ahojte ma problem uz 8 rokov som odhlasena s trvaleho pobytu a zaroven v ten isty den aj ako positenec v zdravotnej poistovni ale ma pocit ze vtejto institucii vladne absolutny chaos..
tazke v v july 2004 som odhlasena 3 roky po sa ozvu pisomne ze im dlhujem ako postenec penize za tuto dobu brala som to ako blby zart telefonat do bratislavy s tym ci to myslia vazne ved uz 3 roky nem aani trvaly pobyt a som od nich odhlasena ok preverime zavolam o 2 tyzdne efektivne mate pravdu problem vyrieseny!!!!
par rokov zase v roku 2009 priseil na adresu moju staru list hadajte od koho od poistovne ze im dlhujem zase 400 e!!!!!
zase volam odpoved to su peniaze zato ze som v evidencii lekarov!!!! oni vyplacaju lekarom ze ma maju v evidenci napriek tomu ze nie som poistenec na slovensku uz par dobrych rokov preslio 5 rokov skoro!!! nechala som to tak ziadali si aby som prisla osobne kaslat na vas cesta na slovensko nie je zadarmo!!!!
pred tyzdnom prisel doporuceny list dvakrat od poistovne hadajte preco zase ten isty problem .. maju smolu nezijem tam a nikto ho neprebral ..
teraz ja povazujem za uplne sialene ze positovna si ziada peniaze aj napriek mojmu odhlaseniu od mna a lekari sa ma veselo vykazovali dokonca neaky gynekolog v zivote so nebola u gynekologa na slovenbsku!!!!!!! pre mna to dokazauje absurdnost ako to funguje na slovensku.. platit lekarom aj napriek tomu ze im tam svietim ako nepoistenec!!
dnes som tam vola ich odpoved je ze som sa mala odhlasit od kazdeho lekara u ktoreho som bola!!!!!! boze 18 rokov som prec 10 rokov som si povinne platila zdravotnu positku na slovensku a= medzinarodnu!! za ten acas som bola asi 4 krat u lekara!!!!!
teraz potrebujuem vase rady alebo vase skusensti... dakujem.. 🙂
@erikasadek ahoj,ja pracujem v poistovni,tak ti mozno troska pomozem.
V prvom rade pokial ty si sa odhlasila ako poistenec,mala by si mat o tom potvrdenie a s tym potvrdenim operovat v potrebnych pripadoch.
Po druhe,nerozumiem,ako si ta lekar moze vykazovat tak dlhe roky,ano,priznavam ze aj u nas sa stane,ze par mesiacov trva,kym sa pride na to,ze poistenec nie je pacientom lekara ktory si ho vykazuje a podobne,ale nie tolko rokov
Takze problem je v poistovni,vsetko sa odvija od toho ze si predpokladam nespravne zaevidovali tvoje ukoncenie poistneho vztahu-tym padom si ta lekar stale vykazuje ako pacientku(co je povolene),poistovna ho mala stopnut,ze uz nie si poistenkyna...
Dufam,ze je to zrozumitelne🙂
@omnia23 ahoj dakujem ti velmi pekne ano ved to prave ja nechapem je to uplne nelogicke ze nieco take sa mohlo vobec stat vies oni mi uz jedne prelsap urobil dva roky po odhlaseni s poistovne mi prislo v roku 2006 ze mam nezapaltene dva roky ako poistenec volala mi mam cela nastvana tak som volala do bratislavy oni o nicom nevedia ze nie som uz odhlasena takze preverim eto a zavolajte nam ,o dva tyzdne volam a ano mate pravdu ste odhlasena !!!! tazke poriadny chaos....
co ma robit nechat to tak zijem v zahranici adresu na mna nemaju ani kontakt jedine staru adresu kde teraz zije moja mam byvale trvale bydlisko alebo napisat im tam alebo zavolat dali mi v blave cislo na presovsku pobocku na odelenie pravne co ma nastvalo tiez ze mi v telefone povedal aze som sa mala do 8 dni odhlasit od lekarov na slovenbsku bohuzial taketo info mi nikto na pobocke v roku 2004 nikto nedal a pre mna je to nelogicke obehat lekarov a spomenut si u koho som vobec niekedy bola!!!! o to viac ze za cele roky som tazko platila ale sluzby slovenskych lekarov nevyuzivala!!! takze mam pocit ze osm ako dojna krava len plat....
zabudla som ano vsetky papiere mam doma ten papier ked som odsila zo zdravotnej + vsetky seky zaplatene za 10 rokov predtym tazke bohuzial ani na sude neobstoja co ziadaju.. inak ake maju paky aby si ta nasli v zahranici tazko verim ze je to take lahke a hlavne poriadne drahe...
tazke co poradis?? nechat to tak pri kazdej zmene vlady sa mi ozvyvaju da s apovedat kazde 4 roky nieco.. si najdu..
@erikasadek Ja by som tam napisala staznost,to zaberie najlepsie.Aj s kopiu vyplatenych sekov a potvrdeni,ze si odisla.Staznost s predmetom,ze enrozumies tomu,preco ta neustale kontaktuju kedze ty uz davno nie si poistenkyna ich poistovne
Ty si lekarov obvolat nemusis,to uz nie je tvoj problem,lekar si ta bude vykazovat aj sto rokov dokial ho nestopne poistovna.To je ich problem
@erikasadek v tom doporucenom dopise musi byt aj poucenie o opravnom prostriedku.takze odpis poistovni a doloz doklad o odhlaseni . v tej odhlaske je presny datum od ktoreho dna si odhlasena z poistovne .doloz aj doklad z odhlasenia sa z trvaleho pobytu na sk.
treba to vsetko urobit pisomnou formou.a doporucene.telefonicky to pravne nic neriesi.tie dva roky tiez musis mat niekde vydokladovane.ak su zaratane v tom obdobi ked si uz bola odhlasena,tak je vsetko o.k.
ty mas povinnost sa odhlasit z poistovne.nie od lekara.
@alice107 ten doporuceny list odisiel neprevzaty moja mama ho neprevzala ani nemoze a kedze nemam trvaly pobyt tak je mi to fuk.. 😉 presny datum viem vsetko ani list nato nepotrebujem den narodenin mojej mamy hihi 😀
@omnia23 ok napisem staznost alebo lepsie povedane poviem mojej mame nech napise a posle doporucne ja ked napsiem od tial tak sa im ukaze moja adresa v doporucenom co nechcem achapeme sa.. doklady aj tak ma moja mama takze to moze poslat jedine ona.. potom tie peniaze nech si ziadaju od tych lekarov ... 😉 hklaven toho dotycneho gynekologa u ktoreho som v zivote nebola.. 🙄
inak ked sme pri tom moja mam neskor ma bola odhlasit u mojej obvodnej starej lekarky ale nedala nechcela jej dat moju kartu pripada mi to na hlavu pretoze nato nemam pravo problem je ze to je par rokov po zadu aona mi to povedala z teraz!! 🙄 😅
@erikasadek lekar sa s nimi bude sudit predpokladam,nakolko toto je chyba poistovne
Co sa tyka lekarky obvodnej,ona do ruk ani kartu dat nemoze,ide o to,ze zdravotny zaznam je majetkom lekara.
@erikasadek ak si uradne trvalo odhlasena z tp na sk,tak ti mali poslat list na tvoju terajsiu adresu.pretoze trvaly pobyt tam mas zaznamenany.teda aspon mesto a stat,ak nie ulicu.ale na odhlaske by mala byt presna adresa.keby si sa medzitym prestahovala,tak poistovna moze doziadanim ziadat o dorucenie zasielky.
takze AK ty mas splnenu svoju odhlasovaciu povinnost trvaleho pobytu,tak je vsetko.o.k
a je na pistovni,aby poslala dopis na tvoju terajsiu adresu.takze zatial teda nemas co riesit. 😉
ja som mala za to,ze ti poslali dopis na tvoju terajsiu adresu.
takze aku staznost by si chela podat?ved si nic nedostala.ina vec by bola,keby si nebola uradne odhlasena z trvaleho pobytu.alebo ano a este by si bola prihlasena na postenie na sk.a poistovnu neinformovala o zmene adresy.to by bol problem pre teba.inak nie.
@omnia23 to uz necham na nich dvoch ano je to vina poistovne pretoze ka by bol poriadok tak by nemohla vyplacat za niekoho koho uz nema v evidencii roky.... dakujem za rady.... inak este na aku adresu presnu poslat tuto staznost na nete je toho vela a neako sa stracam v tom... dakujem..
@alice107 no vies ja som im vtedy v roku 2004 nedala moju adresu tu v fr mys me sa vtedy stahovali bola som tehotna vtedy prisla som na rychlo na slovensko aby som to konecne vybavyla 10 rokov som povinne platila zdravotnu = medzinarodnu takze som to chcela rychlo vybavit rano na urade zobrali mi obciansky a dali papier s tym rovno do poistovne a odhlasit ver mi ked uz som bola odhlasena tak mi odlahlo.. 😉
ano doporuceny prisiel na slovensku staru adresu mojho byvaleho trvbaleh bydliska v fr neexistuje trvale bydlisko.. 😉 ako u nas je tu iny system.. dakujem baby ak by ste mali este neaky napad alebo radu budem rada ak ma niekto podobny problem nebudem sa tesit ale som si ista ze mne poodbnych je urcite viac.. 😉
@erikasadek tak pockaj.ty teda nie si uradne odhlasena z odhlasovne trvalych pobytov v mieste tvojho byvaleho bydliska na sk?pretoze ak ozaj nie si,tak to je problem pre teba.tvojou povinostou bolo o tom informovat poistovnu.a na odhlaske uviest pravdivo terajsi trvaly pobyt.
takze ak si toto opomenula a oni ti poslali doporuceny dopis ,tak 2 den ulozenia sa poklada za den dorucenia.aj spravnymi nasledkami.
aby si potom nebola prekvapena,ak ti vyrubia sudnou cestou nemale poplatky.takze si ujasni,ako to mas skutocne.nie je problem doziadanim zaslat rozdhodnutie sudu.a vymahat sumu.takze pozor na to,ako to je v skutocnosti
jednej holke co byva v de sa prave toto stalo.
@alice107 nemozem dat trvale bydlisko kedze v francuzsku neexistyuje a odvtedy som sa prestahovala kedze nie som zakonne u nich poistenea nie som im povinne davat moju novu adresu kedze uz nie som ich poistenec svoju povinnost som si vyplnila posri ked udas adresu a za 3 roky neskor sa prestahujes takj predsa nebudes davat novu adresu straym poistovnam u ktorych uz davno nie si?? ved to je nelogicke nikde na svete to tak nefunguje.. dala som im vtedy staru a od vtedy som sa prestahovala teraz nemozu cakat ze im budeme aj napriek tomu ze uz 18 rokov nezijelm na slovensku a ani nehodlam uz zit na slovensku davat stale moju adresu chapeme sa..
@erikasadek a ako to ze vo fr sa neeviduje trvaly pobyt.ja mam vo fr rodinu a priatelov a ti maju v op presne uvedenu adresu trvaleho pobytu.to plati v celej eu.a pre cudzinca rezidenta som mala normalne na prefekture trvaly pobyt v parizi zaznamenany a vydany o tom doklad.to od kedy je take nariadenie,ze sa neeviduje trvaly pobyt?
@alice107 som odhlasena aj z uradu a aj v poistovi bez toh pâpieru ma na poistovni neodhlasia... nemma ani obciansky ... zobrali mi ho v den predtym nez som sa odhlasila z poistovne mam nato aj papier ze nemam uz trvaly pobyt od 28 jula 2004 ostal mi iba moj cestovny pas.... 😉
@erikasadek ja som tym vsetkym tiez presla .takze ti poviem ,ako to funguje .v odhlaske na sk MUSIS udat trvaly pobyt do statu,kde ides.ked sa prestahujes,tak na doziadanie organov na sk urady v krajine kde zijes a mas tam trvaly pobyt adresu uvedu.alebo na doziadanie policia doruci zasielku.nevyhnes sa tomu ,ak organy na sk toto urobia doziadanim
na odhlaske udravotnej poistovne su kolnky,preco ziadas odhlasenie.pretoze ak mas trvaly pobyt na uzemi sk,musis byt prihlasena bud na sk alebo ak pracujes a zijes bvv inom state eu ,atk tam,a to musis dolozit.bud potvrdenim o uzatvoreni ineho zdravotneho poistenia alebo uvedenim trvaleho bydliska v inom state eu
a ked sa odhlasis z trvaleho pobytu na sk ,tak ti odnimu op a zostane ti pas ktorym sa preukazujes.
@erikasadek tak na odhlaske z poistovne musis mat uvedenu adresu terajsieho bydliska.lebo toho bydliska,kde si predtym byvala na trvaly pobyt.a tam ti mali poslat korespodenciu.ak si im tu adresu dala/podla tej kolnky,tak je vsetko.o.k. 😉
@alice107 je to uz 8 rokov ja uz na starej adrese v parizi 6 rokov nebyvam tazke co maju to maju v den kedy som sa odhlasovala je stara adresa v den kedy som sa odhlasila dostali adresu ze odvtedy uz na nej nebyvaj je uz ina vec a nebudem im nahlasovat stale moj pohyb
vsetko maju al eposielaju veselo vsetku korespondenciu aj na byvalu adresu trvaleho bydliska.. 🙂
ako pisem vsetko som si splnila takze od zaciatku len same problemy ako hovorim maju v tom bordel!!!!
ano zobrali mi obciansky prestrihli a bolo po parade. 😀
@erikasadek ak maju tvoju vtedajsiu adresu vo francuzku,tak nemali posielat korespodenciu na sk.v tomto pripade to je ich problem a ty ani nemusis uvazovat,co mas spravit.kedze si nedostala na svoju byvalu adresu vo fr adresu ani doziadanim/ nic,tak nemozes ani podavat ziadnu staznost.pretoze niet komu . ;
len neviem,ako ti preslo to odhlasovanie na sk bez udania adresy vo fr.to na tom papieri o odhlaseni pobytu nemas vobec uvedenu ziadnu dalsiu adresu ? to je jedno,ze ste sa potom prestahovali.mozno preto ze si ziadnu nemala. 😒
a tak vznikol problem.ale poistovna mala to riziko rozpoznat a ziadat ta o nejaku kontaktnu adresu v pripade,ak vyuctovanie neprebehlo hned a zaväzky neboli zuctovane.takze ani ziadnu staznost nepodavaj.
zaujimave je to,co asi napisali na ten dopis.ci adresat neznamy,alebo zasielka ulozena.alebo vratili spät.
@alice107
@erikasadek ale ona nemusi upovedomit poistovnu o trvalom odchode zo SVK pokial sa odhlasila z poistovne uz predtym.
@omnia23 ona sa odhlasila zo zdravotnej poistovne z dovodu zrusenia trvaleho pobytu na sk. ako pisala,odhlasila sa potom ako zrusila trvaly pobyt na sk.su rozne dovody zrusenia poistenia .a toto je jeden z nich.tak musi preukazat,ze trvaly pobyt uz nema na uzemi sk.
inak,ako som si to precitala tak tam su rozne rozpory.az neskor som si vsimla ze uvadza dva zaslane listy z poistovne.kedze ich neprevzala,ako moze vediet o obsahu?kedze tam telefonovala,tak vedia,ze o listoch sa dozvedela.a kedze vie o tom ,ze lekari na nu eviduju vykony,tak jej to musela bud citat alebo jej to povedalilebo zaslali emailom.cele je to o tom,ze v odhlaske z trvaleho pobytu je vzdy uvedene kde sa presthujes.do akeho statu,mesta.
uz pred niekolkymi rokmi jej zaslali list.takze ho asi otvorila.mala reagovat hned a pisomne im zaslat kopiu odhlasky z poistovne.a doporucene.a bolo by po probleme.
@omnia23 ty si tie listy necitala.ani ja.takze neviem co v nich poistovna pozaduje.z toho,co napisla je jasne,ze ked sa isla odhlasovat,dali jej odhlasovaci formular.ak si ho videla vies,co obsahuje a co sa ma vyplnit a co prilozit ako dokaz.ak sa odhlasujes z poistenia z dovodu zrusenia trvaleho pobytu na sk,tak musis dolozit potvrdenie z odhlasenia sa z trvaleho pobytu.a to jej pripad.a na tom potvrdeni o odhlaseni je aj nova odresa trvaleho pobytu.ja som toto vsetko absolvovala tiez.a bez akych kolvek problemov.nikdy som nemala problem so ziadnou dodatocnou poziadavkou poistovne.v tej odhlaske je aj presne stanovene v kolonke dovod poistenia. v jej pripade pravdepodobne dobrovolne poistenie.od kedy to trva-a kedy skocilo poistenie.takze ak sa spravne odhlasila,nemali by byt ziadne problemy.ak nevznikli este pocas poistenia.mala pri prvom liste hned reagovat a namietnut odhlassenie .zaslat kopiu odhlasenia a to doporucene.a ak vsetko sedelo,nemal by byt problem.
@erikasadek z toho co je tu popisane, suhlasim s alice107, pravdepodobne nemas tieto papiere v poriadku. Stale som nevyrozumela ci mas doma papier z poistovne, ze si odhlasena. Prvou chybou bolo, ze si nemala nic riesit po telefone, ale všetko písomne!! Ja by som sa rozhodne neuspokojila s telefonatom od nejakej pracovnicky, ze je vsetko v poriadku, ak by som to nemala na papieri. Vo vlastnom zaujme zacni s poistovnou komunikovat pisomne - doloz im kopie coho mas a ziadaj pisomne vyjadrenie. Nespoliehaj sa na to, ze poistovna sa na to vykasle..., nevykasle..
@alice107 abysi vedle ako viem co j ev liste pretoze prisel v roku 2009 list nas taru adresu mojich rodicov otvorili a bolo vidiet presne co bolo pisane normalna posta nie dorucene 😉 nasi mi volali a ja som volala positovni ze co je zase toto za nezmysele ved uz 5 rokov nie som poistena u vas a ani nema trvaly pobyt nato mi znudena zenska vtelefone povedala ze ona s tym nemoze nic urobit ze mma prist osobne na slovensko!!!
ok povedala som ze nehodlam sa dostavit na slovensko ze cetsa nieco stoji a nevidim dovod mozem postovne nieco urobit nie!!!! musite prist osobne nechala som to tak.. teraz prisel doporuceny list od poistovne neveim presne co je v nom!!! mam neprevzala alepocitam ze to iste...... stale opakuju to iste aj telefone mali ste sa osobne odhlasit od kazdeho lekara!!!!!! pretoze is vas evidovali mne to pripade ako v kocurkove!!!
odhlasovaci formular mam teda je na slovensku v papieroch u mami, ale keby si ma citala ved oni ani 3 roky po odhlaseni mali v tom bordel ved aj napriek tomu si ma viedli ako neplatica ze im mam zaplatit za tri roky musela som vtedy volat ze o com tocia ved ja uz davno nie som poistena na slovensku ani trvaly pobyt vies ja ma pocit a viem ze nie som sama ako taky pripad zvlastne ze stale ti isti stale si nieco najdu!!!! apri tom vsetko mamam zaplatenae a v poriadku..
tazke posledna veta
@omnia23 mam tam zavolat alebo rovno spisat nieco ako staznost... co mi doporucucujes pretoze ja mma pocit ze je v tom uplny zmetok pre nic za nic.... a hlavne tie peniaze nech si pytaju od danych lekarov vela ich nebolo , mna skor skandalizuje ze lekar si berie peniaze aj zato ze ta ma zaznamenanu ako pacienta aj napriek tomu ze si u neho mozno bola len raz!!! v zivote.. slovenske specifikum!!
@sisaha papiere ma v poriadku!!! 🙂 oni to nemaju v poriadku tam cale ich birokracia je na nic kazde 4 roky po zmne vlady sa zobudzaju!! 😀 🙄
stale opakujem ano papier mam ostali na slovenku.... ze som odhlasena;; vsetko je tam..
@erikasadek tak potom nech tam zajde tvoja mama a v tvojom mene nech to povybavuje. Vsetko ale treba mat pisomne podchytene - kazdu jednu komunikaciu.
@sisaha no neviem ci sa s nou budu bavit a hlavne aby jjej nedaly fakturu uz ked ste tu tak zaplatte!!! pretoze na toto nemaju pravo;;; ale na slovensku je vsetko mozne ze? 😖
@erikasadek pozri.Legislativne si ta lekar moze vykazovat od momentu,odkedy si jeho pacientka a ma tvoj zdravotny zaznam.Ma ta ako kapitovanu pacientku,tak to ma byt.Lekar nepochybil.Pochybila poistovna,pokial mas teda papiere v poriadku.
Pretoze:Ak by tvoje odhlasenie mali spravne evidovane a lekar by si vyzadoval kazdy mesiac za teba kapitaciu,po case by ho stopli oni sami.
Cize poskytovatel zdravotnej starostlivosti nepochybil.Pokial viem,kapitacia je zabehnuta v kazdej krajine,v ktorej sa plati povinne zdravotne poistenie.Cize na lekara by som vinu nedavala,on robi len svoje pravo a povinnost a zaroven.
@erikasadek cez matku to neries,tyka sa to teba,nie matky.Zavolaj tam,povedz o probleme a oni ti uz povedia ako to dalej riesit.Ak s tym bude problem,potom napis staznost.
prepacte mi chyby pri opravovani mi zblbol net a uz sa nedaju opravit chyby... ☹