Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet

fandan
21. okt 2011

Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???

S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂

simsalabim
21. okt 2011

@fandan poradit s rozpoctom velmi neviem, sama sa divim, kam tie peniaze miznu, a tyzden pred vyplatou sa uz neviem tej vyplaty dockat.... Zarazilo ma to, ze ti manzel "vydeluje" peniaze. Z mojej skusenosti - potraviny su coraz drahsie a tyzdenny nakup sa z 30 euro neda urobit. Chodi tvoj manzel niekedy na nakup? Skus mu napisat zoznam, co ma kupit, nech sam uvidi, co to stoji. Alebo chodte nakupit spolocne. Mne manzel dava vo financiach volnost, raz za cas ho ale poslem na nakup a on pride cely zacudovany, ze "vies, kolko uz stoji 1 rozok????" Ja sa len usmejem a poviem mu, ze mam pocit, ze z tyzdna na tyzden platim za potraviny viacej a viacej.... Vydavky za byvanie a jedlo su najvacsou polozkou v rodinnom rozpocte a podla mna by tvoj manzel mal vediet, ake su potraviny drahe....

maznacik007
21. okt 2011

podla mna nie je zadrhel v tom co kupujes ale v tom ako ta manzel vydeluje....
skus ho poslat na tyzdenny nakup.. s takou sumou aku ti on vydeli na tyzden... a nech nakupi a potom z toho var z nicoho ineho a nech vidi... /detom kludne dokup z nejakej tajnej tvojej zasoby/ ale muzovi len z toho a podla mna ked bude jest treti vecer cestoviny s kakaom alebo s vajcom tak mu to vonat nebude... a potom mu to vysvetli ...
ako mne to aj tak prijde divne ze ta takto vydeluje... v tom je ten najvacsi problem... dnes su potraviny drahe.. a tie sumy co niektori davaju tak to je mozne ale len vtedy ak im polku stravy donesu rodicia ci zo zahrady a tak...

bosoriak
21. okt 2011

30 eur tyzdenny nakup? Mame dve male deti, som doma a varim a tyzdenne minieme na potraviny a ostatne potreby 120 eur (do toho ratam aj plienky pre mladsiu). A to je manzel pol tyzdna v zahranici.
Co sa pridelovania penazi tyka, moj osobny nazor je, ze to sa robilo v stredoveku, ale nechcem nikoho urazit a tak to nebudem rozvadzat. Len mi to dvihlo tlak miesto rannej kavy 🙂

andreah25
21. okt 2011

v prvom rade sa vôbec čudujem, že Ti manžel vydeľuje peniaze. To je podľa mňa v manželstve trošku smiešne. My síce máme tiež peniaze delené (môj účet, manželov účet, spoločný účet na ktorý zasielame peniaze a z toho sa financuje celá domácnosť vrátane poplatkov). Avšak ak sa minie čo bolo na spoločnom, tak nemá problém mi peniaze dať ak potrebujem, čož teraz vždy potrebujem, lebo mám len rodičovský. Kedysi sa tiež trochu pozastavoval nad tým, že akosi veľa pýtam, ale ako Ti radí simsalabim@, treba aby si nechala aspoň na dva mesiace nakupovať manžela. Daj mu zoznam a ver tomu, že minie o hóóódne viac, pretože chlapi nemajú trpezlivosť v obchode pozerať, čo je v akej akcii a pod., kúpi čo mu príde pod ruku. Možno potom pochopí. Nenapísala si ale, koľko mesačne minieš na stravu a poplatky. Ak nechceš tu, napíš IP, možno Ti poradím, pretože ja som skresala naše nákupy zo 400 eur na 200-250 eur mesačne, vrátane umelého mlieka, plienok a oblečenia pre malého, prípadne napíš, čo vlastne všetko platíš a koľko máš na to ,,vydelených peňazí" od manžela. Držím inak palce, lebo chlapi a prachy, to je niečo hrozné.

viera27
21. okt 2011

@fandan Skusim zhrnut, co kedysi urcite pomahalo nam. Neviem v akej frekvencii nakupujete, ale pri uvedenej sume 30E to zrejme bude castejsie.
1. Na zaciatok sa snaz vyhybat obchodom. 2* do mesiaca velky nakup (za asistencie manzela). A pod velky myslim naozaj velky, vsetky zakladne potraviny + drogeria na mesiac. Pecivo potom do mrazaku. Idealne ak mas domacu pekaren. To potom uz len pecies doma z nakupenych surovin a do obchodu nemusis ani vkrocit.
2. strukturovanu tabulku v Excel, do ktorej budes nahadzovat vydavky v sekciach potraviny, drogeria, auto(benzin), poistky, skola a skolske potreby, mimoriadne vydavky atd by si mala zvladnut. Po mesiaci-dvoch presne uvidite obaja, kde vam unika najviac penazi. Podla mojich skusenosti su to prave potraviny.

harper
21. okt 2011

My ked sa pohadame, tak tiez vacsinou kvoli peniazom, uz som mm navrhovala par krat, ze nech sa paci, mesiac drz kasu v domacnosti ty, ale chcem aby bolo vsetko tak ako teraz, ze ked mm dostane chut na chipsy, tak ich v skrini najde alebo ked pride navsteva, mame ju cim ponuknut. Zatial sa k tomu neodhodlal, tak skus Ty navrhnut tvojmu manzelovi, aby mesiac on zasoboval rodinu vsetkym co je treba a uvidite kolko penazi mu na konci mesiaca zostane 🙂

nikuska265
21. okt 2011

@fandan s manželom máme spoločnú kasu, vždy donesie domov celú výplatu,rovnako ako ja, spoločne vyplatíme všetky účty, pôžičku, telefóny, splátky .... a to čo nám ostane je smiešne.možno po odčítaní všetkého mi ostanú 2 stovky € na potraviny, lieky, oblečenie,domácnosť-ktorú stále dorábame, výbavičku pre bábo.... Ak mi do toho v mesiaci príde nejaký nečakaný výdavok tak som na mizine,hneď na začiatku mesiaca a je pravda,že tie potravinu sú čoraz drahšie a drahšie. tiež už neviem kde mám šetriť, kupujem potraviny v akcii, to čo má práve dobrú cenu,sledujem akciové ceny atď, ale týždenný nákup neurobím pod 30€ a to sme len 2 -zatiaľ - však na každý deň potrebujem desiatu do práce, obed navariť, na večeru, ovocie a zeleninu..... + výdavky na auto-hlavne benzín. napr. tento mesiac nám prišiel nedoplatok za elektrinu 120€ + sa pokazilo auto- oprava našťastie "len 70€" a nemáme nič. v žiadnom mesiaci sa nám nepodarí odložiť ani korunu- je pravda,že stále dokončujeme dom,tak ak náhodou ostanú nejaké peniaze,tak to ide do výbavy domu - parkety,skriňa, kachličky...... teraz čakáme bábo, musíme rátať s každou korunou. takže viem ťa pochopiť. a ak má manžel možnosť dať do rozpočtu viac peňazí,tak by tak urobiť mal. nechala by som na ňom všetky výdavky a celé hospodárenie aspoň na jeden mesiac, daj mu svoje peniaze čo dávaš do rozpočtu ty, nech zaplatí všetky účty, nech chodí nakupovať - nech si doma len spíše spoločne s tebou čo vám chýbajú za potraviny, čo treba kúpiť, spravte si jedálniček spoločne na 1 týždeň - od raňajok, cez desiate pre deti až po večeru a ovocie.... nech nakúpi potom presne podľa toho jedálnička. treba mu pripomenúť, že chýbajú nejaké základné lieky doma napr, alebo, že deťom treba kúpiť zimné topánky alebo niečo podobné. a som zvedavá s koľkými peniazmi bude hospodáriť, koľko peňazí minie za celý mesiac, nech si zapisuje - každý výdavok, nech si odkladá bločky. Nám sa napr. teraz zníži rozpočet ešte o moju výplatu,idem na PN kvôli tehotenstvu skôr. tiež som zvedavá ako to budeme zvládať, musíme sa ešte viac uskromniť -aj keď neviem kde, nie raz som si poplakala kvôli financiam,ale našťastie mňa môj muž ukľudňuje,že všetko zvládneme, že sa to dá, a je to veľká podpora.

zajo79
21. okt 2011

setrit je pekna vec ale setrit na zakladnych veciach pre rodinu druha vec- nie moc pekna. no ved ked pride domov- tak mu nic neuvar- ze nezostali peniaze.

a suhlasim- pis si co kedy kupujes, rozdelit vydavky.

manzel nemina na seba ziadne peniaze?

zuzin78
21. okt 2011

@andreah25 fiha si dobra a to sa ti ako podarilo takto pekne skresat? 😕

maminuska
21. okt 2011

@fandan ja ti síce neviem poradit z osobnej skusenosti, pretože ja som nikdy nedopustila aby ma muž vydeloval.
A od začiatku som manželov( som druhýkrát vydatá ) zaťažovala nákupmi a to hlavne potravín. Takže ked ide manžel z Brna domov, kľudne mu poviem urob víkendový nákup v CZ, lebo tam sú potraviny lacnejšie.Urobí , donesie účtenku a ja zdvihnem obočie ( že akože 😀) "toľko ?" a to či si preboha kupoval ?
No a dostanem prednášku že však to su len základné veci a to mäso čo kupil na sviečkovú ( ktoru on mimochodom miluje ) je svinsky drahé . Je, ale inak ako ked si ho sám kupi sa to nedozvie. 😉 .

Skutočne nie je nad osobnú skusenosť, to čo ti robí manžel sa nazýva ekonomické týranie.
30 EUR na týžden je naozaj málo a toja som pomerne šetrná osoba ale 30 EUR ja mám ako 5 členná rodina na tri - štyri dni ale to len na potraviny, mimo mäsa.
Na tvojom mieste by som urobila nasledovné :
1. poverila manžela nákupmi , osobná skusenost ja na nezaplatenie
2 keď nemám peniaze prestala nakupovať, kupovala iba deťom a sebe a hotovo , prestala variť, deti predsa maju teplý obed v škôlke alebo škole.

Pokiaľ neurobíš rázny krok, hádky kvôli peniazom budú vždy.

sisaha
21. okt 2011

@fandan ako pisu ostatne dievcata, je cudne, ze ta vydeluje. Je to tvoj manzel a cely jeho prijem patri do BSM. Suhlasim s navrhmi,poslat ho na nakup sameho. Daj mu tych jeho 30 eur a posli ho s listockom co treba na nakup. ak nenakupi vsetko a ty nebudes mat z coho varit, poloz pred neho na stol na veceru suchy rozok. My mame tiez sice oddelene ucty, ale moja podmienka zotrvania na materskej bola, ze mi k rodicaku dorovna moj prijem. Takze taku sumu mi posiela na ucet. Z neho hradim hypoteku, elektrinu, sipo, telefony, poistky. On este okrem toho robieva velke nakupy a zo svojho tankuje do auta. Obcas, ak velky nakup nebol nahodou robeny, tak skocim do obchodu a dokupim nejake drobnosti. Z tohto dokazem este mesacne cca 100-150 eur usetrit, pripadne minam na sezonne nakupy (oblecenie pre deti, mimoriadne vydavky). Urcite by som sa ekonomicky tyrat od muza nenechala.

luludia
21. okt 2011

@fandan 30 € je na víkendový nákup pre 4-člennú rodinu, ale určite nie na týždeň. Veď nech manžel skúsi 30 vydeliť 7. Čo by mohol nakúpiť za 4 € na deň, keď mlieko dnes v Bille stojí aj 0,90 €? Je to jednoducho nereálne. Súhlasím s @viera27, že pomáha dať čísla do tabuľky. Ja to praktizujem už druhý rok a veľmi mi to pomáha mať výdavky pod kontrolou. Mám tam všetky povinné výdavky okrem potravín. Ak je mimoriadny výdavok, hneď to tam zapíšem aby som vedela, že mám s tým počítať. Tak pekne vidím koľko mi ostáva na potraviny a "parádu".

sympa1
21. okt 2011

@fandan hmmm..tazko je radit, lebo kazdy ma iny rozpocet, inak zaraba a su rozne rodiny rozne potreby ..s detmy malimy velkymi alebo ziadnymi..dovolenkove typy alebo bez...my sme na tom podobne ako ty..ja som doma uz 6 rokov a pracuje len manzel, ktory ma taku robotu ze mu predlzuju kazdy druhy rok zmluvu cize vzdy je ta neistota pred namy...a tiez je velmy matreialisticky zalozeny...neveri bankam cize vsetky penaize vzdy vybere zaplatime vsetko co treba a ostanu nam peniaze ktore rozrata na dni v mesiaci aby sme vedlei kolko priblizne na 1 den vychadza...myslim ze je to tak aj dobre..lebo jeden den sice miniem viac ale potom viem ze na druhy den miniem menej..aby sme vysli do dalsej vyplaty...tiez sme zo zaciatku kvoli tomuto mali problemy a ked bola hadka..len kvoli peniazom..lebo kym ako slobodna som mala vsetko na seba po svadbe a 2 detoch zrazu kupujem veci vascinou len detom a ich potrebam a potraviny...aj to vo vypredajoch sekačoch a nieco zdedime...casom som zistila ze buzila doba je taka aka je..mozme byt radi ze manzel vobec robi a dobre zarobi ze mame zdrave deticky byt auto zahradu celu rodinu v jednom meste a je nam dobre. na velky nakup chodime raz do mesiaca po vyplate a potom uz len dokupujem v nasom malom obchdiku co treba..drzim ti palce aby ste si co naskor nasli svoj system ktory vam bude vyhovovat a budete vsetci spokojny 😉

dadis
21. okt 2011

@fandan nechce sa mi citat odpovede, napada mi len jeden recept...nenakupuj, pis iba listocky a nech nakupuje manzel...vkladaj na spolocny ucet kolko uvazis, manzel tiez (ak ste si to takto zariadili), jediny rozdiel bude v tom, ze manzel uvidi, ci sa da z toho budgetu vyjst...a tym zaroven usetris cas straveny v potravinach a aj pripadne hadky... inak priznam sa, ze my sme sa chtiac- nechtiac zaradili medzi nizsiu a strednu triedu a nakupujeme v Lidl...sme spokojni aj s kvalitou aj s cenou, tam kupim vsetky zakladne potraviny (aj niektore cistiace prostriedky)co potrebujeme, potom uz nakupujeme iba maso u masiara, nechcem nikoho nahovarat alebo nieco podobne, nam sa nakupy tam osvedcili.
Oblubene vyrobky: farmarsky chlieb, cokoladove cerealne gulicky, mlieko, syr eidam 45%, schwarzwald sunka, ovocie, zelenina, grecky jogurt, smotanove ochutene jogurty, vyborny mrazeny losos, filety z tresky, mlieko, kysla i sladka smotana, vajcia,cottage cheese, tvaroh jemny 0,5kg, cestoviny (su vyborne z tvrdej psenice), vyborna kysla kapusta v konzerve, cistiaci sprej na nabytok, cistiaci na vodny kamen, cistiaci na kuchynu, mydlo na ruky, planujem vyskusat aj tablety do umyvacky, este som neskusala, vraj su tiez dobre a vraj aj gel na pranie je fajn. Viem, ze niektore vyrobky su Polske, ale maju stabilnu kvalitu (okrem masla), nevidim dovod, preco by som to nekupila, ak je to lacne a aj kvalitne (napr. v tych jogurtoch nie je ziadne zahustovadlo, kysla smotana ma 18%, syr ma vzdy konstantnu prijemnu chut)...co tam nekupujem je maslo (niekedy nechuti "maslovo", par krat som sa sklamala, tak uz nekupujem, 😠 a rezance do polievky..tie kupujeme take male modre balenie v Bille)

dadis
21. okt 2011

@fandan a mne sa osvedcili smsky typu..."Zastav sa prosim po ceste z prace v Lidli: "potom nasleduje iba zoznam (snazim sa ho spisat, tak aby to mal poporadi 😀, ako to nasleduje v obchode , ale to len preto, ze ho lubim) 😵 ...sme spokojni obaja...ja som spokojna, ze je nakupene a on, ze nemusi rozmyslat nad tym, ze co ma vlastne kupit 😀 ...niekedy robim nakupy aj ja, najma ak mam cas a idem okolo autom, alebo si to spojim s vychadzkou s detmi...
inak netusim, kolko minieme na stravu, benzin a ostatne vydaje...aj by ma to zaujimalo, ale nemam na take veci trpezlivost a aj si hovorim ved naco si "otravovat" zivot, niekedy je lepsie zit v nevedomosti...

dada1212
21. okt 2011

ako radili vyššie, pošli ho na nákup, nech vidí čo koľko stojí a ako idú potraviny neustále hore a že napríklad ak človek robí nejaké jedlo, potrebuje okrem základnej suroviny a prílohy aj olej, múku, koreniny, cukor a tak dalej a tieto veci sú tiež dosť drahé a dosť sa míňajú ak človek varí každý deň.
ak to nepomôže a napriek tomu, že sa mu budeš snažiť vysvetliť že je to fakt málo, tak potom jedine rozvod a nech ti platí výživné, však preboha pri takej sume musíš ukracovať aj dosť deti, pochybujem že majú pri takej čiastke výživnú stravu.
ja kupujem pre dve dospelé osoby, ja osobne jem veľmi málo, nakoľko mám pomalé spaľovanie a keby som jedla viac priberiem, nejaké ovocie a zeleninu si aj dopestujeme a aj tak nám to vychádza okolo 50€ týždenne.

lin123
21. okt 2011

@fandan ahoj, suhlasim, ze treba manzela oboznamit s tym kolko co stoji..kym nema o tom vedomosti, tak sa mu lahko bude hovorit, ze musis vediet vyjst..ceny su vyssie a vyssie.
V nasej domacnosti to fungudje tak, ze ked sme v praci stravujeme sa tam, chodime na obedy, vyjde to lacnejsie, nakupujeme potraviny za akciove ceny a ak prave nie su, nevadi, nakupime nabuduce alebo inde...ked je mlieko v akcii alebo olej, kupime viac do zasoby, vydrzi. So svokrovcami a s rodicmi si pomahame navzajom, ked niekto narazi na dobru akciu, nakupi aj pre ostatnych. 🙂
Dost usetrime na tom, ze nekupujem drahe cistiace prostriedky, na pranie si vyrabam sliz, na skvrny kupim cenovo vyhodne zlcove mydlo, vo velkom pouzivam ocot, napr. do pracky na vodny kamen a aj inde alebo ako lestidlo, aj do WC a pod. Ale na riad kupujem na to uceny prostriedok.
Snazime sa setrit vodou a elektrinou a kazdy rok mame preplatky...
V poslednej dobe vyuzivame rozne hromadne zlavy na i-nete a priznam sa, to nam tiez velmi pomaha..vdaka tomu sme boli na cenovo vyhodnej svadobnej ceste, na veceri, v divadle a pod.
Drzim palce..nech sa to obrati k lepsiemu. 🙂

andreah25
21. okt 2011

@zuzin78 chodím raz mesačne na veľký nákup a obehnem všetky obchody a všade kúpim len to čo je v akcii a taktiež všade som zaradená do akýchsi klubov a večne teda využívam aj zľavy. Občas keď sa naskytne výhodná kúpa tak kúpim danej veci oveľa viac do zásoby, no zase budúci mesiac miniem o to menej a tak mám tu priemerku do max. 250 eur mesačne.

macamac
21. okt 2011

@fandan moc všeobecná otázka-bez údajov o finančnej situácii ti nik presne neporadí-a dá ti len všeobecné návody 😉 je mi jasné-ak nechceš zverejniť presné sumy-ale to potom nečakaj ani od druhých,predsa,je to verejné fórum 😉 lebo, čo je pre niekoho málo, pre iného je veľa a každý dokáže hospodáriť možno aj za rovnakých podmienok s iným balíkom peňazí
je to presne aj o náročnosti rodiny, potom-či sú zdraví-lebo ja tento týždeň mám len "obyčajný zápal trubice" a v lekárni ma to vyšlo za lieky 32eur 😝
takže za predpokladu, že sme zdraví všetci a nemusíme míňať na zdravotnú starostlivosť, sa hospodári lepšie 😉
aj keď-určite u všetkých je najväčšia položka bývanie /hypo+polatky za energie/, potom + vysoké poistky-kvôli hypo, auto nemusí mať každý-i keď dnes je nutné, jesť sa musí-druhá najväčšia položka a oblečko a ostatné-napísala si pekne 😉
tiež patríme medzi väčšinu-že sa nevieme dočkať výplaty 😅 a dovolenky sú pre nás neznámou-nikdy sme neboli ani pri mori 😔
skrátka-ja všeobecne vidím najväčší problém-vydeľovanie peňazí 😕 toto nepochopím v žiadnom vzťahu
"kopa" má byť jedna a ísť tam všetko
nám by boli zbytočné 2 účty, lebo proste minieme všetko, načo platiť 2banky-aj tam sa dá ušetriť 😉
neviem, ja si to skrátka neviem ani predstaviť, že by som mala akože od nejakého "milosťpána" vydelené financie 😕 a on čo robí s ostatnými peniazmi? máš prehľad?
presne-ako píšu baby-nech je nákupčí 😉
u nás je to úplne normálka,že nakúpi ten,čo je v meste a mm je v obraze celé roky 😉 neznamená to,že nepodotkne,ako všetko dražie a že sa čím ďalej, tým viac míňa-ale nevyčíta to mne,ale vláde 😀 😀 😉 to na odľahčenie 😉
držím palce-vybav k tvojej spokojnosti 🙂

martina2001
21. okt 2011

@fandan zober ho a šup na nákup obaja, my to tak robíme bežne, ale nie kvôli peniazom, ale aby som nemusela dvíhať ťažké. Ak nemáte možnosť spolu tak šup manželovi lístok čo treba kúpiť a potom sa spýtať koľko platil. ja neviem my sme nikdy nemali peniaze osobitne, prístup k účtom máme obaja a aj doma vieme kde sú peniaze obaja. Môj otec keď sa vrátil zo zahraničia furt hučal že veľa míňame, ale po návrate mu stačila jedna návšteva potravín a pochopil kde je sever. Ak hučí nechaj to mesiac na neho, ale nie že kúpi len čo on chce, ale všetko čo je potrebné pre domácnosť, od šekov za stravu až po drogériu

kornelia
22. okt 2011

@viera27 prave toto som zacala robit v septembri, ze si vsetko pisem a uz teraz vidim, ze tie peniaze idu len na potraviny a nejake to malinkate satstvo pre deti, za drogeriu som minuly mesiac platila 10€, co je teda smiesne, kde su pracie prostriedky, a ine drahsie veci. V septembri som oblecenie kupovala len spodne pradlo, pre deti a manzela za 31€, zasa nic pre mna, podotykam, ze oblecenie si kupujem uz druhy rok zo svojho co mi zostane ked vlozim na spolocny ucet. Ja teraz kazdy den kukan na ten zosit a sama sebe sa cudujem, ze to naozaj tolko prachov ide na potraviny??? Mala som nabeh mysliet si, ze naozaj je chyba vo mne, no teraz si to fakt prezeram denne viackrat a pride mi to, ze ja vlastne kupujem len potraviny a to doma ani nevarim denne, lebo kazdy ma stravu tam kde je - skola, skolka, manzel robota a ja doma zobnem co mi pride. Varim, len ked viem, ze sa to aj zje urcite, lebo dost vela sa vyhodilo do kosa, kedze to stravovanie je rozne, najma u manzela, velakrat navarim, ze ked pride zo sluzby vecer, aby mal, no on nie je hladny lebo o 6 tej si dal pizzu ci bagetu, lebo bol uz hladny, tak zasa ta strava zostane, nieco sa zje na druhy den a ostatne vyhodim. Asi budem zamrazovat, ale to zasa ni je to iste ako cerstvo navarene, tak neviem. Inac ja mam problem navarit male mnozstvo, neviem ako vy, no vzdy ked vytiahnem najmensi hrniec, zda sa mi to malo a ked uvarim do vacsieho tak je to vela, to mam asi z domu este, ze sa varilo vo velkom, neviem ako si od toho odvyknut, ale skusim.

fandan
autor
22. okt 2011

Dievcata ani som si nemyslela, ze tu najdem tolko super prispevkov, ze ta tema vzbudi taky zaujem, no som velmi rada, idem si to pekne vsetko precitat a ozvem sa. Dakujem 🙂

tortelinka
22. okt 2011

@kornelia neviem, ale my nikdy nevyhadzujeme jedlo, co sa nahodou nezje,ide do mrazaka

ywana
22. okt 2011

Zásada č.1 : Muža treba brávať na nákupy !!!
...ako inak môže vedieť čo koľko stojí ?
...30,- € na týždenný nákup ??? - ani náhodou...
...to je suma, ktorú dám pri pokladni za drobnosti na raňajky a večere...

...ked môj muž pred rokmi začal hundarť, kde dávam peniaze, začala som ho brávať na nákupy...
...pamätám si scénu, ked som vložila do košíka celozrnné rožky (ktoré jedával on) a on ich vyložil so slovami, že za takú cenu nech si ich nechajú...
...potom mi to spravil aj so syrom a paštékami, na čo som mu musela vysvetliť, že niečo jesť bude musieť... 😀
...pre mňa to bol zábavný nákup, môj muž mal cenový šok...
...odvtedy mi do peňazí "nepindá" - vidí čo nakupujem do domácnosti - takmer všetko ide na potraviny...

tortelinka
22. okt 2011

@ywana tiez si myslim, ze najlepsie bude ukazat realne ceny, ja taky problem nemam, lebo casto nakupujeme spolu, akurat nekupujeme vela veci, bez ktorych sa da zit

ywana
22. okt 2011

@tortelinka
...áno, súhlasím - tiež nekupujeme všetko čo nám padne do oka...
...využívam aj akcie, prípadne kúpim väčšie balenia aby som získala nejakú zľavu...
...moje dieťa má čo potrebuje a so sladkosťami to tiež nepreháňam...
...ceny potravín idú stále po trošičke hore - často ani ja nezbadám, len sa divím pri pokladni...
...a potom doma premýšľam kde som dala peniaze...
...ale viem, že nakupujem len nutné veci, čiže nikde inde nemôžem minúť... 🙂

fialkaa
22. okt 2011

@fandan

tiez radim zostavit si excelovsku tabulku s vydavkami, ako ti vyssie radi jedna z kociek. my sme tak postupovali, ked sme isli brat hypo (byvame v BA, cize sme brali vysoku hypo). v priebehu dvoch mesiacov sme si kazdy jeden vydavok zapisali, potom sme to rozdelili do skupin - potraviny, drogeria, oblecenie, zabava atd. plus fixne kazdomesacne vydavky na dopravu, najomne atd. zaangazuj do toho pravdaze aj muza, ide o to, aby bol on v obraze, kolko veci stoja
a tiez by som ho vzala na nakup alebo spisala listok a nech ide nakupit sam.
ja si myslim, ze som dost sporovliva )na rozdiel od mladeho, ktory minie 20 eur ako 20 korun) a dost rozmyslam, co kupit. ale 30 eur to je fakt suma, za ktoru by som nenakupila na tyzden. max. na 3-4 dni.
kedze sa snazim usetrit, snazim sa nakupovat vela veci v akciach, vacsie mnozstva (vzdy sledujem jednotkovu cenu), nekupujem polotovary, skoro ziadne sladkosti, dzusy vynimocne. je pravda, ze asi usetrim na mase, pretoze kupujem len hydinu a sem-tam ryby.

inak mi napadlo, ze aj chlapom by sa zisiel daky modry konik. lebo kym my baby sa tu vykecame, porovname situaciu doma a inde (s pomahanim, s hospodarenim a tak), oni nic take nemaju a potom ziju v blude.

sante81
22. okt 2011

ako spomínali baby vyššie, vziat manžela do obchodu, dať mu 30e a nech nakupi na cely tyžden. najviac sa dá ušetriť na strave, ale sama vidím že ked v obchode kupim napr balík syrečkov v lidli za 0.80e tak je to chutovo o ničom, tak počkám radšej na akciu a nakupim do zásoby a viac. dá sa kupovať lepšie kvalitnejsie veci v akciách, len to treba sledovať a chodiť do obchodu aj v tyždni. mne sa to osvedčilo, ako urobiť jeden velky nákup v nedelu. aj drogéria ked dochádza, napr prací prášok, tak kupujem jednu značku ked je v akcii a ušetrím napr 4e.

maminuska
22. okt 2011

Divečatá ale ja nerozumiem , vy vravíte že robíte velké nákupy v akciách .
Ja keby som robila veľké nákupy tak miniem dva razy tolko alebo zamykala potom chladničku, lebo to čo sa u nás kupi to sa aj zje a je jedno aké to je množstvo - hlavne čo sa týka sladkostí . U mna pri troch detoch neexistuje aby mi zostali nakupené sladkosti aj na druhý deň , nakupim do zásoby jogurty a zjedia sa všetky v ten den alebo max.do druhého dňa .
Nemám nervy a je mi trapné ich okrikovať že im stačí jeden jogurt a jedna napolitánka denne.
Preto ja nakupujem denne a vždy tak aby bolo čo do chladničky, čo na chleby ( šunka, syr, saláma ) a takmer denne varím večer.
Je fakt že ja takmer nekupujem ovocie ( lebo mám vlastný sad ), nekupujem zaváraniny ( lebo zaváram ) a džemy, nekupujem chleba, lebo si ho pečiem . Mňa tieto činnosti veľmi bavia a to nie som žadna putka domáca, ale táto činnost je pre mňa relax.

irriss
22. okt 2011

Podle meho si kazdy utvorime svuj zpusob podle zkusenosti...
co vyhovuje jedne nemusi vyhovovat druhe..

Mne se nejvice osvedcilo zalozit si denicek a tam kazdy den zapisovat co a za kolik.

Vyhradim vzdy stejnou castku z platu na potraviny a drogerii, a tu vydelim poctem dni v mesici...castka, ktera mi vyjde je maximem pro denni rozpocet. A s timto maximem jdu nakoupit ( v zaloze pro "extra" mam kreditku)

Nejhorsi je chodit nakupovat, kdyz jsme hladovi a nebo nevime co chceme... 😉