Chcem sa opýtať rodičov dospelých detí, ktoré už ukončili štúdium na strednej a alebo vysokej škole a sú zamestnaní, prispievajú vám vaše deti na chod domácnosti, alebo nie? Koľko? Ako ste sa dohodli na spoločnom financovaní domácnosti?
Ja som prispievala 200€ mesacne ked som skoncila skolu a zamestnala sa. Za mna urcite ano
Po skole som davala 1/3 z nakladov na chod. Boli sme v domacnosti traja (rodicia + ja)
Davala som 50e za seba- pred 6 rokmi. Ale stravu som si hradila zvlášť sama
Ja som prispievala. Po strednej z podpory 3500 sk som davala mame 500 sk 🙂
Určite by mali. Samozrejme, je to tvoje dieťa, teda prispôsobila by som to aj platu, či si nešetrí na auto, bývanie a tak, nemusí platiť zrovna tretinu alebo polovicu všetkého, ak nie ste na to odkázaný a vidíš, že peniaze si odkladá na rozumnú vec. Ale aspoň napríklad nejakú časť za energie alebo príspevok na potraviny by malo dávať.
Ja som davala 100 euro
Áno prispievala som, a moje deti budú tiež hneď keby som im tie peniaze mala odkladať ale budú musieť.
@elizabet173 toto iste spravili rodicia kamoske.... brutaaalne gesto a s mojimi detmi mam v plane spravit to iste ;)
@kaktusik007 a mne to naši spravili áno je to krásne gesto od nich
Dcéra ukončila školu minulý rok v lete, našla si prácu a potom sa prihlásila do autoškoly. Tak sme sa s manželom a s dcérou dohodli, keďže si ju platila sama, že pokým si ju bude robiť, nám nemusí prispievať na domácnosť. Chceli sme jej dať ešte na to obdobie takú “úľavu” Teraz, keď už skončila autoškolu, by sme sa s ňou chceli dohodnúť, aby nám tiež prispievala na domácnosť. Ani tak nie pre to, že by nám tie peniaze vyslovene chýbali, ale skôr pre to, aby sa naučila byť zodpovedná. Aj sme uvažovali s manželom, že by sme jej tie peniaze odkladali a potom neskôr keď by potrebovala, by sme jej ich dali. Dcéra nám aj dosť pomáha so starostlivosťou o mladších súrodencov, tak ja som jej aj vďačná za to a som rada ze s nami býva 🙂
@leadan urcite treba aby prispievala.... ak sa stara o surodencov a pomaha, tak by som pytala asi iba symbolicku sumu ---- ale s tym ze by vedela ze ak prestane v tom rozsahu co robi doteraz, suma sa zvysi minimalne na dvojnasobok ;)
@leadan odo mňa rodicia nechceli ani cent, ale skoro celu výplatu som si odkladali a po svadbe som za nich kúpila takmer komplet zariadenie do domu. Takže by som sa zariadila podľa toho, ako so svojou výplatou hospodári. Ak je rozumná a šetrí, tak by som to nechala tak, ale ak výplatu rozbije za jeden víkend, vtedy by som zakročila.
Urcite nevidím nič zlé na tom, nech sa rodič rozhodne akokoľvek, podľa svojich možností.
@leadan najomne od dcery je ok, ale sucasne by ste jej mali tiez nejakou formou platit i babysitting mladsich surodencov... moze to byt i nejaka dohoda, ze napr x €/mesacne + y hodin pomoc v domacnosti... tiez zavisi ci a ako mate rozdelene stravovanie. Hlavne sa na tom nepohadat ;)
My sme sa rozhodli, aby prispievala, preto aby nadobudla ten pocit zodpovednosti a naučila sa hospodáriť s peniazmi. Odkladala si zatiaľ na zaplatenie autoškoly. Ešte vlastne ani nemala príležitosť začať šetriť ale teraz by už mohla 🙂 uvidíme či si bude alebo nie, lebo hovorila že by si chcela kúpiť auto.
Brat tak po škole býval u rodičov a prispieval im tuším 100-150€ (pred 10 rokmi). Mama mu to potajomky odkladala na stavebné sporenie a neskôr dala.
To už sa musíte rozhodnúť vy
Ja žijem s rodičmi a mám aj priateľa ktorý žije s nami a čakáme prvé bábätko a nedávame im každý mesiac neberú od nás moji rodičia veľa peňazí len keď im naozaj treba tak buď 50€ alebo dáme 100€ oni sú radi že si šetríme a chcú aby sme mali peniaze jak majú oni proste som rada za takých rodičov len toľko k tomu dodám že máme pomoc od nich 🙂
@sasesoe tak toto neviem ako by sme dohodli, ta starostlivosť spočíva vlastne v tom, že sa prispôsobuje časovo nám, podľa toho ako my pracujeme, aby bola doma so súrodencami, ked my sme s manželom v práci. Svoj program cez týždeň si teda podľa nás prispôsobí. Samozrejme víkendy sme doma a ona býva vtedy väčšinou vonku s kamarátmi, tak zas ju až tak veľmi neobmedzujeme 🙂 So sestrami sa nehrá a nevenuje im takú pozornosť ako rodič, ale dáva na ne pozor, spraví im jesť keď treba. Úlohy si s nimi nerobí, to robíme my, nechcem ju využívať.
Tiež bývam s mamou, máme sice dvojgeneračný dom v jednej časti bývam ja s mojim dieťaťom a v druhej mama so súrodencami. Z mojej materskej prispievam 200€ na nájom a stravu + si ku nej odkladám nejaké tie peniažky ako takú rezervu keď sa vyminieme z peňazí aby sme stále mali. A kedže je mama väčšinu času v práci starám sa aj o mladších súrodencov- varenie, učenie, atď..
mama odo mna peniaze nepytala, ale ked bol nedoplatok vo vyuctovani ten som hradila, byvala som doma necele 3 roky po skonceni strednej skoly, zarabala som malo, ale potraviny atd. som si zaobstaravala sama, ked sme byvali chvilu u svokrovcov muz prispieval
Od kamosky mama brala peniaze a odkladali jej ich, potom jej doložili a kúpili byt. Sama hovorí, že je im za to vdacna, lebo by tie peniaze ako mlada pominala a do dnešného dňa by bývala v podnájme.
@elizabet173 👍 aj moji svokrovci tak urobili muzovi ked prerusil studium na VS lebo isiel robit do baru.
@leadan nevieme aká je povaha .či skôr šetrí alebo rozflaka ale píšeš ,že pomáha so súrodencami .asi by som od nej nič nebrala .keď tak 100 eur
Ja som chcela, ale rodičia nechceli, mala som pár mesiacov pred svadbou, tak mi povedali, že si mám odkladať na svadbu. Tak som aspoň nakupovala potraviny. Od skončenia štúdia som bývala s rodičmi asi len 4 mesiace, takže to nebolo dlho.
Ale páči sa mi ten vzorec, že dieťa prispieva na domácnosť a potom mu to rodičia "vrátia", takto by som to určite chcela pri svojich deťoch ❤️
Dohodu sme mali 1/4 nákladov plus strava, keďže sme žili v byte 4.
Davala som po 50€ mesacne pred 12-15 rokmi a mama mi to odkladala, ked som sa vydavala, dala mi ich na svadbu.
Keď ukončili štúdium museli si nájsť prácu a podnájom a zvládli to od 16 brigádovali a tak mali peniaze