Rada ohľadom hypotéky

16. mar 2023

Dobry den, vopred sa ospravedlnujem ze mozno budem pisat blbosti, ale to preto ze sa v hypotekach zatial vobec nevyznam. Chcela by som sa odstahovat od rodicov a vziat si hypoteku na byt. Nemam ale vobec ponatie ako to presne funguje. Co som skusala kalkulacku na nete, tak mi vyslo ze na 80 000€(20 000€ mam vlastnych) by som platila okolo 360€ mesacne 30 rokov, pri ur. sadzbe 4% aj nieco. Moja otazka hlavne je, ze ked su teraz urokove sadzby take vysoke a o par rokov mozno klesnu, mne uz dozivotne ostane sadzba 4% alebo sa mi moze postupne aj znizit ci nebodaj zvysit? Predpokladam ze plat mi rokmi pojde hore, nehnutelnost kupim za nejaku dnesnu cenu, keby mam splatky odteraz az do konca tych 30-tich rokov rovnake, tak by postupom casu pre mna malo byt splacanie lahsie ci nie? Keby plat ide hore a splatka sa nemeni. Ci takto to nefunguje?
Dakujem za vsetky rady, potrebujem trochu ozrejmit tuto problematiku.

stanislavicenka
16. mar 2023

Us byva fixovana na urcite obdobie, nie je na celu dobu splacania 30 rokov.

elalala
16. mar 2023

Úroková sadzba je fixovaná na určitú dobu -1,3,5,7,10,15 rokov podla toho, co si vyberiete...po skončení fixácie vám banka nastaví novú úrokovú sadzbu, ktorá sa bude odvíjať od aktuálnej situácie...budme optimisti, teraz si vezmete hypo so sadzbou 4,5% na 5 rokov a o 5 rokov sadzby klesnú a budete mať 2,5% na dalsie obdobie...je to premenlivé, ale pocas fixácie môžete byt kľudná, ze splátka sa vam menit nebude 🙂

elalala
16. mar 2023

Inak velmi by som sa neupínala na to, že budete splácať uver 30 rokov, odvíja sa to aj od vášho veku... Ak mate 40, na 30 rokov vam uver nedajú (len priklad) 🙂

kaca222
16. mar 2023

Čo sa týka toho platu, tak áno, je to tak. Za predpokladu, že plat bude rásť, bude splácanie časom jednoduchšie

savanna
16. mar 2023

Ur. sadzbu si mozes zafixovat, zvycajne na 3, 5 alebo aj 10 rokov, zavisi od banky. Niektore banky ponukaju aj moznost vyjednavania, v pripade, ze mas napr. zafixovany urok 4% na 5 rokov a povedzme po 2 rokoch sa stane, ze urokove sadzby na trhu klesnu, ty mozes ist do banky a vyjednavat, aby ti znizili ur. sadzbu, je dobre sa na to opytat v danej banke este pred uzavretim hypoteky. Moznosti je vzdy viacero. V prvom rade si ale zvaz, ze k sume 360e budes musiet pripocitat aj naklady na energie a dalsie poplatky /internet, poistky, pausaly, atd/ a prepocitaj si, ci ti to z jedneho platu bude vychadzat.

x_mery_x
16. mar 2023

Mas fixaciu na urcitu dobu, uz po pol roku mozes refinancovat, my sme tiez teraz tak robili a mame nizsiu splatku

autor
17. mar 2023

@savanna dakujem. ano, s tymi nakladmi ratam.

autor
17. mar 2023

@x_mery_x super, toto som netusila. dakujem.

marci77
17. mar 2023

ano, ako pisu baby vyssie dolezity je aj udaj FIX, ktory si vy vyberiete a nastavite
potom banka pred skoncenim fixu asi 2mesiace posiela novu urokovu mieru a vy sa rozhodnete bud ju budete akceptovat alebo mozete refinancovat hypoteku a prejst do inej banky, ktora vam ponukne lepsie podmienky

pred cca 8rokmi bola tiez taka situacia ze uroky okolo 4-5%, potom to postupne kleslo na 2%, teraz mame dokonca 0,5%

tanikka
17. mar 2023

fix je dôležitý, keď boli úroky nízke, oplatilo sa si nadstaviť čo najdlhší fix a tak si zabezpečiť proste nižšiu splátku, no teraz sú refinance už v celku bežné a ľudia niekedy chodia tak povediac z banky do banky

hiro
17. mar 2023

"ze ked su teraz urokove sadzby take vysoke a o par rokov mozno klesnu"
- hypoteky mali aj 13% aj 8% aj 5% aj 1%. Takze okolo 4-5% sa to bude drzat, mozno znovu zo 8% a niekedy inokedy zo 2% ale musis ratat s tym ze 4-5% bude priemerna za dlhu dobu.

hiro
17. mar 2023

(v zahranici mas dan z nehnutelnosti zo 1% z jej ceny + ked ratame dlhodobu inflaciu cca 2% tak pod 3% to nema moc kde klesat)

zic
17. mar 2023

Uroky 4% je "normalny" urok (este mozno aj nizky... To, ze roky boli uroky okolo 1% (aj menej) nie je normalne a je dost mozne, ze sa to uz nikdy (v dohladnej dobe) nezopakuje... Takze to najskor stupne aj k 6% (ako tu pisali, ked to pred par rokmi kleslo na 4.75, bol som stastny)... a potom to mozno padne opat na tieto 4%... Len aby si s tym ratala, ze take rosambo s urokmi sa uz asi nezopakuje ake tu bolo poslednych 10 rokov...