Rodinný rozpočet - bežné výdavky

lefcaa
3. máj 2021

Ahojte. Chcem sa spýtať koľko Vám bežne vychádzajú výdavky v domácnosti. Riešim dilemu kde ušetriť a zaujme ma každý názor. Budem Vám vďačná. Ocením ak napíšete konkrétne čo na čo míňate.

mnamko
3. máj 2021

Daj sa do skupiny ako sa da ušetriť

nafka0483
3. máj 2021

To, kolko nam vychadzaju vydavky je pre tvoje setrenie irrelevantne ;) Neymslim to v zlom, ale aby sme vedeli identifikovat na com mozes setrit ty, tak si musis najpv ty sama urobit prehlad.
Spisat si vsetko povinne vydavky - byvanie (najom alebo hypoeka, uvery, pozicky), energie, poistky. Potom odsledovat a poriadne si zapisovat potraviny, drogeriu, cistiace veci. Rozdelit si to osobitne na potraviny a na alkohol, sytene napoje, sladkosti, cigarety... potom popozerat pausaly, internet, telka - ci sa da najst lacnejsia alternativa. Tak isto cestovne - mesacnik, alebo palivo do auta. Najprv musis mat prehlad na co vsetko minate, potom vies analyzovat, co sa da vyskrtnut alebo znizit.

solange7
3. máj 2021

@lefcaa všetko je to individuálne. Skús napísať čo bežne v obchode kupuješ. Možno nakupuješ nepodstatné hlúposti a ani si to neuvedomuješ.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
3. máj 2021

@lefcaa tazko radiť, keď nevieme, aký máte príjem a pevne výdaje. Šetriť sa dá na oblečení, kozmetike a strave. Na tom poslednom by som nešetrila na úkor kvality, ale najdrahšie nemusí byt najlepšie.
U nás sa všetko jedlo zje, nekupujem nič navyse, varím toľko, aby sa zjedlo. Keď kúpim mäso, rovno nakrajam na plátky alebo na menšie kúsky a varím len toľko, koľko treba. Moja mama vari vecne kilo masa a potom polku vyhodia.
Varím aspoň 2x do týždňa low-cost jedla, napríklad strukoviny sú zdravé a lacné. A praktizujem zvyškové varenie. Ak mi zostane pár plátkov šunky, zvyšky syra, spravím pizzu, alebo pizza rožky a zje sa to všetko.
Oblečenie čiastočne upravujem a presivam. Napríklad na leto odstrihnem synovi staršie rifle a tepláky na kraťasy a vynosi to ešte. Zo starých tričiek som ušila obliecky na vankúše do detských izieb.

Z drogerie veci kupujem v Lidl. Je lacnejšia a dobrá. Kozmetiku kupujem kvalitnú, ale už sa vyhýbam lekárni a skôr kupujem biokozmetiku. Využívam zľavove kupóny vo Fann, Yves Rocher a kúpim vtedy, keď je akcia.

kkovacovak
3. máj 2021

@lefcaa tak na bežných výdavkoch v domácnosti moc neusetríš keďže sú bežné a asi potrebné. Najom, hypo, poistky, telefon, elektrika atď. Na jedle sa podľa môjho nazoru šetriť neoplatí lebo žijeme len raz. Ale to závisí na tom koľko zarábaš a či si môžeš dovoliť takto žiť. Ja to mám takto nastavené odmalička. Tiež by som na niečom mohla šetriť ale budem tým okrádať samu seba. Je na tebe z čoho si ochotná upustiť. Možno skús refinancovať úver, zmeniť poistky, zamyslieť sa nad tým čo pravidelne kupuješ a či to naozaj potrebuješ. Ak máš malo financií tak sa budeš musieť na úkor niečoho uskromniť ale s tým si musíš poradiť sama. Existujú appky kde si zapisuješ výdavky a na konci mesiaca sa ti spraví rozbor toho kde si utrácala. Tak možno by si to mohla skúsiť

lefcaa
autor
3. máj 2021

@nafka0483 ahoj. Všetko mám práveže spísané. Ja som v tomto pedant. Ale neviem nič okresať. Môžem sem uviesť naše výdavky. Sme traja.
180 uver
400 strava
430 nájom
70 oblečenie
200 výživné na deti
20 internet
60 pausal pre dvoch
100 benzin
20 vylet
35 drogéria
50 dieťa
5 odklad hračka
30 fitko
80 mlieko
60 plienky
30 cvičenie s dieťaťom
1770

hejyou
3. máj 2021

@lefcaa oblecenie a drogeriu kupujes kazdy mesiac?

mamamasama
3. máj 2021

my šetríme tym, ze nakupujeme vo velkom.. 5kg muky, 5 kg ryze,5kg ovsenych vlociek, 5l octu.. proste fakt vo velkom... co sa tyka oblecenia... mna a manzela neriesim, kedze toho mame dost a kym nepotrebujeme nieco nove, tak nenakupujeme.. maly nosi vsetko z brumla.sk ... a odkedy sme vymenili praci prasok, dezinfekciu na pranie a avivaz za indické orechy na pranie, tak sme brutalne usetrili aj na tom, kedze pracka u nas bezi od rana do vecera..

vandica
3. máj 2021

@lefcaa oblečenie a drogériu kupuješ za tú sumu každý mesiac? A ak vám to napr nevychádza tak že ste už ozaj v úzkych tak aj 30€ fitko je už prepych. Treba sa udržiavať jasné, ale ak nie ste v dobrej situácii, tak to asi nie je nutné.

kkovacovak
3. máj 2021

@lefcaa drogéria, hračky, oblečenie sú veci na ktorých ušetriť. Tiež vidím paušál za dvohc 60€. Aj ja som mala taký vysoký, postrašila som operátora a mám za 14€ s rovnakými podmienkami. Zvážila by som fitko a cvičenie s dieťaťom. Cvičiť vieš aj doma a pokiaľ máš naozaj problémy s financiami tak tu je cesta ako trošku ušetriť. Ako hovorím...musíš skrátka z niečoho upustiť na úkor svojich potrieb. Ale to vieš len ty sama či sú tieto veci naozaj potrebné

nafka0483
3. máj 2021

@lefcaa
- Uver mate na byvanie, alebo na co to je? Ked k tomu mate este najom 430eur? Vela ludi tu najomom nazyva povinne poplatky (spravca panelaku, spolocne priestory...) - u vas je v tych 430eurach naozaj komercny prenajom, ktory platite, alebo su to poplatky za vodu a vsetky energie a dalsie poplatky spojene s byvanim?
- Vyzivne 200eur platite na deti bud tvoje alebo manzelove, ktore teda neziju s vami, ano?
- Oblecenie - kazdy mesiac inies 70eur? Toto moze ist jednoznacne dole na ovela nizsiu sumu.
- Rovnako pausal za 60eur, tu vidim moznosti ist nizsie, o to viac ako v nom nie je zapocitany internet, ale ten platite este naviac 20eur.
- Co kupuje sz drogrie kazdy mesiac za 35 eur, ked plienky pre dieta aj mlieko mas osobitne?
- co je suma ze 50eur dieta? 50 eur mu setrite, ci na co to minate? Plienky, mlieko, oblecenie mas osobitne, takze neviem na co to je
- 5 eur odklad hracka je co?
- 30 eur cvicenie s dietatom je nevyhnutne kvoli zdravotnemu stavu, ci je to nejaka volnocasova aktivita? Ak volnocasova tak mozno by sa dala najst ina alternativa
- 30eur fitko - tiez sa da najst alternativa

tncka
3. máj 2021

@lefcaa pausal a internet mas 80e,na toto sa skus pozriet. 4ka ma zlomok ceny ako napr.orange,po 20rokoch som dala orangeu kvoli tomu papa. Inak mozno este na tej strave by to nejak slo,ale je to namahavejsie. A to fitko je nutne? Vies cvicit aj doma na YTje milion videi s minimom pomocok na cvicenie

vulka
3. máj 2021

@lefcaa Dávaš každý mesiac 70€ na oblečenie? A 100€ na benzín - je to nutné? Inak to čo píšeš je veľmi všeobecné. Zaveď si také jednoduché účtovníctvo a po mesiaci budeš vidieť, kde sa dá ušetriť. Zapisuj tam ale pomerne podrobne všetky výdavky. Čiže rozpíš nákupy. Potraviny rozdeľ ne niekoľko skupín.

nafka0483
3. máj 2021

@lefcaa Este by si mohla napisat trosku viac - pises, ze ste traja, cize zijes s nejakym partnerom, predpokladam, ze to vyzivne je na jeho dieta/deti. Este v januari si pisala, ze si sama s dcerou, nevedela si utiahnut byvanie.
Takze nejdem sudit, len si daj pozor, ak si sa dala dokpy s niekym, uz aj spolu byvate a riesite spolocny rozpocet.
To fitko je tvoj vydavok? + vysvetli tie vec ohladom dietata 50eur, 5 eur hracka atd. co sme sa uz viacere pytali.

gabika128
3. máj 2021

@lefcaa tak je tam zopár položiek, na ktorých viete ušetriť. Strava sa dá kupovať kvalitná a zároveň ušetriť, robiť si dopredu zoznam čo ideš variť atď. U nás sa najviac míňa na blbostiach, pochutiny, sladké, slané, alko. Paušál za 30€ na jedného sa dá tiež skresať. Plienky som ja začala kupovať tesco značku a som s nimi veľmi spokojná (kupujem ich hlavne kvôli mega baleniu, šetriť nepotrebujeme). Mlieko som vždy kupovala cez internet v akcii po 6ks, väčšinou k tomu bola aj nejaká detská kaša grátis. Ďalej tam máš drogériu, na tej sa tiež dá ušetriť, hlavne ak pracie prostriedky kúpiš tiež v akcii. Fitko a cvičenie s dieťaťom, pre mňa by to bolo dôležité a nešetrila by som na týchto položkách. Suma za oblečenie mi príde normálna, až nízka tam by som tiež neuberala. Dá sa super nakúpiť aj v sekači, ale potom príde mesiac keď treba nové topánky, bundu atď. Neviem koľko potrebuješ mesačne ušetriť, ale vždy sa dá niekde ubrať, tak aby si to veľmi nepocitovala.

lefcaa
autor
3. máj 2021

@hejyou to je čiastka rozdelená 12-imi. Čiže na rok.

lasona
3. máj 2021

@lefcaa to znamená že každý mesiac minies na drogériu 35 eur? A oblečenie 70 eur? ..to je dosť..však jeden mesiac kúpim zubnú pastu, mydlo, sprchač, šampón, deodorant...nejaký prášok na pranie a čistič na podlahy, okna plus niečo na wc...čo viac ti treba? To každý mesiac minies toľko drogérie? Šampón mi vydrží aj 4 mesiace a umývam si vlasy každý deň...vieš kúpiť lacnejšie v lidli napríklad...ja tam kupujem a veru nepociťujem extra rozdiel...paušál máš veľmi dráhy za mám za 15 eur a mám nekonečné volanie, sms, MMS, data nemám...ale nepotrebujem..a fitko vieš škrtnúť a cvičiť doma, alebo vonku...ak potrebuješ usetrit..to jediné čo ma napadlo zatial

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
henka123123
3. máj 2021

My mame cca takto: 250 najom.50 pausaly.400 jedlo.100ka deti(mlieko plienky kase vyzivy vitaminy...) 300 nafta.75 e vszp.15 e internet.50 oblecko ale to nie je kazdy mesiac plus sezoone boty musim kupovat malemu to je vzdy 50 eur cca kazde 3 mesiace(jarne.letne.zimne.jesenne)

hettinka
3. máj 2021

@lefcaa skresať sa dá strava, 400 pre dvoch (keďže dieťa má mlieko, asi toho veľa nezje) je veľa. My minieme 400 pre 4 - traja dospeli + puberťák, čo zje za dvoch. Ten paušál máte tiež veľmi vysoký. Ja platím 9€, muž okolo 30 a v tom sú aj telefóny detí.
Fitko nemusí byt, choďte si zabehať. To cvičenie s dieťaťom, pokial je zdravé a nie je to nejaké extraspeci rehabilitačné cvičenie, nemusí byt.
Môžete tiez refinancovať úver. Platíte aj úver aj najom? Načo bol teda ten úver?

lefcaa
autor
3. máj 2021

@lasona ano kazdy mesiac
Kaderníčka 25/12=2
Farba na vlasy 40/12=3
Toaletný 1,5
sprchový 3
šampón 0,5
kefka 2
pasta 2
hubka 0,3
ceruzka na obocie 1,5
2x rúž 2
špirála 0,3
žiletka 2,5
mydlo 0,2
vložky 2,5
deo 3
prach na pranie 5
riad 0,5
opaľovací 1
Pena na holenie 1
Gel po holení 0,7
Mydlo po holení 0,5

liz_lemon
3. máj 2021

@lefcaa pausal pre 2 za 60 EUR? tu je sanca na setrenie, ja mam pausal za 15, mam neobmedzene volania aj sms, data 8 GB, muz ma za 14, to iste len ma menej dat asi 3GB
kontaktuj operatora, ci sa neda nieco vyhodnejsie

lasona
3. máj 2021

@lefcaa riadny prehľad 😉

sono2
3. máj 2021

@lefcaa podľa mňa oblečenie netreba kupovať každý mesiac
Telefón drahé
Plienky drahé mlieko? Koľko má dieťa možno ho vôbec nepotrebuje a traja strava 400 z toho by sa dáke tiež zobrať neviem čo konkrétne kupujete
Ale. Keby sa chcelo. Dalo by sa
Určite

lefcaa
autor
3. máj 2021

@liz_lemon to je aj s telefónom.

lefcaa
autor
3. máj 2021

@sono2 oblečenie je rozratane na mesiac a je to oblečenie na 5 rokov. Delené mesiacmi.

nafka0483
3. máj 2021

@lefcaa Ako myslis oblecenie na 5 rokov delene mesiacmi? Ved je jedno ci napises, ze mesacne minies 70eur, alebo ci napises ze minies 840er rocne alebo 4200eur za 5 rokov.

Co ti vyjde na 70eur mesacne? To je strasne vela...

sono2
3. máj 2021

@lefcaa Jaj
Tak neviem ťažko takto zaradiť ale isto sa dá ušetriť

sono2
3. máj 2021

@nafka0483 Ja som to tiež nepochopila