Refinancovanie ČSOB

ssandyy
26. aug 2021

Dobrý deň
Teraz čítam že banka čsob ponuka Fixaciu na 10 rokov s úrokom 0.99. Máme tam hypoteku. Navyšovať ani meniť by som nič nechcela len to refinancovat... je to veľmi výhodné na tak dlhé obdobie. Máme tam hypoteku fixaciu na 5 rokov z toho rokuž ubehol. Myslíte že je možné to u nich refinancovat?

chadkroeger
26. aug 2021

ešte neubehlo 5 rokov od prvej fixácie, čiže asi ťažko

ssandyy
autor
26. aug 2021

@chadkroeger áno to mi je jasné. Len či sa to nejak nedá. Je to veľmi dobra ponuka a človek si tak môže ako tak vydýchnuť a neriešit čo bude o 5 rokov. 10rokov by som mala ako tak kľud je to dosť dlhá doba. Tak preto sa pýtam či nie sú nejaké kľučky ako sa to dá spraviť

chadkroeger
26. aug 2021

@ssandyy neviem o žiadnych. A dalšia vec, ak by sa to predsa len nejako dalo a vy by ste refinancovali, pridete o možnosť uplatniť si v ročnom zúčtovaní Danovy bonus na zaplatené úroky (ak teda splnate podmienky).

ssandyy
autor
26. aug 2021

@chadkroeger nie nie toto nesplname. Do rici.
Lebo raz sme navysovali hypo a rovno spravili refinanc ale teraz nechcem žiadne zmeny... Tak asi jedine že by som šla do inej banky refinancovat. No neviem ake maju iné banky možnosti

chadkroeger
26. aug 2021

@ssandyy možno radim zle. 🙂 za opýtanie v banke nič nedáte.

ssandyy
autor
26. aug 2021

@chadkroeger áno ďakujem

ivkazba
26. aug 2021

@chadkroeger prečo nemôžu refinancovať ak neubehlo 5 rokov?

ivkazba
26. aug 2021

@ssandyy refinancovať môžete, ale pri refinancovaní mimo fixácie môže ale aj nemusí banka účtovať poplatok (nula až do 1% zo zostatkovej istiny). Čiže tu si je potrebné prepočítať porovnanie ušetrenia na úroku pri novej hypotéke versus náklady na poplatok za refix mimo fixácie. Druhý pohľad je to, či banka takýto refinanc schváli, keďže cielene príde u vás o výnosy. Zažila som za roky veľa situácií, kedy toto banky z tohto dôvodu neschválili, ale samozrejme prípadov, kedy áno je neporovnateľne viac. Takže ak vám to cenovo vychádza (spomínaný poplatok versus ušetrené úroky), tak smelo do žiadosti.

ssandyy
autor
26. aug 2021

@ivkazba ďakujem pekne za odpoveď. V banke máme teraz presne ten istý úrok no len na 5 rokov. Preratala som si teraz to 1% poplatok. Nevyšlo veľa. Volala som aj do banky. No nedvíha. Tak asi by sa to oplatilo. A 10 rokov môžem vypustiť banku aspoň z toho hľadiska . Lebo v tejto dobe sú dosť nízke úroky a už len čakám kedy to príde a kto vie ake úroky si banky zaúčtujú za 3 4 5 rokov. Toto večne podľa mňa nebude a príde veľká zmena k horšiemu toto nemôže trvať dlho. Či? No kto vie. 😀🙄🤷‍♀️

ivkazba
26. aug 2021

@ssandyy v blízkej dobe sa úroky výrazne meniť nebudú, ale samozrejme, žiadny analytik nám nedá 100% záruku, ako to bude a kedy sa udeje nejaká zásadná zmena. Samozrejme, takýto úrok na 10 rokov je super. Čo sa týka toho poplatku, ako píšem, banka ho môže aj nemusí chcieť. Čiže je úplne možné (primárne kvôli tomu že ostávate v tej istej banke), že to zrefinancujete na 10 rokov bez poplatku.

ssandyy
autor
26. aug 2021

@ivkazba joj bodaj by to tak bolo že by to zrefinancovali len tak... budem jej ešte volať. No ďakujem aspoň za také predbežne infošky 😊

ivkazba
26. aug 2021

@ssandyy niet za čo. Hlavne sa nenechajte odradiť. Pobočky mávajú plány aj na tom, aby nerobili veľa predčasných splatení a refinancov. Čiže niekedy sa stane, že klientovi povedia nie, aby nemali v pláne mínus. Takže ak by náhodou na pobočke povedali nie, buď skúsiť inú pobočku alebo finančného sprostredkovateľa.

matula77
26. aug 2021

@ssandyy ja som mala hypo v CSOB a aj fixaciu a bola som za nimi ze mi ponukli nizsi urok v inej banke, ze prioritne by som chcela zostat v CSOB ale pokial mi oni nevedia ponuknut lepsi urok tak si prefinancujem v inej banke. Bola velmi ochotna, riesila som to cez telefon s nou. Povedala som jej nech mi spravi ponuku na 1 2 5 a 10rokov fix a dala mi priklady - aj som si zobrala 10 rocny fix. Neplatila som ziadnu pokutu

ssandyy
autor
26. aug 2021

@matula77 a môžem vedieť kedy to bolo? Niekedy teraz?

matula77
26. aug 2021

@ssandyy rok dozadu som to riesila, ale kamaratka riesila nedavno tiez a tiez nemali problem. Oni si chcu udrzat zakaznika a vedia ze vsade tlacia dole uroky. Mne dali aj zadarmo ucet aj ked mi tam nechodi vyplata

ssandyy
autor
26. aug 2021

@matula77 super vďaka. Snáď budeme mať aj my také šťastie.

skeblicka77
26. aug 2021

Aj nám robili refinanc v ČSOB , sme ich klienti už roky, dala som urobiť prepočet v rôznych bankách. Aj tak nám to vyšlo najlepšie u nich a ako klientom nám dali pokutu len 0.5%.robili sme to 2 roky dozadu a mimo fixácie 😉, vtedy sme robili čistý refinanc kvôli úrokom . Teraz som potrebovala navýšiť, no potrebujem už nový znalecký posudok, nesmie byť starší ako 2 roky, tak to nechám tak a urobíme neskôr, máme dosť veľa výdavkov a nemám teraz cez 200e navyše len na posudok.

mariet24
27. aug 2021

@ssandyy môj muž len zavolal že v inej banke nám dávajú nižší úrok a hned po telefóne sa dal znížiť a splátka mesačne nižšia o 29€. Poteší, za opýtanie 😃

ssandyy
autor
27. aug 2021

@mariet24 vidíš ked budem volať s tou pani v banke pôjdem na ňu rovno takto 😀😀😀