Realitné ochladzovanie trhu

13. okt 2022

Včera dávali v správach, že ide realitné ochladzovanie trhu s nehnuteľnosťami....Je to tak ?

Mohli sme akurát cez leto kúpiť v 50 tisícovom meste byt v novostavbe s parkovacím miestom ako investíciu na kšeft, že budú vysoké úroky a ešte vyššie ceny, ako sme počuli z každej strany :O :D Bude to podľa Vás prenajateľné, keď to bude moderne zariadené - 2 izbák ?

Pochybujem, že ceny nehnuteľností klesnú, skôr sa zastabilizujú, lebo tempo ich rastu bolo posledné roky šialené ....

anjelicek26
13. okt 2022

Vies co boli sme cez vikend u kamarata, co ma velku stavebnu firmu, aj predava, prenajima velke nehnutelnosti, rozumej cele bytovky... on to citi riadne...vela ludi ponaberalo vysoke pozicky, naklady na potraviny a energie idu hore, strasne vela ludi nebude vediet splacat a budu "narychlo" a casto pod trhovu hodnotu musiet predavat a stahovat sa do mensieho...ten trend uz zacina byt citelny... ano tam mas sancu kupit nieco v dobrej cene, lebo to proste musia predat rychlo... ale teda trh sa o nove stavby momentalne takmer nerozsiri - stavat vlastne je pri tych cenach materialov a energii takmer nemozny ukon... stavia sa strasne malo... takze na jednej strane dopadnu na trh vacsie nehnutelnosti za lepsiu cenu, ale pojde dopyt hore po tych mensich... takze taky dvojizbak dole hodnotou nepojde, velky dom s vysokymi rezijnymi nakladmi uz skor...

Ale tak ty chces prenajimat, s tym je dost ostara...

nikasmile
13. okt 2022

@anjelicek26 BA okolie sa stavia jedna radosť. Možno záleží aj od lokality. Proste sú (a je ich veľa) ľudia, ktorí na to majú a mať budú...

missdiva
13. okt 2022

No ked nebudu mat ludia na pozicky pojdu do podnajmov takze zvysenie urokov najviac nahrava prenajimatelom. Hoci realne ked chces kupit momentalne nieco dobre je velmi tazke to zohnat a ak to uz najdes za menej to predavajuci ochotni predat nie su.
A byty na investiciu su najlepsie vo velkych mestach.

zuzanka.zuzu
13. okt 2022

huraaaa som sa bála, že dnes tu tá téma nevznikne 🙏 ešte zdražovanie jedla a elektriky

marsmykkok
13. okt 2022

Bublina bola hlavne preto, že veľa ľudí vlastnilo aj 3 nehnuteľnosti, v jednej bývalo a 2 kúpilo ako investíciu, oplatilo sa pri skoro nulových úrokoch. Ak budú úroky vyššie, situácia neistá, nebude toľko ľudí kupovať byty zo zámerom nebývať tam a záujem bude menší.

liljana
13. okt 2022

Rozdiel oproti realitnej bubline v 2008 bolo, ze nebola taka vysoka inflacia. Uroky teraz pojdu vyssie a zostanu vyssie po dlhsiu dobu. Ceny vsetkeho sposobene tlacenim penazi (vratane realit) pojdu dole, ked sa stiahnu peniaze z obehu. Aj nehnutelnosti. Tam bude zalezat vela na lukrativnosti a polohe. Top nehnutelnosti v centre,... si budu drzat cenu, resp. klesnu menej. Najvyssia priorita centralnych bank je boj proti inflacii. Az potom podpora ekonomickeho rastu.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marsmykkok
13. okt 2022

A ak investícia, tak dobre je pozerať lokalitu. Tie novostavby postavené niekde na poli daleko od mesta čo zázrakom patria katastrálne pod mesto, bez dostupnosti mhd, občianskej vybavenosti a tak pôjdú dole výrazne. Rovnako okrajové už existujúce štvrte, byty na dedinách a tak.

matkahelka
13. okt 2022

ceny nehnutelnosti neklesnu, len blazon moze tvrdit opak. muz podnika v stavebnictve- vsetky stavebne materisly su z mesiaca na mesiac drahsie a mnohe su dlhodobo nedostupne. cena elektriny sa zvysuje - pri stavbach, pri rekonstrukciach sa vyuziva len elektrina. tak ako mozu nehnutelnosti klesnut, ak je vsetko stale drahsie? mozno nejake 200rocne bytovky v hornej-dolnej, inak urcite nie. a tym, ze byty su a budu drahsie, uroky sa zvysuju a hypo budu nedostupne, bude vacsina byvat v podnajmoch. my prenajimame 3 byty a vobec sa nebojim, ze by sme mali problem zohnat podnajomnikov. naopak, ak by sme nieco vhodne nasli, kupili by sme dalsi byt.

heleninamama
13. okt 2022

O cene nehnuteľnosti vždy rozhodujú 3 veci - lokalita, lokalita a lokalita. Nové byty v centre mesta nikdy dole nepôjdu a vždy sa ľahko prenájmu. Navyše netreba do nich investovať a majú nízke náklady.
A to strašenie, že ľudia nebudú mať na splátky úveru a byty pôjdu do dražby, je už na smiech - ľudia potrebujú bývať a jeden byt na hypotéku vždy zamestnaný človek splatí. Nehovoriac, ak sú dvaja. Zasa sa netreba tváriť, že na Slovensku pracuje každý za minimálnu mzdu a všetci ľudia tu živoria.
Ak hypotéku niekto nedostane - pôjde do prenájmu a zarobí na ňom majiteľ bytu. Takže, kúpiť dobrý byt v centre sa vždy oplatí, najmä, ak v ňom chcete uložiť hotovosť.

missdiva
13. okt 2022

@matkahelka @heleninamama uplny suhlas, myslim si to iste.
Aby sa ceny vyrazne prepadli je skor zelanie ludi nez realita. Dobre byty v dobrej lokalite si cenu udrzia, casom im len narastie.

gladys_07
13. okt 2022

Podcast dennika Sme Dobre rano ma akurat tuto temu, najdes odpoved od niekoho kto sa trosku vyzna

tenerifka
13. okt 2022

Nikto nevie, co Europu caka v buducom roku, toto nie je len zalezitost Slovenska. Potraviny, benzin, energie….o kolko % pojdu este hore? Kolko % obyvatelov bude schopnych zabezoecit zakladny chod rodiny? Porastu sj platy priamoumerne k zvysovsniu cien? Asi sotva. Ak si bude musiet mlada rodina vybrat medzi platenim hypoteky/ prenajmu, alebo jedllm a teplom, co si asi vyberie? Tie drahe byty musi niekto kupit a splacat, ale uvedomme si, ze svet sa kompletne meni, stredna trieda sa prepadne na uroveñ nizkej a ta nizka uplne do sr…ciek.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanik_67
13. okt 2022

nikto nevie co bude zajtra a nie to o mesiac alebo dokonca o rok, takue je to velmi tazko predpovedat, vsetko slo hore, ludia nemaju na zakladne veci a nie to este na to, aby si len tak kupovali nehnutelnosti

lilope
13. okt 2022

Ak pôjdu ceny nehnuteľností v krátkej budúcnosti dole, prerobíš na kúpe bytu, ale nájomníci nejakí vždy budú. Záleží aká je poloha bytu, žiadanosť v lokalite a či ponúkneš konkurečnú cenu, rozumej - nepremrštenú.
Ak ceny bytov zostanú pri tomto tempe zvyšovaní úrokových sadzieb hypoték alebo nebodaj ešte stúpnu, nájomníkov si budeš doslova vyberať, keďže mnoho ľudí si už teraz nemôže dovoliť vziať hypotéku.
V každom prípade, investícia do bývania je jedna z tých najlepších čo sa týka rizika, čo môžu byť. Ja si nepamätám, že by ceny nehnuteľností za posledných 14 rokov od poslednej krízy klesali (ak sa mýlim, nechám sa poučiť).