Refinanc, byt, rodinný dom

19. aug 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať na reálne skúsenosti....
Máme byt v BA v Petrž. (hodnota bytu 160 tisíc) a rozhodli sme sa, že by sme chceli ísť do domu ( bungalov do 200tisíc max.) ...riešili ste niečo podobné? predali ste byt alebo ste len navyšovali hypo? nevieme sa rozhodnúť či navýšiť a mať dve nehnutelnosti a jednu budeme prenajímať (byt) alebo toto predať a doriešiť len rozdiel.... platovo sme na tom ok, s hypotekárnou sme sa o tom ešte nerozprávali, zaujímajú ma/nás najprv reálne názory ľudí, kt. to riešili...
Vopred ďakujem za akékoľvek postrehy a názory 🙂

katulastraka
19. aug 2021

Ak vam vyjde hypo aj na byt aj na dom, tak by som si urcite byt v ba nechala a prenajimala ho. To je proste skvela investicna vec. Predavajte iba ak by vam aj na dom nedali

autor
19. aug 2021

@katulastraka musíme sa v banke poradiť, ako je to s navýšením, akú rolu v tom má náš aktuálny byt, príjem, leasing a pod.. finančne by to malo vyjsť, len čo na to banka a s dvoma nehnutelnosťami je dva x toľko starostí, hlavne nájomníci a podobne

ivkazba
19. aug 2021

Aký je zostatok hypo na byte? Ak sa zmestíte do toho tak, že hodnota bytu + hodnota domu a z toho vám stačí hypotéka 80%, že vám to vychádza na tých 80% (že nepotrebujete viac) a že vám to vychádza z príjmu, tak neriešila by som predaj bytu. Ceny idú hore a v BA stále pôjdu, čiže je škoda predávať. Čo sa týka nájomníkov, prečo by to boli starosti. Ak sa ti nechce riešiť inzerovanie a obhliadky, najmeš si na to realaitku. A ak nebudeš mať fakt smolu, tak o nájomníkoch nebudeš celý rok ani počuť.

autor
19. aug 2021

@ivkazba ako myslíš? celkom nerozumiem. hodnota bytu a hodnota domu? Byt je ohodnotený na 160 a dom by sme chceli dajme tomu 180 160+180= 340 a z toho 80%? čo sa týka najomníkov myslela som skôr, aby neboli problémy... poškodené zariadenie a podobne :/ že mať fakt niekoho slušného

ivkazba
19. aug 2021

Áno, presne tak to myslím. Ak má byt hodnotu 160 a dom by mal 180, to je 340 a pri takom zabezpečení môžete mať hypo 272. Z toho odpočítaj zostatok hypo na byte a vyjde ti výška nového úveru. Samozrejme druhá vec je potom príjem.

Drvivá väčšina ľudí sa veľmi veľmi výnimočne stretne s nájomníkmi, ktorí zničia byt. Pozri sa na to tak, že tvoj byt má hodnotu 160, pred 5 rokmi mal hodnotu 110. A hodnota bude stúpať aj ďalšie roky. Takže ak príjmovo ste okej, nepredala by som.

pandusica
19. aug 2021

@ivkazba Prepac,uz dlhsie v diskusiach vidim,ze sa celkom vyznas v bankovych veciach.Ja som sice pravnik a dokonca robim aj s nesplacanymi uvermi a drazbami,ale v jednej veci sa nevyznam a neviem si rady. Brali sme spotrebak pred takmer 2 rokmi vo vyske 7.000 eur,urok 10,2(viem sialene,no ina moznost nebola),aktualny zostatok istiny je cca 5.900 eur.Ak by som chcela uver napriklad do konca roka vyplatit,chceli by sme refinanc hypoteky,akk si vyratam vysku uroku,ktoru budem musier uhradit spolu s istinou.Dufam,ze som to napisala zrozumitelne.Dakujem

ivkazba
19. aug 2021

@pandusica myslíš úrok zo spotrebáku pri predčasnom splatení? V závislosti od banky (ak ide o banku) budeš platiť poplatok za predčasné splatenie (od 0 do 1%) a samozrejme zostatkovú istinu ku dnu splatenia.

pandusica
19. aug 2021

@ivkazba ano presne to som myslela,cize by to bolo napriklad 5900 eur a max 59 eur k tomu?

ivkazba
19. aug 2021

@pandusica áno, plus ešte úroky za posledné dni od poslednej splátky do dňa splatenia,

pandusica
19. aug 2021

@ivkazba dakujem velmi si mi pomohla,keby niekto videl moje vypocty,tak sa asi nezdrzi smiechu 🙂

gastanka32
19. aug 2021

Nechat si byt by bolo super, ceny pojdu hore, uz aj teraz to vidiet, dozaista sa chodte poradit, ze ako vam to bude vychadzat a uvidis proste co bude dalej. Ale ak to pojde nechala by som si 🙂