Ahojte. Kupujeme byt, máme ho uz rezervovany a cakame na znalecky posudok a mame dovtedy cas si premysliet nase moznosti. do úvahy pripadaju 2 varianty. Prvou je Unicredit banka - s úrokom 0.48% , bez spracovatelskeho poplatu (akurat maju akciu, za norm. okolnosti stoji 549eur) a dofinanc cez PSS na 20 rokov - prvu stavebku asi nemusim predstavovat -nizke splatky ale vysoke uroky. Keby máme tuto variantu, platime 300 eur mesacne, ale s tym, ze nam zo spotrebneho realne nic moc neubúda. Druha varianta je SLSP co nam makler extremne tlačí je kombo - hypo + spotrebák. Slsp má teraz 0.89% so spracovatelským poplatkom 300 eur. Spotrebak nam vyjde celkom vyhodny, na 8 rokov samozrejme s mesacnou splatkou 180 eur, ale s tym, ze nam to hodi dobre uroky a vieme sa rychlejsie zbavit toho spotrebaku. Priatel je ziadatelom o hypo a on je v slsp uz dle roky, preto inklinuje skor k banke. pri tomto kombe by sme mali mesacnu splatku 380 eur . Priatel zaraba cca 1000 eur mesacne, obcas 1200 a obcas 850 € podla toho kde pracuje. ja zarabam 720 eur ale z toho mam povinne vydavky 180 eur cize v cistom mi ostane 540 eur + 80 eur stravne listky. Cize nic moc..k tomu este chystame dieťa v blizkej buducnosti cize moj prijem bude o dost nizsi. Ja som za unicredit +PSS lebo si myslim ze 80 eur su sakra peniaze a nie haliere, z toho uz máme polku najmu vyplatenu napr. priatel sa ale boji ist inam, preneho je slsp istota. Samozrejme po 3 rokov refinancujeme, cize sa jedna o tieto prve 3 roky. máme teda na vyber splacat unicr.+ pss za 300 eur mesacne, ale s tym ze nam z istiny vela neubudne alebo slsp+jeho spotrebák za 380eur (k tomu jednorazovy poplatok 300eur) kde na spotrebaku splatime o dost vacsiu cast istiny ale budeme platit o 80 eur viac. vopred ďakujem za kazdu odpoved 🧐
€300 hypo je dosť, €380 ešte viac.
Treba zrátať všetky fixne náklady domácnosti iba z 1 platu. Či si to mozte dovoliť ak by si nepracovala.
Radšej by som si požičala od rodiny a im vrátila.
Ak nie radšej stavebnú ako spotrebak. Tam úroky kolisu.
Stavebku nie, za mňa sú stavebky najhoršie možné riešenie a ak sa tam nesporí roky, že má človek nárok na stavebný úver, tak to už vôbec nie.
@wewerka01 nie každý má možnosť požičať si od rodiny či priateľov. Robím v biznise vyše 18 rokov a poviem, že tú možnosť má menej ako 5% ľudí, ktorí toto riešia. Úroky na spotrebáku nekolíšu, úrok je pevný celú dobu úroku, nemení sa. Stavebka ak nemá nárok na stavebný úver, tak ani náhodou nie je výhodná.
A ste si isti ze vam Unicredit schvalia tych 0,48%? Lebo to ze maju ponuku OD 0,48% neznamena ze ich aj dostanete... Vsetko zavisi od bonity klienta, vasich prijmov a vydajov, kolko budete ziadat, kolko mate nasetrene na spoluucast... Nespoliehala by som sa na to ak ste to este neboli preverovat priamo v banke.... Inak co sa tyka spotrebaku, suhlasim s @ivkazba 👍
A este dodatok - s bankami je to ako s predajcami na tureckom trhu - vyjednavat, vyjednavat, vyjednavat 👍 ja osobne mam uver v csob a mam aktualne fix 1% na 10 rokov.
PSS neodporúčam... :((
Jednoznačne slsp. Veď keď po troch rokoch refinancujete, tak aspoň budete mať dosť splatene, zatiaľ čo v sporiteľni by to tak nebolo.
A aj keby si náhodou otehotnela, určite to zvládnete. Tehotenstvo trvá deväť mesiacov, potom máš osem mesiacov materskú, čiže zvládať to budete vedieť a potom to už refinancujete,
Z tohto urcite slsp