sme schopný minúť aj 400 eur. Zdá sa mi to veľa...

maznacik007
4. mar 2014

@greg22 nuz ten priklad nie je zivot ale prezivanie a zivorenie ... kde su lieky pre deti ... myslim doplatky, pripadne nejake cestovne k lekarovi, obcas mozno kava. kino zoo.... a zo sest eur troch ludi denne uzivit .... tak to je fakt zazrak .... z toho sa tazko da maso zelenina, jogurty ovocie ...

ja si myslim ze skor je cesta v zvysovani prijmov ... a nie v zivoreni ...

veronika_april
4. mar 2014

My sme sice trojclenna rodina, ale malu zatial neratam, ma len 8 mesiacov a minieme cca 150-200€. Robime nieco podobne ako u greg22, kazdy vydavok si zapisujeme do zosita a tak mame o nich prehlad. Ja som uz tiez pozerala, ze kde by sme mohli usetrit. Je to tazke.

dai
4. mar 2014

@maznacik007 priklanam sa k tvojmu nazoru... zaroven na druhej strane si clovek, ked musi, zvykne aj na sibenicu...
osobne by som takto nechcela zit, keby ale musim tak to robim podobnym stylom ako greg . Suhlasim ale s tebou ze skor by som hladala cestu zvysenia prijmu ako riesit ci mozem dietatu kupit jogurt, ovocie, parky ktore videli aj maeso a podobne...

anatalia77
4. mar 2014

@maznacik007 obcas sa neda zvysit prijem,tam staci zena na materskej a muz na pn.Je to len docasne,tak naco "prekopavat"celu rodinu.
Mne sa jeho system paci,gazduju do vysky svojich prijmov,daco daju bokom,na lieky,ci "povyrazenie".Vzdy je to lepsie ako sa vrhnut do kolotoca poziciek.

lili_mia
4. mar 2014

@maznacik007 Zatiaľ sú len oni dvaja, preto som mu aj napísala, že by mali mať nejaké to dlhodobé sporenie na nevyhnutné náklady v budúcnosti (kedže z jeho popisu vidím, že by to sporenie zvládli). A je pravda, že tam neuviedol napr. oblečenie, obuv. Je to o hubu, ked sa naraz rozpadne jedna podrážka, potrhá zips na vetrovke a urve uško na kabelke a proste náhrada nie je. Vtedy sa istotne prekročí týždenný rozpočet, ale to je asi obsiahnuté v časti tých 50€, ktoré sú na začiatku odložené.

A teraz moje gazdovanie 🙂 Ja som single, bez dieťaťa, bývam u rodičov (možno to niekomu pomôže, poradí):
Príde výplata, polovicu si nechám na tvrdo na sporiacej časti účtu a so zvyškom gazdujem. Z tej sporiacej časti odoberám v akútnych prípadoch ako trebárs lieky, ked som chorá, či ked to topánky nevydržia a je im koniec. Časť z tých peňazí ide na stavebné sporenie na zabezpečenie mojej budúcnosti (ked už snívam o tej svadbe 🙂 )

mimikas
4. mar 2014

@greg22 tvoja manzelka ma moj velky obdiv ze ma taky poriadok a system vo financiach. Mna sa to zatial este nepodarilo. Je ale v kazdom pripade smutne ze slusna pracujuca rodina musi takto zit, to nebolo ale na teba ale vseobecne konstatovanie systemu v tejto krajine :-/, od vyplaty do vyplaty zije cca 80% nasej populacie

vulka
4. mar 2014

@svetluska82 To je nejaká divná matematika, že cca 35€ na týždeň a spolu za mesiac 200-250. To máte asi nejaký dlhý mesiac 🙂

mimikas
4. mar 2014

U nas mesacne strava tak 250 eur, oblecenie, kozmetika, benzin, lekari a pod. tak 400 eur. A to veru nekupujeme ziadne hluposti, nerozhadzujeme sa a aj tak sa nam nedari velmi setrit 😖 , vzdy ked nieco nasetrime tak sa nieco pokazi a je to 😠

danielahamar
4. mar 2014

ja som raz skúšala žiť ako 4 čl.rodina z 50€ na týždeň, ale iba stravu myslím a veruže sa dá, nekupovať hlavne blbosti, deti a muž obedy v škole a v robote a hlavne vedieť načo máte chuť a nechodiť do obchodu každý deň, to veľa robí 🙂 🙂 ale ináč tých cca 300, cez týždeň moc mäso nekupujem, iba na víkend, lebo nám to nejako už nechutí

mimikas
4. mar 2014

@danielahamar ano aj u nas je to tak, raz do tyzdna velky nakup a vari sa z toho co je doma, najprv som mala s tym problem ale teraz uplna pohoda, do obchodu nemusim ist aj 4 dni. U mna este pomaha nemat peniaze v penazenke 😀 Ked nemas neminas

danielahamar
4. mar 2014

@mimikas ja nerada platím kartou, lebo presne vtedy strácaš prehlad a minie človek viac ako chce a má na týždeň vyhradené

anatalia77
4. mar 2014

@mimikas moja rec...