Rozmýšľame, či si máme byt nechať

2. apr 2022

Ahojte staviame dom. A rozmýšľame ci si nechat byt a prenajímať. Riesim zmluvy splátky opravy atd alebo teda ho predať. Myslite ze sa oplati nájom? Ake mate skusenosti?

alenamihal
2. apr 2022

AK ti netreba prachy na stavanie domu,tak daj do prenajmu...my sme tak mali a prenajom nam platil hypoteku....kedze sme potom chceli dostaviat dom a nechceli sme navysenie hypo,tak sme byt predali...najomnici boli super...ziadne problemy sme nemali s nimi a este k tomu po 5.rokoch nam odovzali byt nezniceny..nic sme proste nemuseli robit,...je to aj o stasti najomnikov..

sapetka
2. apr 2022

Tak ako pise @alenamihal . Ak ti netreba peniaze nechaj si byt a prenajimaj. Predat by bola blbost

autor
2. apr 2022

@alenamihal
@sapetka Dakujem tak peniaze zatial mame len akoze zišli by sa. Neviem ci nájdeme nejakých schopných podnajomnikov, kazdy normalny človek ma byt podla mna

sapetka
2. apr 2022

To si ako na to prisla ze kazdy normalny clovem ma byt.? My mame dva byty v podnajme a su tam normalni ludia. Praveze co raz viac budu nehnutelnosti pre mladych nedostupne a viac bude trend podnajom.

autor
2. apr 2022

@sapetka tak ved ked maju 550e na prenajom tak to si môžu rovno splácať hypotéku ci sa mýlim?

sasa1310
2. apr 2022

mýliš sa. Niekto nemá príjem na papieri a tým pádom hypotéku nedostane. Poprípade nemá ešte našetrenú dostatočnú hotovosť. Sú rôzne dôvody prečo ľudia nemajú hypotéku.
A k tvojej otázke. Ja nepredávam. Prenajímam. Peniaze nepotrebujeme, o chvíľu deti budú byty potrebovať.

autor
2. apr 2022

@sasa1310 Dakujem pekne

jaroe
2. apr 2022

Nie každý potrebuje vlastniť nehnuteľnosť. Takže určite existujú aj "normálni" podnajomnici. A k otázke, ja by som predala, pokiaľ by som tie peniaze potrebovala na dokončenie domu, splatenie hypotéky. Keby som bola bez dlhú, tak by som byť nechala.

autor
2. apr 2022

@jaroe dom dokončíme aj bez toho ale nie do takého štádia ako si predstavujem. Budeme musieť postupne pomaly dokončovať kupovat veci

amelie2017
2. apr 2022

Normalni najomnici existuju, my sme s muzom uz 8. rok v podnajme, sice nie na Sk, ale vzdy odovzdame byt v lepsom stave, ako sme sa nastahovali. Je to nas domov, kym tam byvame a chceme byvat pekne.
A k veci, ano, byt by som si nechala.

autor
2. apr 2022

@amelie2017 tak mimo Slovenska je to uplne ale uplne ine🙂

dusankomoj
2. apr 2022

Aj keby si mala nechať ten byt prázdny,tak sú to lepšie investované peniaze,ako v banke pri dnešných úrokoch😪 a ak sa vieš bez tých peňazí za predaj zaobísť,tak si ho určite nechaj.

sapetka
2. apr 2022

Preco myslis ze je to ine mimo svk?

amelie2017
2. apr 2022

Neviem, sestra prenajima byt, najprv tam mala slobodnu mamicku s 2 detmi a teraz mlady par a vsetko v poriadku. Aj v zahranici sa najdu ludia, ktori si nevazia byvanie. Videla som par takych bytov.

autor
2. apr 2022

@sapetka lebo moj brat so ženou zarábajú v Nemecku vyše 3000e mesacne a žijú v podnájme 😅 to len jeden príklad

autor
2. apr 2022

@dusankomoj Dakujem za múdry názor

sapetka
2. apr 2022

My zijeme tiez v nemecku preto sa pytam.

alenamihal
2. apr 2022

My mame este jeden byt v Tatrach ,ale ten nam sluzi len pre nas.kedykolvek tam ideme na vikend....tiez ho mozeme dat do prenajmu ,ale zatial nechceme...budeme si ho drzat co najdlhsie a uvidime aka bude nadalej situacia ohladom financii...nehnutelnosti pojdu stale hore,tak ze si ho isto drz co najdlhsie...nic neprerobis,len zarobis na nom co rok viac a viac....

domiklik
2. apr 2022

Mýliš sa... Nie každý má potrebu vlastniť byt, tento trend prichádza aj k nám...

autor
2. apr 2022

@alenamihal Ok super 🙂

autor
2. apr 2022

@domiklik vazne? Ja by som nemohla tak zit. Ale neodsudzujem

ninusa221
2. apr 2022

Napriklad aj my sme v podnajme ale to len preto že ja ešte študujem.. vela ludí proste si ide vyskúšať byvat a az potom si kupia niečo spoločne.. a nemam pocit že som nenormálna🙃

autor
3. apr 2022

@ninusa221 samozrejme. Ved aj ja som bývala v podnájme ked som študovala.

autor
3. apr 2022

@ninusa221 ale tak zas to sme boli s priateľom v 1 izbovom byte za 250e. Viac by sme si nemohli dovoliť. Nas byt by sa prenajímal minimálne ze 500e aby sa nam to oplatilo

ljzozv
3. apr 2022

Za chvíľu aj u nás bude vlastníctvo bytu len pre vyvolených. Mladí nebudú mať na hypotéku a či chcú alebo nie, tak pôjdu do nájmu. A je jedno, že to bude drahé.
V zahraničí tento trend je už dávno.
A to že brat zarába v Nemecku 3000€, a nemá vlastný byt, predsa znamená, že tam je hypotéka veľmi vysoká a nájom lepšie riešenie.

autor
3. apr 2022

@ljzozv to som tym ani vobec nechcela povedat. Skor ide o trend ze napriek vysokým príjmom nepotrebuje vlastniť nehnuteľnosť kdezto na Slovensku sa kazdy naháňa len aby mal vlastnú strechu nad hlavou. To je zaklad

ljzozv
3. apr 2022

Skúsila si zistiť, koľko tam stojí hypotéka na ten istý byt? To je jedna vec a druhá, tie nájmy tam sú pomerne normálne. Kdežto už ty si napísala, že pod 500€ by si neprenajimala, a to si rodina, ktorá eventuálne by dostala hypotéku určite dobre rozmysli, lebo v takej cene už môže riešiť hypotéku na vlastný byt a splátka hypotéky plus nájom je v podobnej cene ako bývať u teba. To je ten rozdiel.

autor
3. apr 2022

@ljzozv ved presne toto tu cely cas riesim.. ze normálni ludia sumu zoberu rafsej hypotéku a maju to na stejno Jak u mna bYvat za 500e

ljzozv
3. apr 2022

Lenže postupne nebudú mať tie rodiny na tú hypotéku a budú to normálni ľudia, len situácia sa mení.
Aktuálne zatiaľ sa im skôr oplatí hypotéka. Ale pomaly prichádza čas, keď to tak nebude.
Viď zvýšenie hotovosti, ktorú musia mať, viď zvyšovanie úrokov.
Ja som ti to napísala len v tom porovnaní s nemeckom. Že teraz sa viac oplatí mať svoju hypotéku ako ísť do nájmu.
Ale toto za chvíľu platiť nebude. 🤷‍♀️

autor
3. apr 2022

@ljzozv no ked to bude tak ako vravíš.. byt nepredám teraz urcite