Rozdiel medzi vystavenou faktúrou a vyplatenou sumou kvôli kurzu

21. dec 2022

Ahojte. Su tu nejake skusene uctovnicky? Potrebovala by som poradit, ako to funguje, ked vystavite fakturu do Ceska napr. k 1.12. a zadate tam aktualny kurz, avsak oni tu fakturu vyplatia napr. 20.12. a vtedy je uz iny kurz a vam to urobi rozdiel niekolko desiatok eur. Tym padom nielen, ze dostanete menej penazi, ale nesadi to potom ani na fakturach. Ako to riesit resp. ako sa tomu vyhnut...ako to ma byt spravne nastavene? Dakujem velmi pekne za odpovede a rady.

gemerka17
21. dec 2022

Vola sa to kurzový rozdiel. V účtovej osnove sú na to priamo určené účty. Kurzový zisk alebo kurzový strata.

autor
21. dec 2022

@gemerka17 Ale ked je ten clovek zivnostnik? Nevedie si uctovnictvo len si odklada faktury pre Danovy urad a klasika plati dane, odvody.

martam11
21. dec 2022

Nevedie si účtovníctvo a výdavky si uplatňuje % z príjmov? Platby sú pre neho príjmom, nie faktúry.

gemerka17
21. dec 2022

Ak máš paušálne Výdavky, tak neriesis.

aknaj
21. dec 2022

ale veď ty vystavuješ faktúru v EUR, nie ? a oni by ti mali aj EUR uhradiť, takže kurzový rozdiel, ak majú účet v CZK by mali znášať oni

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. dec 2022

Skusim blizsie popisat. On pracuje ako programator na (slovensku) zivnost pre cesku firmu. Pracuje zo Slovenska.

V zmluve ma, ze fakturuje v CZK vzdy k 1. v mesiaci, splatnost je 20. Napr. on vyfakturuje 50 000 CZK (v Krose mu hodi aj kolko je to v EUR), oni sice poslu 50 000 CZK, ale vznikne tam kurzovy rozdiel. A ako to potom riesit v danovom priznani. A ked teda, kvoli kurzovemu rozdielu dostanem menej, tak ma proste smolu alebo sa to nejak da riesit.

autor
21. dec 2022

@aknaj Nie, v CZK. Cize ten rozdiel musi znasat dotycny?

draik
21. dec 2022

To je jeho strata. Zákazník predsa uhradí dohodnutú sumu. To, koľko je to eur skôr a neskôr, ho nezaujíma.

martam11
21. dec 2022

Autorka, dotyčný si asi nevedie podvojné a ani jednoduché účtovníctvo ?.........v daňovom priznaní uvedie súhrn príjmov a % z príjmov si uplatní výdavky ?.Do príjmu si zahrnie platby a nie faktúry, pretože to je jeho príjem. Faktúry sú len príloha k platbám., t.j. k príjmom.

maranco
21. dec 2022

A keby na faktúre uvádzal iba CZK bez €? A keď mu príde platba tak si len perom napíše poznámku na faktúru koľko a kedy mu prišlo.

V detaile platby na bankovom účte by malo byť vidieť koľko CZK pôvodne poslali, tak si odkontroluje či poslali presne podľa faktúry, mne to banka píše keď mi prídu CZK.
https://i.paste.pics/KKG5X.png

Aj tak do príjmov si pozrieš celkovo koľko mu prišlo na bankový účet za celý rok, nekontroluješ faktúry či sú všetky uhradené a v akej výške.

autor
21. dec 2022

@martam11 Nevedie si, to ma zivnost popri zamestnani. Lebo on si myslel, ze mu musi sediet faktura a to co mu prislo na ucet. Lebo ta ceska firma sice poslala spravnu sumu, lenze slovenska banka ma vyssi kurz ako NBS, takze vzdy je na tom dost stratovy, kedze to urobi strasne velky rozdiel.

autor
21. dec 2022

@maranco Ano, to mu ukazuje v detaile. Ta firma mu poslala spravnu sumu, len proste banka ma iny kurz ako NBS no. Tym padom mu to ani v Krose nesedi, lebo mu pise, ze ciastocne uhradena faktura. Proste chyba ten rozdiel, ktory si banka zobrala.

maranco
21. dec 2022

V akej banke má účet?
Keď mu pošlú 50 000 CZK napríklad v ČSOB.sk dostane na účet 2041,40€
V Tatrabanke by dostal na účet 2015,15€
Ak by konverziu meny urobil cez Wise, dostane 2,057.69€

autor
21. dec 2022

@maranco Ma VUB, pozeral aj ine banky, ale tiez nic moc. Wise je bezpecne?

maranco
21. dec 2022

Vo VÚB by za 50 000 CZK dostal 2018,90€ strata oproti Wise je 38,79€
Vo Wise si môže nechávať aj peniaze na účte, ale ja ho používam len na prevod meny a peniaze radšej držím u seba na účte.
Ja Wise na prevod používam skôr na nákup v CZK obchodoch, ale viem ho použiť aj na príjem CZK.

Mám 2 účty v banke, jeden v mene € druhý v mene CZK. Ak mám prijať CZK peniaze uvediem účet v mene CZK príde mi presná suma. Potom ju prevediem do Wise napríklad v piatok a v pondelok na € účte mi prídu €.

Ak mám niečo platiť v CZK a na CZK účte nemám dostatok tak si ich prevediem odošlem z € účtu do wise a prídu mi CZK na CZK účet z ktorého platím a mám k nemu aj kartu.

Takže výplatu by si nechal posielať na CZK účet a podľa potreby by si peniaze previedol na € na svoj "podnikateľský účet", minimálne ku koncu roku aby mu tam ostalo 0CZK a všetky príjmy mal na € účte. Tak prizná príjmy priamo v €.

maranco
21. dec 2022

Na Wise si pohľadaj recenzie, predtým sa to volalo TransferWise. Radili to na cestovateľských blogoch, robil som cez to pár prevodov v Európe a Južnej Amerike, zatiaľ všetko prešlo.

maranco
22. dec 2022

Večer som to pozrel lepšie, už som to rok nepoužíval.
Otvoril som si CZK účet vo Wise, poslal naň CZK a ráno tam boli.
Takže nemusel by zakladať CZK účet v bežnej banke, otvorí si vo Wise, tam mu pošle firma peniaze na český Raiffeisenbank účet a z Wise si ich prevedie na svoj € účet za najlepší kurz.
Jedine pri platbe faktúry musia do správy pre príjemcu uviesť kód wise zákazníka, tak wise rozlíši, že peniaze majú pripísať jemu.

autor
22. dec 2022

@maranco Dobre, rozumiem. Vdaka za podrobne vysvetlenie a za tvoj cas. 🙏 Posunula som mu vsetko info, co si pisal. Dakujem este raz.

maranco
22. dec 2022

Ak by nechcel zaťažovať firmu, že bude posielať priamo na Wise a uvádzať do poznámky k platbe kód Wise zákazníka, tak bezplatný CZK účet som si založil vo FIO banke, stál jednorázový poplatok 100 CZK.
Len FIO má takmer najhorší výmenný kurz, preto peniaze mením cez Wise.
Vo FIO má okamžité CZK platby s 12 českými bankami.