Ahojte, potrebujem poradiť. Máme úver na bývanie v PSS, od r. 2012, neuveriteľne ho preplácame. Dlh je ešte cca 18t. Máme možnosť refinancovať ho cez banku na hypotéku, podmienka založiť vlastný dom, ktorý má 10x násobnú hodnotu. Refinacovať v PSS bez záložného práva, ale zase preplatiť alebo hypo? Tiež preplatiť ale o hodne menej. Ďakujem.
Prepočítaj si koľko ušetríš v banke. Predpokladám, že to celkovo bude pár tisíc. Ak ti tie peniaze nebudú chýbať, nerefinancuj. Za mňa určite má zmysel refinancovať. Ja som za 18 rokov vo finančníctve robila aj v stavebnej sporitelni (riadila som tam podporu predaja a produkt manažment) a každému odporučím hypotéku pred stavebkou.
@caliel neboj sa zalozenia, sice zaplatis 66 € kolok za zalozne zmluvy na vklad do katastra, ale urcite to usetris potom na uroku. Fin. poradca, alebo aj v banke ti vypocitaju, kolko vies usetrit. Taka prima banka ponuka teraz urok 0,4 % a pri cistom refinanci (cize neberies nic navyse) preplati aj pripadny poplatok za predcasne splatenie. Aj ked neviem, ci sa to tyka aj PSS, ale myslim, ze by sa malo. A na ich webke sa da vypocitat, zadas kolko mas zostatok, kolko platis teraz, na ako dlho a ono ti vyrata kolko vies usetrit.
Ďakujem.
k zalozeniu nehnutelnosti prikladas zmluvu z banky, kde je dana suma, na ktoru maju narok. Ja by som reginancovala, PSS ma sice stabilnu urokovu sadzbu, ale nasobne vyssiu ako v banke. A ten vas dlh nie je vela, to mate za chvilu splatene. Urcite by som momentalne refinancovala v banke ;)