ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
Prijem ako kde. V Bratislave si myslim, ze prijem 1500 euro je uplne primerny a nijako vynimocny, skor taky priemer. Priemerna mzda je cosi pod 1300 eur
Strava 200 euro - no asi si nebol dlho v obchode, neviem si predstavit, ze 4 clenna rodina sa naje za 200 euro, to riadne pridaj. Inak vcelku suhlasim
V minulosti boli ludia skromnejší a nemali také možnosti ako dnes. Záhrady, zvieratá v každom dome, a hlavne stály príjem, aj ked nízky ale istý. Dnes ľudia chcú všetko, už malé deti majú vysoké nároky, za čo samozrejme môžu rodičia, bohužial. Myslím si že sa začínajú vracať ľudia s remeslami, aspon v mojom okolí.
Mne sa zije dobre. A vobec nemam pocit ze ked som bola dieta by to boli moji rodicia mali na ruziach ustlane ako to ty popisujes 😉 My sme zili slusne (obaja rodicia chodili ale o pol 6 rano do prace a o pol 7 vecer domov, co nebola pre nas ako decka ziadna slast, kolkokrat som v zime za tmy vystavala v okne a cakala kedy ich uz uvidim prichadzat), ale poznala som kopec ludi kde makas-zarobis vobec neplatilo ani v tom obdobi.
Jedno je pravda...neboli nezamestnaný ( každý robiť MUSEL ) a neboli bezdomovci.
Velmi vela je o nastavením limite. Potrebujem akoze značkové potraviny, ale mi stačia značky obchodov
To iste čistiace prostriedky, prášky a základná kozmetika
Oblecenie sa da lacno nakúpiť v sekacoch a na burzách
Toto su oblasti, kde sa da vela ušetriť, pretoze toto su oblasti, kde je na mne, ako si nastavím latku
Druha vec je, ze ak makam, tak si chcem za svoje prachy aj užiť.
V BA, ak chce clovek slušne zit, tak prijem by mal byt aspon 1500,-
Mlade rodiny dostali byty.boze moja mamka si krasny velky2 izbovy byt mohla odkupit za 50tisic sk.byvali sme tam roky a tym najmom sme platili aj tu cenu.nakoniec naozaj videla len tych 50tisic ale uz nebola vlastnickou ona.nechala sa odrbat.nuz este ze to bolo vcase ked uz som bola po skole a uz byvala s muzom.dovtedy som jej toto nedovolila aj ked uz navrh tam bol.
@matote " ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes..."
naozaj si toto myslíš? Asi sa ten štandard za tie roky trochu zmenil. kedysi ludia mali podstatne nižší štandard ako dnes.
Auto mali jedno do rodiny a naozaj len niektorí, nebolo to vôbec bežné, aby mladá rodina mala auto. Byt mali nájomný - družstevný. Dostali ho iba manželia, nie takí, čo žili "na hromádke" (dnes bežná vec) a aj to nie hneď ... často sa tlačili aj niekoľko rokov u rodičov, kým dostali byt alebo postavili vlastné ... a kto staval, narobil sa ako kôň, lebo sa všetko robilo svojpomocne. Ak si niekto dal postaviť firme, bol to jednak čudák, jednak sa tiež dosť zadlžil.
V obchodoch nebolo skoro nič, moja mama chodila a 5:00 do roboty, aby mohla ísť skor domov a kopala od jari do neskorej jesene na záhrade, lebo ak si nevypestovala, nemala zeleninu... Oblečenie sme si šili, kupili sme časopis Burda a látku a na starej Veritaske sme čo to ušili, hoci nebola vyučená krajčírka...
Ludia nemali ani pevnú linku - telefón, dnes musí mať každý člen rodiny svoj telefón, svoj počítač, decku 2-ročnému rodičia sú schopní kúpiť elektronické hračky, či tablet...
Dovolenky do zahraničia každý rok, to len vo sne ... tak na Balaton možno sa dalo, ale tak, ako sa cestuje teraz, každy rok more, Tatry, to bežné teda nebolo. Dnes sa stačí pozrieť, koľko je všade turistov, ludia si dovolia zaplatiť ročne za dovolenky veľmi veľa. A priemerne zarábajúc cestujú v rámci možností...
Platená 3-očná materská ako dnes, to tiež neexistovalo. Ženy boli doma pol roka, potom nedostávali vôbec nič. Takže šup dieťa do jasiel a mama do roboty. Moja mama bola doma 3 roky len preto, že otec bol v zahraničí na montáži a zarobil dobre (ale za prvé 3 roky manželstva sa skoro nevideli, len si písali... chceli by ste tak žiť???)
My, keby sme žili tak, ako moji rodičia (bez dovoleniek, 2 áut, telefónov, pohodlia, kupovania všetkého v obchodoch...), tak máme dosť peňazí ... ale nechcela by som tak žiť. Doba sa zmenila, nároky sa zmenili a starí ľudia majú spomienkový optimizmus, vidia len to, že každý mal "istotu" v tom, že mal prácu. Ale to bolo asi tak jediné pozitívne.
v tých výdavkoch je to individuálne, každý míňa toľko, koľko má ...
ja by som pridala na auto ... my tak 150€ len prejazdíme na 2 autách. Ak by som mala zarátať aj splátku (okolo 300€ bežný leasing na auto strednej triedy), poistky a prípadný servis, kúpu pneumatík, som minimálne na 500 mesačne. bez splácania leasingu aspon 200. A kedže dnes už majú väčšinou ludia aj 2 autá, tak ešte pridaj ... no ak by som zarábala málo, asi nemám žiadne auto, alebo len jedno nejaké ojazdené, malé s nízkou spotrebou
my sme dvaja dospeli, jedno dieta a nase vydavky su uplne ine:
starostlivost o dieta 300 mesacne (plienky, sunar, drogeria, oblecenie, strava)
energie 200 mesacne
strava 400 mesacne
phm auto 150 mesacne
rezerva 200 mesacne (ak ideme na vylet, kupime si nieco na seba alebo kupujeme nieco do domu, tak je to menej)
hypoteku nemame, prerabame si svojpomocne stary dom po babke, tzn.co sa usetri, ide na material.
ale nemam pocit, ze by sme si nedopriali, kupujem kvalitne potraviny, ideme kam chceme...manzel zaraba cez 1000 v cistom, ja som aktualne na rodicaku...ked som bola zamestnana, bolo nam sveta zit, tiez som mala 1000 plat. a to sme obaja z hladovej doliny, kde je obrovska nezamestnanost a nizke platy...takze je to tak, ako pises...ked je clovek sikovny, maka, vzdelava sa, tak dostane zaplatene...bedakanie na nete este nikoho z biedy nevytrhlo.
200 eur na stravu?????? to si asi pocitala na jedneho
V pohode ani ja som nedávala viac na 4 člennu rodinu než 200 eur. ale je pravda že som napr, vajcia a maso mala domáce aj tvaroh a maslo , zeleninu - babky z dediny nam pomahali.
@matote tak ja som ako veduca zarabala 520 eur môj muž 560 eur. Tak nič moc. Inak ked sa bavime o dobe minulej tak moji rodičia za sociku dostali nenavratnu pôžičku na nabytok z toho kupili obyvačku, spalnu aj detsku izbu. Na dovolenke sme boli v Bulharsku a každe leto sme zadarmo chodili do tabora. Naši chodili do práce o 6.30 a o 15.30 končili. Okrem leta ked boli sezonne práce a robili do večera. Mama robila v sklade a otec jazdil na trambuse na družstve. Inak sa nam žilo dobre a to sme boli 4 deti.
A naspät do tejto doby.
Hypoteka 140 eur
Energie 100 eur
Deti 200 eur
Drogeria 200 aj plienky
Auto 1 ks 150 eur
Telefony 50
Strava 250
Vydavky na deti su pohyblive často menej len teraz nam to skočilo škola a samozrejme Vianoce potiahnu rozpočet.
Nám sa žije dobre, nebývame síce v priemernom mestečku, ale v BA. Príjmy máme vyššie ako to čo pokladáš za extrém, ale zase ak vyššie výdavky. Práve preto sme sa presťahovali dobre a mali štandard aký chceme mať.
Podľa mňa sa každý má ako sa zariadi.
Záleží aké sú veĺké deti....koľko pojedia...deti okolo 12 rokov keď rastú, zjedia ako dospelý...my sme 6 a minieme asi tak 500 e na stravu. Nákupy robím len ja....skôr sa mi vidí málo na oblečenie....to minieme asi viac, však len zimná vetrovka stojí okolo 80 e....a to nerátam detskú obuv. Neviem, ale tá sa u nás vždy rozbije...čo sezóna, to nové topánky...
@gulisko ty si chodila do tábora každý rok? Moji súrodenci sa nedostali ani raz, a ja som bola jeden jedinkatý raz....ale spomínam nato doteraz....
takže nie každý chodil každý rok...
aj v minulom režime sa mali niektorí lepšie ako ostatní a aj v tomto režime sa zas len niektorí majú lepšie ako ostatní....to bolo aj bude....
a každý chváli réžim v ktorom sa mal lepšie...
islo mi hlavne o strukturu rozpoctu a akesi zistenie vseobecnych potrieb (su mi jasne rozdiely v prijmoch aj potrebach BA a mimo BA)
Predstavme si nezavisly par ktory sa nemozu/nechcu spoliehat na pomoc prostredia rodiny/surodencov (napr zo syrotinca). V praci odmakaju 8-10 hod. Kolko potrebuje clovek na pokojny skromny zivot?
@mircalla - dakujem - kolko dat stravu? 300€
@mirkakab - remesla - suhlas, naroky a moznosti su rozne - verim ze v spolocnosti su casto chybne hodnoty
@libka1 - zivoty rodicov a ich usilie si mimoriadne cenim - vobec netvrdim ze to bolo lahke!!! Len som pocul niekolko nazorov ze hodnota v pokojnejsom zivote nevyvazila sucasne moznosti. (diskusie su pre diskusiu - nemam na to univerzalnu mudrost). Moj nazor je ze radsej mat menej ale viac zit (s rodinkou, zazitkami - ja som na zahranicnej dovolenke nebol ani nepamatam ale nevymenil by som 1 tyzden exotickej dovolenky za 10 hodin nadcasov za tyzden). Prioritou dovolenky je s kym som nie az tak ze kde som.
@vejapa76 - aktivne som tu dobu nezazil ale istota prace a urciteho prijmu mi pride velmi zaujimava.
@hettinka - dakujem - tu dobu som aktivne nezazil. Neviem posudit ci lepsia. Zivotna uroven sa samozrejme vyvija - nie len od politickeho systemu - samozrejme ze v tej dobe ludia nemali pracky ani mobily ani tablety - nezavisi od systemu ale od doby. suhlas ze "spomienkovy optimizmus" moze byt silny.
Uprimne ja nepotrebujem 2 auta ani nakupy, decka nemaju tablety ani kazdorocne zahranicne dovolenky - skor preferujem cas, pokoj a bezpecie pre rodinu. Uprimne osobne poznam ludi ktory pracuju za 300€ aj za 3000€. Ja sa nestazujem - nepatrim ani do jeho extremu.
Matersku ak sa nemylim mas 6-7 mesiacov - zvysok mas rodicovsku 200€.
Zmenim otazku - kolko podla vas potrebuje takato rodinka (bez rodiny a jej pomoci) na dostojny SKROMNY zivot?
Rozdiel zivota v BA a mimo BA je hlavne v prijmoch a nakladoch na byvanie (hypoteky), energie, strava, potraviny pri skromnom rozpocte mozu byt vsade podobne, nie?
Uprimne v BA som mal moznost zit (a pravidelne tam som) ale nechcem tam vychovavat deti.
@wena - super - suhlasis s touto tabulkou https://www.finance.sk/180283-priemerna-mzda-91... - alebo myslis ze realita je inde?
V BA davaju mzdu nad 2 tis iba 14,2% - a ide o hrubu mzdu
- ako myslis ze vyzeraju prijmy rodin percentualne?
@deti95060810 - 🙂 urcite ano - nejde mi o porovnanie rezimov - skor hodnot ale hlavne identifikovat potreby pre slusny skromny zivot mladej rodinky
Nechapem ludi, ktori vravia, ze v minulom rezime bolo lepsie..ano...vekslaci, pumpari, klampiari, casnici a este par inych povolani..ti sa mali lepsie...dnes je vyssi standard, ktory by sme za komunizmu nikdy dnes nemali...myslim, ze na ukazku staci kuba, kldr...tam ludia zivoria a zivorili by sme aj my...budme radi, ze mame to, co mame, lebo to co mame dnrs by sme NIKDY za sociku nemali...
No ja neviem...my minieme mesacne....
benzin, strava, drogeria, oblecenie...nakujujem vsetko naraz a netriedim...pre 4osoby asi 600-700€
Energie, telefon, tv, net nas vyjdu do 250€
Poistky okolo 50€
Sluzby tak 150€
Ine ratam tak okolo 150€
Hypoteku ma kazdy inu..zavisi od moznosti splacania a nehnutelnosti, ktoru clovek kupuje...my sme zastanci nasledovneho, ked mam tak platim ako najviac sa da...lebo neviem, co bude zajtra, o tyzden..takze u nas to vyzera tak, ze platime vzdy ako je len mozne predvcasne splatky...chceme to mat, co najskor z krku a uz bude dom nas...ziadna banka...nic...
@matote spomienkovy optimizmus je to spravne slovo ako nazvat tvoj prispevok o dobe minulej🙂 ja za seba a zazila som ten rezim ako dieta - nemali sme auto a ani tlacitkovy telefon , byvali sme v 3izbovom druzstevnom byte ktory nasi dostali moznost odkupit - fakt ale je ze pocas komunizmu im nepatril... istotu v praci mali ale pamatam si ako mama nadavala neustale na flakacov a udavacov a ako ini musia na nich robit... moja mama aj otec boli vzdelani a robili kvalifikovanu pracu - uz v komunizme nekoncili o 2hej akk cele nase mesto... mama pred 4tou doma nebola a otec pred 6tou... rodicak neexistoval, od 6tich mesiacov zeny isli pracovat a deti do jasiel. My sme chodili na dovolenku 1x do roka niekde na privat na slovensku, v zahranici sme boli az po pade totality, vtedy sme si kupili aj auto a telefon... ja som nosila oblecenie po mojom bratovi, 1 teplakova suprava na 2 roky - vzdy mi bola velka ked sa kupovala aby vydrzala, detto zimna vetrovka a pod. ... kludne tak zi dnes a verim ze vydavky vysoke nebudu😉 inak moji rodicia zili asi 5 rokov po svadbe u prastarej mamy v 1 izbe v dome bez vody a toalety, byt dostali az ked mama vstupila so strany☹
Za mna - zijem v ba, obaja mame v cistom prijem nad tvij extrem a vacsina ludi ktorych poznam ma taky prijem - nie su to pod nikatelia , skor poctivo pracujuca inteligencia, lekary, profesory, stredny manazment, pravnici , alebo teda majitelia malych firiem - ziadne velke ryby - tam su prijmy uplne niekde inde...
Ja okrem studia ( moj muz si aj to pkatil sam ) som nemala ziadnu podporu financnu od rodiny a dnes som vdacna ze mozme my pomahat... byve sami v ba od zaciatku v podnajmoch, neskor vo vlastnom... nasa vydavkova struktura sa zial tiez pohybuje v inych cislach... fakt ale je ze stale mozme ist na 1-2 dovolenky do zahranicia za rok plus vela pobytov pocas roka po slovensku, detto deti maju vsetko co potrebuju a pravdepodobne aj daleko viac... cize za mna - v tejto dobe sk si ochotny investovat do vzdelania, nasledne obetovat kus svojho pohodlia a makat tak mozes dosiahnut omnoho vyssi stabdart ako kedysi... istotu prace ma podla mna kazdy kto je pre trh zaujimavy - zaujimavym sa opat stanes vdaka vzdelaniu a makaniu na sebe...
@matote pokojnejsi zivot bol asi len o to, ze naozaj praca bola pre kazdeho a vela ludi sa nenadrelo. Myslim ze sa viac v tom obdobi darilo ulievacom. Kolegovia na dnes radi spominaju na stare zlate casi ked nebolo co robit a v robote si kludne mohli vypit. Dnes to trochu funguje na principe snazis sa a dari sa ti. Aj ked vidim okolo seba rozne protekcne vynimky a roznych zbohatlikov, co je smutne, ale co narobis. Mne tento "makas=mas sa dobre" system vyhovuje viac.
Na tvoju doplnenu otazku asi takto: Ja som z BA zdrhla 🙂 Predstava ze tam zijem a vychovavam deti je pre mna nocnou morou. Ale je to tym, ze som z maleho mesta a z BA som sa nikdy vobec nestotoznila. Ano, mozem si tam vyberat robotu, kedze robim v IT aj teraz mi pravidelne volaju a ponukaju zmenu prace a 90% ponuk je prave do BA. Toto ale pre mna nie je cesta. Radsej mensi prijem a mat svoj klud. Dochadzanie nie je nic pre mna. Som 3 rok na rodicovskej, za chvilu mi zial konci. Uz len v tomto vidim obrovsky bonus, ze si zena moze vybrat ci ostane s dietatom doma 3 roky alebo 8 mesiacov. Ja som sla po 6 mesiacoch do jasiel, detto brat. Teraz je to kazdeho volba. Materska je momentalne naozaj slusna. Komu sa mali rodicovska, ma moznost sa vratit do prace alebo si privyrobit popri rodicovskej. Ja pracujem cely cas na vlastnu past. Moznosti v dnesnej dobe nie su nijak obmedzene. Nevytiahnem paty z domu a mam slusne zarobene. Nejde mi ale prioritne o peniaze, potrebujem jednoducho aj nieco ine ako sa starat len o dietatko, to by ma ako 100% pracovny uvazok ubijalo.
Co sa tyka nakladov, my nie sme narocna rodina. Mame 3 deti, dost nadstandardnu hypo v tvojom meritku, ale to je asi tak vsetko. Zijeme skromne. Napriek tomu ze nemusim, hrabkam sa v zahrade. Je to pre mna ocista. Ked potrebujem relax, vstanem od pocitaca a idem polievat alebo pokukat co nove v zahrade narastlo. Ked mam chut ist do restauracie tak tam idem, vacsinou ale varim doma, aby som vedela co jeme. Kedze som zvolila male mesto, do prace kde sa mozno za chvilu vratim to mam tak 20-30 minut peso. Auto ma len manzel, mne je k nicomu. Nadcasy ked v praci urobim, mozem si ich vybrat ako nahradne volno. Kedysi mi aj cosi preplacali, ale to som nemala deti. Teraz radsej budem cerpat nahradne volno. Toto je len o tom co uprednostnis. Ja som isla cestou vacsieho kludu a mensich prijmov. Mozno ma ale po rodicovskej vyhodia a skoncim v BA 🙂 ale to skor nie...
Vyber kruzkov na malomeste je velky ale oproti BA stale dost obmedzeny. Mozno to je trochu nevyhoda. Zatial nam postacuje to co je. Dcera na kruzky prejde zo skoly sama, alebo ich ma priamo v skole a aj domov pride hocikedy sama. Nevyhodu pocitujem napr. v tom, ze marne uz dlhu dobu hladam native speakera co by ju ucil jazyk. To tu proste nenajdem 🙂 Ale vzdy sa to da poriesit inak. Mame skolu sice aj blizsie, asi 10 minut cesty, ale ona chodi do takej skade to trva 25 minut. Prechadzka je zdrava. Investujeme do deti, do vzdelania a do cestovania. Pises, ze pre teba dovolenky nie su dolezite. Pre mna naopak ano. To je jedine na com ulietavam. Nekupujem si drahe oblecenie, kozmetiku ani sperky. Nepotrebujem to. Ale dovolenka v lete, lyzovacka v zime, ZOO, aquaparky a wellness si doprajeme vzdy. Beriem to ako utuzovanie rodiny. Deti vedia, ze kupovat hracky od vymyslu sveta im nebudem. Mame toho plny dom, su to haraburdy na ktore sada prach a koncia polamane v kosi. Vacsinou su z plastu, co je dalsie minus. Plastovych haraburd je plny svet, nehodlam to podporovat. Vediem k tomu aj decka, preto tolko vyletov rocne mame. Dostavaju to ako darceky k sviatkom namiesto hraciek. Uzije si to cela rodina a je to ekologicke 🙂 Vacsinou....
@deti95060810 vetrovka za 80€ ??? To nejaká značková, nie? Ja doma nemám ani jednu za 80€, lyžiarske mame značkové, ale z výpredaja po 40 a na bežné nosenie do 30-50€ maximum! Rovnako topánky, ja si kúpim aj za 20, mne stačí outlet, alebo CCC a deťom občas drahšie, ale tiež to nepreháňam.
@matote dovolenky každoročne my naopak "potrebujeme", nielen kvôli spoznávaniu sveta, veď žijeme len raz ... nechcem raz tak, ako môj svokor, na smrteľnej posteli ľutovať, že som sa cely život len naháňala, stavala chalupu a nikde som nebola, neužila si to... máme iné priority, nemáme dom, hypotéku, radšej ideme do sveta.
Bývame v prerobenom podkroví u rodičov, s vlastným vchodom a úplne oddeleným bytom, aj životom (v zmysle nevarí a neupratuje mi mamička, skôr to už bude naopak, že my sa budeme starať o rodičov) ... toto je pomoc, že sme nemuseli stavať alebo kupovať byt, pôžičku na zariadenie sme už dávno splatili, na prerábku sme mali stavebko.
2 autá - potreba vznikla pred 4 rokmi, ked syn začal chodiť na ZŠ do iného mesta (tu k nám chodiť nemôže, nie je tu taká škola) a bolo treba ho voziť. Autobusom by som sa nestihla ja vrátiť do práce, takže tak... A myslím, že to ma veľa rodín takto, jedno auto rodinné, druhé pre ženu na rozvoz detí ... nemusí byť, ale potom sú deti odrezané od mnohých možností ohľadne školy, krúžkov, zábavy.
A koľko nám stačí na pohodlný bežný život? No dostávam sa k sume tak 2000€ minimálne - s dvomi pubertiakmi, ktorí majú nároky, rastú, takže musia dostať dobrú stravu, chcú značkové veci, elektroniku, dobrú školu, lyžovať, krúžky, strojček na zuby a aj my chceme aj žiť, nielen prežívať. Ak by sme sa museli uskromniť, do tých 800 sa vojdeme, ale to by bolo úplne bez zábavy, výletov, dovolenky, s akciovými nákupmi.
Ak by som chcela žiť tak, že by nám vôbec nič nechýbalo (že by som nemusela premýšľať, či kúpiť niečo, alebo nie, nemusela pozerať na cenovky v bežných obchodoch a necestovala nízkonákladovo atď.), tak hádam aj 3500 by bolo treba... toľko nezarobíme, takže na tie cenovky pozerám.
V čom ja vidím problém, že ceny v obchodoch v cestovných kanceláriách a aj na trhu s nehnuteľnosťami sú akoby nastavené na príjmy možno 10% ľudí na Slovensku. Ved kto z bežne zarábajúcich vie dať 100€ za tenisky, čižmy, či bundu, 20-30 € za oblečko pre bábo, alebo 4000-5000€ za týžden leteckej dovolenky v Grécku, Turecku alebo Španielsku pre 4-člennú rodinu, vstup do aquaparku 80€, lyžovačka 1 den aj 100€ pre štyroch, jedno maslo 2,50 aktuálne ... ?
Pritom tie ceny takéto sú a ja sa niekedy naozaj čudujem, kto to kupuje 🙄 Či sa to vôbec predá ... ale asi predá, lebo inak by sa tie ceny nemohli takto držať. Tie aquaparky sú natrieskané aj pri takom nehoráznom vstupnom... A neverím, že by všetko vykúpili len ľudia žijúci v Bratislave. Možno sú aj takí, čo sa zadlžia kvôli bežnému spotrebnému tovaru...
Spadame do druhej kategorie a mame jedno dieta, ja som na RD. Okrem toho staviame dom a platime hypo za byt . Zijeme teraz tak, ze si kupime co treba. A ostane nam este par €. Nebyt domu tak v pohode odkladame 300€ akodoteraz. Ked som pracovala aj ja, slo na sporenie mesacne 600-700€ . Alebo ako mimoriadna splatka hypo. Myslim ze sa nam zije fajn. Nemam stres z financii. Ale zas nie sme milionari. Pzaj neviem, ako sa da zvladnut to vsetko z nejakych 500€. Obdivujem vas ktore to dokazete
@hettinka jasne ze to nekupuju len ludia z ba🙂 vela mojich znamych je z oravy, liptova... naposledy sme na jednej akcii s mojou kamoskou akurat konstatovali ze jedine ktore zo zien pracujeme sme my 2 z ba🙂 ostatne pekne doma s 3-5timi detmi a zivi muz ktory sa obracia a veru standart nemaju nizsi ako my... pricom priznavam ze ten standart stoji tych 3-4000 mesacne ( bez velkych nakupov - hypo, skoly, kruzky, auta etc. ...)
@dai asi by som umrela keby ma zivil muz a este mat 4 deti 🙄👈
@dai no to potom tie ženy z Liptova a Oravy toho chlapa ani nevidia, či?
Ja neviem, koľko by sa musel chlap obracať, ak by mal zarobiť mimo BA 2000-3000 mesačne. Jedine by musel robiť niekde na týždnovkách, alebo od rána do večera.
Čo sa týka mojej práce, kedysi som manželovi povedala, že ak by zarobil o 500€ viac, nemusela by som chodiť do práce a starala sa o rodinu ... medzičasom zarába viac, a tipni si ... stále pracujem 😂
@deti95060810 co sezona to nove topanky musis dietatu kupovat topanky ci ich rozbije alebo nerozbije, nie? Vetrovku za 80 kupim tak sebe a nie decku, co to za rok-dva vyrastie.
200,- strava pre 4 člennú rodinu? No to pridaj... 100,- oblečenie? To ako pre všetkých? Viem, že oblečenie sa nekupuje každý mesiac ale sezóny vyjdu o dosť viac - zvlášť deti rýchlo rastú a tak každú chvíľku nové oblečko aj topánky treba 😒