Ročné zúčtovanie poistného za rok 2013

anett98
12. jún 2014

vie mi prosím niekto vysvetliť toto??? V roku 2013 som poberala rodičovský príspevok a súčasne mala príjem zo živnosť 1980 eur (založila som ju, aby som nemusela platiť odvody z dohody ako tu bolo radené v diskusiách) a prišlo mi teraz vyúčtovanie poistného a nedoplatok na zdravotné poistenie vo výške 143 eur...ďakujem

Ak príjem poistenca štátu v roku 2013 prekročí 15-násobok sumy životného minima, tzn. bude vyšší ako 2918,70 €, prestáva byť osoba poistencom štátu a bude si musieť v ročnom zúčtovaní za rok 2013 doplatiť zdravotné poistenie?

Zobraziť odpoveď
Na základe zmeny zákona č. 580/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 1.11.2013
štát nie je platiteľom poistného za osobu podľa odseku 7 písm. a) až l), n) až r) a t) až v), ak má v rozhodujúcom období vymeriavací základ podľa § 13 znížený o vymeriavací základ zamestnanca podľa § 11 ods. 7 písm. v), na ktorý sa použila sadzba poistného podľa § 12 ods. 1 písm. a) druhého bodu, vyšší ako 15-násobok životného minima platného k prvému dňu kalendárneho roka rozhodujúceho obdobia, alebo ak má pomernú časť zníženého vymeriavacieho základu prislúchajúcu k počtu kalendárnych dní, počas ktorých poistenec bol osobou podľa odseku 7 písm. a) až l), n) až r) a t) až v) vyššiu, ako pomernú časť 15-násobku životného minima prislúchajúcu k počtu kalendárnych dní, počas ktorých poistenec bol osobou podľa odseku 7 písm. a) až l), n) až r) a t) až v).

V prípade, že poistenec nesplní vyššie uvedenú podmienku na vymeriavací základ takéhoto poistenca sa nebude vzťahovať úhrn minimálnych základov podľa § 13 ods. 9 písm. a) zákona č. 580/2004 Z.z.

Splnenie, resp. nesplnenie tejto podmienky sa bude vyhodnocovať pri ročnom zúčtovaní za rok 2013, ktoré sa bude vykonávať v roku 2014.

15 násobok sumy životného minima platného k prvému dňu rozhodujúceho obdobia – vychádza zo zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime – od 01.07.2012 je suma životného minima v sume 194,58 Eur . T. j. 15 násobok je suma 2918,70 Eur.