Ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2011

baculka77
8. apr 2012

ahojte, viete mi niekto poradiť? manžel priniesol domov ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2011 (potvrdenie z roboty) a v kolonke 04 Nezdanitelne časti základu dane 04b na manželku má 0,00 . Som na materskej už 3 rok, tak sa chcem opýtať či nemá nárok si toto za mňa uplatniť. Vlani mu to normálne tam zarátali sumu 3402,60. A teraz nič a pritom mu učtovníčka hovorila, že bude mať preplatok, ked som na materskej teda rodičovskej dovolenke. Budem rada za každé info. Dakujem

viki2912
8. apr 2012

tak ak si na materskej tak na to narok urcite ma.ved aj moj muz caka ze za mna bude mat narok...tak teraz si mi dala chrobaka do hlavy.

viki2912
8. apr 2012

manzel mi prave hovori,ze to musis nahlasit zamestnavatelovi....nahlasil to?

baculka77
autor
8. apr 2012

@viki2912 učtovníčka to vie, ved mu aj vravela, že ked som na materskej tak bude mat preplatok, minulý rok mu to normálne zarátali, tak neviem 😒 , budeme dalej zisťovať

viki2912
8. apr 2012

@baculka77 asi zabudla,inak si to neviem vysvetlit.

svetielkoand
8. apr 2012

@baculka77 ten kto vypisoval DP, to tam jednoducho neuviedol 😠 , tym padom sa neuplatnuje odpocitatelna polozka na manzelku 😖

bambibam
8. apr 2012

A mna by zaujímalo ako sa to rieši......dá sa robiť oprava? Dokedy to treba podať ....nakoho sa obrátiť?

lucia.kl
8. apr 2012

manžel si ťa mohol odrátať, ale bolo to treba nahlásiť účtovníčke - a neviem či nebolo treba aj potvrdenie z UPSVAR, že si poberala rodičovskú...

baculka77
autor
8. apr 2012

muž mi vraví že sa o tom s účtovníčkou bavil, že som na materskej, šak už končím pomaly 3 rok, a vlani to mal vyučtované, účtovníčka mu ešte aj povedala, že bude mať preplatok, tak asi fakt to zabudla, ale tiež ma zaujíma čo sa opýtala aj bambibam, že či a dokedy sa to dá opraviť

viki2912
8. apr 2012

@lucia.kl od manzela uctovnicka nic nechcela...

baculka77
autor
8. apr 2012

@viki2912 ved práve, tak si myslím že ona to určite eviduje že som na rodičovskej

dosa
8. apr 2012

@baculka77 treba si ist na urad prace pre potvrdenie, ze si na rodicaku, zaniest to uctovnicke a cim skor podat opravne danove priznanie... evidovat to moze, ale zjavne to zabudla dat na papier.

viki2912
8. apr 2012

@baculka77 ona zabudla na 100 percent....

baculka77
autor
8. apr 2012

dakujem vam za rady

angua27
8. apr 2012

@baculka77, myslím si, že účtovníčka zabudla. Len neviem, ci manželovi spraví opravu. Ak do žiadosti o ročné zúčtovanie uviedol, že si na Teba chce uplatniť nezdanitelnu čiastku a nemala si okrem rodičovského žiadny príjem, tak by opravu mala spraviť, lebo chybu spravila ona. Ak vsak v žiadosti neuviedol manžel tieto údaje, tak je chyba na jeho strane. Vtedy nech si vyžiada potvrdenie od zamestnávateľa o ročnom zúčtovaní a to konkrétne aj stranu dva toho, čo mu už dali. Dodatočne daňové si potom môže spraviť aj sám. Čím skôr, tým lepšie, ale časové ohranicenie tam tuším nie je.

jvo
11. apr 2012

@angua27 ahoj neviem ci to plati do tejto temy ale aj v inych si radila ohladom vratenia preplatkov na daniach tak snad ano, od 2004 som zamestanana u jedneho zamestnavatela, v 4/2009 som nastupila na matersku a teraz v 11/2011 som sa po rodicovskej vratila mam narok na vratenie dane za cely rok 2011 alebo len na daky alikvot ked som v tom roku odpracovala len 2 mesiace, dakujem

baculka77
autor
11. apr 2012

baby, tak manželovi účtovníčka to hned opravila a vystavila mu nové tlačivo, takže bude mať preplatok ale bude to mať vyplatené až v aprílovej výplate, tak vsetko je ok 🙂

sima.p
18. apr 2012

baby a neviete, či to potvrdenie, že som brala rodičovský príspevok treba alebo nie? Lebo kedysi to nebolo treba, stačilo že manžel to vypísal do tlačiva, že manželka má príjem 0 a podľa mna by ani teraz nemalo byť, lebo rodičovský je štátna soc. dávka a tá sa do príjmu neráta, takže som mala vlastne príjem 0 EUR, ale učtovníčka od manžela žiada potvrdenie, koľko som minulý rok dostala rodičovský. Ak viete niektorá, napíšte prosím. Musím kvôli tomu potvrdeniu cestovať do iného mesta a sa mi veru nechce ak to naozaj nie je treba.

abbey1
18. apr 2012

@sima.pmaterská sa dáva, ale rodičovský príspevok určite netreba dokladovať. Manžel nech dupne na účtovníčku. 😉

angua27
19. apr 2012

@sima.p, účtovníčka by to nemala požadovať, ale niektoré sú veľmi opatrné a na všetko chcú aj potvrdenia. treba sa s ňou dohodnúť.

polyana
19. apr 2012

@jvo tvoj zamestnávatel ti urobí ročné zúčtovanie ale tebe vrátia len dan, ktorú si zaplatila za tie dva mesiace. Zvyšných 10 mesiacov sa odrazí v ročnom zúčtovaní tvojho manžela, pretože za ten čas si môže uplatniť on ako odpočítatel. položku na manželku.

dm1
19. apr 2012

@sima.p ja som nedavala nic iba pri materskej

dm1
19. apr 2012

@baculka77 inak aj manzelovi to zabudla uctovnicka uviest. Ked prisiel reklamovat tak este zacala ze ale ved sa to znizovalo je to menej a ked pozrela do papierov uz sa ospravedlnovala lebo tam na mna nedala nic. Mal to v nasledujucej vyplate

polyana
19. apr 2012

@sima.p - nie je nutné to dávať, stačí ked manžel dá čestné vyhlásenie, že si nemala žiaden príjem. Ale ako už niektoré písali, sú účtovníčky, ktoré to chcú mať radšej podložené. Ale ja som to tento rok tiež takto len dala manželovi a nikto nič viac nepýtal. Pretože vlastne - ak by si uviedla nepravdivé udaje- tak aj tak by danový úrad riešil vás a nie účtovničku.