Rada ohľadom peňazí v spoločnej domácnosti

27. jún 2024

Možno trošku neštandardná téma ale idem si sem po nezaujatý názor.

Mám partnera s ktorým sme spolu 2 roky. Ja mám 25 on má 27. Bývame spolu plus mínus od januára a mne príde, že je so mnou lebo mu to finančne vyhovuje. Keď sa sem sťahoval dohodli sme sa, že pôjdeme 50/50. Prišlo mi to fér, nakoľko sme mali porovnateľné príjmy (obaja robíme v IT). Dohodli sme sa, že si budeme zapisovať do tabuľky kto čo platil a potom sa vyrovnáme. Hneď na začiatku bolo povedané, čo sú spoločné výdavky. Nájom, strava, drogéria, ... Trvalo to však len chvíľočku kým do spomínanej tabuľky začali pribúdať položky, ktoré rozhodne neboli spoločné. Nechcela som to riešiť, lebo to boli "malé sumy" (do 20 eur) ale minulý týždeň sme strážili psa priateľových rodičov a bolo s ním akútne treba ísť k veterinárovi. Nechali sme tam asi 200 eur (nechce sa mi to rozpisovať ale bola to primeraná suma za to, čo mu robili) a zrazu sa tých 200 eur objavilo v spoločných výdavkoch. Ešte vo februári priateľovi zvýšili plat a teraz už nemáme plus mínus porovnateľné platy. Zarába asi o 20% viac ako ja. Zobrala som tieto dve informácie a prišla som za ním, že teda náklady na veterinu psa jeho rodičov nie sú spoločné výdavky. Keby to bol náš pes alebo by to bola relatívne malá položka tak neriešim ale že sa mi to nepáči. Tak isto som mu povedala, že sa mi nepáči, že ideme 50/50 pričom jemu sa zvýšil plat a začal viac rozhadzovať. Napr. kupuje veci, ktoré sme nikdy nekupovali na "spoločný účet". Zrazu chodíme jesť do drahších reštaurácii, čo ako okej ale keď mám z toho platiť polovicu chcem ísť radšej inde. Tak isto, on je diabetik a má preukaz ZŤP, takže kamkoľvek ideme tak on zaplatí väčšinou o 50% menej ako ja. Áno nevyhovuje mi to chodiť stále niekam keď ja za dopravu zaplatím 20 eur on 7. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina práce v domácnosti je na mne. Niečo občas urobí ale tak 80% varenia, prania všetkého robím ja.
Keď som ho konfrontovala totálne sa na mňa osopil, že ho chcem vyciciavať z peňazí, že však každý platíme polovicu a je to spravodlivé.

Som ja tá divná alebo toto fakt nie je v poriadku?

januska12323
27. jún 2024

Nie, nie si divná. Mali by ste platiť pomerne k platom.

doriiis
27. jún 2024

Ani som nedočítala.Nikdy nepochopím tento sprostý štýl fungovania moje- tvoje peniaze.
Od momentu ako som s mojím mužom sú peniaze a výdavky naše.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laskamojajeidna
27. jún 2024

Ak ste sa tak dohodli, nech sa drží dohody. Ak teraz povoľuje čo bude v manželstve ? Ak by k tomu došlo. Už teraz Ťa nerešpektuje....

kaktusik007
27. jún 2024

ved spolocne vydavky su 27 - on cesta 7, ty 20 - a teda to vychadza 13,50 na hlavu ---- ci s tymto ma panko problem?

dadka1997
27. jún 2024

Tak za veterinu priatelovych rodicov psa si neni povinna dať ani cent a nepatri to do spolocneho rozpoctu ... inak vsetko ide pol na pol.. najom elktrika plyn... strava.. drogeriu nech si kupuje kazdy sam, v tomto vieme ze chlapy niesu taky narocny ako zeny, este ked potrebuješ tampony popripade vlozky, na vallasy smapon kondiconer a podobne.. ak ta pozve on na obed nech platí on ak pozves ty plať ty .. ziadny spoločný ucet, len spoločne platenie

sasa1310
27. jún 2024

už som asi čítala všetko. Vám hrabe obidvom

autor
27. jún 2024

@doriiis Tak neviem no.. Manželia nie sme. No ja som moc nechcela ísť hneď so spoločného účtu, lebo mám negatívnu skúsenosť s bývalým. Preto som myslela, že som nejaká extra citlivá ale teda.. Trošku ste mi otvorili oči.

@kaktusik007 Áno s týmto je problém.

laurita285
27. jún 2024

Blbá konštalácia vás obidvoch dokopy :D

sasa1310
27. jún 2024

ani my nemáme s mužom spoločný účet a fungujeme normálne od začiatku vzťahu. Toto je extrém, čo vy robíte.

doriiis
27. jún 2024

Autorka....som s mojím mužom 18 rokov.Nikdy sme nemali spoločný účet.Moja výplata chodí mne,jeho výplata jemu na účet.On zaplatí dom ( elektriku,atď) a z môjho platu idú potraviny,veci do domu a tak.Pozicku posielame na tretí účet úplne v rovnakej sume obaja.Raz ide nakúpiť jeden,inokedy druhý.Raz platí jeden,raz druhý.V živote nikdy sme sa nebavili o tvojich a mojich peniazoch ale o našich peniazoch.

sense
27. jún 2024

Ani my nemáme spoločný účet resp mame ale tak kde každý pošle určitú sumu a z toho sa financujú nákupy, restiky, výlety atď... A každý má svoj účet....
Vás systém mi príde dosť na prd.... Nevraviac o tom ze ty ešte robíš domáce práce

lienka.7
27. jún 2024

Kupila by som si kabelku za 300€ a dala ju do spoločných výdavkov 😉 som zvedava, co by na to panko povedal...
A inak sorry, ale ja neznášam takýchto vychcancov. Keby si ty mala vyšší plat, to uz by pindal, ze ty máš platit viac, neboj sa 👌 cize bud sa normálne dohodneme a budeme platiť tak, aby to bolo spravodlivé (lebo to ze ty platis za dopravu 20€ a on 9€ NIE je spravodlivé ani pol na pol) alebo sa rozlúčime... btw, na materskej ci rodicaku to s takýmto chu....om budeš mat veľmi zaujímavé 👌👌👌

deti95060810
27. jún 2024

tak toto by sa nepáčilo ani mne...
a čo bude keď budú deti? mala som kolegu ktorý si išiel na dovolenku a doma ostala manž. s deťmi. lebo ako povedal - ona si nenašetrila. Bola na RD. 😉

haley7897
27. jún 2024

Niečo. I hovorí, ze tá tabuľka na výdavky bol jeho nápad 🫣😬 ja by som nevedela s takýmto Excel vydelovacom žiť. A to ešte nemáte dieťa a ty niesi na materskej a on pan dôležitý s hlavným príjmom. Keď sa narodí dostane prídel plienok na deň ktoré môže po💩ať. Ak bude viac strhne ti to z účtu lebo si ho prekrmila. Doslova ta vidím ísť domov s blokom s nákupu preukazujúc ze si kúpila len čo bolo dovolené na zozname a najlacnejšie. 😬

sasa1310
27. jún 2024

@deti95060810 nee to fakt? Odpadla som

tiezjedna
27. jún 2024

a tebe ešte nikto nepovedal, že systém 50/50 je cesta do pekla?? Keď už, tak každý dajte 50 % zo svojho príjmu a z toho žite😉

lakebabe
27. jún 2024

Výdavok na psa jeho rodičov je výdavok ich nie vás nechápem prečo by si na to mala dávať ty.
A tento systém 50 50 je pre mňa nepochopiteľný a nikdy ani pochopiteľný nebude. Nie je väčší mor na svete ako lakomy chlap.
Počkám si na tému o tri roky, že si na 400 eurovom rodičaku a chlap ti nekúpi ani vložky a nové tepláky a dieťaťu plienky 👌

doriiis
27. jún 2024

Pardon,ale musím.😀
Dve kockate hlavy.Vecer miesto Netflix and chill a sexu vypĺňajú excelovsku tabuľku,aby boli vydaje 50/ 50.
Toto je fenomén novej doby.Chore vzťahy založené na a prachoch

deti95060810
27. jún 2024

@sasa1310 fakt..

lienka.7
27. jún 2024

@doriiis presne tak 👏👏👏
V živote som s nikým nemala spoločný účet a ani mat nebudem.
Muž mi pošle na účet peniaze na "domáce vydavky" v plnej výške a ani nefrfle. Zvyšok platím ja (nákupy a pod.), keď ide do obchodu on, platí on. V zivote sme si nepísali tabuľky kto koľko mina a kto na kom "zaraba". Prečo? Lebo ja urcite viac krát miniem viac ako dá on na reziu, nakoľko mu kupujem veci (a nepýtam si peniaze za tričká, tenisky atd). Tiez dievčatám kupujem a platím veci ja veci. Pardon, opravujem, nech nekecam, len 2x mal takýto "blby napad" aby som mu spisala výdavky , prvý a posledný 🤣🤣🤣

vler
27. jún 2024

@doriiis ale zasa, financne fungovanie treba mat vydiskutovane- a ta diskusia neznamena ze je to chory vztah zalozeny na prachoch. Len tito dvaja to maju zle nastavene

ysseba
27. jún 2024

Nie si divná, nie je to v poriadku. A to s tým psom... Nemali by vám tých 200€ jeho rodičia vrátiť? A možno to synovi aj vrátili, len to "zabudol" odstrániť z Excelu a privyrobil si.... Bude to dobrý držgroš keď on si zaplatí 9€ za cestu a ty 20€, namiesto toho aby ste výslednú sumu dali na polovicu, teda 14,5 za osobu. Alebo proste raz cestu platí jeden, raz druhý A ešte sa opýtam, ZŤP má oprávnene alebo si to vybavil presne kvôli zvýhodneným cenám? (lebo poznám aj takých expertov, v súvislosti s parkovaním, aby mohli parkovať na invalidoch)

doriiis
27. jún 2024

@lienka.7 ....mňa by zaujímalo,ako absurdne a pateticky toto vyzerá v praxi.Ona nakúpi potraviny a potom večer rozratavaju,že koľko jej on má dať za jeho jogurty a chlieb,ktorých sa ona ani nedotkne.Ci ako toto funguje pre boha?
Absurdné a choré pre mňa.

gejb
27. jún 2024

Akože na celom tomto by ma sklamala najviac jeho reakcia. Ze išiel hneď do útoku namiesto vyjasnenie si veci a nejakého protinavrhu. Alebo aspon mohol povedat "aha, sorry, tak to vymaž z tabulky a veterina teda pojde na mna ked nesuhlasis"
Takto mi to príde ze je pre neho každý cent dôležitý a dal by si zan aj koleno vŕtať...

ivik4
27. jún 2024

Akoze hned som si povedala ze toto je otrasny vztah a v zivote by som v takom nebola kde sa vyrovnavam so svojou polovickou 😱 a potom prisla Ta druha facka ze ho vraj chces vyciciavat z penazi.
Kde Vy na takychto židov chodite pre boha ? Nikdy v zivote som nic take nezazila, ani len na rande som nebola nutena platit, ked som chcela ,som zaplatila.
S tymto chlapom dufam ze nikdy nechces mat rodinu , lebo na rodicaku by si skoncila s detmi jak chudaci a on pan kral.

Inak, ty si tu uz nepisala ? Presne tu raz bola tema kde sa dvojica zijuca spolu vzdy vyrovnava

doriiis
27. jún 2024

@vler ....mne keby niekto,s kým plánujem žiť navrhol že peniaze sú moje- tvoje a ideme 50/50 by som s ním veľmi rýchlo skončila.
U nás sú peniaze naše.Spolu máme nejaký badget,z ktorého fungujeme.Ako rodina.Ako jedno spoločenstvo.Ja a môj muž nezarabame pre seba ale pre nás.

colsami
27. jún 2024

Veterinarny vydavok nekomentujem, ved sama vies ze je to odveci, zahrnat toto do spolocneho rozpoctu.

Zacni prat na 50%, aj varit - len sebe. Aj upratovat - po sebe. Alebo nech sa paci nech sa panko strieda.
Celkovo nastavenie tychto financnii - ked 50% - to akoze on zje rovnake mnozstva stravy ako ty? Na ranajky, obed, veceru?
Lebo teda moj muz zje stale viac nez ja. Podla toho by sme platili ja 30% a on 70% na stravne.

Nuz, drzim palce nech sa to nejako vykomunikuje. Myslim ze si v realnom obraze, co je fer a co nie. A uz ako sa k tomu postavi frajer... Podla toho sa zariad. Drzim palce.

autor
27. jún 2024

@ivik4 Nie ale som prekvapená z týchto ohlasov lebo teda drvivá väčšina mojich rovesníkov napr. z vysokej škole sa tiež takto vyrovnáva ak to nie je nejaký dlhší vzťah.

ivik4
27. jún 2024

Wau, to som v uprimnom šoku 😱