PSS

dnika2
10. okt 2021

Ahojte ideme brat úver potrebujem zvyšok do financovať na pss mame nasetrene 10tisic ale to by sme si chceli nechať na zariadenie bytu a vziať si od nich ešte zhruba 30tisic na to dofinancovanie mate niekto podobnú skúsenosť? Dá sa to? Aký tam je úrok?

mogaa
10. okt 2021

@dnika2 no hypo cez PSS nič moc....ty tam v podstate platíš úrok aj z "tvojich peňazí"......takže stavebko zrušiť a klasická hypotéka cez banku, tam je úrok pod 1%...najlepšie neriadiť sa samotným úrokom ale dať si vypracovať ponuky za rovnakých podmienok v rôznych bankách včetne PSS.....tam zistíš rozdiel....

dnika2
autor
10. okt 2021

@mogaa z banky ideme brat ale do financovať nám treba ešte 20 percent preto to pss

jakubvojcik
10. okt 2021

@dnika2 prečo 20%? Nedostali by ste 90%? A čo sa týka dofinancovania v PSS by som určite nebral, ak by Vám prešlo 90% z hodnoty. Po niekoľko rokoch splácania tam nebudete mať z istiny takmer nič splatené a budete teda platiť skoro len úrok. Radšej by som zobral 10% v spotrebnom úvere a po nejakej dobe ak by sa Vám zvýšila hodnota nehnuteľnosti by som si to refinancoval do hypotéky.

Moje odporúčanie je teda overiť si či nedostanete 90% a potom podľa toho si vybrať spôsob dofinancovania.

dnika2
autor
10. okt 2021

@jakubvojcik
@jakubvojcik no určite nedostaneme 90 to pochybujem a spotrebný tam by bola zasa ale veľká splatka

jakubvojcik
10. okt 2021

@dnika2 ano tak keď nedostanete 90 tak to by som tiež išiel do medziúveru v PSS asi, podľa toho koľko je samozrejme cely úver. No a prečo myslite že nedostanete 90tku? Zlá lokalita alebo máte zlu bonitu ako klienti?

dnika2
autor
10. okt 2021

@jakubvojcik netuším nás rozpočet dokopy je 1800 a byť stojí 135tisic

jakubvojcik
10. okt 2021

@dnika2 aha, ale tak to nevadí, 90% financovanie viete dostať aj keď máte prijem na jedného menší ako 1000€ v čistom. Tam je viac faktorov ktoré sa sledujú a teraz je najväčšia šanca na získanie 90tky.

dnika2
autor
10. okt 2021

@jakubvojcik a z akých bánk nám dali na výber 365 unicredit Primu a csob

dnika2
autor
10. okt 2021

@jakubvojcik ale napríklad pozerajú aj na to keď priateľ si sem tam dakedy podával tikety na stávkovej ci hlavne ze mame príjem?

jakubvojcik
10. okt 2021

@dnika2 ide hlavne o príjem o tikety nie. S tým má najmä problém tatrabanka, že ak by ste u nich mali účet a vo veľkom stávkovali a potom išli brať úver tak by mohol nastať problém.. ak je to malých čiastach sem tam a v inej banke tak to problém nebude. No a čo sa týka tých bánk, len z tých si môžete vyberať alebo ako to myslíte?

dnika2
autor
10. okt 2021

@jakubvojcik áno len z týchto riešime to cez realitku

jakubvojcik
10. okt 2021

@dnika2 a musíte riešiť aj úver cez nich? Lebo inak tomu nerozumiem prečo by vás chceli limitovať na tieto banky.. bol by nejaký poplatok keby ste si vyriešili úver napríklad v inej banke lebo by ste dostali lepšie podmienky alebo teda 90% financovanie?

dnika2
autor
10. okt 2021

@jakubvojcik no tieto nám vybrali asi hlavne koli úroku

jakubvojcik
10. okt 2021

@dnika2 aha, ale tak to nie je veľmi profesionálne. Nie je všetko iba o úroku. Oveľa dôležitejšie je za mňa to aby ste dostali 90%, aj keby mal byť úrok o 0,2% vyšší. Stále si to viete potom zrefinancovať a nemusíte 13.500€ dofinancovať nevýhodným úverom kde sa skoro nič nespláca mesačne z istiny úveru.

V prima banke vám ani nemusia dať 80% ak nespĺňate podmienky lokality, v unicredit je dobrý úrok ak zoberiete aj nekvalitné poistenie cez banku (čiže vlastne celkovo preplatíte aj tak), jedine 365banka a čsob z tých sú také že aj dobrý úrok, ale len pri 80% financovaní. Pri 90% ak už by ste aj dostali tak by ste mali úrok nad 1,5% v oboch prípadoch.

Ja by som vám určite odporúčal si najprv vybrať banky, ktoré vám dajú 90% a až potom sa pozeral na to, v ktorej vám dajú lepší úrok. A predsa len by som sa asi neradil ohľadom hypotéky s realiťákom pretože to je iba jeho bokovka popri nehnuteľnostiach, mám s tým skúsenosť a viem že sa do toho nevyznajú, iba pošlú klienta tam kde je nízky úrok a nie kde dostanú najviac a celkovo najmenej preplatia. Ešte aj keby ste mali nárok na 90% LTV tak to nezistíte, zoberiete 80% a dofinancujete to nekvalitným produktom, no a vlastne koniec koncov prerobíte na tom nemalé peniaze.

ivkazba
11. okt 2021

@dnika2 odporúčam riešiť to cez kvalitného finančného sprostredkovateľa. Súhlasím s Jakubom, že toto, čo ti ponúkli, nie je veľmi profesionálne. Za mňa je to doslovne brutálny amaterizmus (som na kvalitu u hypo a reality maklérov veľmi citlivá). Ak realitka ponúka aj hypo a pritom ich neovláda, tak to je úplne zle. Lebo ako píše Jakub, nejde iba o úrok. A súhlasím s tým, že hľadať riešenie, kde dostanete 90% a dofinancujete spotrebákom a nie stavebným.

dnika2
autor
11. okt 2021

@ivkazba ale spotrebak by vychádzala splátka 100 eur kdezto pss 41

jakubvojcik
11. okt 2021

@dnika2 áno to je pravda. V prípade že chcete ušetriť na mesačnej splátke aj a cenu že celkovo preplatíte na úrokoch tak áno. Volil by som potom banku s 90% financovanímlebo tam je aj nízka splátka aj nízka preplatenosť, a potom medziúver napríklad v PSS. Na druhú stranu, po pár rokoch budete mať splatené veľmi málo a bude vám trvať dlhšie si to všetko zrefinancovať do hypotéky, kdežto pri spotrebnom úvere si myslím že do roka/dvoch pri narastajúcej cene nehnuteľností by ste si to mohli všetko spojiť a mať len jednu hypotéku. Každopádne je na vás ako si vyberiete to riešiť, každopádne na tom v PSS dosť preplatíte, ešte k tomu ak nevyriešite 90% financovanie.

ivkazba
12. okt 2021

@dnika2 ako píše Jakub. Áno, splátka úveru v PSS bude nižšia, ale úver preplatíte oveľa viac ako ten spotrebný. Čiže v konečnom dôsledku úver PSS s nižšou splátkou je drahší.

dnika2
autor
12. okt 2021

@ivkazba ale ako môže potom pss vychádzať platiť menej za rovnaké obdobie ako to môžem preplatiť

jakubvojcik
12. okt 2021

@dnika2 tak ono to nie je za rovnaké obdobie, pretože PSS máte na 20-30 rokov a spotrebný úver len na 8. A preplatiť to môžete hlavne preto, lebo napríklad pri spotrebáku a splátke 100€ mesačne, máte napríklad 75€ splátku dlhu a 25€ je splátka úroku, následne aj každým mesiacom sa splátka úroku zmenšuje a splátka dlhu zvyšuje. Pri PSS to funguje inak, a splácate zo splátky viac úrok ako dlh, preto po niekoľkých rokoch budete mať oveľa nižší zostatok na spotrebnom úvere ako v PSS (tam splatíte strašne málo presne kvôli tomu že väčšina ide na úrok a nie splátku dlhu). Ale toto vám nepovedia a ľudia si potom myslia že PSS je top na dofinancovanie. Určite vždy preferujem zobrať čo najviac na hypotéku aby som potom nemusel brať veľký spotrebák, ale PSS odporúčam fakt len keď chce človek ušetriť mesačne každé euro a je mu jedno že je to do budúcna oveľa nevýhodnejšie.

dnika2
autor
12. okt 2021

@jakubvojcik ďakujem za vysvetlenie uvidíme ako nám to Vyjde v bankách

simca06022011
12. okt 2021

@dnika2 dajte si to vyrátať na cele obdobie splacania, a uvidíš kolko pozicali a kolko spolu zaplatis. pri kazdom navrhnutom spôsobe. Casto tie stotiny percent na hypotéke ani necíti človek - na mesacnej splatke urcite nie, preto treba co najvyssie % dostať hypotekou a neriesit ci da jedna banka 0.9 a druha 1% urok, hlavne ze mas výhodné ostatné podmienky, niejedy vedia aj % spotrebného uveru upraviť trochu. A pss uz je ina vec zase...

dianittka
6. dec 2021

@jakubvojcik dobrý deň prajem, prosím vás mohla by som sa spýtať, dostali sme 90% hypotéku s slsp a na odporucenie realitného sprostredkovateľa sme to dofinancovali PSS..brali sme cca 15 tisíc s tým že hneď ako to bude možné to refinancujeme a spojíme do jednej splátky...len nastala situácia že manžel potrebuje zmeniť robotu a ja nastupujem na matersku dovolenku, preto by sme sa chceli zbaviť tej PSS čím skôr keď aj do mesiaca odísť...prosim vás je to možné ? Stále čakáme na docerpanie peňazí z PSS už 5 mesiacov, úver sme brali v júni 2021...ďakujem za každú radu

dianittka
6. dec 2021

Pardon finančného sprostredkovateľa som myslela

jakubvojcik
6. dec 2021

@dianittka zdraví, áno je možné že sa to bude dať. Napísal som vám internú poštu nech sa nerozpisujeme pod diskusiou.