Problémy so zdravotnou poisťovňou zahraničie - Slovensko

eliskaevicka
18. dec 2015

Ahojte mamičky,chcela by som sa vás opýtať len je to trošku komplikované, tak skúsim. Pracovala som V zahranici,keď som ostala tehotná,tak som chcela Rodiť doma. V piatom mesiaci som ostala na rizikovom. A peniaze som poberala Z talianska.ale prihlásila som sa na Slovensku ako samoplatitel,keďže V Taliansku som sa neprihlásil,takže mi to schválili.skoro roka pol som bola samoplatitel.A potom ma prihlásili normálne cez úrad slovenský. Pred týždňom mi volala pani že mám dosť doriešiť poistku,lebo podľa formuláru E 104 mi Taliani platili zdravotné, ale keďže som sa tam nebola prihlásiť tak mi neplatili.ale pani na zdravotnej má tak dokrútky že som sa odhlasila spätne. Do dvoch dní mi prišlo vyrozumenie že mi vrátia peniaze. Len dnes keď som tam prišla tak mi povedali že si odona budú vymáhať 8500 eur za pôrod A lieky. Neviete mi poradiť čo mám urobiť? Pretože ona mi povedala že to budú S talianska vymáhať ale keďže som tam nebola poistená,tak to ostane na mne. Poradte prosim

pe
19. dec 2015

robím v poisťovni, tak mi som poradila, ale nechápem napr. vete, že ti taliani platili, ale vlastne neplatili, veď keď vystavili formulár E104, o tom že si tam mala zdravotné poistenie, tak to znamená, že ti poistné sťahovali z výplaty, teda nedá sa podľa mňa povedať, že neplatili... a dátumovo to bolo ako? ako je vystavená E104 - napíš mi obdobia? aké obdobie si bola poistená v SR a kedy bol pôrod?

eliskaevicka
autor
19. dec 2015

dobrý vecer, taliani mi platili materskú a nezamestnanecke potom. zmluvu som mala do 6,4,2014 a od 7,4 som sa prihlasila tu ako samoplatitel. rodila som 24,5 2014. pani ma teraz odhlasila bez toho aby mala formular e 106 ktorý vlastne hovori o tom ci som,alebo nie som poistena, takze teraz to obdobie ekd som rodila,som mozno nebola nikde poistena.ked jej taliani odpisu ze som nebola,tak co mam robit? pri tom som bola samoplatitel. este by som mala na vas jednu otazku,mozem sa znova na tie datumy prihlasit naspat?aspon zatial?alebo da sa to anulovat ?

pe
27. dec 2015

ak odpisu, ze ste tam neboli poistena, tak sa da aj spatne prihlasit, vzdy sa to da vsetko aj spatne ponahlasovat, ide o to, aby to mal clovek poriadne vyriesene, cize musi byt bud tam alebo tam, nesmie byt ani den bez poistenia a nesmie byt ani zaroven v dvoch krajinach, preto pockame, co bude uvedene v E104 a poradim vam, alebo vam poradia priamo v poistovni...

sono2
27. dec 2015

@eliskaevicka neskutočne komplikovane to máš napísané aj slovosled všetko. Ja ti napíšem ako je to V Rakúsku. Žijem v Rakúsku, mám zamestnanie, poistenie. Odrodili by ma akútne hocikde, pretože mám EU kartu, tým pádom by to zaplatili rakusania akútne ale. Aj ošetrenie, ma osetria hocikde V EU zadarmo. Paralelne poistená tam aj na slovensku nejde. E 106 mi nevystavi nikto ani V Rakúsku mi ho nikto nepotvrdi, lebo tam mam trvalý pobyt V Rakúsku. Kde máš trvalý pobyt? Je dôležité ako to máš napísané V taliansku. Vychádza mi tO len tak, že by si musela všetko ukončiť tam a začať si platiť poistenie tu A byť tým pádom zastrešená financne od poisťovne tu. Príde mi, že si si to chaoticky zorganizovala A tým pádom máš teraz problémy.

eliskaevicka
autor
30. dec 2015

@sono2 napísala som to najjednoduchšie ako to išlo. Pani. Trvalý pobyt mám tu.len V ITA som si odrobila tri roky,takže som mala nárok na talianske materské A vtedy ešte nárok na nezamestnanecke.prihlásená V dvoch poisťovniach som nebola,keďže V Taliansku je človek poistený od toho dátumu,ktorý prišiel na zdravotnú,žiadne spatne A tak ako sa to robí U nás. Možno keby si to dvakrát prečítate tak pochopíte. Napísala som hned na začiatku že je to komplikované.

sono2
30. dec 2015

@eliskaevicka čítala som to trikrát. A preco teda chcú peniaze za pôrod lebo čo?

eliskaevicka
autor
30. dec 2015

@sono2 lebo ma odhlasi, Z obdobia keď som rodila. A ak talianska strana povie že nezaplatí,tak si to budú vymáhať odomna.

eliskaevicka
autor
30. dec 2015

@pe ďakujem, trošku ste ma ukludnili. Hádam sa to doriesi. A dá sa to určite dať naspäť? Lebo mne tam povedali že nie.

eliskaevicka
autor
30. dec 2015

@eliskaevicka ešte jedna vec formulár E
106 tebe nedajú. Pýta si to inštitucia od inštitúcie A aj E 104 teda aspoň ITA. A všade V EU ta musia ošetriť pokiaľ je to akútne.keď nie tak ta pošlú. . .

monci11
11. jan 2016

dobrý deň,čítala som túto diskusiu a nerada by som sa dostala do podobnej situácie.Smiem sa vás preto niečo spýtať?Ja som pracovala 2 roky v rakúsku ako opatrovateľka,v máji 2015 som sa rozhodla o zmene a začala som pracovať ako čašníčka-zamestnanec.Prvý zamestnávateľ ma ale nie celkom korektne prihlásil i na úradoch(okrem iného)preto som po meisaci zmenila zamestnávateľa.Tam som bola veľmi spokojná i oni,všetko v poriadku.20.10 mi skončila sezona.Zamestnávateľka si ma chcela podchytiť aj na budúcu sezonu.Našli mi teda druhú prácu na zimnú sezonu. Tá mi mala začínať cca 18.12.do pol-konca marca 2016 a potom od apríla ma chcela prijať znova ona.Snažili sa aby som dostala za tie dva mesiace bez roboty podporu v nezamestnanosti.Preto ma prihlásili u nich na trvalý pobyt a nechali ma u nich prihlásenú na minimálny úväzok,čo je u nich 1 hodina týždenne.Keďže ten predchádzajúci zamestnávateľ ma prihlásil nekorektne,nemala som nárok na nezamestnanecké.V zdravotnej poisťovni som figurovala ako samoplatiteľ. Nik mi však nepovedal,že pri tejto zmene a tým že mám trvalý pobyt v rakúsku nahlásený,mi automaticky rušia formulár E106.V nevedomosti som medzičasom bola u lekárov a teraz je problém,lebo poisťovňa im to odmietla uhradiť.Aby ale toho nebolo málo,koncom oktobra som zistila,že som tehotná a navyše toto počasie spôsobilo,že už je takmer polovica januára a ja ešte stále nemôžem do novej práce na zimnú sezonu. Bývalá zamestnavateľka ma už odhlásila i z toho minimálneho pomeru,ale stále mi nechali u nich trvalý pobyt...A ja teraz neviem čo urobiť.Odbery ohľadom tehotenstva som si musela hradiť sama,iba dúfam,že mi to v rakúsku preplatia...Teraz ale neviem,čo robiť ďalej. Možno momentálne najrozumnejšie by bolo,odhlásiť sa v rakúsku z poisťovne i trvalého pobytu a prihlásiť sa na slovensku do poisťovne a na úrad práce,kým nepôjdem do Alp.(Bohvie kedy sa počasie umúdry).Bojím sa však,že si to celé ešte viac domrvím a nebudem potom mať nárok dostávať dávky v tehotenstve z Rakúska.Dostala som už toľko nekompetentných informácii a stratila tým kkopu času. Pekne vás prosím,ak mi viete poradiť,poraďte,čo urobiť,aby som si ešte viac neuškodila,už som z toho všetkého na prášky...ďakujem vám krásne

eliskaevicka
autor
19. jan 2016

@monci11 wau aspoň V tom niesom sama. Ak vám môžem poradiť zistíte si na čo máte v Rakúsku narok. Ja keď som ešte pracovala V ITA tak do 5 mesiaca má osetrovali tam. Potom som sa sem dala akp samoplatitel. Len si to pozistijte. Rada by som vám pomohla ale vidíte ako som ja dopadla,za ich nevedomosť. Aj keď im na poisťovni všetko vysvetlite aj tak vám nevedia pomôcť A to je všade. Aj na úrade práce to bolo hrozne. Moja mama zisťovala čo pani potrebuje. A to mi ešte povedala že ona nevie po taliansky tak nech si to dám preložiť do svk kukam na ňu,že.. Rozbehnem sa za tebou A zabijem ta.proste katastrofa. Prepáčte asi som to zo seba musela dať von. Je to tu strašne čo sa tochto týka. Len potom na to doplácajú obyčajný ľudia. Ak vám môžem poradiť. Skúste sa všade pýtať A nikde sa nedajte odbyt,musíte na nich tlačiť,aby vám to pozistovali, A nech si vyvolávajú A učia sa ;)

monci11
12. mar 2016

ďakujem ,eliskaevicka ,poriešila som to ako samoplatiteľ avraj by mi to mali preplatiť.Teraz som zase zamestnaná,ale iba do veľkej noci,takže riešim aktívne aby som čo najlepšie dopadla v prípade wochengeld.Mala som v minulosti zlomené stavce a začína mi to robiť problémy,tak sa mi asi podarí ten nešťastný jeden mesiac,ktorý mi chýba do naroku na wochengeld vyriešiť rizikovým...držte sa,prajem veľa úspechov

eliskaevicka
autor
18. mar 2016

Teším sa. Hádam vám to vyjde ako má. Ak vám môžem poradiť, ak sa cítite zle utekajte doktorovi nech vás super na rizikové ja som to odkladala. sak ešte vydržím A mala sa mi narodila skôr. Nechcem vás plasit.. En kvôli praví som si narobila potlriadnu neplechu. Držte sa A užívajte si Malinke. Už aj viete čo to bude? Aj vám prajem veľa úspechov hlavne pevné nervy.

majka0280
22. mar 2016

Potrebujem pomoc je tu niekto kto sa vratil na stalo z Anglicka aj s dietatom?Mam teraz problem chcem ho dat poistit a diete ma 10mesiacov a stale odomna chcu formular E104 ze mu niekto v ang.platil poistne ked sme sa na to pytali tak nam povedali ze taky formular uz nieje a teraz neviem od kade si ho mam vybavit. ☹ ☹ ☹