Odpoved:
Vyhlasenim, ktore je potrebne vyplnit a dodať na Socialnu poistovnu do 28.2.2023:
https://www.socpoist.sk/rodicovsky-dochodok/70728s
https://www.socpoist.sk/aktuality--zlo/48411s70...
A az takto sa Socialna poistovna dozvie, ze ho nema davat napr.otcovi, ktory sa uz XY rokov o dieta nezaujima alebo ho tyral (i psychicky), teda nezelanej osobe, zo zakona sa tvariacej ako rodic.
5 rokov sa bez toho vyhlasenia neda vyplacanie ovplyvnit.
@abbey1 slušné dieťa pomoze slušnému rodičovi. Kedykoľvek.
I bez zákonov.
No toto sa týka tých, čo na deti s.ali alebo ešte horšie.
Radšej by som dala všetko mame, čo zas tento zákon neumožňuje. A nie jemu. Vyhrazok bolo nadmieru.
@abbey1 a keby nevyplnim včas to tlačivo, tak 5 rokov mu to bude na ucet chodiť.
Vyhlasenie treba vyplnit kazdy rok do konca oktobra, len tento rok do konca februara 2023, lebo to meskalo.
Da sa to posiliat iba jednemu rodicovi.v tvojom pripade obist otca popytaj sa na socialke
@saxana000 ano. Vyplnim to.
Ja rozumiem, čo píšeš tu. Reagovala som na celý nezmyselný zákon, ktorý vymysleli.
Áno, je dobré, aby sa ľudia dozvedeli, že aspoň mala možnosť niečo s tým urobiť, ak majú výhrady k tomu, kto má ich príspevok dostať.
@abbey1 Dalšia vec a netreba to spochybňovat je to, že čo minister, to zmeny. Pamätam si legislatívu z roku 2004 k 2.pilieru, pripravoval som sa na licenčné skúšky. Fico to v roku 2013 zmenil. A teraz je v 2.pilieri dalšia zmena. Nebudem sa diviť, ak príde niekto o 6-8 rokov a presadí zakon, že tie adresné davky rodičom budu poistencom znižovať ich odvody = nižšie dôchodky.
Ja mám otázku. Ako tieto dávky rodičom ovplyvnia môj 2 pilier. Ide to aj z týchto eur???
@kamatopo Toto povedal Mihál v Pravde:
Ústava hovorí, že nad 64 rokov je strop dôchodkového veku. To už nie je pravda. Aj ústava bola zmenená, spolu s ňou aj zákon o sociálnom poistení. Postihne to ročníky 1967 a mladšie. Tí už budú do dôchodkového veku postupne odchádzať o niečo neskôr.
To je jedna zmena negatívna pre ľudí. Ďalšia zmena bude vo vzorci novo priznávaného dôchodku. Bude menej výhodný, ako bol doteraz. Aj na tom Sociálna poisťovňa niečo ušetrí. Noví dôchodcovia dostanú dôchodok o niekoľko eur nižší, ako keby neboli tieto zmeny. Sprísňujú sa pravidlá pre požiadanie o predčasné dôchodky, to je ďalší zdroj pre Sociálnu poisťovňu, lebo menej ich bude vyplácať.
Pripomeniem aj, čo som tu tak nepriamo naznačil, a to druhý pilier. Do druhého piliera, čo je 1,5-milióna ľudí platiacich odvody, tak tie by sa mali postupne zvyšovať a od roku 2024 by mali byť na finálnej sume 6 percent. Čiže 6 percent z hrubej mzdy malo ísť na druhý pilier. Postupné zvyšovanie príspevkov do druhého piliera sa zabrzdilo asi o tri roky. Takže ľudia si budú menej odkladať na dôchodok do druhého piliera. A to je pre poisťovňu ďalší zdroj peňazí.
@sardinka32 ja som chcela vedieť či tie eura ktoré pôjdu na dávku mojim rodičom teraz po novom budú brané z odvodov do môjho druhého piliera.
@kamatopo zoberie sa z jednej kopy a dá terajším dochodcom...cize aj ked das nesúhlas, budes na tom rovnako...zoberú Ti z druhého piliera tak či tak
@kamatopo Este toto Ti poslem...
@sardinka32 🤦🤦🤦u mňa celé na hlavu. Len zbytočne budeme behať po úradoch. Určite nebudem nechávať vyplácať niečo niekomu kto nebol rodič, nedokázal sa postarať a ešte so mnou skončil. Tomu kto sa staral ja dávam aj bez úradov.
@kamatopo rozumiem a tiez sa mi tento zákon nepáči z viacerých dôvodov...
@sardinka32 až teraz som to pochopila. Ja som bola v tom že konkrétne dieťa pošle priamo zo svojej výplaty konkrétnemu rodičovi. V mojom prípade by bolo iba matke. No či pošlem alebo nepošlem aj druhej strane aj tak sa má to bude dotýkať. Takže je úplne jedno či stopne vyplácanie ci nie. Aj tak prídem o značnú sumu z 2 piliera
Šialený celý nápad s tým dôchodkom. Každé normálne, slušne vychované dieťa pomôže svojim rodičom finančne, ak tú pomoc potrebujú. Nie, my vymyslíme nezmyselný zákon a budeme tie peniaze preháňať cez úrady. Škoda slov.