Rodinné financie

klavirova
15. jan 2025

Ahojte dievčatá,

rada by som sa vás opýtala akým sposobom financujete spoločnú domácnosť.

Mám partnera (nie sme manželia), on má dve deti z prvého manželstva (stredoškoláci), so mnou má 5 r. dieťa. Minulý rok bol náročný, kríza vzťahu vyústila v jeho pol ročnú neveru....akokoľvek to bolo narocne...rozhodli sme sa pozliepat crepiny kvôli dieťaťu a uvidíme, kam nás osud doveje..
Ale k mojej otázke...nákupy potravin pre mňa, jeho a dieťa realizujem ja, on mi dáva (na dieťa aj domácnosť) 500€ a stará sa o dom (ktorý patri jemu), ja platím energie (1000€/rok), on výdavky okolo ovocného sadu. Obedy rieši vonku, večeru doma. On zarába veľmi slušne (tj.niekolko tisíc€), ale keby som chcela od neho peňazí viac, zrejme by mi povedal: však si zarob. Ja mám polovičný úväzok (zarobím 500€), aby som sa mohla starať kompletne o domácnosť a aby som bola po ruke dieťaťu pri výpadkoch zo škôlky, ktorých je dosť. Stačili by vám tieto peniaze na chod domácnosti?

Vďaka za vaše postrehy.

januska12323
15. jan 2025

Takže zarába pár tisíc a do domácnosti dá z toho len 500?

kavasmliekom
15. jan 2025

Myslím, že 500e výživné je dosť. A kľudne môžeš ísť pracovať aj na plný úväzok, 5r dieťa už chodí do škôlky, o chvíľu pôjde do školy. To nie je argument, že chceš byť s ním doma. Každý má deti a každý musí zarábať, ak sa chce mať dobre.
Pre mňa by nebola otázka, že či je to ok taky príjem, ale čo budem robiť, ak sa rozidem s partnerom, ktorého je vsetko a ja za tie roky nemám nič, ani len úspory.
Lebo ako ti on povedal, zarob si. Tak mu kľudne pre nechaj aj trosku zodpovednosti za dieťa, a ty sa postáv na vlastné nohy, lebo z toho co píšeš, to nevyzerá na peknú idylicku rodinu, ale na boj o prežitie pod jednou strechou.

klavirova
autor
15. jan 2025

@januska12323 platí bývalej žene dorovnanie príjmu, starsie deti ma v striedačke v inej nehnuteľnosti, takže platí všetko čo treba aj tam. A ano, mne dava 500€ a keď sa napr. pokazí niečo tu, tak to samozrejme platí on, je to jeho dom.

maranco
15. jan 2025

@klavirova urobte si jeden "spoločný" účet ku ktorému budete mať obaja svoj IB, aj platobné karty na svoje meno (máš to bezplatne vo FIO)
Tam posielajte dohodnuté % zo svojho príjmu a z toho účtu plaťte všetky spoločné výdavky.
Uvidí koľko míňaš na potraviny a ostatné spoločné veci a či vám to postačuje na fungovanie.

klavirova
autor
15. jan 2025

@kavasmliekom ja mám unbabyfriendly prácu, ktorá sa deje po poobedia, a tak čiastočne aj preto nemôžem ísť na plný úväzok v lonsvojom odbore, ale ano, to čo pises je tiež dosť podstatné..budúcnosť...ale zatiaľ len skúmame aká nás vlastne čaká....

klavirova
autor
15. jan 2025

@maranco isto sa mu nepáči myšlienka spoločného účtu....obracia každú korunu.

kavasmliekom
15. jan 2025

@klavirova a to kde je napísané, že nemôžeš vykonávať inú prácu, ktorá ťa uživí?

tiezjedna
15. jan 2025

@klavirova na chod našej domácnosti by to nestačilo ani z pätiny. Tvoja otázka je úplne irelevantná, pretože každý má náklady iné.

klavirova
autor
15. jan 2025

@kavasmliekom ale ano, môžem a rozbiehame ju...ale chce to čas....minulý rok bol čisto o psychickom zdraví a dieťa býva každý druhý týždeň doma zo skolky...takže ma to opodstatnenie....že som doma starám sa o všetko...on teda ani neupratuje, ani nevarí a s dieťaťom som tiež najmä ja....

klavirova
autor
15. jan 2025

@tiezjedna áno, jasne...ale uviedla som kolko nás je, takže +- autobus je tam predstava 😉

januska12323
15. jan 2025

@klavirova musíte si to vykomunikovať, to že on má aj iné výdavky neznamená že väčšinu spoločných máš riešiť ty. Napíš si na papier kto čo platí aby si videla.

klavirova
autor
15. jan 2025

@kavasmliekom a čo sa mojej budúcnosti tyka, on sa celkom otvorene spolieha na moje dedičstvo...

luccija
15. jan 2025

@klavirova takže máš 1000 eur na domácnosť...ty máš výživné od otca dieťaťa, daňový bonus, RP to si zaratala??áno, na stravu bežne poplatky mobil, oblečenie by ti to malo stačiť.Urcite ešte robí muž nákupy pomimo.

klavirova
autor
15. jan 2025

@luccija niez muž nákupy pomimo nerobí....na prezitie to samozrejme stačí....ale ta otázka je komplexnejšia...patrí tam aj budúcnosť.

kavasmliekom
15. jan 2025

@klavirova bohužiaľ, 5 rokov ste mali minimálne na to, aby ste si určilo co a ako. Teraz neskoro toto riešiť, že ti je malo 500e od neho. Co ver, že nie je, keby si bola sama, vo svojom podnájme, či kde... Tak by si mala oveľa vyššie výdavky a aj by si musela riešiť prácu hneď, nie len rozbiehať sa. Ale pozbierať sa a riešiť hneď.

abbey1
15. jan 2025

@klavirova Keď neustojite jeho ďalšiu neveru, kam pôjdeš a z čoho budeš žiť)

klavirova
autor
15. jan 2025

@kavasmliekom jasne, len sa pýtam na názor...ja netvrdím, že sa mám zle...pýtam sa ako to majú iní.

kavasmliekom
15. jan 2025

@klavirova teraz čítam, že by ti zrejme povedal, aby si si zarobila, čiže si to s nim ani neriešila, len si to myslíš. Tak mu ukaz, koľko ta stoja nákupy, koľko dieťa, a porozpráva sa s ním.

luccija
15. jan 2025

@januska12323 akú väčšinu?on možno plati hypo, leasing, dorovnanie platu, 2x výživné, benzín, určite iné veci do domu, záhrady, sadu...
@klavirova budúcnost aká?aká je tvoja predstava o sume?v tomto prípade by som ti tiež povedala, že zarob si ..dieťa má 5 r od jeho narodenia si vedela, že tvoja práca sa nedá s dieťaťom zosúladiť...kde si bývala doteraz?áno, tahas za kratší koniec, keď sa rozidete.Kolko máš výživné na dieťa nezaratala si všetko

klavirova
autor
15. jan 2025

@abbey1 dobrá otázka....verím, že ďalšia nevera nebude 😉...tu by som už isto nedala.

klavirova
autor
15. jan 2025

@kavasmliekom riešili sme to už....povedal mi už v minulosti tú formulku ))

kavasmliekom
15. jan 2025

@klavirova ja to mam tak, že žijeme spoločne, spoločne plníme chladničku, spoločne jeme, spoločne platíme výdavky, aj výživné na deti. Spoločne vychovavame a co je moje, je aj jeho a opačne. Majetky mame spoločne.
Poučila som sa z bývalého manželstva. Tiež dopadneš, ako ja, ale ja som aspoň mala prácu, ktorá ma živila. A nemusela som sa spoliehať na výživné.

abbey1
15. jan 2025

@klavirova Držím päste. Ja už by som v tom vzťahu teraz nebola. Nevera a vydelovanie financií. Nie, ďakujem.

procrastique
15. jan 2025

Nevera, finančné týranie :D super vzťahíček, skvelý príkladíček pre dieťa do budúcna, nech dopadne rovnako ako ty-vy.

klavirova
autor
15. jan 2025

@luccija opakujem, ja z tých peňazí vyjdem, není ich málo, len sa pýtam ako to beží inde 😉.
@kavasmliekom áno, veď to je aj moja predstava, mať takú prácu....nemáme tu ale ani jedných rodičov, sme v tramtarii, takže sa fakt hodí, že dieťa viem stále zabezpečiť, keď treba....bývajú fakt dosť často vypadky

kavasmliekom
15. jan 2025

@procrastique že finančné týranie. 🤣

klavirova
autor
15. jan 2025

@procrastique moj muz má velmi veľa dobrých vlastností, pre ktoré sme stále spolu

rachel36a
15. jan 2025

@klavirova nie, nejde o to ci by mi to stačilo, ale o to, že by som nebola vo vzťahu kde sa peniaze delia ns moje a tvoje a partner by mi prideľovať koľko môžem minut...z to nehovorím o nevere...uz by som s nim nebola...

procrastique
15. jan 2025

@klavirova hej, vie na počkanie omočiť vtáka v rôznych ženách, to sa zijde.

olimuc
15. jan 2025

Na svoje dedicstvo sa spoliehaj hlavne ty a nech ta nenapadne davat nieco do “spolocneho” , ja to nevidim tak ruzovo ako ty … mozno je to vekom ale v podstate si plateny personal … za naivitu sa plati. Mas 500 € a si upratovacka, kucharka, babysitterka a spolocnicka ze necelych 500 € … ked ho omrzis a parohami budes skrabat strop budes mat ako bonus holu prdel