Príspevok za športovú činnosť

makli
4. mar 2024

Ahojte, je tu nejaka mzdova úctovnicka, ktora spracovala cez mzdy prispevok za sport cinnost.....ake su podmienky a co to obnasa /myslim co vsetko treba splnit/dakujem

alenah31
4. mar 2024

@makli v prvom rade si treba u zamestnavatela zistit ci tento prispevok poskytuje - je to totiz dobrovolne.

makli
autor
5. mar 2024

@alenah31 ano to viem ze dobrovolne, len ake doklady k tomu treba a za ake obdobie sa to sleduje?

alenah31
5. mar 2024

@makli rovnako ako pri príspevku na rekreáciu - za kal. rok a suma je max. 275€ ročne z oprávnených výdavkov - momentálne teda za rok 2024. Zamestnávateľovi sa predloží Žiadosť o poskytnutie príspevku na športovú činnosť dieťaťa v zmysle
§152b Zákonníka práce + doklady preukazujúce výdavky (faktúra, bloček s povinnými údajmi a vystavené len organizáciami podľa osobitného predpisu).

1. oprávnenými výdavkami podľa sú preukázané výdavky zamestnanca na športovú činnosť dieťaťa u oprávnenej osoby, ktorou je výlučne športová organizácia zapísaná v registri právnických osôb v športe podľa osobitného predpisu, ktorá zabezpečuje pre dieťa zamestnanca vykonávanie tejto športovej činnosti pod dohľadom odborne spôsobilého športového odborníka, a to najviac za obdobie kalendárneho roka, za ktorý zamestnanec žiada o príspevok na športovú činnosť dieťaťa.

2. Zamestnanec preukáže zamestnávateľovi oprávnené výdavky na športovú činnosť dieťaťa predložením dokladu do 30 dní odo dňa jeho vydania oprávnenou osobou podľa odseku 2, ktorého súčasťou musí byť meno a priezvisko dieťaťa, ktoré vykonáva športovú činnosť, a obdobie, na ktoré sa vzťahuje tento doklad. Splnenie podmienok na poskytnutie príspevku na športovú činnosť dieťaťa posudzuje zamestnávateľ ku dňu začatia obdobia, na ktoré sa vzťahuje doklad podľa prvej vety. V prípade splnenia podmienok zamestnávateľ zamestnancovi poskytne príspevok na športovú činnosť dieťaťa po predložení dokladu v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

makli
autor
5. mar 2024

@alenah31 dakujem

makli
autor
5. mar 2024

@alenah31 kedze to musi ziadat zamestnanec, treba to osetrit nejakym dokumentom, aspon teda internym pre potreby kontroly? ako by to malo asi vyzerat?

alenah31
5. mar 2024

@makli ty to ako mzdárka budeš vyplácať? Mali by ste mal v KZ alebo internom predpise uvedené akým spôsobom to žiadať a čo musí byť k žiadosti pripojené. Pokiaľ to nemáte - máte povinnosť držať sa podmienok uvedených v zákone a nič viac žiadať nesmiete. Niektoré body si totiž zamestnávateľ môže upraviť po svojom. A zároveň vy ako firma máte mať vlastnú "žiadosť o poskytnutie príspevku" - tú si nemá zamestnanec zháňať sám - tú mu poskytujete vy.

makli
autor
5. mar 2024

@alenah31 ano bude to mat vyplacane cez mzdu a teda si musíme do internej smernice určiť presne podmienky plus formular ziadosti

alenah31
5. mar 2024

@makli nemusíte mať internú smernicu - no potom sa musíte striktne držať zákona. Internou smernicou si viete niektoré podmienky upraviť (doplniť) - no hlavné body musia zo zákona zostať zachované. Ale ten formulár žiadosti treba. Tiež máme vlastný z hlavičkou spoločnosti a vedia si ho zamestnanci stiahnuť v pdf aj doc formáte.

makli
autor
5. mar 2024

@alenah31 ok, vdaka za vase informacie, pomohli mi

makli
autor
5. mar 2024

@alenah31 este jedna otazka, prosim, my sme skola a mame zriadovatela ZSK, financie na tento prispevok budeme teda ziadat, mimo rozpoctu ktory mame na bezne vydavky a teda sa to potom nejako refunduje?

alenah31
5. mar 2024

@makli tak toto ti nepoviem - my sme bežná súkromná výrobná firma, ktorá toto poskytuje nad rámec ZP ako benefit.