Ahojte, dostala som ponuku od svojej banky na reštart svojej hypotéky,momentálne mám 3,99% úrok..fixácia mi končí až v októbri, ponúkli mi už teraz úrok jeden z najnižších na trhu, ale podmienka je pokuta ktorá v mojom prípade činí 144 eur s fixom na 3 -4 roky.
Zároveň je tam aj podmienka, že ak by som počas týchto troch rokov chcela predčasne vyplatiť mimo fixácie tak musím uhradiť nielen 1% pokutu zo zostatku úveru /u mna 480 eur/ ale aj ďalšie 1% ktoré mi dajú teraz k dobru ako vernostné a vlastne vďaka tomu dostanem ten nízky úrok. Rozdiel medzi ponúkanou sadzbou a tou zvýšenou o 1% mesačne je zhruba v mojom prípade 23 eur, takže ak by som chcela predčasne splatiť po 12 mesiacoch, tak 12*23 eur = 276 eur a zaroven ešte to 1% zo zostatku úveru, čo je v mojom prípade 480 eur.
No momentálne byt predávať neuvažujem, ale tri roky je dosť dlhá doba. Nikto nikdy nevie..
Ešte mám druhú možnosť, počkať do augusta na list z banky o novej úrokovej sadzbe, ale to nemám isté či dostanem tento úrok a tak sa vyhnúť aj pokute 144 eur. Ale kto vie aké budú roky v auguste.
Prejsť do druhej banky je tiež možnosť, ale tam budú chcieť znalecký posudok a kataster platiť.
Ako by ste postupovali vy? dakujem za rady.
@mabliss ešte som zabudla dodať že úspora na mesiac by predstavovala 60 eur..
@bublinka127 verte,že po fixacii koncom roka bude úspora tiež a bez "pokuty",či ďalších nezmyselných podmienok.
do augusta nie je dlha doba, uroky urcite nepojdu hore. Mesiac pred fixaciou neplatis ziadnu pokutu. Urcite pockaj.
@zilena to áno, ale aký úrok mi banka ponúkne ? čo ak to bude viac ako čakám...budem s ňou vyjednávať a keď nespustí? tak jedine odchod od inej banky, čo má za následok ďalšie poplatky.
Moja banka dokonca nechce ani znalecky posudok.
@bublinka127 určite ti neponúkne kolko čakáš, takže na mieste bude vyjednávať... zájdeš do iných bánk, dáš si vypracovať ponuky (nám pri ponuke v inej banke vypracovali znalecký zdarma a bez poplatku pri prechode k nim) a potom už len vyjednávaš s bankou či pojde ešte nižšie ako iné banky... ak sa ti nechce behať po bankách, viem, že sú finančníci, ktorí celé toto zabezpečia
Mi sme tiez chceli refinsncovst a skĺbiť hypo so stsvebkom.máme uz aj hodnotu u banky ale mi hypo platíme len nejakých 8 mesiacov ale ts uz tiez bola refinsncovsns.no musime počkať tiez do októbra lebo by sme museli dokladovať príjem a po tom roku to uz bude bez doklsdovsnis tak nám to všetko vyjde.a na jeseň tiez budú robit kampaň vzdy to tak býva na jar a jeseň aby co najviac ľudí k sebe priputslo.
My sme pred 5 rokmi zacinali na 6% uroku.Pred koncom fixacie,po 3 rokoch nam banka sama ponukla znizenu sadzbu.Urok nam klesol na cca 4%.Tak som si ho fixla na 10 rokov.Bohatsia nebudem a keby cosi podedim,vzdy sa to da splatit s 1% pokutou.Ak budem potrebovat vacsi byt,radsej zmenim predmet zabezpecenia uveru na novy byt,ako znova platit vsetky tie uroky,ktore uz mam splatene.
@bublinka127 Podla mna aj v auguste dostanes tento urok, teraz sa banky snazia o to aby si udrzali svojich zakaznikov.
@guinevre no viacero rad je ze cakat do augusta...a vyjednavat...nechcem urobit unahlene rozhodnutie, urobila som tak 3 roky dozadu kedy som si dala produkty v banke ktore som ani nepotrebovala len aby mi znizili urok a o pol roka padli uroky v bankach dole, tak som bola nahnevana.....
@bublinka127 predpokladám že sa bavíme o VUB banke, im teraz končí kampaň na 1,49% ale predpokladám že do oktébra ešte budú iné kampane. ak plánujete do 3-4 rokov predať nehnut. a vyplatiť úver tak by som to neriešil. ked už, tak by som riešil UCB za 1,69% alebo TB za 1,7% nepr.
@cisko39 no dnes som bola na pobocke a udajne som dostala mylnu info o dvoch pokutach...v mojom pripade odpada pokuta 1% zo zostatku uveru pri predcasnom splateni, ostava len ta s 1% ktoré mi dajú teraz k dobru ako vernostné a vlastne vďaka tomu dostanem ten nízky úrok. Rozdiel medzi ponúkanou sadzbou a tou zvýšenou o 1% mesačne je zhruba v mojom prípade 23 eur, takže ak by som chcela predčasne splatiť po 12 mesiacoch, tak 12*23 eur = 276 eur.
bola som rozhodnuta ze pockam do augusta, kedze to bolo o dvoch pokutach, ale teraz sa priklanam k tomu ze dam ten restart
@cisko39 no predavat byt sa nechystam momentalne, ale nik nevie co bude pocas 3 rokov...
určite netreba naletieť na také ponuky lebo sa to dá určite robiť lepšie a budete mať väčšiu úsporu a ešte aj menší úrok viem vybaviť a dokonca aj poplatky zanedbateľné hovorím to zo skúseností, ako som pomohol ľuďom, ktorý ma kontaktovali a požiadali o pomoc a boli spokojní všetci.
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
takže som naozaj ten úrok 1,49 dostala a to bez pokuty a dalších podmienok do budúcnosti.
Chcem sa ešte opýtať - navyšoval si niekto hypotéku v rámci výročia fixácie napr. na kúpu auta? lebo teraz je dobrý úrok, len sa mi to zdá pridlho platiť napr. 10 tisíc eur pomaly 20 rokov
rozmýšľam nad touto možnosťou alebo potom vziať auto na leasing...aké máte s tým skúsenosti??? spotrebné úvery majú dosť vysoké úroky...
@bublinka127 Čauko my sme refinancovali hypo a nasledne aj navysovali.Splatka sa nam zvysila o cca 20eur pri uroku 1,49%.Tiez sme tak riešili kupu auta.
Ozaj u nás to bolo dobré ze sme hypo mali lebo sme nemuseli špekulovať a riešiť spotrebak
Banky vedia,že úroky budú ešte klesať,preto sa teraz snažia nalákať klientov na takéto "ponuky". Nešla by som do toho. Banky sa snažia chranit svoje záujmy,nie záujmy klienta. Ale rozhodnutie je na Vás.