Rekonštrukcie spoločných priestorov v paneláku - viac cenových ponúk

joannita
11. dec 2023

Prosim viete mi niekto poradit...
V nasom panelaku sa idu rekonstruovat pivnice. Za par dni mame pisomne hlasovanie, ci s tym suhlasime, bol nam len oznameny nazov jednej firmy a suma. Informovala som sa na bytovom podniku, ci boli robene viacere cenove ponuky, nakolko sa jedna o rekonstrukciu za 230 000eur (bytovka ma 120 bytov) a bolo mi povedane, ze cenovu ponuku riesila iba spravkyna domu a mame len jednu ponuku. Nezda sa mi to, nakolko uz v minulosti ma suseda upozornila, ze tato nasa spravkyna ma znameho s firmou, ktory robi rekonštrukcie a mam obavy, ze sa na tom chcu nabalit.
Mate s tým niekto skusenosti, ci je povinna nam predložiť viac ponuk? V tak velkej rekonštrukcii mi to pride ako standardna vec, nie?
Neviem ako dalej postupovat.
Dakujem vsetkym so skusenostami za info.

melanta
11. dec 2023

Môj názor, iba názor je taký, že nejde o štátnu zákazku. Ide o zákazku, ktorú si platíte vy ako súkromné osoby. Takže ak odsúhlasíte danú firmu, tak odsúhlasíte. Ja by som s tým nesúhlasila, susedov by som informovala, že ide o naše peniaze a preto je namieste, aby majitelia bytov hlasovali s viacerých ponúk (aby sa zohľadnila cena, ale aj materiál, história a referencie firmy a pod) a nesúhlasili s jedinou, ktorú navyše predstavuje niekto, komu je daná firma osobne blízka.

dajana555
11. dec 2023

.

gejb
11. dec 2023

@joannita pri takto veľkej zákazke určite treba MINIMALNE ešte jednu ponuku. Vyzvala by som písomne správkyňa nech si vyžiada ponuky a potom vyberiete najlacnejsiu.
Túto výzvu ešte pripadne aj niekam vylep do spoločných priestorov nech vedia aj susedia, ze to ma riesit a oni nemajú schvaľovať ponuku 1z1.

melanta
11. dec 2023

Opravujem sa - z viacerých, nie s viacerých.

melanta
11. dec 2023

@gejb pozor, najlacnejšia môže znamenať najlacnejší materiál a najviac odfláknutá práca. Rozhodne by som išla po tom, čo dostaneme za danú cenu.

@joannita ešte je možnosť vytvoriť komisiu, napríklad 5-7 ľudí, z majiteľov bytov, tí nech si pozrú ponuky, vyberú 2 a medzi nimi budú ľudia hlasovať.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenah31
11. dec 2023

@joannita súhlasím s @melanta nejde o štátu zákazku, nie je povinnosť výberového konania. V prvom rade si treba pozrieť ako má správkyňa postavenú zmluvu a aké má v nej právomoci. My sme sa takto "ošuškali" pri jednom byte čo vlastníme a v bytovom dome kde sa byt nachádza sa opravovala strecha. Správkyňa mala v podmienkach a právomociach to, že je zodpovedná za výber firmy , dohľad aj prevzatie diela - naša chyba - jej tá firma za túto zákazku vymenila zadarmo okná na byte (toto ale vieš preukázať ako? Budeš sa súdiť a súd nemáš zaručený, že vyhráš ) a papiere na opravu strechy boli úplne v poriadku - akurát to mohlo byť fakt lacnejšie.
Pokiaľ nič také v zmluve nemá resp. tam nie je klauzula, že jej rozhodnutie viete hlasovaním zmeniť - vy nemusíte odsúhlasiť firmu, ktorú vybrala - podáte protinávrh - ide to cez hlasovanie vlastníkov bytov - už ale musíte mať iné vybrané firmy kam sa ponuky pošlú - a tie sa hlasovaním pretriedia, následne najvýhodnejšia vyberie. Dobré by bolo dať si ponuky kuknúť znalcom - aby bol kvalitný materiál, firma dobré recenzie - nie vždy čo je lacné je aj dobré.

lubmar
11. dec 2023

Skus sa este poradit na bytovom podniku, oni tiez maju vela kontaktov na rozne firmy, nech vam poradia uz overenu firmu, ktoru oslovite s cenovou ponukou. Stavebny dozor vam bude kto robit? Mal by niekto nezavisly, snad ho tiez nevybavi spravkyna...

joannita
autor
11. dec 2023

@lubmar vobec netusim ten stavebny dozor, neviem ani ako ma postavenu tu zmluvu co tu niekto spominal. Zatial som si vypytala z BP zapisnicu z poslednej schodze kde sa odsuhlasovali overovatelia pisomneho hlasovania (ktori su btw ona a jej kamoska).
Chcem si vypytat este tu zmluvu ktoru ma uzavretu ona a v stredu sa chystam na to hkasovanie. Len si musim este otazky pripravit 🤷‍♀️