ahojte mam jedneho znameho ktory ma problemy s splacanim poziciek a ma to dost zamotane napriek tomu ze pracuje k vyplate dostane len 20 eur z coho sa vyzit jednoducho neda nakolko ma iste zrazky zo mzdy koli byvajej manzelke s ktorou ma tie pozicky.aj sa snazil s nou nejako dohodnut ale to jednoducho nejde a taktiez jeho byvala nevesta mu zobrala na jeho meno pozicky ktore nesplaca ma ich splacat on nakolko je to na jeho meno a s tou sa staktiez neda nijako dohodnut. a to pritom pracuje on na 12-hodinove smeny a z vyplaty nema takmer nic. Neviete poradit nejaku organizaciu alebo niekoho kto by vedel pomoct s tymto dost komplikovanym problemom?vopred dakujem.
@mika20 Možno nejaký finančný poradca by mu poradil, ale asi ružové to nebude. Musí mu určite zostať viac ako 20 eur z výplaty, ved by umrel hladom, musia mu nechať životné minimum ako spomínala alenah31.
@janickacrazykiezy vedeli ste niektora poradit nejakeho financneho poradcu ktory by vedel v tom poradit. no tak ako som sa dozvedela tak v poslednej dobe mu zostava vraj okolo 150 eur ale to tiez nieje este zivotne minimum cize aj tak to je zle s nim.ale aj tak zozaciatku dostaval len okolo tych 20eur po vsetkych zrazkach a ma na to aj dokaz ak nahodou neverite. vraj ze vtedy mu nemusi ostat ani zivotne minimum ze ak podpisal v praci nejaku dohodu o zrazkach zo mzdy moze to byt?
prosim vas kto by mi vedel poradit ja som na rodicovskom prispevku a moj priatel pracuje ale prisla mu exekucia zrazka zo mzdy a ostane mu minimum a my platime prenajom viac nez mu ostane co mame robit poradte
@mika20 pokiaľ brat s bývalou manželkou pôžičku ešte počas trvania ich manželstva je samozrejmé, že ju z časti musí splácať aj po rozvode. Banku to, že sa rozviedli nezaujíma. To ako sa po rozvode vysporiadali na súde zrejme zahŕňalo aj dlhy nielen majetok. Čo s týka bývalej nevesty.....NIKTO jej nedá pôžičku na cudzie meno. On s tým musel súhlasiť nakoľko tam je potrebné byť osobne - len preukázať OP niekoho cudzieho neexistuje. Takže ak tak urobil dobrovoľne musel počítať aj s rizikom - holt za blbosť sa platí!!! Čo sa týka výplaty a toho, že mu ostáva 20€....zrejme má exekúcie a exekúcie sa vyplácajú zo zákona podľa určitého vzorca. Napr. ak máš exekúciu z banky a o rok príde exekúcia z poisťovne tá z poisťovne sa začne platiť prednostne (dlhy voči štátu a na výživnom majú prednosť). Musí mu ostať životné minimum čo je 198,09€ a zo zvyšku mzdy mu strhnú podľa platných predpisov časť exekúcie buď z 1/3 alebo 2/3 mzdy. Exekúcie sa stŕhajú postupne a nie viac naraz. Ak má napr. štyri exekúcie stŕham ich postupne jednu po druhej a nie 4 naraz. Horšie je to z nebankovkami - lebo kým nemá splatenú prvotnú pôžičku stále mu nabiehajú úroky a splácať to bude roky☹ Žiadna organizácia sa týmto nezaoberá - možno ešte niekto kto sa rozumie financiám a vedel by mu poradiť ako sa zariadiť.