Dobry vecer. Chcem sa opytat, ci sa da preniest uver do inej banky za mensi urok, ked som na RD a nemame taky prijem ako ked sme brali hypo.
Ci nam ta druha banka bude znovu robit "vymeriavaci priemer" z manzelovej vyplaty + z RD a podla toho poskytne uver na refinancovanie?
Nie všetky banky pozerajú na príjem. Či už pri hypo alebo spotrebnom úvere. Napr. v prima banke pri prenesení hypo bez nejakého veľkého navýšenia (minulý rok to bolo 2000€ navyše) banka kontroluje len registre. Čiže či nemáte dlhy na úveroch a či je príjem (dopyt do SP) nie jeho výšku. Dokonca netrebalo ani nový zp. Za návštevu pobočky nič nedáš.
@gejb cize dostaneme taky, aky ma aktualne dana banka v ktorej sme?
No nie. Dostanete taky, aký dáva teraz ta banka, kam chcete ist.
uroky sa vseobecne hybu teraz od 3% vyssie a vseobecne plati ak chcete refinancovat bez posudenia prijmu musi byt nove splatka nizsia ako povodna
Nie. Dostanete aktuálny úrok. A keďže išli uroky rapídne hore a už ste traja, tak je veľmi pravdepodobné, že vám nedaju hypotéku ani v takej výške, v akej máte teraz. Pretože refinancovanie do inej banky znamená vyplatenie starej hypotéky druhou bankou a následne branie novej hypotéky s novým posudzovaním a novým úrokom v novej banke
Ak nechcete úver navysovat tak nebudú riešiť príjmy
Pri refinancovaní hypotéky vám výšku príjmu overovať nebudú, pokiaľ hypotéku splácate dlhšie obdobie - väčšina bánk má toto obdobie nastavené na 12 mesiacov, niektoré na 10 a Unicredit napríklad na 18 mesiacov. Avšak, to je len za predpokladu, že bol úver dobre splácaný a že nová splátka vyjde nižšia ako máte aktuálne (jedine v Prima banke akceptujú vyššiu splátku, myslím že až o 50% vyššiu). V opačnom prípade sa bude výška príjmu overovať.
Napísal som. o refinancovaní aj článok, ktorý vám určite zodpovie väčšinu otázok: https://relyon.sk/blog/refinancovanie-hypoteky-...
@jakubvojcik super clanok. Dakujem velmi pekne.
Záleží aký úrok mate, ale teraz sú úroky dost vysoke...takže nie je zaručene ze dostanete nizsi..ale áno, banka bude znova prepočítavať váse príjmy.