Prvé daňové priznanie ako SZČO

16. mar 2023

Prosim nenavazat sa...nejde o zivot...len sa chcem opytat som SZCO od novembra 22. Potrebujem k podaniu danoveho priznania novy obciansky preukaz kvoli elektronickemu podaniu DP a jeho podpisu alebo sa mam obratit radsej na niekoho,kto mi priznanie urobi? Treba aj tak novy obciansky? Mam za 11 a 12.mesiac len asi 4 faktury. Co sa mi oplati viac? Resp coby ste poradili,ako postupovat.Predtym som bola cely rok 22 nezamestnana a poberala podporu v nezametnanosti. Dakujem

maranco
16. mar 2023

Na daňové priznanie ti stačí zdokonalený elektronický podpis a ten sa dá vytvoriť aj na starom OP s čipom.
https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...

Nový OP sa ti zíde napríklad na prihlásenie auta, podpísanie splnomocnenia, vymenia ti ho bezplatne, treba si rezervovať termín, aby to bolo bez čakania v rade.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

liliana363
16. mar 2023

Len okrajovo, vzniká ti povinnosť podat daňové priznanie?

lenicka298
16. mar 2023

Ako SZCO môžeš daňové podpisovať cez OP. Pokiaľ máš OP s podpisovym certifikátom, tak sa da ešte "predĺžiť " platnost certifikátu. Pokiaľ si nechceš hneď teraz meniť OP, tak je tu možnosť uzavrieť s daňovým úradom dohodu o elektronickej kominukacii. Na FS si urobíš registráciu, na mail ti príde správa, cez ktorú to potvrdíš a následne ideš osobne na daňový úrad, kde podpíšeš dohodu. Dajú ti ID a heslo(zvolis si ho sama pri registrácii) a na základe toho na vieš prihlásiť na FS a následne odoslať daňové. Keby niečo, kľudne mi napíš, som účtovníčka 🤗

katica06
17. mar 2023

Každoročne má prekvapí naivita ľudí pri podávaní daňového priznania. Človek nemusí mať vystavenú ani jednu faktúru a predsa môže mať povinnosť podať daňové priznanie prípadne môže mať vystavených aj sto faktúr a nebude mať povinnosť podať daňové priznanie. Autor by mal nájsť dobrú účtovníčku.

cubo2
17. mar 2023

V prvom rade si zisti, či ti vznikla povinnosť podávať DP.

Potom si treba to DP spraviť, nie je to žiadna veda, ale pre začiatočníka to môže byť zložitejšie, treba si naštudovať veci. Použiť môžeš napr program KROS Taxa Mini, ten ti s tým pomôže, je tam aj sprievodca.

A potom vypracované DP treba podať elektronicky, na to si treba spraviť ten podpis na občianskom, aj za cenu výmeny OP. Nevymýšľaj s dohodami s finančnou správou, sprav si podpis na OP, ten je oveľa univerzálnejší, môžeš podpisovať veci a podávať elektronicky aj pre iné úrady, nielen finančnú správu.

maranco
17. mar 2023
autor
17. mar 2023

@maranco dakujem pekne