Ja tomu danovemu priznaniu vobec nerozumiem 🙁. Kazdy rok vypisujem ziadost o vykonanie rocneho zuctovania, na zaklade ktoreho mi zamestnavatel urobi tlacivo rocne zuctovanie preddavkov na dan. Ak mam nedoplatok dane, mam to v dalsej vyplate strhnute, ak mam preplatok dane, tak to mam v dalsej vyplate. Lenze vcera som na nete citala, ze na zaklade tlaciva rocne zuctovanie dane, ktore mi vypracuje zamestnavatel si ja sama mam urobit danove priznanie. Ved ale zamestnana som uz roky, a nikdy som si danove priznanie nerobila. Myslela som, ze tlacivo rocne zucotavnie
Áno, RZD, ktoré Ti urobí Tvoj zamestnávateľ je vlastne namiesto DP. Mala si aj dáky iný príjem okrem príjmu od zamestnávateľa ?
@suve99 Nie nemala som iny prijem, iba v jednom zamestnani robim.
Tak potom požiadaj zamestnávateľa o RZD a on daň vysporiada za Teba, nemusíš podávať DP
Zamestnávateľ ti opäť dá tie správne tlačivá, vypíšeš ich a hotovo, on urobí všetko potrebné 🙂
Ak si mala prijem len zo zamestnania (aj viacerych zamestnani, aj dohod) a nemala si ziaden iny prijem okerm tohto, tak si podas Ziadost o rocne zuctovanie u zamestnavatela (a ak si mala aj ine prac vztahy a dohody, tak si vypytas od tych zamestnavatelov Potvrdenie o prijme a to prilozis k ziadosti).
Ak si mala aj iny prijem ako zo zamestnania, tak si robis Danove priznanie ty.
Ak si nemala iny prijem, tak vsetko pojde tak, ako v minulych rokoch. Ty nic nepodavas.
A naozaj by ma zaujimalo, kde na nete bola info, ze podla Rocneho zuctovania si ty mas este vypracovat svoje Danove priznaie.
Lebo oboje su rovnocenne doklady k plateniu dani (cez RZ za teba vyrovna dane zamestnavatel a tebe to vycisli vo vyplate, cez DDP si to urobis ty sama).
mozes mat v danom roku podane vzdy len JEDNO z nich.
Nikdy nie oboje.
@moonlight1210 v tom poslednom nemáš pravdu, lebo môžu nastať i takéto prípady :
Otázka č. 2 - Ročné zúčtovanie a opravné daňové priznanie
Daňovník dosahoval za rok 2020 príjmy len zo závislej činnosti. Na základe jeho žiadosti mu zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2020. Daňovník v máji 2021 zistil, že zabudol predložiť zamestnávateľovi ešte ďalšie potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od iného zamestnávateľa. Ako má daňovník postupovať v takomto prípade?
Odpoveď
Daňovník, ktorý dosiahol príjmy zo závislej činnosti a zamestnávateľ mu vykonal ročné zúčtovanie, ak tomuto zamestnávateľovi nepredložil všetky požadované doklady od každého zamestnávateľa, podáva následne riadne daňové priznanie (nie opravné ani dodatočné DP). Prílohou tohto daňového priznania bude "Ročné zúčtovanie..." spolu s vyplnenou 2. stranou tohto tlačiva.
Otázka č. 3- Ročné zúčtovanie a opravné daňové priznanie ( dodatočné uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku)
Daňovník dosahoval za rok 2020 príjmy len zo závislej činnosti. Na základe jeho žiadosti mu zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2020. Daňovník v marci 2021 zistil, že zabudol v žiadosti o ročné zúčtovanie uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku. Ako má daňovník postupovať v takomto prípade?
Odpoveď
Daňovník, ktorý dosiahol príjmy zo závislej činnosti a zamestnávateľ mu vykonal ročné zúčtovanie, a v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania dane za rok 2020 nepožiadal zamestnávateľa o uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, podáva v lehote do konca marca 2021 opravné daňové priznanie za rok 2020, v ktorom si uplatní nezdaniteľnú časť základu dane na manželku. Prílohou tohto daňového priznania bude "Ročné zúčtovanie..." spolu s vyplnenou 2. stranou tohto tlačiva. Ak by z tohto dôvodu podával daňové priznanie po 31.3.2021, už ho podá ako dodatočné daňové priznanie za rok 2020.
Otázka č. 4- Ročné zúčtovanie a opravné daňové priznanie ( dodatočné uplatnenie daňového bonusu)
Daňovník dosahoval za rok 2020 príjmy len zo závislej činnosti. Na základe jeho žiadosti mu zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2020. Daňovník v marci 2021 zistil, že si zabudol v žiadosti o ročné zúčtovanie uplatniť daňový bonus na dve školopovinné deti, na ktoré si v priebehu zdaňovacieho obdobia neuplatňoval daňový bonus u zamestnávateľa a neuplatnila si ho ani jeho manželka. Ako má daňovník postupovať v takomto prípade?
Odpoveď
Daňovník, ktorý dosiahol príjmy zo závislej činnosti a zamestnávateľ mu vykonal ročné zúčtovanie dane za rok 2020, a v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania dane nepožiadal zamestnávateľa o uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, podáva v lehote do konca marca 2021 opravné daňové priznanie, v ktorom si uplatní daňový bonus. Prílohou tohto daňového priznania bude "Ročné zúčtovanie..." spolu s vyplnenou 2. stranou tohto tlačiva ako aj doklady preukazujúce nárok na uplatnenie daňového bonusu. Ak by z tohto dôvodu podával daňové priznanie po 31.3.2021, už ho podá ako dodatočné daňové priznanie.
to čo si sa dočítala platí len v tom prípade, ak ti zamestnávateľ urobí ročné zúčtovanie a ty zistíš neskôr, že si zabudla doložiť potvrdenie o príjme od iného zamestnávateľa alebo si si zabudla uplatniť daňový bonus alebo si si neuplatnila nezdaniteľnú časť na manžela, tak vtedy si povinná si podať daňové priznanie ku ktorému sa dávajú prílohu také aké píše suve99..........takže nestresuj a požiadaj si o ročné zúčtovanie a máš vybavené
@suve99 lenze tu sa jedna uz o opravy po dodatocnom zisteni novych skutocnosti, ked uz bolo spracovane a vysporiadane rocne zuctovanie.
ona sa pyta na prvotne podanie. a tam naozaj existuje len moznost bud jedno, alebo druhe. nie oboje naraz.
@suve99 dobry den. Prosim vas...vidim ze sa asi vyznate v teme dani...vedeli by ste mi poradit? Som.na RD a minuly rok som mala okrem rd aj prijem z prenajmu nehnutelnosti a este dalsi prijem z prace na dohodu. Manzel si chce na mna odpocitat zaklad dane ale moja uctovnicka vravi ze ja siusim.podat priznanie sama nakolko prenajimam nehnutelnost. Tym padom si uz manzel na mna nemoze nic uplatnit? Vravi ze "prideme o bonus" lebo jemu ich uctovnicka povedala ine info ako mne ta moja...viete mi povedat ako to je? Vdaka
dobry den. Vedeli by ste mi poradit? Som.na RD a minuly rok som mala okrem rd aj prijem z prenajmu nehnutelnosti a este dalsi prijem z prace na dohodu. Manzel si chce na mna odpocitat zaklad dane ale moja uctovnicka vravi ze ja siusim.podat priznanie sama nakolko prenajimam nehnutelnost. Tym padom si uz manzel na mna nemoze nic uplatnit? Vravi ze "prideme o bonus" lebo jemu ich uctovnicka povedala ine info ako mne ta moja...viete mi povedat ako to je? Vdaka
@suve99 Môžem sa spýtať k téme... Zamestnávateľ mi urobil RZD no zabudli sme si uplatniť daňový bonus na dve deti. Urobili sme si daňové A len mam otázku. V ročnom zúčtovaní mam preplatok 260 euro a tie mi boli vyplatene. Keď som spracovala daňové výsledok mam preplatok 260 plus ten 2x daňový bonus. Stačí ak na konci označím že žiadam o vyplatenie danoveho bonusu. Alebo ten preplatok v niektorom riadku uvádzam a výsledok bude preplatok len vo výške daňového bonusu. Veľmi pekne ďakujem.
Ze tlacivo rocne zuctovanie dane, je to danove priznanie. Tak ako to je teda?