Ročné zúčtovanie - zarobila som menej ako je minimum

5. feb 2024

zdravim

ak som zarobila 2023 v hrubom menej ako je to nezdanitelne minimum 4 922,82 eura
to znamena ze musim v ziadosti o rocne zuctovanie dani ( ktore som vyplnila pre zamestnavatela) nieco zaskrtnut alebo mi budu vraciat dane automaticky?
alebo mi nebudu vraciat nic? alebo ako zistim ci mi nieco vobec vratia?

iny zarobok som nemala.
dakujem za vysvetlenie.

negymama
5. feb 2024

ak si zarobila menej ako nezd. ciastku na danovnika /nevola sa to minimum/, a nemala si ine zdanitelne prijmy, napr. z prenajmu, predaja hnutelnej nehnut. veci, nejaky nepravidelny prijem a podobne. tak s velkou pravdepodobnostou, vsetky dane ktore ti zrazili ako preddavok, ti budu vratene ako preplatok.
Treba uctovnicku poziadat o rocne zuct. dane /vypisat tlacivo/ a ak nema c. uctu, tak uviest ucet, na ktory ti ma vyplatit pripadny preplatok.

autor
5. feb 2024

@negymama dakujem za vysvetlenie takze nic sa nekruzkuje na tom tlacive ze? moje CU ma uctovnicka.

negymama
5. feb 2024

nie, Ak ti vyjde preplatok, tak ti ho vratia vramci vyplaty, alebo na iny ucet, ak si poziadas o vyplatu inde.

leni1977
5. feb 2024

Ak si si uplatňovala nezdaniteľnú časť mesačne, je možné, že si ani neplatila žiadnu daň.

autor
5. feb 2024

@leni1977 uplatnovala som si Danovy bonus na dieta.

negymama
5. feb 2024

@leni1977 ono zalezi za aku dobu ten prijem mala. priklad ak mala prijem do 4900 eur, ale priklad za obdobie pol roka /zvysok bola trebars nezamestnana, RD atd/ tak si uplatnila nezd. casti len za 6 mesiacov a zvysne mesacne si neuplatnila a uplatnia sa v rocnom zuctovani. Vtedy moze ist o preplatok.

negymama
5. feb 2024

danovy bonus s tym nema nic.

negymama
5. feb 2024

@leni1977 a takyto prijem za 12 mesiacov by mala, leda ak pri skratenom uvazku, lebo inak to nie je ani min. mzda.

autor
5. feb 2024

@negymama ano presne tak, dovtedy nezamestnana a od juna som mala pracu na skrateny uvazok.

leni1977
5. feb 2024

@negymama je mi to jasné, ťažko to povedať z údajov, ktoré poskytla. Ak daň nejakú mala, vrátia jej ju, ona musí vedieť.

autor
5. feb 2024

@negymama za polroka.

autor
5. feb 2024

@negymama nevedela som.

autor
5. feb 2024

@negymama takze vsetky preddavky by mi mali vratit vsak? a preco nemam preddavok napr ivedeny na Vyplatnej pasky, je to bezne?

autor
5. feb 2024

aha mam to tam, slepa som. dan ( nie ako preddavok)

negymama
5. feb 2024

oj, zda sa mi ze tomu nerozumies. Ak nemas preddavok na vypl. paske mesacnej, znamena to ze si mala ten mesiac mensi zaklad dane ako nezd. cast cca 410 eur. tym padom si mala zaklad dane nula, aj dan nula.

ak to mas kazdy mesiac tak, znamena to ze ti nic nevratia, lebo si nic ani neplatila.
Jedine vtedy ti vratia, ak si mala bud vsetky, alebo niektore mesiace zaplateny preddavok na dan vo vyplate.
Je to komplikovane, nechce sa mi tu vysvetlovat ti cely sposob vypoctu preddavkov a vyuctovania. vsak ked mas podklady u uctovnika , ten ti to vypocita a vysporiada v nasledujucej vyplate.

negymama
5. feb 2024

vacsinou vyjde preplatok ludom, ktory maju celorocne maly prijem z dovodu, ze niektory mesiac/mesiace nepracovali napr. pre RD, alebo boli nezamestnani, alebo PN.