Ahojte. Minuly rok som bola dlhsie na PN tak ocakavam nejaku vratku dane. Moj zamestnavatel mi urcite urobi rocne zuctovanie. Staci toto na to aby mi vratili preddavok na dani? Ci musim vypisat ziadost na danove priznanie ktore odovzdam zamestnavatelovi do 15.2?
Vobec sa do tychto veci nevyznam. Budem vdacna za kazdu odpoved.
@moonlight1210 ziadost na rocne zuctovanie som uz podpisovala pre zamestnavatela. Bude to stacit na to aby mi vratili preddavok?
A rozdiel medzi danovym priznanim a rocnym zuctovanim je ake?
Ja som si myslela to ze rocne zuctovanie je napr aj na zistenie tych preddavkov. Ale na to aby mi boli vyplatene tak musim poziadat o danove priznanie. Ci som sa mylila?
Ja som proste z toho jelen 😀
Ak si zamestnaná DP nepodavas ak máš len prijmy zo zamestnania. Tzn.ak napr.neprenajimas byt a tak. Ak si podpisala žiadosť o ročné zúčtovanie dane tak nič ine nepotrebuješ.
@hugigugin dakujem. Som zamestnana, mam jedneho zamestnavatela. Byt neprenajimam.
Dakujem za vysvetlenie.
Ak si dala tú žiadosť o RZD, nič viac nemusíš riešiť.
Ako ti povedali, rocne zuctovanie a danove priznanie maju rovnaku hodnotu. Podava sa jedno, alebo druhe, nikdy nie obe naraz.
Rocne sa robi len pri prijmoch zo zamestnania (a dohod) a robi ho zamestnavatel, ktoreho si o to poziadala podanim ziadosti (a dodala mu k nej vsetky podklady, ak boli potrebne).
Danove si robis sama, ak mas aj prijmy mimo zamestnania a dohod (napr. okrem prenajmu, aj taky prijem z kapitalovych vynosov, urokov, dividendov, ktore este neboli zdanene, atd.).
Ak si podala vyplnenu ziadost, tak uz nic nemusis.
Zo zakona, ak si ho nepodas, nie je ti zamestnavatel povinny robit rocne zuctovanie.
Takze moze byt dobra vola, ze ho urobi i tak, ale po spravnosti aj tak bude potrebovat podklady od teba. Takze tu ziadost nakoniec tak ci tak vypises.
Tak ju proste dones teraz.