Rakúska poisťovňa Sva a čiastočné preplatenie zubárskych úkonov

layrashop
13. mar 2015

Ahojte, chcela by som rozbehnuť diskusiu ohľadne "čiastočného" preplácania zubárskych úkonov poisťovňou SVA v Rakúsku. Čo preplatia- ak preplatia? V akej výške? Sú na to nejaké tabuľky? zoznamy úkonov, ktoré preplatia? Kde ich nájdeme? Vaše skúsenosti /ale len od roku 2014/, pretože od 1.1.2014 je "nejaký" nový zákon, tákajuci sa práve tohto. Preto prídávajte príspevky len tie, ktoré s tým máte skúsenosti po tomto dátume a nie tie ktorým robili zuby pred 3, 5 alebo 10 rokmi... Mám na mysli všetky úkony- to znamená, klasická prevetívka, anestéza, plomby, extrakcie, dentálna hygiena..atd...Ďakujem za všetky vaše príspevky, dufam že ich bude čo najviac a konečne sa dopátram k tomu, či mám na niečo nárok,alebo nie...

8pete9
16. mar 2015

Moj kolega chodi k zubarovi v rakusku, aj tam pracuje, ale tie palky co tam vzdy necha, to je neskutocne. Napr: bolel ho zub, 2x vlozka po 2 tyzdnoch a potom umrtvenie a precistenie korenov + trvala plomba, celkova suma aj s rontgenom a injekciami vyse 400 eur! a to je len 1 zub! Zubarka mu vzdy vystavi fakturu ktoru na mieste zaplati a potom to zoberie do NOEGKK a oni mu vzdy cca 50% preplatia z toho. Stale to je vsak 200 eur. no ked som to pocul tak ma skoro vykotilo.
Potom zistil ze ta zubarka ku ktorej chodi je asi sukromna, preto to musi takto riesit s papiermi a poistovnou. Tak teraz si hlada druheho zubara, ktory ma zmluvu s poistovnou. Kolegovia hovorili ze oni nikdy neplatili nic u zubara, pokial nechceli nejaky nadstandard (kvalitnejsia - drahsia vypln atd).

Co sa tyka toho zakona tak o tom nic neviem a zubari sa tusim riesia cez gebietskrankenkasse a nie cez sva ak sa nemylim.
Snad som aspon trocha pomohol

@layrashop