Ahojte dievčatá,
rada by som sa vás opýtala akým sposobom financujete spoločnú domácnosť.
Mám partnera (nie sme manželia), on má dve deti z prvého manželstva (stredoškoláci), so mnou má 5 r. dieťa. Minulý rok bol náročný, kríza vzťahu vyústila v jeho pol ročnú neveru....akokoľvek to bolo narocne...rozhodli sme sa pozliepat crepiny kvôli dieťaťu a uvidíme, kam nás osud doveje..
Ale k mojej otázke...nákupy potravin pre mňa, jeho a dieťa realizujem ja, on mi dáva (na dieťa aj domácnosť) 500€ a stará sa o dom (ktorý patri jemu), ja platím energie (1000€/rok), on výdavky okolo ovocného sadu. Obedy rieši vonku, večeru doma. On zarába veľmi slušne (tj.niekolko tisíc€), ale keby som chcela od neho peňazí viac, zrejme by mi povedal: však si zarob. Ja mám polovičný úväzok (zarobím 500€), aby som sa mohla starať kompletne o domácnosť a aby som bola po ruke dieťaťu pri výpadkoch zo škôlky, ktorých je dosť. Stačili by vám tieto peniaze na chod domácnosti?
Vďaka za vaše postrehy.
Myslím, že 500e výživné je dosť. A kľudne môžeš ísť pracovať aj na plný úväzok, 5r dieťa už chodí do škôlky, o chvíľu pôjde do školy. To nie je argument, že chceš byť s ním doma. Každý má deti a každý musí zarábať, ak sa chce mať dobre.
Pre mňa by nebola otázka, že či je to ok taky príjem, ale čo budem robiť, ak sa rozidem s partnerom, ktorého je vsetko a ja za tie roky nemám nič, ani len úspory.
Lebo ako ti on povedal, zarob si. Tak mu kľudne pre nechaj aj trosku zodpovednosti za dieťa, a ty sa postáv na vlastné nohy, lebo z toho co píšeš, to nevyzerá na peknú idylicku rodinu, ale na boj o prežitie pod jednou strechou.
@januska12323 platí bývalej žene dorovnanie príjmu, starsie deti ma v striedačke v inej nehnuteľnosti, takže platí všetko čo treba aj tam. A ano, mne dava 500€ a keď sa napr. pokazí niečo tu, tak to samozrejme platí on, je to jeho dom.
@klavirova urobte si jeden "spoločný" účet ku ktorému budete mať obaja svoj IB, aj platobné karty na svoje meno (máš to bezplatne vo FIO)
Tam posielajte dohodnuté % zo svojho príjmu a z toho účtu plaťte všetky spoločné výdavky.
Uvidí koľko míňaš na potraviny a ostatné spoločné veci a či vám to postačuje na fungovanie.
@kavasmliekom ja mám unbabyfriendly prácu, ktorá sa deje po poobedia, a tak čiastočne aj preto nemôžem ísť na plný úväzok v lonsvojom odbore, ale ano, to čo pises je tiež dosť podstatné..budúcnosť...ale zatiaľ len skúmame aká nás vlastne čaká....
@klavirova a to kde je napísané, že nemôžeš vykonávať inú prácu, ktorá ťa uživí?
@kavasmliekom ale ano, môžem a rozbiehame ju...ale chce to čas....minulý rok bol čisto o psychickom zdraví a dieťa býva každý druhý týždeň doma zo skolky...takže ma to opodstatnenie....že som doma starám sa o všetko...on teda ani neupratuje, ani nevarí a s dieťaťom som tiež najmä ja....
@klavirova musíte si to vykomunikovať, to že on má aj iné výdavky neznamená že väčšinu spoločných máš riešiť ty. Napíš si na papier kto čo platí aby si videla.
@kavasmliekom a čo sa mojej budúcnosti tyka, on sa celkom otvorene spolieha na moje dedičstvo...
@klavirova bohužiaľ, 5 rokov ste mali minimálne na to, aby ste si určilo co a ako. Teraz neskoro toto riešiť, že ti je malo 500e od neho. Co ver, že nie je, keby si bola sama, vo svojom podnájme, či kde... Tak by si mala oveľa vyššie výdavky a aj by si musela riešiť prácu hneď, nie len rozbiehať sa. Ale pozbierať sa a riešiť hneď.
@kavasmliekom jasne, len sa pýtam na názor...ja netvrdím, že sa mám zle...pýtam sa ako to majú iní.
@klavirova teraz čítam, že by ti zrejme povedal, aby si si zarobila, čiže si to s nim ani neriešila, len si to myslíš. Tak mu ukaz, koľko ta stoja nákupy, koľko dieťa, a porozpráva sa s ním.
@januska12323 akú väčšinu?on možno plati hypo, leasing, dorovnanie platu, 2x výživné, benzín, určite iné veci do domu, záhrady, sadu...
@klavirova budúcnost aká?aká je tvoja predstava o sume?v tomto prípade by som ti tiež povedala, že zarob si ..dieťa má 5 r od jeho narodenia si vedela, že tvoja práca sa nedá s dieťaťom zosúladiť...kde si bývala doteraz?áno, tahas za kratší koniec, keď sa rozidete.Kolko máš výživné na dieťa nezaratala si všetko
@kavasmliekom riešili sme to už....povedal mi už v minulosti tú formulku ))
@klavirova ja to mam tak, že žijeme spoločne, spoločne plníme chladničku, spoločne jeme, spoločne platíme výdavky, aj výživné na deti. Spoločne vychovavame a co je moje, je aj jeho a opačne. Majetky mame spoločne.
Poučila som sa z bývalého manželstva. Tiež dopadneš, ako ja, ale ja som aspoň mala prácu, ktorá ma živila. A nemusela som sa spoliehať na výživné.
Nevera, finančné týranie :D super vzťahíček, skvelý príkladíček pre dieťa do budúcna, nech dopadne rovnako ako ty-vy.
@luccija opakujem, ja z tých peňazí vyjdem, není ich málo, len sa pýtam ako to beží inde .
@kavasmliekom áno, veď to je aj moja predstava, mať takú prácu....nemáme tu ale ani jedných rodičov, sme v tramtarii, takže sa fakt hodí, že dieťa viem stále zabezpečiť, keď treba....bývajú fakt dosť často vypadky
@procrastique že finančné týranie.
@procrastique moj muz má velmi veľa dobrých vlastností, pre ktoré sme stále spolu
@klavirova hej, vie na počkanie omočiť vtáka v rôznych ženách, to sa zijde.
Na svoje dedicstvo sa spoliehaj hlavne ty a nech ta nenapadne davat nieco do “spolocneho” , ja to nevidim tak ruzovo ako ty … mozno je to vekom ale v podstate si plateny personal … za naivitu sa plati. Mas 500 € a si upratovacka, kucharka, babysitterka a spolocnicka ze necelych 500 € … ked ho omrzis a parohami budes skrabat strop budes mat ako bonus holu prdel
Takže zarába pár tisíc a do domácnosti dá z toho len 500?