ahojte,
mate niekto dlhsiu skusenost s privat bankou a ich dlhopismy od penty ? mam volnych niekolko desiatok tis eur a chcel by som ich nejak rozumne a bezpecne investovat, terminaky co su na sk - 3percenta nevykryju ani inflaciu, sice su chranene fondom na ochranu vkladov..
u privat banky je pekny urok 6,5 rocne, u dlhopisov s tym ze vklad nie je garantovany fondom na ochranu vkladov - aky mate na to nazor pripadne skusenosti ? oplati sa podla vas tato forma investicie alebo je to prilis rizikove vzhladom na nekrytie FOV ?
Ja kupujem dlhopisy v Privatbanke už dlhšiu dobu, zatiaľ vždy vyplatili všetko, čo sľubovali. Aj tento za 6, 55 % mám, úroky vyplácajú. Je to riziková investícia, samozrejme, spolieham sa, že Penta je dosť silná firma a vytunelovanie fondu by im snáď nestalo za stratu reputácie. Je tam celkom vysoky vstupný poplatok a platí sa samozrejme daň z prijmu z tých úrokov.
@martin789456 bezpečne a rozumne investovať je diverzifikácia. Podľa cieľa a investičného horizontu správne nastaviť stratégiu, dôležitá je dostupnosť peňazí , aj tých vložených . Samozrejme výnos prípadne či zaplatíš alebo nezaplatia daň z výnosu. Kľudne napíš
V Privatbanke kupujem dlhopisy cez 15 rokov. Nikdy nebol problém. Samozrejme treba diverzifikovat riziko. Takže mám tam tak 20% voľných zdrojov.
najprv jsi ednoducho treba uvedomit, co je to dlhopis. Dlhopisy su zjdenodusene povedane forma uveru pre firmu. Klient pozicia firme peniaze a firma sa zavazuje tieto peniaze vratit za presne urcenych podmienok. To znamena, napriklad, vyplacanie kuponu v pravidelnych intervaloch, a v den splatnosti vlozenu sumu. Samozrejme, treba citat emisne podmienky. Najdolezitejsie je preskumat firmu, ktorej poziciavate peniaze, o aku firmu ide, ci je pre vas doveryhodna, na aky ucel chce firma peniaze pouzit, na ako dlho jej tie peniaze poziciavate,, poplatky a dane a ostatne nalezitosti vyplyvajuce z emisnych podmienok. Vacsinou je pre klienta zriadeny investicny ucet, poplatky za ucet si treba zistit priamo, kde ho zriaduju, dalej, ak ide o slovenskeho emitenta, tak vyplacane kupony sa zdanuju priamo pri zdroji. Treba sa spytat aj na poplatky za nakup. Pri dlhopise 6,5% p.a. je rocny zdaneny vynos 5,2, treba sa pozriet, na kolko rokov je tento dlhopis, kolko zaplatite za nakup, kolko sa plati za ucet a ci je pre vas firma, ktorej idete pozicat peniaze doveryhodna. dlhopisy nie su chranene fondom ochrany vkladov
@martin789456 pripajam sa- tiez by som chcel zbohatnut uplne bez rizika , najlepsie hned a bez prace. Aspon trosku a hlavne trosku viac ako inflacia samozrejme. Dufam ze sa konecne niekto najde co mi taku moznost strci rovno pod nos, len tak , z dobrej vole. Sa inak cudujem ze sa to za tie roky este nestalo...