Ahojte. Vie mi tu niekto vysvetlit tu novú vec, ohľadom rodičovského dôchodku ?
Ak nechcem prispievať ? A ak teda chcem nemusim robiť nič ?
Zníži sa môj plat ? Totiž to nezarábam moc veľa, ale rodičom by som prispieť chcela. Ďakujem za normálne odpovede
Plat sa ti nijako nezmení. Ak chceš prispievať, nemusíš robiť nič. Ak nechceš, treba to nahlásiť Soc. poisťovni.
Z tvojho platu len vypočítajú výšku rodičovského dôchodku. Tvoju výplatu ani odvody to neovplyvní.
pozri čas 14:30 h.
tam je o tom všetko písané čo robiť ak nechceš prispievať... roluj troška nižšie..
Upravili mi názov.
Rada by som, ak to neovplyní môj plat a moje odvody.
Tvoj plat to nijako neovplyvní. Budú to rodičom posielať automaticky, netreba nič robiť. Jedine ak s tým niekto nesuhlasí, musí to oznámiť Sociálnej poisťovni.
Baby, a keď netuším, či moj druhy rodic je už dôchodca?
Mame by som prispievala (ale ona ešte pracuje), no otcovi určite nechcem, ten ma dokonca súdny zakaz priblíženia ku mne…
Plat ani odvody ti to neovplyvní, budúci dôchodok to sa ešte len uvidí....lebo rovnako bol nastavený II.pilier a od vtedy sa robilo kopec zmien, každá vláda urobila zmenu aby z neho niečo získala....
@ketrint treba na SP vypísať tlačivo, malo by byť aj na stránke SP a tam vypíšeš rodiča ktorému nechce prispievať....inak platí to len na 5rokov, takže každý kto nechce prispievať to bude musieť opakovať po 5rokoch, rovnako ak niekto nestihne do konca februára a dá tlačivo až v marci, bude to platiť až o 5rokov.....
@ketrint musíš poznať rodné číslo rodiča, to sa vypisuje do toho tlačiva
@mogaa
@janinka007
Ďakujem baby... takže viem to vypísať, aj keď to možno nie je aktuálne (teda že ani jeden rodič nie je ešte dôchodca)... ok 🙂
Jeho RČ nájdem, predpokladám, v mojom rodnom liste...
A kto to zaplatí? A vôbec, čo je to za blbosť?
@ketrint najdes v rodnom liste alebo aj v rozhodnuti zo súdu….. drz sa.
@ketrint Vyhlásenie platí na 5 rokov.
Tu ho nájdeš:
https://www.socpoist.sk/aktuality--zlo/48411s70...
@anita6666 su to peniaze na tvoj budúci dochodok. Cize bude nizsi, keďže sa znižuje percenta do 2.piliera a z toho získajú oni teraz peniaze. Cize za to, ze teraz budeš prispievať získať 2 super benefity, 1.nizsi dochodok do budúcna (ak vobec nejaký, to ani boh nevie, co bude o 20-30 rokov, a tých co su pri moci to ani trosku netrápi, keďže oni sú zahoheni), 2.budes robit dlhšie.
@evamarek77 a tvoj dôchodok bude mensi
@evamarek77 v živote by som od svojho dieťaťa nechcela takúto blbosť...žiadne dieťa sa dobrovoľne na tento svet nepýta
@opica_skorica ďakujem krásne! 💕
tak chceš a či nechceš prispievať...