Prvá stavebná verzus spotrebák cez banku

4. sep 2021

Ahojte. Kupujeme byt, máme ho uz rezervovany a cakame na znalecky posudok a mame dovtedy cas si premysliet nase moznosti. do úvahy pripadaju 2 varianty. Prvou je Unicredit banka - s úrokom 0.48% , bez spracovatelskeho poplatu (akurat maju akciu, za norm. okolnosti stoji 549eur) a dofinanc cez PSS na 20 rokov - prvu stavebku asi nemusim predstavovat -nizke splatky ale vysoke uroky. Keby máme tuto variantu, platime 300 eur mesacne, ale s tym, ze nam zo spotrebneho realne nic moc neubúda. Druha varianta je SLSP co nam makler extremne tlačí je kombo - hypo + spotrebák. Slsp má teraz 0.89% so spracovatelským poplatkom 300 eur. Spotrebak nam vyjde celkom vyhodny, na 8 rokov samozrejme s mesacnou splatkou 180 eur, ale s tym, ze nam to hodi dobre uroky a vieme sa rychlejsie zbavit toho spotrebaku. Priatel je ziadatelom o hypo a on je v slsp uz dle roky, preto inklinuje skor k banke. pri tomto kombe by sme mali mesacnu splatku 380 eur . Priatel zaraba cca 1000 eur mesacne, obcas 1200 a obcas 850 € podla toho kde pracuje. ja zarabam 720 eur ale z toho mam povinne vydavky 180 eur cize v cistom mi ostane 540 eur + 80 eur stravne listky. Cize nic moc..k tomu este chystame dieťa v blizkej buducnosti cize moj prijem bude o dost nizsi. Ja som za unicredit +PSS lebo si myslim ze 80 eur su sakra peniaze a nie haliere, z toho uz máme polku najmu vyplatenu napr. priatel sa ale boji ist inam, preneho je slsp istota. Samozrejme po 3 rokov refinancujeme, cize sa jedna o tieto prve 3 roky. máme teda na vyber splacat unicr.+ pss za 300 eur mesacne, ale s tym ze nam z istiny vela neubudne alebo slsp+jeho spotrebák za 380eur (k tomu jednorazovy poplatok 300eur) kde na spotrebaku splatime o dost vacsiu cast istiny ale budeme platit o 80 eur viac. vopred ďakujem za kazdu odpoved 🧐

marca12
4. sep 2021

Z tohto urcite slsp

wewerka01
4. sep 2021

€300 hypo je dosť, €380 ešte viac.
Treba zrátať všetky fixne náklady domácnosti iba z 1 platu. Či si to mozte dovoliť ak by si nepracovala.
Radšej by som si požičala od rodiny a im vrátila.
Ak nie radšej stavebnú ako spotrebak. Tam úroky kolisu.

ivkazba
4. sep 2021

Stavebku nie, za mňa sú stavebky najhoršie možné riešenie a ak sa tam nesporí roky, že má človek nárok na stavebný úver, tak to už vôbec nie.

ivkazba
4. sep 2021

@wewerka01 nie každý má možnosť požičať si od rodiny či priateľov. Robím v biznise vyše 18 rokov a poviem, že tú možnosť má menej ako 5% ľudí, ktorí toto riešia. Úroky na spotrebáku nekolíšu, úrok je pevný celú dobu úroku, nemení sa. Stavebka ak nemá nárok na stavebný úver, tak ani náhodou nie je výhodná.

veronice
4. sep 2021

A ste si isti ze vam Unicredit schvalia tych 0,48%? Lebo to ze maju ponuku OD 0,48% neznamena ze ich aj dostanete... Vsetko zavisi od bonity klienta, vasich prijmov a vydajov, kolko budete ziadat, kolko mate nasetrene na spoluucast... Nespoliehala by som sa na to ak ste to este neboli preverovat priamo v banke.... Inak co sa tyka spotrebaku, suhlasim s @ivkazba 👍

A este dodatok - s bankami je to ako s predajcami na tureckom trhu - vyjednavat, vyjednavat, vyjednavat 👍 ja osobne mam uver v csob a mam aktualne fix 1% na 10 rokov.

ivkazba
4. sep 2021

@veronice plus pri Uni je ešte potrebné počítať s tým, že u nich najnižšiu sadzbu dostávajú ľudia ak si zakúpia aj nie celkom výhodné poistenie. A to je vlastne ďalší finančný náklad.

veronice
4. sep 2021

@ivkazba no a presne toto su tie veci... Hypokalkulacka na webe neukaze vsetko co bude na zmluve a potom su ludia prekvapeni ze ale vsak bolo pisane ze 0,48%....

dadulamamula
4. sep 2021

PSS neodporúčam... :((

jana005
4. sep 2021

Jednoznačne slsp. Veď keď po troch rokoch refinancujete, tak aspoň budete mať dosť splatene, zatiaľ čo v sporiteľni by to tak nebolo.
A aj keby si náhodou otehotnela, určite to zvládnete. Tehotenstvo trvá deväť mesiacov, potom máš osem mesiacov materskú, čiže zvládať to budete vedieť a potom to už refinancujete,