Redukcia poistnej zmluvy

25. jan 2021

Ahojte žienky,

rada by som sa opýtala, že 11.1.2021 mi oznámili redukciu poistnej zmluvy. Zmluva bola uzatvorená ešte v roku 2002. Chcem sa spýtať:" oplatí sa mi túto zmluvu si ponechať?"
Môžem ju zrušiť? Píšu mi, že nemám ďalej posielať peniaze na tento účet a že mám 5 Eur preplatok.
Zmluva zanikne roku 2043. (splatnosť zmluvy).
Ďakujem za Vašu radu.
Prajem pekný deň.

panelacikova
25. jan 2021

môžem sa pridať? máme podobný "problém" v Allianz poisťovni, otcovi dali zmluvu (starú, rok 2009) do redukcie tuším niekedy v r.2013 s tým, nech si ju tam drží, ale nech ju už neplatí.... jej platnosť je nejak do 2029 a teraz nevieme. zrušiť? držať? neviem rozdiel, koľko by dostal pri zrušení a koľko keby umrel (otec má 77 rokov, čiže stať sa môže), mám odlišné informácie od rôznych "agentov" tejto poisťovne a neviem, ktorý z nich ma ťahá (alebo teda otca) za nos a ktorý nám chce dobre.... keby ju bol platil, tak to vychádza v danom roku alebo teda pri úmrtí až vyše 4000. teraz netuším, či by pri úmrtí vyplatili 4000 napriek tomu, že bola redukovaná alebo nie?
kontaktovala som už aj centrálu allianz, mali zaslať k tomu nejaké lajstrá, prešiel mesiac, nič neprišlo... škoda reči.

autor
25. jan 2021

@panelacikova samozrejme, že sa môžeš pridať. 🤗

suzitok
25. jan 2021

Zmluva z roku 2002 je dobre postavená a pre poisťovňu nevýhodná, preto chcu menit podmienky ..ja by som trvala na ponechani povodnej zmluvy..
Zrusit ju po tolkych rokoch samozrejme mozes, setriacu cast ti vyplatia, je tam nejaka zmluvna pokuta, spravidla administratívny poplatok...
Ak sa ti zda, ze je platba nizka, to si radsej uzatvor nové poistenie, ked uz ho chces mat...

suzitok
25. jan 2021

@panelacikova skuste požiadať nie poradcov, ale piste rovno ziadost na centrálu, či riaditeľstvo o vyčíslenie zostatku, hodnoty na poistnej zmluve...

panelacikova
25. jan 2021

@suzitok skúsim sa opýtať ešte, ak sa vyznáte... toto je tabuľka odkupnej hodnoty. zmluva uzatvorená v roku 2009, v r. 2013 redukcia s tým, že mu nahovorili uzavrieť inú zmluvu (novú - ďalšiu) a túto nech teda neplatí. Zmluva má ukončenie v roku 2029, teda po 20 rokoch. čo z tejto tabuľky viem vyčítať v prípade, ak by ju zrušil, v prípade, ak by ju nechal ležať do 2029 a dožil by a v prípade úmrtia? lebo na to úmrtie sa tam vzťahovali nejaké vyššie čiastky.... Ďakujem

pivonka6
25. jan 2021

Zmluva sa da odkupit. Podrobnosti neviem. Dajte si to vysvetlit.

suzitok
25. jan 2021

@panelacikova ma tam tých cca 2200€ ako je uvedené v 11-tom roku, tato suma by mu bola vyplatena, ak by zmluvu zrusil...oni to píšu informatívne, lebo pri zrušení to rozrataju presneku dnu zrusenia...ak by ste to chceli rusit, treba ratat s 8-tyzdnovou výpovednou lehotou a väčšinou sa podava k vyrociu zmluvy...
Co sa týka dozitia/umrtia, to musíte mať uvedené v zmluve, aka suma pri prirodzenej smrti, aka suma pri smrti nasledkom choroby, urazu...(toto ma naozaj kvantum moznosti, ako môže byt zmluva postavena) , tych 4700€ je ale suma, ktoru by mal dostat urcite, plus teda ďalšie hodnoty podla krytia - rizik, ktore ma pripoistene

suzitok
25. jan 2021

@panelacikova este by som doplnila,aby nedošlo k omylu, nerobim s poisteniami 8rokov, je mozne, ze sa niektore podmienky menili... napríklad výpovedné lehoty, poplatky za zrusenie..

panelacikova
25. jan 2021

@suzitok rozumiem, čo sa týka rady, budem to brať s nadhľadom, ale i tak sa opýtam ešte jednu vec. tých 4700 by dostal, aj keď prešla v 2013 do redukcie a doslova mu odporučili, aby ju už viac neplatil? teda nie on, ale pozostalí...

suzitok
25. jan 2021

@panelacikova nerozumiem, nemoze byt poisteny clovek, ktory uz nežije...zmluva konci smrtou, co maju pozostalí spoločné splatením?
4700€ podľa tabulky,ak sa nejedná o investičné poistenie, tam to moze byt kľudne aj ovela menej, ked zainvestuje poisťovňa do zlych fondov
Ak ma sumu gatantovanu, tak ju dostane

panelacikova
25. jan 2021

@suzitok no lebo to bola taká zmluva, že bolo mu povedané, že ak by umrel, tak pozostalí tú sumu dostanú. tak ja som z toho už jeleň...

panelacikova
25. jan 2021

@suzitok normálne má na nej oprávnenú osobu mamu...

suzitok
25. jan 2021

@panelacikova ano, ak zomrie, suma je okamžite splatná osobe, ktora je poverená...uz je na poisťovni, za aky čas realne peniaze vyplati... niektoré to naťahujú..

panelacikova
25. jan 2021

@suzitok no toto mi je práve jedno. jedná sa o to, či je naozaj výhodné ju rušiť teraz, ako ma presviedčali 3 zo 4 agentov. iba jeden tvrdil, žeby to bola hlúposť to teraz rušiť. a on by v 2029 dostal tých 4700 podľa Teba aj keď teda platenie bolo redukciou v 2013 pozastavené? o toto sa mi jedná. že či má preňho zmysel zmluvu podržať alebo ju teraz zrušiť? pýta sa ma, lebo je z toho kôň a ja tiež a informácie rôzne.....

suzitok
25. jan 2021

@panelacikova vyziadajte si oficialnu odkupnu hodnotu , dovod nemusite pisat, ale ja by som napisala, ze ziadam čisto z informatívneho dovodu, aby ste mali cierne na bielom, aka je hodnota..lebo ak napíšete rovno, ze v pripade zrusenia aka by bola hodnota, odrataju všetko možné, len aby vam dokazali, ake je nevýhodné to zrusit..
Cize on neplati nic a ma byť poisteny este 8 rokov? Takéto poistky som uz videla, ale boli robene pre deti, platilo sa 12 rokov a potom zvyšných 6rokov sa neplatilo...vzdy boli problemy s vyplatením...naposledy moja vlastná poistka, ktorú mal syn..nikdy viac..pol roka som sa natahovala snimi..

panelacikova
25. jan 2021

@suzitok áno, tak nejak mu to vysvetlili. prestal platiť, ale poistka beží, teda časť z nej a to údajne konkrétne to "úmrtie" plus to, že v roku 2029 by mal dostať nejakú časť pri dožití. ale použijem Vaše slová, je to veľmi dobre formulované a požiadam (teda cez otca samozrejme) o dané údaje. Ďakujem

autor
3. feb 2021

@suzitok Ahoj, chcem sa ťa spýtať, že je pravda, že vypovedať poistné sa oplatí 6 týždňov od dátumu uzatvorenia zmluvy? Napr. ja som mala zmluvu 25.05.2002 uzatvorenú a či je výhodnejšie podať výpoveď v apríli?
Alebo je to jedno?
Kontaktovala som pani, ktorá mi zmluvu uzatvorila. Chce mi poslať tlačivo cez e-mail na ukončenie zmluvy. Stále však zabudne mi poslať tlačivo.
Takže moja otázka je, napíšem si ja výpoveď sama a tak jej to pošlem. Či výpoveď je platná iba na ich oficiálnom vyplnenom tlačive?
Ďakujem ti za každé info.

suzitok
3. feb 2021

Ahoj, najideálnejšie je vypovedat ku dnu dátumu uzavretia,to znamena, najneskor 6tyzdnov pred týmto datumom...
Tlacivonie je az tak podstatné, da sa napisat aj ziadost, alebo pozri na stranke poisťovne, ci nemaju tlaciva k stiahnutiu..
Odporucam do ziadosti uviest aj cislo uctu, alebo adresu, kam maju zostatok odoslat...a tiež odporucam podpis na tlačive mat overeny uradne,aby ťa potom neodbili, ze ziadost nie je uplna a mohol ju spisat ktokoľvek.

suzitok
3. feb 2021

A samozrejme nezabudni ziadost odfotit, aby si mala dokaz, popripade si ho nechaj overit 2x, budes mat original ty, aj oni, odosli doporucene

autor
3. feb 2021

@suzitok Ďakujem ti. Nie, žiadosti nemám problém napísať, len som si myslela, že pre poisťovňu je to tak podstatné. (že musí to byť ich). +chcú aj občiansky preukaz. (kópiu).

Lenže pri redukcii zmluvy vzniklo účinnosť zmluvy od 1.1.2021. Takže nemusím "čakať" do apríla. Môžem sa riadiť aj k tomuto dátumu, či?
Veľmi ti ďakujem za tvoju ochotu poradiť.

suzitok
3. feb 2021

No ak je redukcia od 1,1, mala by este plynúť lehota "odstúpenia", teda, ze nesuhlasis s redukciou

autor
3. feb 2021

@suzitok Ale, keď ja nie že nesúhlasím, ale vlastne chcem vypovedať tú zmluvu? Je to pre mňa teraz výhodnejšie? (ak sa to dá takto napísať).

suzitok
3. feb 2021

Je to uplne jedno, zostatková hodnota sa nemeni

autor
3. feb 2021

@suzitok OK, ďakujem 😊