Môže ma uctovnicka ktora je aj šefka oklamat a nedat preplatok ak je nejaky? Robila mi ročne zučt. a nemala som ani prelatok ani nedoplatok, robim u nich pol roka
Ved ti dala potvrdenie, tak si nemala preplatok. Oklamat ta nemoze, ved by im to nesedelo preboha.
Do buducna, ked jej nedoverujes, tak si to nedavaj u nej robit. Nie je to povinnost. Vies si spravit danove aj sama resp. zaplatit si niekoho, kto ti ho spravi.
a predtým si robila niekde?
Musia ti dat doklad Rocne zuctovanie dane. Pokial je spravne urobene a vysla nula, tak je to v poriadku.
Otazka teraz je, ci si pred tym niekde robila. Resp. ci si robila cely rok.
Ale preco by ta klamala? Hlavne ako by ta oklamala - doklad ti musi dat, ak mas preplatok, ten ti musi vyplatit - to uvidis na vyplatnej paske, navyse to nejde z jej penazi, stat jej to vykompenzuje.
@katarinaba viem o prípade, kedy mala zamestnankyňa preplatok na dani, lebo nepracovala celý rok a zamestnávateľ jej ho odmietol vyplatiť
@77nelinka ale na to nema pravo. Podala by som trestne oznamenie. Oznamenie na inspektorat prace. A rozhodne by som u takeho uz nepracovala.
neviem si predstavit, akym sposobom by ta v tomto mohli oklamat, kedze ten vysledny papier, kde je uvedena suma preplatku alebo nedoplatku ti musi odovzdat.
@ludmilik13 nic take mi zatial nedala
Ma na to cas do konca aprila. A vyplatit preplatky najneskor v aprilovej vyplate, cize podla vyplatneho terminu aj do konca maja.
Otázne je, či vôbec počas roka bola nejaká daň zo mzdy aj zrážaná. No treba vykryť celý rok 2023 k ročnému zúčtovaniu pre tohto zamestnávateľa, aj napr.evidenciu na UPSVaR, alebo iného zamestnávateľa pred nástupom do tohto zamestnania, ten predchádzajúci musí dať doklad "Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti,...." .
Alebo si vyžiadať ročné zúčtovanie, ktoré je hotové a urobiť si Daňové priznanie do termínu so všetkými potvrdeniami o príjmoch za rok 2023, teda zakomponovať ročné zúčtovanie a neodovzdané napr. Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od bývalého ZMĽ.
Pozor toto daňové priznanie ale bude mať typ A a druh-opravné, nie riadne.
B.
davala si potvrdenia z predoslej prace?