Príspevok z úradu práce pre podnikateľov

lela1
15. mar 2024

Dobrý deň,chcela som sa opýtať,včera bol v TV príspevok ohľadom podpory nezamestnanosti a začínajúcim podnikateľom SzCO,to sa zmenili úplne podmienky z Úradu práce,doteraz bola podmienka byť vedený na UP min.3mesiace,vypracovať pod plán a založiť živnosť a včera bolo že pre znevýhodnených občanov,dlhodobo nezamestnaných,vekovo ohraničené.....čiže tie 3 mesiace už neplatia?

magic08
15. mar 2024

platia

melanta
15. mar 2024

Na existujúcom systéme sa nebude meniť nič. Len pribudnú stimuly pre hendikepovaných, ľudí do 30 a nad 50 rokov.

lela1
autor
15. mar 2024

@melanta ďakujem pekne za odpoved,odkiaľ to viete ak sa môžem opýtať?lebo z toho príspevku zo včera to bolo nezrozumiteľné.chcem začať podnikať a čakala som na tento prispevok

zefyra
15. mar 2024

@lela1 ja už naň čakám od októbra

zefyra
15. mar 2024

@melanta prosím ťa a nevieš kedy ich už spustia?

lela1
autor
15. mar 2024

@zefyra o 12.30 má byť minister práce v relácii na TA3

melanta
15. mar 2024

@lela1 z toho, čo som prečítala na internete zo včerajška je to zrozumiteľné. Na podnikanie. Mimochodom, podpora na podnikanie pre hendikepovaných existuje už roky, má v podstate rovnaké podmienky ako podpora nehendikepovaných.
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

Predpokladám, že podmienky meniť výrazne nebudú. Čiže bude musieť ísť o človeka v evidencii, bude musieť predložiť podnikateľský plán. Logicky, aj podpora z eurofondov musí mať nejaké podmienky čerpania.

zefyra
15. mar 2024

@lela1 ďakujem, idem si to pustiť

lela1
autor
15. mar 2024

@melanta no ale ja som z toho pochopila že to bude iba pre znevýhodnených,vekovo obmedzené,dlhodobo nezamestnaní 12 mesiacov,osamelý rodic

zefyra
15. mar 2024

@lela1 ja som invalidná, aj ZŤP a aj tak mi tvrdia že ešte nič nevedia

lela1
autor
15. mar 2024

@zefyra no ja som sa pýtala pred 2 týždňami a hovorili mi že to bude iba pre znevyhodnenych,ale teraz minister spomínal iba sumu a pred prípravu na podnikanie,tak ja fakt neviem,ja nie som invalid,ani ZTP

emka530
15. mar 2024

@lela1 pre znevyhodnených je dotacia stanovena zakonom, preto to maju vycapene na stranke.
V posledných rokoch to je však ako nejaký projekt, na ktorý pustí štat určite peniaze. Minulý rok to bol projekt chyť sa svojej šance.
Tento rok bude tiež, naivne som si myslela že od 1.2. budem už SZČO, a v januari daju tuto dotaciu.
Pravda je však taka že v januári sa iba nastavuje rozpočet a uradničky sami nevedia čo bude dal...
Bude projekt, niekedy v aprili, čakaj. A nemalo by to byť iba pre znevyhodnených...

lela1
autor
15. mar 2024

@emka530 no uvidíme,ďakujem za vysvetlenie

zefyra
15. mar 2024

@emka530 dnes na tom RTVS hovorili že by to chceli spustiť do 1.5. lebo bude sviatok práce.

lela1
autor
17. apr 2024

Ahojte,viete niekto niečo nové ohľadom dotácie?mne pani na UP hovorila že sa to má spustiť 29.4. a zasa to isté čo predtým iba pre znevýhodnených a vekovo ohraničené do 29r. a nad 50r.

zefyra
17. apr 2024

@lela1 ja tiež stále čakám a neviem nič

emka530
17. apr 2024

@lela1 odkedy si na UP?

lela1
autor
17. apr 2024

@emka530 necelý mesiac

adus5656
17. apr 2024

@lela1 ahoj tiež to akurát riešime môj chce brat dotáciu s toto isté mu povedala na úrade pritom všade kde čítam na internete ešte aj na ich stránke tieto podmienky čo tvrdia vôbec niesu.

lela1
autor
17. apr 2024

@adus5656 áno,tiež som sa pýtala na to,že je tam iba podmienka 3 mes.na UP ale pani mi hovorila že treba čítať aj tie paragrafy čo sú pri Tom,takže z dotácie asi nebude nič,keďže nezapadam do vekovej kategórie....

emka530
17. apr 2024

@lela1 je to určené znova pre znevýhodnených, ako sú vek do 30, nad 50, rozvedený samoživiteľ, ZTP. Ak nespĺňaš nič z tohoto, musíš byť vedený na UP rok, aby ťa mohli posudzovať ako znevýhodnenu osobu. Toto sú podmienky momentálne.

lela1
autor
17. apr 2024

@emka530 ďakujem za konečne zrozumiteľne vysvetlenie😄a tí ostatní musia byť zaevidovaní 3 mesiace?

adus5656
17. apr 2024

@emka530 a vraj veľká podpora podnikania 🙈

emka530
18. apr 2024

@lela1 toto neviem, treba zistiť

emka530
18. apr 2024

@adus5656 ani mi nehovor...ja sa pýtam tej pracovníčky, ktorý zťp alebo samoživitel alebo 50+ či človek v hmotnej núdzi, už len pôjde podnikať? Ved taký je rad že je rád... a ona mi na to, že oni to tak schválne...aby to mohli potom zamietať rad radom

lela1
autor
18. apr 2024

@emka530 pokašľali to riadne,hlavne v tv veľká sláva že ako oni idú strašne pomáhať,a komu pomáhať?ako si spomínala veď to je taká skupina ľudí,kto z nich pôjde podnikať?

zefyra
18. apr 2024

@emka530 presne tak ja som na invalidnom a ZŤP, mne povedali že si mám sama zriadiť podnikanie a potom to prepísať na chránené pracovisko a následne mi oni budú raz za tri mesiace posielať nejaký príspevok. To akože z toho smiešneho invalidného dôchodku si mam zaplatiť podnikanie? Tiež neviem ci nečakám zbytočne.

martus4183
6. máj 2024

@melanta prosím vás pekne nevie mi niekto povedať koľko pred zaradením na úrad práce nesmiem byt Szco aby som dostala príspevok?