Ahojte ako to je ? Platila som si zdravotné poistenie každý mesiac v sume v akej mi prišla do aplikácie všzp som osobna asistentka a popri Tom mam ešte živnosť a momentalne mi prišlo 1500 eur nedoplatok ako to je možné ? Suma poistenia sa teda odvíja od zárobku ?
@patka06 aké preddavky čo to znamená ?
Preddavky sú akoby zálohová platba - potom v ročnom zúčtovaní ti podľa príjmu vypočítajú reálne poistné, odpočítajú zaplatené preddavky a vznikne preplatok alebo nedoplatok
@pictbridge neplatia všetci rovnako, platí sa z vymeriavacieho základu 14%
Rovnakú sumu, platia, tí ktorí majú minimálny vymeriavací základ a tá sa presne ako píšeš, každý rok zvyšuje o pár Eur
nedoplatok asi za zivnost mala si vyssi zarobok, na zaklade toho mas platit vyssie ZP ako je preddavok nejakych 85 eur...tak mi to pride, na zaklade DP ti vypocitali vyssi preddavok na ZP
@pictbridge nemyslim si
A spravne si si uviedla v DP prijem z osobnej asistencie?? Tam najcastejsie byva chyba.. alebo si naozaj zarobila zo zivnosti tolko, ze ti uz zaplatene preddavky nepostacili a mohol ti vzniknut taky velky nedoplatok.. ved si zavolaj na infolinku, nech ti to pozru.
áno, suma sa vypočíta podľa podaného DP, to čo si platila boli len preddavky