ahojte maminy.chodim sem veľmi zriedka,no viem,že sa tu najdu maminy,ktore budu môjmu problemu rozumieť a poradia mi.takže:včera som bola na soc.poisťovni ohľadom inv.dôchodku a tam mi povedali,že tam nie som nahlasena ako osoba starajuca sa o dieťa od roku 2009.vraj som sa tam mala nahlasiť.vtedy sa nam narodila druha dcerka.od roku 2007 som na materskej,teraz na predľženej,mam staleho zamestnavatela a poberam rod.prispevok,tak nechapem ako sa to mohlo stať.rod.list sme odovzdali aj Urad prace,soc.veci a rodiny a takiež zamestnavatelovi.vraj nie su povinny mi to oznamovať,že to bolo medializovane,no ja som to zrejme prepasla a pravdu povediadz to ani nesledujem.mne teraz chybaju 4roky.poprosila by som vas o radu:čo sa s tym da urobiť ak sa vôbec niečo da? ☹ Ďakujem za rady 😉
@adrioska Ahoj.Vraj sa to spätne neda,ale ja tomu pokoj nedam.veď to su 4roky,pre pana.Zaujimave,že ma na to nikto neupovedomil.na urade prace bol niekedy bezplatny pravnik pre nas nevedomejšich 🙂 Ak to ešte funguje pôjdem sa tam na to spytať.budem overovať.Ďakujem ti za odpoveď 😉 Pekny deň!
@ivetasv ano, bolo to treba nahlásiť, najprv pri nástupe na MD a potom pri prechode na RD, vyplňajú sa špeciálne tlačivá ... ja som to pri MD ani len netušila, všade ma nahlasoval zamestnávateľ, toto nie, ani mi nikto nedal vedieť, že mám také niečo vyplniť, aj ked som odovzdávala rodný list dieťaťa na SP, proste ak si nezistíš sama, nikto ti nič nepovie ... tak to bohužial v našom štáte chodí, takže aj ja mám hluché obdobie počas MD, ale od RD som si to už zaevidovala ... spätne sa to bohužial nedá, takže ak ti prešli 4 roky, tak to je veľmi velká smola ... chod tam a prihlás sa čo najskôr ...
@ivetasv urad prace s tym nic nema to sa treba prihlasit v socialnej poistovni... urad prace nie je povinny ta informovat o povinnostiach ktore mas voci inym uradom konk. voci socialnej poistovni...
spatne nie je mozne sa prihlasit, informuj sa na socialnej poistovni co s tym sa da robit aj ked spatne ta neprihlasia urad prace s tym nic nema... to je mimo neho...
ina ak si na predlzenej rodicovskej dovolenke tak je tvojou povinnostou sa prihlasit aj na socialku a aj na zdravotku... preco si sa vtedy neprihlasila ked si na nu isla
@ivetasv
@janulap
@moon1979
@maznacik007
@dadulik Inak baby, jedna znama mi hovorila nedavno(niekto jej blizky si vybavoval teraz dochodok), ze nam uz nezarataju starostlivost o dieta do dochodku...zda sa mi to sprostost, ved naco sa potom musime teraz prihlasovat, tak ale neviem, bolo by dobre to overit, ci je to naozaj tak...ale hovorim, moze to byt len kacica...a este tolko, ze zakon o soc.poisteni bol tolkokrat novelizovany, ze to sa uz ani spocitat neda, takze este je mozne, ze raz pride taka novela, ze nam zarataju vsetky roky starostlivosti o dieta aj bez prihlasenia, len na zaklade dokladu o poberani rodicovskeho prispevku. Ono podla mna by to tak aj malo byt, ved v systeme vidia, ze nerobis, lebo pocas rodicovskej dovolenky mas prerusenie v zamestnani a to je vsetko v compe...toto prihlasovanie je uuuuplne zbytocna byrokracia,ale vsak co sa cudujeme, ze ano...ako vsetko v tomto state... 😠 A take ciganky, myslite, ze sa prihlasovali? Inak ked prisiel tento zakon(tusim r.2005-2006), tak Urad prace este robil osvetu a posielal zeny aj do Socialnej poistovne, ale odvtedy mozno od toho uz upustili...
@moon1979
@maznacik007
@adrioska ach babenky moje tak vam ďakujem za vaše odpovede aj keď ste ma nimi nepotešili.takže mi nezostava nič ine len sa stym zmieriť.ta naša politika!!!! ☹ ale inak,ak by ste niečo nove vedeli,pište 😉
@adrioska nie to je normalne... uz aj nasim rodicom sa nie vsetkym podla veku zarata starostlivost dieta.. kedysi to bolo tak ze ak si mal dve deti isiel si o tolko rokov skor do dochodku ak tri tak o viac rokov...a toto uz napr. neplati ani pre moju mamu... takze to neni novinka.. holt socialna politika... ale to uz je davno tak to este tusim modri tak dali pri doch. reforme
@maznacik007 to viem, ved ani moja mamina nemoze ist skor, ja som to od tej znamej pochopila tak, ze nezarataju roky starostlivosti o dieta do dochodku...cize o tolko viac budeme musiet pracovat...ale asi to je sprostost...este sa jej na to spytam, ak nezabudnem...
Juuuuuuuuj kocky, ale ste ma naplasili 😕 .....hned som hladala to tlacivo na stranke SP a ked som videla co to je, tak mi odlahlo 😅 .....v NM mi to davali automaticky k prihlaske FO podpisat
A teda normalne to nie je
@ivetasv chcela by som sa ta opitat a ty si uz na inv. dochodku alebo len budes inv. dochodkynou,. lebo ja som a teraz neviem ci aj ja sa mam ist takto nahlasit alebo nie, a dokonca viem ze rodny list som tam urcite nedavala to im tiez treba?
ja myslim ze nejake dva roky to uz netreba nahlasovat,to uz davaju automaticky tie papiere
ja keď som išla na materskú, mzdová pracovníčka môjho zamestnávateľa mi povedala, že všetko nahlasujú oni, aj do sociálnej poisťovne aj do VZP
@sotia to ano, ale na dochodkove poistenie ta neprihlasuju.....to si davas sama prihlasku v SP
@ibajeho das si SP, tam kliknes hore na "formulare", a v tom druhom okienku "cielova skupina" si daj ze "matka" a klikni na "zobrazit" .... a tam je tlacivo ze "Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa"
http://www.socpoist.sk/formulare-ohc/48016s
@moon1979
@sotia
@katren
ano na MD sa netreba nahlasovat,ak si zamestnana alebo szco....treba sa potom nahlasit ,ked ides na RD 😕
http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-pri-por...
@janulap ja som zamestnanec, ale ajnapriek tomu som sa vraj mala nahlasit sama 😠 takze evidentne to nie je pravidlo, ja osm sa o tom dozvedela, az ked som isla na RD a cele obdobie pocas MD mam "hluché" ... takže netreba to nechávať na náhodu a radšej sa treba ísť informovať ... ak to nahlási zamestnávateľ tak o to lepšie, ale netreba sa spoliehať na nikoho a na nič ... radšej si to treba preveriť
@ivetasv Ahoj, vtedy, ked si si bola vybavovat rodicovsky pripsevok, potvrdzovali Ti v soc. poistovni vyplatu materskej a vtedy si sa mala u nich prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta (vyplnit prihlasku)...neviem, ako je to teraz po novom,ale kedysi sa dalo prihlasit aj spatne...uz sa neda? Resp. ked sa spatne neda a kedze este stale si na rodicovskej, tak si sa neprihlasovala alebo neda sa prihlasit teraz, aby si aspon nieco teda mala zaratane do dochodku....Ak sa neda spatne prihlasit, tak uz s tym asi nic nespravis, prip. ja by som na Tvojom mieste si to este overila v socialnej poistovni na ustredi, bud im napis mail alebo zavolaj...