Prispievanie manžela na domácnosť

dandava
26. mar 2016

ahojte, zaujimalo by ma ci mate spolocnu kasu s manzelom, alebo kazdy ma svoj vlastny ucet a len kazdy prispieva na domacnost istou ciastkou? ako by to v manzelstve vlastne spravne malo byt? ak ste na mareskej resp rodicovskej dovolenke, plati vsetky naklady na domacnost , jedlo, osatenie, dorgerku manzel? dakujem za informacie.

rheuska
26. mar 2016

Zatial este zarabam. Peniaze mame osobitne. Manzel plati polku najmu a ucty. Ja stravu, polku najmu a setrim kvoli hypoteke. Ak mi daco chyba tak mi da peniaze bez problemov ani neriesi na co. Ale ako by to malo byt? Tazko povedat. Asi je to na konkretnom pare. Ako sa dohodnu. Ja by som si nevedela predstavit stale si pytat peniaze. Preto mame kazdy svoje. No zatial este nie su deti. Uvidime ako na materskej, ale pocitame, ze vsetko plati on a mne ostava materska. Kazdopadne ak byvsetky peniaze mal mat jeden z nas, tak asi manzel. Je sporovlivejsi a ma vacsi prehlad vo vydajoch.

palomablanca
26. mar 2016

sme spolu vyše 10 rokov, nie sme ešte manželia. Každý má svoj vlastný účet ale berieme to tak, že peniaze máme spoločné. Platíme všetko spolu. Neriešime, že z ktorého účtu. Sú to naše peniaze, nie jeho a moje. Deti ešte nemáme.

dandava
autor
26. mar 2016

@palomablanca a zarabate rovnako ci jeden viac a druhy menej?

dandava
autor
26. mar 2016

@rheuska no tak to mas super muza, ked ma taky prehlad. inak my mame tiez rozdelen vydavky zhruba na polovicu, kazdy plati svoje a moja svokra to nevie prezit 🙂🙂🙂

seahorse27
26. mar 2016

Neviem, ci dostanes nejaky konkretny navod...toto je velmi individualne a zavisi to od toho, ako sa partneri dohodnu. My mame napr. oddelene ucty, ale vôbec to nevnimam, mame proste spolocne peniaze. Som na rodicovskej, cize moj financny prinos do domacnosti je uplne paradny 😀 Manzel riesi vsetky nakupy do domacnosti (potraviny, drogeria, plienky...), seky a ja platim poistky vsetkym styrom a svoj mobil. Okrem toho mi dava do ruky alebo na ucet urcitu fixnu ciastku, na ktorej sme sa este pred nástupom na matersku dohodli. To mam akoze detom na oblecenie, na darceky v rodine a pod. (lebo toto kupujem vzdy ja, tak aby som od neho nemusela stale pytat). V pohode mi z toho vyjde kazdy mesiac aj cosi pre seba. Vacsie sezonne nakupy oblecenia pre nas financuje tiez on. Podla mna je normalne, ze ked je zena na materskej, tak drvivu vacsinu vydavkov plati manzel/partner. Potom, ked nastupim do prace, tak to bude zasa ine...ale aj tak nepôjdeme fifty-fifty, lebo on zaraba viac a teda automaticky bude prispievat viac.

palomablanca
26. mar 2016

@dandava pravdu? niekoľko rokov zarábal viac on, ja som ešte popritom chodila aj na výšku. Teraz zarábam viac ja.

ukulela
26. mar 2016

@dandava my mame kazdy svoj ucet, kam nam chodia vyplaty (rodicak) a jeden spolocny. kym som robila, tak na spolocny sme posielali obaja dohodnutu ciastku, teraz tam posiela len chlap a ja minam 🙂 z mojho rodicaku ide splatka mojho stavebneho sporenia a hned som v minuse. muz plati hypo a z toho spolocneho uctu ja nakupujem a platim vsetko ostatne (benzin, atd) takze teraz voidstate taha € len chlap. pred tym sme to mali tak, ze sme si z vypaty nechali istu ciastku len pre seba na zaluby a ostatne sme dali na spolocny ucet.

anjelic
26. mar 2016

Už 20 rokov máme jeden spoločný účet, z ktorého všetko platíme spolu... Keď niekto z nás peniaze potrebuje, vezme potrebnú čiastku. Ani jeden to nezneužívame a nemusíme sa doprosovať tomu druhému. V rámci hesla: Čo je Tvoje, je aj moje... alebo bezpodielové manželstvo v praxi 😀

siska53
26. mar 2016

@dandava nie sme manzelia,ale.. Uz asi 2-3roky mame spolocnu kasu,aby sme zbytocne neplatili poplatok za ucet.
Kym sme to mali delene,tak som minala aj zo svojho,aj on mi daval,ked som.potrebovala alebo len tak. Nikdy sme neriesili tvoje-moje.
Teraz uz opat robim takmer rok a nic sa na tom.nezmenilo. Mam dispozicne pravo k uctu, dalsi zakladat nebudem,naco.
Niektori to ale maju podelene,aj nasi tak mali,mali a maju rozdelene,kto co plati a mama ked potrebuje este na nakup,tak si vypyta.

Cize ako to komu vyhovuje,nech to ma.

emilia25
26. mar 2016

No výplatu mi muz dáva celú dával mi ju aj ked sme začali spolu zit a ja rok bez prace.a nikdy mi nic nevykrikovsl.ja mám nsstsrosti všetky účty seky.som na materskej muz ked potrebuje na kávu dsm mu.ale po vecsinu sa u nás hotovosť nedrží vsetko platíme kartou co mám ja.aj stravu ale vzdy chodime spolu.no niektorý muži si myslia ze zeny na rd su kuzelnicksmi a z rd dokážu zaplatiť všetko preto clovek by mal nád tym uvažovať este pred tym a nie ked uz bude neskoro.toto je tu tiež večná téma.

dandava
autor
26. mar 2016

@palomablanca no, my sme na tom podobne a poviem ti pravdu, zacina ma to hnevat, lebo manzelovi ako keby chybala motivacia , aby zarabal viac...nic preto nerobi a ked mu z casu na cas zacnem vyhadzovat na oci ze by bolo dobre, keby sa veci troska zmenili, tak sa len pohadame...nehovoriac o tom, ze on robi u svojho otca...

rheuska
26. mar 2016

Moja svokra tazko preziva, ze nemam problem pustit muza nocovat na ryby s kamaratmi. Ze vraj na kratko sa maju muzi drzat :D. Tak, ale ja chcem volnost a preto ju ma aj moz muz. A vdakabohu zijeme v zahranici, tak sa jej vela da zatajit :D. Realne nie je to jej vec. Kupujeme dom. Ten bude spolocny. V podstate peniaze su spolocne. A kvoli hypoteke mam na svojom vsetky manzelove uspory. On tam ma zase pristupove kody na internet banking, ze by sa k nim dostal keby sa mi nieco stalo. Ale nechodi tam. Takze spolocne, ale na dvoch roznych uctoch.

vroni
26. mar 2016

Neviem, co je "spravne", ale odkedy sa delime o perinu, delime sa aj o peniaze. V zivote by ma nenapadlo si od manzela (aj kym este manzelom nebol) cosi "pytat". Mame prehlad o prijmoch a vydavkoch, kolko potrebujem, tolko si zoberiem a neriesim, z cej strany sa prachy prikotulali. Zarabam mozno stvrtinu toho, co moj muz. A? Keby som nebola ochotna ostat doma vychovavat (aj) jeho deti, karieru odsunut nabok a zostat na ciastocnom uvazku, mohla som byt (mozno) na rovnakej platovej urovni ako on. Mam mu teraz kazdy mesiac uctovat "bolestne"? Neviem si predstavit "partnerstvo na ciastocny uvazok" (uplne fuk, ci manzelstvo ci nie), hypoteku platim ja, auto ty a za handry pre deti ti refundujem polovicu z predlozeneho pokladnicneho dokladu, ci ako? Nevravim, ze sa neda, da sa, ale partnerstvo je o comsi celkom inom ako vzajomnom uctovnictve (co na druhej strane rozhodne neznamena vypnut mozog a o peniaze sa nestarat)

palomablanca
26. mar 2016

@dandava boli obdobia, keď ma to hnevalo tiež, lenže... neide o to, že by bol lenivý. Ako už som spomínala, boli roky, keď zarábal veľmi slušne, robil aj na živnosť a bola som s tým nadmieru spokojná aj ja. Prišla kríza, firma skrachovala, išiel robiť niečo úplne iné. V terajšej práci je tiež spokojný, akurát, že nezarobí príliš veľa. Snaží sa, hľadá si lepšie platenú prácu ale pre nás to momentálne nie je prioritné. Viac - menej svojpomocne si prerábame dom, radi by sme ho už tento rok dorobili a všetok svoj voľný čas strávi na stavbe. Nesedí pred telkou, nefláka sa. Tvoj muž - keď robí u otca - zarába tým pádom menej? človek by si myslel, že práve v rodinnej firme by si mohol zarobiť viac. Alebo ide to, že odtiaľ nechce odísť?

alexska
26. mar 2016

od zoznamenia mame oddelene ucty teda "svoje" ucty 🙂 nemenili sme natom nic ani ked sme sa zobrali,podla tpho kto z nas ma vacsi prijem hradi vacsie vydavky v domacnosti 😉 obaja sme normalne uvazujuci nie nadmieru minajuci ludia co je podmienka,cize kazdy z nas vie ze ten 2hy si "nevybieli" ucet a vie hospodarit,tym padom sa nekontrolujeme navzajom doprajeme si malickost,o ktorej nemusi ten 2hy vediet a nemusiem sa navzajom doprosovat o peniaze,ani ziadat o vyplatu toho 2heho,co mi pripada ponizujuce aby mi manzel alebo ja jemu vydelovala peniaze,alebo sme si davali vyplatu navzajom...premna by bolo ponizujuce pokial som normalna osoba normalne hospodariaca aby som davala vyplatu manzelovi alebo manzel daval vyplatu mne,co je nesvojpravny?

veronickas
26. mar 2016

My sice manzelia zatial nie sme, ale fungujeme podla pravidla "co je moje, je aj tvoje", alebo, kedze sme obaja zivnostnici "kazdy chvilku taha pilku". Ucet mame kazdy vlastny. Mame prehlad o svojich zarobkoch, ak mame poplatene, co treba, neriesime, kolko kto minie a na co. Aj tak si to väcsinou povieme - bud predtym, alebo potom a spolocne sa z toho tesime. O väcsich veciach rozhodujeme spolocne (kupa notebooku, nabytku, auta).

Z mojho okolia poznam aj dalsie modely hospodarenia:
Osobne si neviem predstavit, ze by mi partner odovzdaval cely svoj zarobok a ja by som mu vydelovala, aby mal na kavu / pivo / obed. Povazujem to za ponizujuce.
V pripade, ak obaja partneri zarabaju rovnako (bezny plat - nie nejake nadstandardne zarobky), tak je normalne podla mna, ze idu na polovicu. Ak vsak jeden zaraba vyrazne viac, pride mi toto delenie pol na pol trapne. Poznam pary, kde si kazdy odklada blocky za nakupy a na konci mesiaca si sadnu, spocitaju a potom doplatia jeden druhemu tolko, aby to vyslo napolovicu. Pritom vo vsetkych pripadoch muz zaraba o dost viac.
Ak muz zaraba vyrazne (niekolkonasobne) viac, ako zena, tak nech si zena kludne necha svoj plat ako vreckove a domacnost zabezpecuje z jeho karty.
Spolocny ucet je v pohode, pokial nema jeden partner tendenciu kontrolovat druheho a ten druhy sa mu musi spovedat, co kupil (za normalnych financnych podmienok - teda ziadne rozmarne utracanie).
Uplne najhorsie je, ked si jeden z partnerov (väcsinou zena) musi od toho druheho pytat peniaze na domacnost.. Pokladam to za ponizujuce.. Pretoze ak je vo vztahu laska, tak automaticky by mal partner mysliet na to, ze da tomu, kto ma nizsi prijem, ale zabezpecuje domacnost a nevystavi ho trapnemu doprosovaniu sa o peniaze.

emilia25
27. mar 2016

Ono to aj dost záleží ako to mali v rodine.myslim ze ked muz videl ze otec dáva máme výplatu tak to proste berie úplne normalne a vobec nád tym neuvažuje ze by sa doprosovsl alebo bol niekto vydelovsny.

majrab
27. mar 2016

My mame svoje ucty. Ja platim inkaso,internet a svoj pausal. Manzel plati poistku, stravu ( najväcsia polozka u nas ), svoj pausal, ale aj take bezne vydavky, ked ideme do mesta a nieco si kupime plati povecsine on, kedze ma vyssi prijem. Ja ak mam kupim aj nie kupi on. Mne nedava vreckove, ale ked nieco potrebujem posle mi na ucet peniazky a uz. A funguje to 🙂

nibocka
27. mar 2016

Mame jeden ucet,mm ten svoj zrusil🙂 sam a dobrovolne.
Mali sme tak aj ked som robila.
O vydavky sa staram ja,on ani nema prehlad kedy co odchadza a co vsetko treba platit🙂
Kazdy mesiac dostane "vyzivne" to ma cisto pre seba na cigy,popt.na obed v praci...

adula12
27. mar 2016

Všetky platby ohľadne bytu platí muž, ja platím poistky na nás štyroch. Každý máme svoju kartu. Nákupy robim väčšinou ja z mojej karty, on zas tankuje zo svojej. Keď nemám, muz mi dá v pohode lebo vie, že pre decká kupujem všetko ja.

sense
27. mar 2016

My mame podelene ....reso kaxdy ma svoje...muz plati byvanie a internet plus svoje auto a veci a ja platim malej skolku,stravu,elektriku lekara poistky a co zvysi do vysky poplatku za byvanie odkladam a svoje auto a vydavky si platim sama....ked sme zacali spolu byvat sim rozmyslala nad spolocnym uctom chlap vtedy nechcel po predchadzajucich skusenostiach, to sme zarabali rovnako plus minus. A teraz mi to takto vyhovuje...zarobim medzicasom viac a a moja materska bola asi o 15%vyssia ako muzov plat. Ako to ma byt spravne? Tak ako to vyhovuje danemu oaru

adula12
27. mar 2016

@veronickas presne si to vystihla.

sense
27. mar 2016

@dandava nuz mne napr.nevadi ze muz zarobi menej dolezite je ze pracuje...a vie ze domacnist je spolicna a aj dieta....keby sa len povaluje asi by mi to vadilo viac

simsalabim
27. mar 2016

My mame jeden ucet na bezne vydaje - tam mi manzel posiela 60% jeho vyplaty, zvysok si deli na "setrenie" a "vreckove". Setrenie prevadza na sporiaci ucet v ramci jeho banky, tieto peniaze su hned k dispozici, ak ich potrebujeme pouzit. Ja to mam podobne - na tento ucet mi chodi vyplata, cca 25% z nej nasledne odchadza na (iny) setriaci ucet - na tento je tazsie siahnut, je v inej banke. Zarabam podstatne menej, preto je ta suma mensia. Ostatne - co ostane na beznom ucte, teda manzelovych 60% a mojich cca 75% - je na vydaje v domacnosti, ucty, oblecenie, topanky, moje vreckove a vreckove deti, drobne nakupy do zahrady a domacnosti... Obaja sme rozumni ludia, na setriace peniaze sa snazime nesiahat a z bezneho uctu platim bezne vydaje nas vsetkych, napr. ked nakupujeme spolu, manzelovi sa z tohto uctu zaplatia topanky a tak... Rovnaky system sme mali aj v case, ked som nemala prijem /teda som bola doma s detmi). Tento system nam funguje, ale to je aj preto, ze nam funguje vztah. Ak by tomu tak nebolo, asi by si si kazdy viac strazil "svoje" peniaze. Este som zabudla povedat, ze na vsetky ucty mame navzajom pristup.

bonaqa2013
27. mar 2016

mne dáva celú výplatu, necháva si len na cigošky. Všetky e mám ja, nákupy robím len ja, nekontroluje ma, proste nechá mi volnú ruku... Som na RD - máme spolu 3 deti.
Tak isto to mali aj moji rodičia....

jana_eyre
27. mar 2016

toto je podla mna na kazdom ako si doma zariadi..

my mame kazdy vlastny ucet, ale neriesime koho peniaze su koho.. sme partneri, mame spolocnu domacnost, keby sme si vydavky delili "toto je moje, toto je tvoje" mala by som skor pocit, ze to je spolubyvajuci..

ked som mala prijem z prace, tak sme platenie mesacnych uctov mali podelene, ale tiez to bolo "nespravodlive" pretoze ja som nemala dlhy, ale nizsi prijem a on dlhy mal ale zato mal vyssi prijem - takze viac uctov platil on, menej ja.. /takze ja som napr. platila vodu a telefon a on platil dlhy, telefon, poistky a elektrinu/ ostatne vydavky sme vsetky vzdy riesili spolu od zaciatku spoluzitia..

obaja nie sme rozhadzovacni, takze nie je problem sa dohodnut na dolezitych veciach, co potrebujeme, na co mame nastastie aj rovnake nazory.. /aj ked mnoho krat sme sa dohodli na nejakej veci co bola hrozne blba kupa 😅/

teraz, ked som na materskej, tak vlastne vsetky ucty mesacne plati on o nakupy sa staram ja a ak je nieco navyse /nakupujem potraviny 4x mesacne, drogeriu raz mesacne, oblecenie pre dospelych raz rocne, topanky raz za sezonu alebo podla potreby, pre deti podla potreby/

nejaky vydavok, co nebyva pravidelne, tak si o tom povieme, resp. sa dohodneme ci to potrebujeme, alebo nie.. mam pristup na jeho ucet, mam od neho aj druhu kartu.. on od mojho nie, ale nikdy ho nepotreboval - ak by chcel, moze si vziat.. system si kazdy najde sam 🙂

zuzanaete
27. mar 2016

Spravne to je tak, aby boli obidvaja spokojni. Za nasu rodinu mame sice dva ucty (historicke dovody), ale spolocnu kasu. Kedze mam teraz iba rodicak, tak obcas si z manzelovho uctu presuniem vacsiu ciastku, kedze bezne nakupy robim ja. Vo vydavkoch si doverujeme, takze nie je potrebne kontrolovat kazdu platbu. Raz som pocula vyrok, ze rozdelene peniaze este nikoho nespajali. Myslim, ze je cosi na tom pravdy. Ja si neviem predstavit, ze by sme sa dohadovali, co kto bude platit.

zuzuliatko18
27. mar 2016

my máme hlavný účet spoločný, každý máme svoj účet v banke bez poplatkov, kde nám mesačne odchádza rovnaká čiastka a je to účet na drobnosti a darčeky. výplaty nám chodia na spoločný účet, určitú časť presúvame hneď na šetriaci účet, zo zvyškom hospodárime. peniaze máme spoločné, ale nákupy robím hlavne ja čo sa bežnej potreby týka. väčšie veci sa dohadujeme. už nám tento systém funguje dva roky 🙂

tajka1986
27. mar 2016

@dandava my mame kazdy svoj ucet,ale peniaze na nich su spolocne. Vzdy to tak bolo,aj ked sme spolu "len"byvali a zili. Vacsie vydavky nad 100-200e si odsuhlasime spolocne ale inak neriesime kto bude platit akou kartou. Telefony vsetky aj najom platim IB napriklad z mojej,uvery su z jeho a na nakupy dominame zvysok 😀 porazilo by ma napriklad pri pokladni v tescu ako som uz asi aj na tomto fore citala ze chlap/zena urobil scenu pri pokladni ze ma zaplatit nakup. Toto u nas nehrozi nastastie.

guinevre
27. mar 2016

@dandava Mame kazdy svoj ucet, ale vieme vzdy kolko mame dokopy. Na domacnost prispievame spolu, rovnako aj na hypoteku. Na matersku si setrime, lebo hypoteku mame dost vysoku, a nechcem aby sme boli odkazani vylucne na jeho prijem, treba mat nieco nasetrene na tie casy.