- pracovna zmluva trvala do maja 2023, od juna do decembra som bol PN
- v auguste sa mi narodilo dieta
- zo zamestnania (TPP do maja) som mal prijmy: v hrubom- cez 12 000 )v cistom (9000),
- momentalne som mimo prac. pomer
otazka znie: hrubym odhadom, mam teoreticky narok na vratenie nejakej casti dane (vzhladom k uvedenym sumam)
- predpokladam ze na dieta aj ked sa narodilo az v auguste mam narok ziadat vratenie dane 140eur za mesiace januar-maj = 140 krat 5
- zaroven nejaky hruby odhad toho pri hrubom prijme 12000 eur - rozlozeneho na mesiace januar az maj.. pri takej sume by mi malo vyjst nejake vratenie nezdanitelnej casti dane a pod ?.
(zvazujem totiz ci si mam dat DP vypracovat byvalemu zamest. alebo niekomu nezavislemu aby mi to nepokaslal nejak a vratilo sa mi vsetko ako sa ma,, alebo nemam spekulovat a nie je tam nejake riziko ze to spracuje zle ?)
Ps: iné vratky dane, hypo na partnera a pod si neuplatňujem
@kaja01 ako ti vysla suma 545 ? chcel by som pochopit ako to pocitat co mi maju vratit podla toho kolko som zaplatil hrubu/cistu mzdu ..🙂
@pavolkollar nie uplne sa tomu rozumiem, ale logicky mi vychadza, ze DB na dieta si mozes uplatnit za mesiace august - december…
Nie za januar - maj.. ved vtedy si dieta nemal… 🤷♀️
Radsej ale nech sa vyjadria odbornici 🙂
@lol2219 no a zas v tych mesiacoch som uz nepracoval... tak teraz neviem ako
@pavolkollar nárok na daňový bonus vzniká v mesiaci, kedy sa dieťa narodilo. Keďže si celý rok nepracoval, je tam šanca na vrátenie daní. Suma závisí aj od toho, ci si si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane mesačne, alebo nie. Rozdiel medzi tým, či si dáš vypracovať daňové priznanie alebo spraviť v práci ročne zúčtovanie je v tom, že pri daňovom priznaní ti príde preplatok/daňový bonus priamo na tvoj účet, a pri roč. zúčtovani ti to vyplatí bývali zamestnávateľ a daňový úrad to pošle jemu....
@lenicka298 len na upresnenie
- pisal som hore "pracovna zmluva trvala do maja 2023"
- ty pises "Keďže si celý rok nepracoval" - cize ak myslis ze som cely ok 2023 nepracoval to nie je pravda
@cukorfalat "na danovy bonus mas narok od toho mesiaca, v ktorom sa dieta narodilo, teda od augusta do decembra"
- plati aj ked som uz v maji mal ukonceny PP, a bol na PN mimo pomeru, ak to chapem spravne, cize si ho chcem uplatnit na mesiace z roku 2023 kedy som sice pracoval mal mzdu, ale dieta prislo na svet az o 3 mesiace po ukonceni zmluvu aj prijmu
@pavolkollar myslela som to tak, že si neodpracoval celý rok, ale len časť. V tom prípade vznila preplatok dane. Som účtovníčka, takže viem co píšem 😊
1) "Suma závisí aj od toho, ci si si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane mesačne, alebo nie. "
- no to prave neviem, viem ze v r 2018 som este podpisoval nejaky papier ze chcem si uplatnovat mesacne tu nezdanitelnu ciastku ale odvtedy som to nepodpisoval - cize ak to treba kazdy rok samostatne tak za rok 2022 som to nepodpisoval
- vo vyplatnej paske vidim v tej casti kde je starobne zdravotne atp pojem
"nezdanitelna cast: 410,24" - cize neviem co to znamena ci uz uplatnena bola alebo nebola..
2) "Rozdiel medzi tým, či si dáš vypracovať"
- cize je to v podstate jedno, musi vyjst rovnaky preplatok tak ci tak
@cukorfalat cize uz uplatnena bola v mesiacoch 1-5 a nemam narok si o nu skratit dan?
@pavolkollar presne tak, preplatok musí byť rovnaký. Ohľadne nezdaniteľnej časti platí to, čo napisala @cukorfalat
To zvládneš aj sám, cez formulár finančnej správy je to raz dva. Dostaneš 5*140€ daňový bonus a aj vratku dane cca 545€