Refinancovanie úveru

22. feb 2023

Dobry vecer. Chcem sa opytat, ci sa da preniest uver do inej banky za mensi urok, ked som na RD a nemame taky prijem ako ked sme brali hypo.

Ci nam ta druha banka bude znovu robit "vymeriavaci priemer" z manzelovej vyplaty + z RD a podla toho poskytne uver na refinancovanie?

gejb
22. feb 2023

Záleží aký úrok mate, ale teraz sú úroky dost vysoke...takže nie je zaručene ze dostanete nizsi..ale áno, banka bude znova prepočítavať váse príjmy.

qwert87
22. feb 2023

Nie všetky banky pozerajú na príjem. Či už pri hypo alebo spotrebnom úvere. Napr. v prima banke pri prenesení hypo bez nejakého veľkého navýšenia (minulý rok to bolo 2000€ navyše) banka kontroluje len registre. Čiže či nemáte dlhy na úveroch a či je príjem (dopyt do SP) nie jeho výšku. Dokonca netrebalo ani nový zp. Za návštevu pobočky nič nedáš.

autor
22. feb 2023

@gejb cize dostaneme taky, aky ma aktualne dana banka v ktorej sme?

gejb
22. feb 2023

No nie. Dostanete taky, aký dáva teraz ta banka, kam chcete ist.

amonet
22. feb 2023

uroky sa vseobecne hybu teraz od 3% vyssie a vseobecne plati ak chcete refinancovat bez posudenia prijmu musi byt nove splatka nizsia ako povodna

sasa1310
22. feb 2023

Nie. Dostanete aktuálny úrok. A keďže išli uroky rapídne hore a už ste traja, tak je veľmi pravdepodobné, že vám nedaju hypotéku ani v takej výške, v akej máte teraz. Pretože refinancovanie do inej banky znamená vyplatenie starej hypotéky druhou bankou a následne branie novej hypotéky s novým posudzovaním a novým úrokom v novej banke

lilyianka
22. feb 2023

Ak nechcete úver navysovat tak nebudú riešiť príjmy

jakubvojcik
23. feb 2023

Pri refinancovaní hypotéky vám výšku príjmu overovať nebudú, pokiaľ hypotéku splácate dlhšie obdobie - väčšina bánk má toto obdobie nastavené na 12 mesiacov, niektoré na 10 a Unicredit napríklad na 18 mesiacov. Avšak, to je len za predpokladu, že bol úver dobre splácaný a že nová splátka vyjde nižšia ako máte aktuálne (jedine v Prima banke akceptujú vyššiu splátku, myslím že až o 50% vyššiu). V opačnom prípade sa bude výška príjmu overovať.

Napísal som. o refinancovaní aj článok, ktorý vám určite zodpovie väčšinu otázok: https://relyon.sk/blog/refinancovanie-hypoteky-...

autor
23. feb 2023

@jakubvojcik super clanok. Dakujem velmi pekne.