Ahojte, ak viete poradiť, mám pocit že roky čo sa mi odvádza do 2 piliera že suma tam je smiešna. Zmluvu mi robil pred rokmi fin.poradca a odvtedy nestekol ani pes, či je zmluva dobre nastavená za tie roky sa situácia meni...sú tam tri typy fondov mám to v dlhopisovom čo nevykazuje kvázi žiadne zarábanie. Bežný človek nesleduje finančný vývoj ani sa v tom nevyzná. Nemám nárok na nejaký bezplatný servis t.j. poradenstvo od fin.poradenskej spoločnosti kde vtedy pracoval daný finančák? Každý na vás len zarobí a potom ani obraz ani zvuk. Viete poradiť? Tie fondy sú dlhopisový, akciový a indexovy...ako viem čo je správne aby som o peniaze neprišla a aby zarábali? Chodí mi len výpis ...ako to máte poriešené vy? Dik za rady
ono to kolko tam mas zavisi primarne od tvojich prijmov zo zamestnania samozrejme lepsie je to prehodit na indexovy a to vies urobit sama jednou ziadostou
Aj bezny clovek moze sledovat vyvoj svojho fondu. Ved google snad vies pouzit. Dlhopisove fondy su bud v strate alebo zarobia mozno tak na poplatky. Ak nemas po 50-tke, tak presunut vsetko do indexoveho. Tam su slusne vynosy.
Baby a nie je to riskantné? Nie je garantovaný štátom ak to správne chápem...ja mám viac ako 20 r do dochodku a prd našetrené tam už roky rokúce. Vy to aj meníte podľa situácie?
a kolko mas nasetrene ? ako odbornici to odporucaju ja mam 43 tj minimalne mam 23 rokov do dochodku a teda myslim ze aj tak ktovir co bude dovtedy mozno navysia dochodkovy vek na 75😂
😂😂 Nič nie je garantované štátom...
A nie nemením... Na korone som pekne zarobila (a nie len v 2. pilieri)
A ten servis od finančáka máš bezplatný?
Z dlhodobeho hladiska je riziko nizke, napr. ked prisiel covid, tak vynosy sli hodne dolu, ked sa situaci ustalila, prisla vakcina, vynosy sli zase hore, u mna konretne tak, ze za posledny rok zisk 2x taky ako pred koronou. Ja by som sa nebala. So stupajucim vekom sa automaticky presuvaju peniaze do menej riskantnych fondov. Ale na ro mas este cas.
Ak to patrilo mne, tak áno, je to bezplatné
Dobre kocky ďakujem vám za rady ,spravím zmenu do indexoveho.
k 2. pilieru chodi pravidelne list, okrem stavu chodia s nim aj ponuky na prestup alebo informacie k vykonnosti, ci ako to nazvat. Mne automaticky nie cez poradcu ale cez spravcovsku spolocnost navrhli vzhladom na vek zmenu atd., viem si pozriet kolko sa tam vklada, kolko bola vynosnost, poplatky... a teda viem si to sama menit.
A treba si stiahnut apku a moze kontrolovat vyvoj aj kazdy tyzden...
trochu zle ti tu hovoria - garantované je že v dlhopisovom nedostaneš menej ako vklad, ale v akciovom a indexovom môžeš aj prerobiť....ideálne je si rozložiť riziko, čiže časť nechať v dlhopisovom a časť dať do indexového alebo akciového fondu...lebo tým že tam teraz vložíš celú sumu a zníži sa to npr.za týždeň o 3percentá, celá suma sa ti zníži o tie 3percentá...kdežto ak tam sporíš tak raz tam idú peniaze keď je pokles a raz keď je rast
@mb2021 a mas to cele v indexovom? ci to zvyknes aj presuvat....prip dat do dvoch fondov....
Len doplním - nejde iba o typ fondu, ale aj o konkrétnu správcovskú spoločnosť a výkonnosť, akú dosahuje. Kde máš aktuálne 2. pilier? Mrkni sa tu, kde sú aktuálne najvyššie výnosy: https://www.financnykompas.sk/dochodok-2-pilier
@fliacik mám to v Uniqa prešla mi tam Axa. Stiahla som si appku a presunula som to do indexoveho čaká to na schválenie. Za tie roky mi to zarobilo smiešnych 300 e v tých dlhopisových.
@mb2021 prosím ta v tej appke mám možnosť aj dobrovoľne príspevky....to by som posielala z účtu či by sa mi to strhávalo zo mzdy? Nevieš ako toto funguje?
Každý poradca bude rád , ak ho skontaktuješ, že niečo potrebuješ. Neplatíš nič.
Dobrovoľne príspevky určite neplať do 2.piliera.... Nájdi si poradcu a porieste investovanie 🙂
Napíšte mi ss
Uniqa je ok. Dobrovoľne do 2. Piliera neodporúčam platiť. Ak už, tak by som dávala 15€ mesačne do 3. piliera, tam si tiež vieš zvoliť indexovy fond a ročné príspevky do sumy 180€ si odpíšeš v daňovom priznaní. Zvyšnú sumu si radšej posielaj na nejaký investičný účet. Ak si nájdeš dobrého fin. poradcu, nastaví Ti portfólio na mieru.
inak este k tej rizikovosti, co mas garantovane, keby si tie peniaze dala do socialky? 🙂 nic.
Záleží koľko máš rokov... Ak máš viac ako 15 rokov do dôchodku tak to treba mať v indexovom
A áno, ja mam každý rok servis od finančného poradcu