Rozpočet na jedlo

7. jún 2023

Pár dní som si zapisovala, koľko prejeme. Započítala som tam aj drogériu, čistiace, pracie prostriedky, kozmetiku muža. Moju nie, lebo to by dosť dodrbalo priemer :D vyšlo mi, že na deň to vychádza asi 8,50/osoba pokiaľ sa nestravujeme reštauračne. Cize mesačne to vychádza asi 520€. To mi príde ako strašne číslo, ako to máte vy? Počítali ste, koľko miniete na osobu? Mám pocit, že nekupujeme nič extra, snažím sa kupovať v akcii, žiadne bio. Občas si doprajeme nejaké "lepšie potraviny" ako jamon serano šunka, alebo avokádo, losos a aj to v akcii - a to mi ani nepríde ako nejaké vyskakovanie, bežné potraviny väčšiny ľudí v jedalničku. Varím na viac dní, mimo domu sa stravujeme Max tri krát za mesiac a to do toho ani nepočítam. Kde ušetriť? Už som prestala kupovať úplne tie proteínové snacky, ale nijak to nepomohlo, pretože či si dám puding za euro na desiatu, alebo jogurt s ovocím, vyjde to narovnako. Čo také zásadne ste urobili, keď ste chceli ušetriť na jedle?

autor
7. jún 2023

Ešte poznamenám, muž toho zje naozaj dosť, ale je nezmysel upierať mu jedlo, takže tudy cesta nevede, i keď by nám to asi ušetrilo minimálne stovku.

bessie12
7. jún 2023

jedlo je to posledne na com by som setrila. Kvalita potravin, repsektive stravovania sa skor ci neskor sa moze odrazit na zdravi.

vulka
7. jún 2023

Vypracovať presne jedálniček,( vynechať avokádo a puding v kelimku a podobné somarinky) a nakupovať presne podla jedálnička a doržiavať ho.

autor
7. jún 2023

@bessie12 myslím si, že sa stravujeme docela zdravo. Teda v rámci možností. Nemám možnosť kupovať najkvalitnejšie mäso ani bio produkty, ale čo sa nutričnej stránky týka, tam sa vážne snažím. Ale stále mám pocit, že by to šlo za menej peňazí. Nechcem šetriť spôsobom že budeme mať tri krát za týždeň múku s múkou na obed.

autor
7. jún 2023

@vulka no dobre, to avokádo čo si raz za dve mesiace kúpim asi môžem vynechať, ale proteínový puding ako píšem vyššie, vychádza rovnako ako by som si dala obyčajný jogurt s vločkami a ovocím, alebo natrela chleba. S tým jedálničkom to vyskusam.

lulana79
7. jún 2023

cca rovnaka suma vysla aj mne. ale ked som mala blok z nejakeho vacsieho retazca a bolo tam nieco z drogerie, tak som to spocitala dokopy. Vyslovene nakup v DMke tam uz nebol... sme 2+2... ja som to pocitala predosly mesiac a vlastne odkladala a zapisovala uplne vsetky vydavky, lebo mne manzel neveril, ked som len tak z brucha povedala, ze na potraviny dame urcite 500e mesacne a bolo to kusok cez...

sima234
7. jún 2023

Pišeš, že si tam zarátala aj drogériu, čistiace prostriedky, kozmetiku, tak to nie je až taká veľká suma. Len mi to príde zbytočné, lebo tá výsledná suma nie je pravdivá, nakoľko svoju kozmetiku si nezarátala.

o__o
7. jún 2023

Ake proteinove jogurty, tie, co stoja 2€ kus? Tvaroh je lacnejsi 🙂

o__o
7. jún 2023

Ja sa zmestim do 200 na osobu

autor
7. jún 2023

@sima234 tak kozmetiku ktorú som tam započítala, boli sprcháče, deo, šampóny pasty, nástavce na zubné kefky, holenie... taký ten základ proste. Nezapočítala som tam krémy, Sera, masku atd, co si kupujem dva krát ročne a nevnímam to ako niečo čo by sa malo počítať do kategórie strava/drogéria.

nikha2809
7. jún 2023

Vôbec to nieje vela, uvedom si ako išlo všetko hore, dokonca podľa mňa je to ešte veľmi dobre keď je tam zarátana aj drogéria atď..

autor
7. jún 2023

@o__o tie čo stoja 1,20€ za kus. To už ten tvaroh vyjde podobne, keď si k nemu niečo dohodiš

compra
7. jún 2023

Rob si dlhodobejsi prehlad, nie z dvoch nakupov. To moze byt zavadzajuce. Ja som si robila minuly rok a dosli sme k cislu 344 EUR mesacne pre 3 - 2 dospely a dieta 6 r. Varim denne. Obcas restauracia. V podstate zdravo. Aj avokado, aj losos... Naucila som sa robit vacsie zasoby, ked je nieco v akcii. Mam plny mrazak. Jedalnicek planujem vopred, prisposobim aj tomu,co je v akcii. Kuracie kupujem bezne v obchode, aj lososa. Pstruhy a bio hovadze z farmy. 2x do roka vzdy vacsie mnozstvo.

bessie12
7. jún 2023

my minieme az okolo 600€ mesacne na potraviny, ked pripocitam este drogeriu, tak 50-100€ navyse. Na potravinach neplanujeme setrit.. Co sa da, tak kupujeme v akcii, teda ak sa podari kupit za lepsiu cenu. Bio produktom neverim. Pocula som, ze to je este horsie ako "nebio", ale ci to je pravda, tak to nemam tusenia. Maso kupujeme zatial v supermarketoch, ale chceme to zmenit.

sima234
7. jún 2023

Tak v konečnom dôsledku to nie je veľa. Ja síce nerátam dokopy stravu a drogériu, nakoľko drogériu nekupujem každý mesiac. Ale inak je to ok suma.

isadoraisa
7. jún 2023

my sme dvaj dospeli + zvierata 3 kusy mesacne cisto len potraviny 600e, chcem skusit nakupovat dopredu na cely tyzden, ci to nebude lacnejsie, lebo je to horor :D takto sa dostanem do obchodu kazdy den a nakupimkludne za 30e ani neviem ako, vsetko islo hore

autor
7. jún 2023

@lulana79 no ale vy ste 4, my dvaja. Podľa mňa by sme sa do 400 zmestit mohli. Aj keď neviem, podľa mňa keď sa rozrastie rodina, tak sa šetrí tak automaticky. Pred zdrazovanim som na jedlo minula uplne rovnakú sumu a teraz som uplne prirodzene prispôsobila situácii bez toho aby som to robila vedome

autor
7. jún 2023

@isadoraisa to som skúšala, ale mne to nevyhovovalo. Ani som neušetrila

lucky_girl
7. jún 2023

Autorka, píšeš o rozpočte na jedlo, ale započítaš tam aj drogériu, čo mi príde nelogické. Tých 8,50/osoba/deň je len jedlo, či aj plus drogéria? Robiť nejaké štatistiky z pár dní tiež nie je objektívne. Ja si zapisujem do excelu koľko som minula na jedlo, koľko na drogériu, koľko na náklady na dopravu (benzín/bus), oblečenie atd. každý mesiac a takto mám prehľad o svojcih životných nákladoch 🙂 Mne vychádza jedlo cca 100€ mesačne pre mňa.

autor
7. jún 2023

@compra ja to nechápem, robím všetko čo ty, okrem toho plánovania. Plný mrazák, kupujem zásobu potravín v akcii (a rozumom), varím, mäso keď nemám v mrazáku tak vymyslím jedlo podľa akcie ... Mne už z toho naozaj vychádza len to, že ten môn muž proste zje za dvoch

amy2807
7. jún 2023

my sme traja a minieme priemerne 800-1000 eur na stravu a drogeriu pretoze na strave naozaj nesetrime..takze to mate ešte v pohode..

martyzpp
7. jún 2023

Akurat vcera som pocitala, ze v maji sme v potravinach nechali 576€. Sme 4, 2 dospeli a 2 deti.

autor
7. jún 2023

Idem robiť tu excel tabuľku, som zvedavá čo zistim

lucia147852
7. jún 2023

My sme 3 a minieme len na stravu minimálne 600€. A to uz za to nenakúpim čo kedysi. Ale na strave sa má šetriť ako na poslednej. Bohužiaľ oproti platom išli ceny nehorázne hore, ale odmietam nakupovať najlacnejšie potraviny, ktore su viac umelé ako jedle

lenkahvh
7. jún 2023

my sme styria, prejeme mesacne tisicku alebo tisicdvesto bez muzovych obedov. preco chces setrit prave na jedle? na com inom by si mohla usetrit, na to sa mozno treba pozriet.

zefyra
7. jún 2023

My sme 2 + 1 a prejeme 800 až 1000 euro mesačne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. jún 2023

@lenkahvh nemám na čom inom. Bývanie lacnejšie nebude, museli by sme sa presťahovať do iného mesta a to by zas bol problém s prácou či cestovaním, takto síce dáme na bývanie pálku, ale pohonné hmoty skoro žiadne, auto sa nemusí často servisovat. Zábava kultúra a hobby na nedáváme žiadne peniaze, vyberame si zábavu kde nemusíme míňať peniaze, ale radšej ideme raz ročne na dovolenku, tiež nie drahu,mi do 2000€ so všetkym.

autor
7. jún 2023

Ešte by som mohla ušetriť na zubarovi u ktorého som nechala za posledného pol roka mesačný plat, ale nájsť zubára, ktorý by to urobil za menej je scifi, nikto nemá voľné miesto.

sednaja
7. jún 2023

Niekto tu napísal, že na strave neušetríš, ale práve na nej sa dá ušetriť najviac. Nehovorím o kvalite (aj keď tá je na Slovensku diskutabilná), ale o tom, čo nakupuješ. Prvým krokom je neisť do obchodu, ak výsostne niečo nepotrebuješ a nekupovať to, čo nepotrebuješ. My nakupujeme raz za čas v akciách toľko, čo stihneme pojesť/pomraziť. Nekupovať chipsy, keksíky, koláčiky, polotovary a nahrážky. Treba si kúpiť základné suroviny a z nich si vyrobiť vlastný produkt (domáci makovník, domáce pečivo, domáci puding a pod.). A záleží aj kde nakupuješ, napr. taká COOP Jednotka je bomba na ceny. Sú to však iba tipy, ktoré sú teoretické. Každý totižto máme nejakú záľubu. Niekto si dopraje chipsy, iný si nevie predstaviť život bez keksíka, ďalší má zaužívané kupovať deťom na desiatu pečivo. Niekto si vychová/vypestuje doma, iní nekonzumujú žiadnu zeleninu. Nedá sa žiť utiahnuto natrvalo. Skôr by som neobmedzovala jedálniček, ale najprv by som sa naň pozrela a zhodnotila čo je a čo nie je nevyhnutné 😉 Urob si rozbor toho, že ČO je na jedálničku a nie koľko toho je.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz