Rodinný dom bez hypotéky

5. júl 2023

Dobrý deň,zaujímalo by ma či je tu niekto kto má postavený bungalov z ušetrených peňazí....žiadna hypotéka,úvery nič....snažíme sa našetriť na dom a chcem vedieť či sa to niekomu podarilo....viem,že to je rôzne v závislosti od platov a výdavkov....zaujíma ma len či su tu ľudia,ktorý žijú v novostavbe bez úveru....to je vsetko..dakujem

gypsomilka
5. júl 2023

🙋‍♀️ ale fakt zalezi ake mate platy ci mate deti ci byvate u rodicov napr zadarmo atd. My sme sli cisto len usetrene. Byvali sme u todicov zadarmo. To bola jedina vec co nam kto dal. Jedli sme a byvali fakt zadarmo. Bez deti. Dom sme stavali cca 3r a potom dokoncovacky

laurita285
5. júl 2023

Ja tak bývam ale neviem ako ti môže pomôcť táto informácia.

gypsomilka
5. júl 2023

@laurita285 no chce asi vediet ci sa to fakt da dokazat aby sa nezadlzila hypotekou.

Inak V case ked sme tento plan uskutocnovali sme moc nevedeli do coho ideme 😂😂. Nevedeli sme ze coho vsetkeho sa musime zriect a niektore veci boli fakt take ze zrazu neboli. Behom tych rokov sa nam len raz podarilo ist na dovolenku letecky ostatne len tu na sk na vikend napr ako reset. A teda bola to cista svojpomoc. Vela ludi na dome nerobilo. Kedze kamosi v tom case co by mohli pomoct stavali svoje domy tak nebol cas aby chodili pomahat. A dodam ze pozemok sme museli kupit. Cize ak by si mala pozemok aspon ako tak by to isto pomohlo

crazy_lazy
5. júl 2023

Aj my máme novostavbu bez hypo. Dokonca poschodový a plne podpivničený čiže 3 poschodia. Ale manžel je šikovný a veľa vecí si porobil sám. Každý deň z roboty a do noci na stavbe.

marci77
5. júl 2023

kamoska smanzelom takto byvaju
lebo pozemok dostala od rodicov a na bungalov, ktory stavali pred cca 8rokmi nestal tak vela ako v sucasnosti
a na stavbu domu si boli s manzelom zarobit v zahranici a potom si zobrali este mini hypoteku, ktoru uz maju v sucasnosti splatenu

komu pomohli napr. rodicia, pripadne staval v minulosti sa to urcite mohlo podarit
teraz je uz trochu ina situacia

sili82
5. júl 2023

Môj brat postavil dom bez hypotéky, minulý rok sa nasťahovali. Ale on je dosť solventný a cena domu bola ako za dva bungalovy, takže sa nijako nemuseli obmedzovať v ničom, čo sa týka financií. Jeho manželka nepracuje, aj keď sú už deti v škole, škôlke.

koniarova
5. júl 2023

Z priemerných platov a s deťmi v dnešnej dobe podľa mňa nepostavíš.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamamasama
5. júl 2023

Postavili sme bez. Potom som otehotnela, vypadol plat, potom som chcela dalsie deti, takze 6 rokov bez mojho prijmu. Zobrali sme, pretoze s detmi rastu naklady a nedokoncili by sme. Nie je to vdaka Bohu horibilna suma.

marca12
5. júl 2023

V dnesnej dobe nemas sancu postavit z nasporenych. Jedine,ak mas pozemok bud zdedeny alebo za velmi nizku cenu,byvas zadarmo u rodicov a prijem mas nadstandardny alebo mas zarobok zo zahranicia. Volakedy sa dalo postavit,no dnes su ceny tak ustrelene,ze nemas sancu s priemernym platom. Mnohi,ktori sa hrdia,ze postavili,tak bud stavali na pozemku,ktory dostali alebo byvali u rodicov,takze mohli krasne setrit.

insed
5. júl 2023

bývam tak, takže sa dá... Ale je za tým veľa snahy, práce a odhodlania.

lenkapap
5. júl 2023

Brala som hypo na konci VS ked som uz pracovala, s muzom sme mali kazdy 2 roboty kym zme nemali dieta a dom sme splatili pred 30tkou. Byvame pri BA, dom ma 5 izieb, takze ano, da sa novostavba aj bez hypo 🙂 Len dodam, ze pozemok ani nic mi nikto z rodiny nedal.

katkaseiner
5. júl 2023

My sme išli do UK pracovať pred 17 rokmi a robili sme v niekoľkých pracach a zosetrili sme plus sme potom postupovali tempom ako sme ušetrili a investovali do domu. Už sme 12 rokov doma vo svojom. Toto ti asi veľmi nepomôže, pretože ceny boli niekde úplne inde ako teraz...ale napr ak aj ty aj chlap má 5tis € v hrubom a nebudete míňať na sprostosti, všetko sa dá 🙈 . Len teda nepíšeš z akej čiastky mesačne ideš šetriť. Nie je totiž jedno či zarobis mesačne 1000€ alebo 5000€

matkahelka
5. júl 2023

my mame bez hypo poschodovy, celopodpivniceny dom. ak sme nasetrili my, nasetrite aj vy?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
5. júl 2023

@marca12 máš úplnú pravdu. Nedá sa porovnávať postaviť dom pár rokov dozadu a teraz .

beronsche
5. júl 2023

Nie je to nezmysel, roky takto setrit? Peniaze na ucte ti predsa zerie inflacia...
A este, ak ste zacali setrit uz v case, kedy bol bezny hypotekarny urok na urovni cca 1% a ceny stavebnych materialov tiez podstatne nizsie, tak to nebolo velmi mudre rozhodnutie..
Nehovoriac o tom, ze kolko cakas, kym byvas..
Radsej zobrat hypoteku a splacat ju aj cez mimoriadne splatky, ak ste schopni dost usetrit.

koniarova
5. júl 2023

@matkahelka otázka znela v dnešnej dobe. Nie pár rokov dozadu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
5. júl 2023

@matkahelka dá sa našetriť cca 200 tisíc eur? Z výplat?

matkahelka
5. júl 2023

@koniarova a kde je prosim takto polozena otazka? ja ju totiz nikde nevidim.
autorka sa pyta, ci sa da nasetrit? tak setri sa hadam roky, nie tyzdne.
A ano, aj dnes by sme na dom nasetrili. S nasimi prijmami na maly bungalov asi za 3-4 roky.

autor
5. júl 2023

Ďakujem všetkým čo sa vyjadrili... Len som chcela vedieť či sa to dá,či naozaj všetci tí,ktorí stavajú tie úžasné domy brali horibilné hypo len kvôli tomu aby bývali tak ako bývajú....nechápem odpovede že je to nezmysel....mne príde nezmysel preplatit horibilné sumu za cenu že budem mat vysnívaný dom hneď lebo teraz ho chcem...keď môžem počkať možno pár rokov a budem ho mať aj bez tej hypo...nebavíme sa o dome ktorý by bol reálny na dôchodku 🙈 viem že inflácia,viem že vyššie náklady za všetko,ale stále menej ako tisíce eur do vzduchu či sa mýlim?A nie nebývame v hoteli mamahote,máme deti a nik nám nedaruje žiadny pozemok...plat tiež nieje 5000€ mesacne

lienka_anulienka
5. júl 2023

My staviame domček, verím ze budúci rok budeme už bývať, s tým, že manžel pracuje vonku a celá jeho výplata ide na domček, čo vieme, to si porobime svojpomocne (stierky, švagor je elektrikár a podobne) ... bohužiaľ bud hypo alebo takto. Zatiaľ sme v podnájme, čo zase platím ja.

marca12
5. júl 2023

@matkahelka 150-200tisic za 4 roky? To by si nic nejedla,ziadny najom neplatila? Nemate v rodine ziadne oslavy,s nikym sa nestretavate? Podla mna je to nerealne. My nemame zly prijem,ale ked si spocitam jedlo,pohonne hmoty,najom a celkovo,ze neustale ma niekto narodeniny a meniny,tak nehrozi,ze by sme nasetrili.

koniarova
5. júl 2023

@matkahelka áno,máš pravdu. Otázka nie je dobré položená. Keď si za 3-4 roky schopná s mužom našetriť na dom, tak sa naozaj teším,že to nie je na tom našom Slovensku také hrozné a úprimne sa teším.

andreakotesova
5. júl 2023

Máme 3-izbovy byt bez hypo v krajskom meste. Na dom (tiež v krajskom meste) máme hypo, no už len pár rokov.

koniarova
5. júl 2023

@marca12 presne ako píšeš. A to máme príjmy slušné. Neviem si predstaviť,odložiť viac ako 4000 mesačne,aby som za 4 roky mala som. A za 4 roky bude treba 350 tisíc.

koniarova
5. júl 2023

Tak mi prosím povedz,ako sa dá taká suma našetriť a za ako dlho. Naozaj to nemyslím v zlom,len si to matematicky neviem vyrátať .

marca12
5. júl 2023

Ja som ti pisala z realnej skusenosti. Tiez sme mali plan setrit co najviac. Ale co je to za zivot? To nie je zivot. Mali sme nieco nasporene,ale brali sme mensiu hypoteku a dom stavali svojpomocne,rok sme tam travili kazdy jeden den po praci az do noci. Keby sme si nevedeli vsetko urobit sami,tak by sme si nevystacili s takou nizkou sumou. Nemozes porovnavat roky predtym s terajsou dobou. Volakedy sa inak stavalo ako teraz. Stavebny material ma premrstene ceny,som rada,ze my sme to stihli este v dobe,ked bol pomerne lacny material. Setrit ma zmysel,ale s tym,ze aj tak mensiu cast budes musiet dofinancovat hypotekou. Aky zmysel ma zivot,ze budem setrit kazde euro,poroadne sa nenajem,nikam nepijdem,deti nic neuvidia,ale hlavne,ze mozno o 15 rokov budem mat dom,ktori si aj tak deti neuziju,lebo uz pojdu do skol a budu mat svoje zaujmy.